Talonrakentajia?

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 2/9/14.

  1. PG

    PG Bomban tekeleet

    Vs: Talonrakentajia?

    Täällä ollut vajaa 2vuotta raksaprojektit käynnissä, taloon (kalastajatilan päärakennus purettiin ja vastaavilla julkisivuilla uusi) muutettiin reilu vuosi sitten (hox, listatkin paikoillaan!), 'jonkin' kokoinen katonalustaa autoille ja harrastevälineille valmistui juuri, vanha kalastajatilan hirsisauna saa kohta siirtyä maata kiertävälle radalle kun uusi sauna valmistuu, tunnelimalli kiuas (toimii takkana pukuhuoneeseen) + sähkökiuas . Talven aika (jos jäätilanne sallii) rannan maisemointi yms pihapiirin askareet.
    Maalämpö (myös saunaan lämpökanaali) ja passiivinen jäähdytys, Warma uuninen Fiona 100 kulmaluukullinen takka, 1m leveyksisillä kaakeleilla. Maalämpöpumppu imaissut reilun vuoden aikana 4200kWh sähköä, sisältää käyttöveden. Kuutioita noin 350. Valaistus LED- tekniikalla ja 'älykäs' ohjausjärjestelmä valaistustason säädöllä.

    Lisäksi 1100m2 hallitilaa valmistuu 1kk sisällä jokusen kilometrin päähän, on kaupan tilaa (koko valittavissa) jos tarvitaan täältä seudulta... kaukolämpö ja nopeat datayhteydet.

    Välillä tuntuu huoh, no itseppä valinnut kulkemansa polun... ::) etenkin kun rakentaa vanhan ympäristömiljöön perusteella...
     
  2. pokkeri

    pokkeri Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    Kerro lissää nuista elementeistä..
     
  3. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Talonrakentajia?

    Jonku verran näkee tehtävän runkoja tuolla tavalla. Eihän se ole ku piirtää pystyistä kaavoi paperille, että on jonkulainen suunnitelma.
    Sitten vaan ala-ja yläjuoksut lukita jollaki paikalleen ja alkaa ruuvaan väliin pystyjä. Ristimitan ottaminen kannattaa vaan pitää mielessä ;D Tuossa kattelin ku yhteen rakennukseen tehtiin ensin katto sokkelin päälle. Sitten tekivät seinärungot elementeiksi ja nostivat katon ylös ja kantelivat seinät siihen alle. Sinänsä fiksua, ku säästää nosturiajassa, mutta joutuupa ottaan kalliimman nosturin. Toisaalta katto helpompi tehä maassa, ei tarvi kiipeillä ku orava.
     
  4. pokkeri

    pokkeri Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    Lähinnä meinasin että oliko minkä levysiä, oliko villat, tuulensuoja ja ulkovuori paikallaan.
    Pärjääkö vielä käsipelilä jos tekis 240 levysinä
     
  5. Veli Pirinen

    Veli Pirinen Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    Itsellä tehty talli ja talo elementeistä, tuossa pihalla. Pituus n.7-9 metriä per elementti, tuulensuojalevy ja ulkoverous paikalleen, ei villoja tai ikkunoita. Eniten minusta helpottaa päätykolmioiden teko maassa valmiiksi, maalattuna ja johdotettuna taisin itselle keretä tekemään.

    Ristikot tuettiin valmiiksi alhaalla myös 4 kpl nippuihin, jotka talon rungon kasaamisen jälkeen voi nostaa päälle ja siihen onkin sitten makia tukea tuo valmis päätykolmio. Taidettiin tukea vain molempiin päätyihin 4 kpl, loput nosteltiin yksitellen väliin.

    n. 6-8 tuntia tarvii nosturia per lato, ihan hiiappi tyyppinen.
    Suosittelen tätä elementtihommaa, suunnittelijaa voi pyytää tekemään vaikka elementtikuvat erikseen.
     
  6. pissis

    pissis Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    pieni mökki remppa ollu käynnissä talven ja kesän.185 neliöinen vanha savotta kämppä :)seinien alimmat hirret vaihettu,katot ja seinät koolattu,eristetty,uudet ikkunat,vanhat piiput korjattu,vapaa kiertonen keskuslämmitys,aurinkopaneelit,sähköistettiin koko mökki agrigaatin kera jos paneelit ei riitä,eli automatiikka hoitaa agrigaatin käyntiin ku jännite laskee,sauna rempattiin,80 neliötä terassia,pannuhuone rakenettiin,7 metriä korkea piippu,paljo muutaki tehty,ei muista kaikkea..muuten helppo mut paikka vaan järven takana,3 km vene matka,ompa ollu homma roudata tavarat sinne venholla,huh huh :)talvella vietiin osa kelkoilla mutta suurin osa veneellä..on kyllä ollu aika työläs savotta.nyt alkaa olla voiton puolella
     
  7. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Talonrakentajia?

    kerroppa mihin tuo sähkö määrä on mennyt ?
     
