Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

  1. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Vs: Kelkkakärry ??

    Omakohtaisten kokemusten myötä rohkenen olla tästä hiukan eri mieltä.

    Muutaman kerran on liputettu varikolle rekkaratsiassa, missä ei kärryttömiä henkilöautoja ole pysäytetty. Vähänkään isompi kannellinen tai koppikärry talvella henkilöauton perässä on suurella todennäköisyydellä kelkkakuljetus ja niistä syynätään kuorman sidontaa varsin ahkerasti. Keskustelu menee yleensä tyyliin "Päivää, onkos sulla kelkka tuolla kärryssä? Jahas, no vilkaistaanpa sitten kuinka se on sidottu."

    Siinäpä ne sitten bongataan ylikuormatkin samalla kertaa...
     
  2. calister

    calister Well-Known Member

    Tuommosella Konttikärryllä on tullu roudattua kahta pulkkaa tarvittaessa paikasta toiseen..
    180x400 lavakoko niin menee pitemmätkin pulkat kyytiin ja kulkenu ainakin passatin perässä kivuttomasti..
    Takalaita saisi vaan olla toisinpäin aukeava.

    [​IMG][​IMG]
     
  3. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Vs: Kelkkakärry ??

    Itellä hyvin samanlainen. Hiukan vielä pitempi, tais olla 4,2m pitkä. Hiukan tarkka vaan painon sijoituksen suhteen että saa aisalle painoa.
    Ja Passatti veturina :D Bensaa vähän palaa mutta hyvin kiskoo.
    Vinssi vielä apuna jos kaikissa olosuhteissa ei saa peruutettua toista kyytiin. Onko poliisit koskaan huomauttanut tuosta puskurista sitomisesta? Pitäis vissin sitoa telastosta, toi on vaan niin helppo tapa.
     
  4. -Tonde-

    -Tonde- Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Talvella vedettiin 250x450x180 koppikärryllä 3 kelkkaa, mutta onpa vaan niin leveä, että autoon tarvii lisäpeilit, ei näe muuten mitään taakse. Käytännön ongelma tulee ihan kaistaa vaihdettaessa, niin ei näe onko sivulla vielä ohitettava auto vai ei. Samoin kapealla tiellä saa olla todella tarkkana, että ei penkat pöllyä ja imase yhdistelmää mettään.

    Turha leveys siis haitaksi ja meinasin, että mahtuisko 3 kelkkaa 225x5000x180 koppiin, mitä mieltä ? Tai mitkä on aivan minimi mitat 3 kelkan koppikärryksi ? Kelkat vuori kelkkoja (2 x 154, 1 x 174).
     
  5. Jack796

    Jack796 Kelkaton

    Vs: Kelkkakärry ??

    http://riihi.mtk.fi/epaper_AARRE/products/AR_-2012-11-29/pdfs/article_33_2.pdf
    Tuon mukaan saapi myös vetokoukkua/puskureita käyttää jos ovat tarpeeksi lujat eli "ei muovia", tosin suosittelee telastosta sitomista. Itse vedän vetokoukusta suoraan taakse, alas ja taka viistosti sivuille, ja keulassa samalla tavalla. Poliisi ei ole "vielä" korjuuttanut kiinnityksiä, kun enemmän kortti kiinnostanut....
     
  6. rotax377

    rotax377 OldSchool Dokkeri 144" RS treeride ja muut lynxit

    Vs: Kelkkakärry ??

    Isolle osalle täälläkin varmasti täysin luonnollista ja itsestäänselvää asiaa oikea kuorman sitominen ym, mutta uskomattoman vaarallisia virityksiä kyllä näkee tienpäällä lähes päivittäin... Saisi todellakin tulla perus autokortin edellytykseksi vähintään koulutus kuorman sitomisesta kärryyn kerran sitä pikkukärryä saa vetää sillä B-kortillakin jo. Johan sen järkikin sanoo että jos kulkupeli sidotaan kärryyn niin, että sidonnan kireys pääsee muuttumaan sen mukaan miten kulkupelin jousitus joustaa, ei se voi kovin varma ratkaisu olla. Kelkka aina kiinni jousittamattomasta osasta kiinni, silloin saa kärry pyöriä vaikka ympäri mettään eikä se kelkka sieltä irtoa mihinkään.

    Tuoltapa ajantasaista tietoa:
    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820940

    Suora lainaus laista:

    "Sitomisvälineiden tulee olla kunnollisesti jännitettyjä ja niiden jännitys on tarvittaessa tarkastettava kuljetuksen kestäessä. Yksittäisen siteen tai kiinnittimen irtoaminen, vaurioituminen tai löystyminen ei saa heikentää muuta kuorman sidontaa."