  8. Ilej-

    Ilej- ProRMK -20, VesiRansetti #9

    Vs: Talonrakentajia?

    Ite ollu elementti hallilla töissä niin tehtiin elementit ihan ulkovuoresta kyprokki pintaan ja ikkunat paikalleen.. Eli ne ku tontilla nostelee sokkelin päälle, lattia valettuna ja katto päällä niin pääsee suoraan kittaus hommiin..:) isoimmat elementit oli abauttiarallaa n. 11m korkeita ja 2,5 leveitä mut yleesä ne oli semmosia 3,5-4,5x6..
    Kuitenki ko itelle rakensin paritalon puolikkaan nii tuli ihan kappale tavarasta..
     
  9. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Talonrakentajia?

    Jos ite lähtisin seinäelementtejä tekeen, niin tekisin vain rungon ja ehkä tuulensuojalevyn paikalleen. Sillon pystys tekemään pidemmän pätkän kerralla, ehkä jopa koko seinän. Jos laittaa pintoja jne paikalleen, niin ei varmaan kannata paria metriä pidempiä tehä kerralla. Paitti jos nostaa nosturilla... Yhen talon olen pienelementeistä tehny. Sillon oli Omatalon palaset. Käsin nostelimma koko torpan pystyyn. Niissä oli paikallaan ikkunat, ovet, levyt, ulkovuori, eli kaikki.
    Noihin kertyy äkkiä painoa. Kaveri teki verkkovajan elementeistä, niissä oli kaikki paikallaan. Kyllä niitäki sai ihan asiasta tehen nostaa, että sai pystyyn.
     
  10. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    Wollelle vinkki...sellanen sälli kuin uunisuutari Risto Salmi ( löytyy netistä) värkkää takkoja yms tulisijoja. Kävi meillä kittilän perillä tekasemassa takan ja 9metriä piippua. Ja toimii!!
    Kattelin valmiita kivikasoja ja niiden hintoja. Pyysin tarjoukse uunisuutarilta ja kaupat tuli. Se teki määräluettelon ostin kamat ja ukko muuras. Pintaan tuli liuskekivee ja raplinkia piippu kaksilla pelleillä ja jäi viel rahua kelekan bentsiiniinkin mukavasti.
     
  11. kairankulkija

    kairankulkija 550 Indy Voyageur 155"

    Vs: Talonrakentajia?

    Onhan tuota joku uuni tullut muurattua, lähinnä leivinuuneja kappaletavarasta. Pari tiilerin uunia myös, nekin on hyviä. Jos ruokaa laittaa enempikin, niin leivinuuni se kyllä sitten on oikea valinta. Lasiluukulla saa tunnelmaakin kuin takasta..
     
  12. Glx5900

    Glx5900 TNT 2008

    Vs: Talonrakentajia?

    Joko nyt päässään tinkaamaan maalämmön kannattavuudesta ;D
     
  13. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Talonrakentajia?

    Ei, sille on OMA topikki. Tingakkaa sielä...
     
  14. PG

    PG Bomban tekeleet

    Vs: Talonrakentajia?

    Ei ainakan minun tarvi alkaa tinkaa mistään, toiset tekee ammatikseen töitä eri ratkaisujen parissa, laskee ja mittaa todelliset kulutukset, toiset kuvittelee ja olettelee... tämä ei ole kannanotto mikä on kannattavin, sen pitää kuten muissakin ratkaisuissa tarkastella ja suunnitella tapauskohtaisesti mikä on järkevin. Minun osalta oli syyt muut kuin taloudelliset. Piste.

    Elementeistä, muutamia rivareita ja OK taloja (missä minä ollut suunnittelussa mukana) tehty siten että elementit julkisuvalmiina eristettynä ilman ikkunoita, talotekniikkaa ja sisäpuolen levytystä, tällöin saadaan asiakaskohtaisesti haluttu lopputulos. Mitä vähemmän saumoja (isompi elementti) sen parempi U-arvo koska ylimääräinen runkotolppa jää pois. Näissä elementtien väliin tuli lukkolista ja ylä/alapaarre lukitsi elementit paikoilleen. Nopea ja helppo toimintatapa.
    Elementtiratkaisusta tulee lisäkustannuksia lähinnä suunnittelupuolelle (elementtikuvat ja em kuviin talotekniikka), mutta työn nopeus kompensoi ne moninkertaisesti. ;)

    Edellinen halli kun tein niin tuli Vieskan elementiltä valmiit noin 3m palaset, oli muutamassa tunnissa pystyssä autonosturin avustuksella 250m2 lämmintä tilaa kattotuolit päällä.

    Nykyisen tontin rakennukset tehdään/tehty pitkästä (lukuunottamatta ontelolaattoja), kun on kulmia, kapiteelejä yms niin silloin elementit ei oikein ole asiaa, mutta suoraa seinää tai ns. kenkälaatikko niin silloin omiaan.

    En tiedä miten muualla, jos teet itse elementit ja levytät valmiiksi, miten runkotarkastus? Täällä ei onnistu ::) Riippuu varmaan rakennusvalvonnasta ja suhteista ;D

    Edit: Pirinen puhuu asiaa!
     
  15. Ilej-

    Ilej- ProRMK -20, VesiRansetti #9

    Vs: Talonrakentajia?

    Joo tuossa tilanteessa misä tuli sisä puoli levy valmiiksi ja ulkoverhous paikallee oli yhen aika ison rakennusliikkeen hommia ja niitä mökkejä tuli reilu 40kpl kolmea eri mallia niin en tiiä mimmonen runkotarkastus systeemi niillä oli..:) mut tiijän muutamia pienempiä virmoja jokka tekee omakoti/paritaloja elementeistä, ite tekevät elementitki niin neki tulee ulkoverhous paikallaa mutta sisäpuolelta puuttuu kyprokit eli höyrysulku paikallaa ja villat..
     
  16. Veli Pirinen

    Veli Pirinen Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    Ainiin yks juttu vielä. Nyt jos tekisin niin latoisin kattotuolit sokkelin päälle ja tukisin ne siinä suoraan esim 4 ryhmiin oikealle jaolle. Siinä vaiheessa kun hiiappi tulee ne nostetaan sivuun ja sieltä elementtien jälkeen päälle.
    Yleisesti harvakseltaan touhuava pienrakentaja ei oikein näissä elementtihommissa luota itseensä ja sitä nosturin hintaa kauhistellaan. Ammattitaitoinen kuski on kolmas mies työmaalla, seuraava elementti roikkuu jo vieressä, kun edellinen on saatu tuettua.
     
  17. snowpro

    snowpro polaris IQ600rr-09 144" mod

    Vs: Talonrakentajia?

    Itse tein rungot vain puu valmiiksi ei siis eristeitä tai tuulensuoja levyjä. Pienemmät päädyt oli 4.3m x 7.2 muistelisin pitkät sivut tein vaan palikoiksi ja kasasin tontilla koska kuljettaja ei suostunu niitä viemään koko olis ollu vaivaset 4.3 x 10.8m.

    Rungot mietiittin ensin vastaavan mestarin kanssa läpi mimmoset kulmat, miten kattotuolit, mistä tavarasta, tuennat ym, sitten piirteln sivun kerrallaan millimetri paperille ja lähetin kuvat mestarille että kelpaako.

    Noin korkeeseen runkoon villotus ja levytys on yhtä helvettiä nöin jälkeen päin kun aattelee niin olisi kannattanut tehdä valmiiksi asti maassa ja hankkia joku mehtäkonetta isompi nosto vehje.
     
  18. pissis

    pissis Well-Known Member

    Vs: Talonrakentajia?

    eihän maalämpö syö sähköä,muuten vaan menee ranteen paksusia kaapeleita koneeseen ;)
     
  19. Reimond

    Reimond Cleated tracks

    Vs: Talonrakentajia?

    Mikä nosturi... Ite nostelin dinolla 11m kattotuolit rungon päälle. Ei tullut hiki ;D
     
  20. SKMXZ

    SKMXZ No sled now...

    Vs: Talonrakentajia?

    Sattusin olemaan yhdellä okt työmaalla (kattelin sivusta oman työni ohella) jossa nostettiin Palfingerillä kattotuolit kahden auton ja varaston eli ihan normi tallin rungon päälle. Samalla naputtelivat vasaroilla kiinni ne. Ei siinä nyt kovin kauaa menny ku 140e vaihtoi omistajaa... Ei se konevoima nyt niin kallista ole...
     

Suosittele tätä sivua