    Itse ainakin tulkitsisin niin että jos esim kelkka on sidottu ainoastaa puskureista tmv, niin virkavaltakin siihen voi puuttua? Nalle tai joku muu viisas voisi vähän valaista asiaa..
     
  7. Mara

    Mara Rev life

    Vs: Kelkkakärry ??

    Tuo lihavoitu tekstin aihe opetettiin meille rekkakorttia ajaessa niin että esim nyt sen kelkan sidonnassa että kun yhden liinan ottaa pois niin kuorman pitää pysyä yhä kiinni yhtä hyvin kun sen liinan vielä ollessa paikallaankin.

    Eli periaatteessa jos kärryn kelkkoineen kääntää vaikka ylösalaisin roikkumaan niin siitä kestää ottaa yhden liinan pois ilman että se kelkka sieltä tippuu/liikkuu.. :D Eipä sitä tule kyllä itekkään muutakun kahdella liinalla kelkka sidottua..
     
  8. Sosiaalisukeltaja

    Sosiaalisukeltaja Well-Known Arschloch

    Vs: Kelkkakärry ??

    Hyviä periaatteita ;D Katelkaapa huviksenne minkälainen popparihässäkkä se lenkura mihin liina kirrataan on. Ei taida olla kelkkakärryssä liina se ensimmäinen paikka mikä antaa periksi kun käännetään reteli katolleen.. Jos tarkoitus olisi kolaritilanteessakin pitää kelekat kärryssä meni miten meni niin kärryjen pitäisi olla umpirautaa ja kiinnitykset ja liinat jotakin aivan muuta: ½mv2 & emc & wtf & gtfopls

    Tottakai kuorma pitää sitoa mutta joku järki siinäkin.

    Omaan kärryyn olen miettiny että hitsais leveään lattaan keskelle isohkon mutterin, se kiini kärryn pohjaan ja pohjalevyyn reikä. Kelekka kohilleen ja suksien päälle vaikka lankku jossa sopiva reikä. Siitä sopivan mittainen pultti läpi pohjan mutteriin ja räikällä kiinni. Saapi momenttia että hirvittää. Taakse pitäisi vielä keksiä joku viritys. Tämä siksi että toisinaan tulee vedettyä kahta kelkkaa, kiinnittäminen liinoilla on suorastaan p3rseestä joten tällä saisi molemmista ainakin keulat sillälailla kiinni ettei paljon jää arvailujen varaan.
     
  9. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Vs: Kelkkakärry ??

    "Sitomisvälineiden tulee olla kunnollisesti jännitettyjä ja niiden jännitys on tarvittaessa tarkastettava kuljetuksen kestäessä. Yksittäisen siteen tai kiinnittimen irtoaminen, vaurioituminen tai löystyminen ei saa heikentää muuta kuorman sidontaa."

    Aika rankka sääntö, eli jos kelkan sitoo vaikka neljällä liinalla ja jos yksi irtoaa, pitäisi kuorman olla tiukasti kiinni. Ei hitto täytyy kyllä mennä johonkin oppitunnille. No ei kai sitä käytännössä mikään irrota jos sitoo tukivarsista ja telastosta mutta kuiten...

    Ite sitonut kahdella järeällä linalla mutta eihän se riitä mihinkään :eek:
     
  10. Jii.Pee

    Jii.Pee Kelkaton.

    Vs: Kelkkakärry ??

    Jos siitä oikeasti hyvän haluais niin kärry pitäis tehdä itse ja sellainen että kelkan kiinnitystä on edes vähän mietitty. Nuo tavalliset laidalliset pikkukärryt missä yhtä kelkkaa vedetään on kyllä melko huonoja. Muutama huono kiinnityslenkki laitojen sisäpuolella ja saman verran pieniä koukkuja laidan ulkopuolella. Jos kelkan sitoo telastosta tai olkatapeista ja kiinnittää niihin luotettavamman näköisiin ulkopuolella oleviin koukkuihin niin kelkka kestää nostaa varmaan metrin korkuiselle ennen kuin liinat ottaa kiinni vaikka ne kireällä vetää sen laidan yli. En kyllä tuollain niitä laita vaan niihin sisäpuolelle niitattuihin lenkkeihin ;D Vaikka miten sen sitoo tuollaiseen kärryyn niin ei se kiinni pysy jos metsään menee. Aivan sama sitoa sillain että ei tipahda kiihdyttäessä tai jarruttaessa.
     
  11. Vanahanaama

    Vanahanaama 04Evo600&Lynx rave 150&Evinrude

    Vs: Kelkkakärry ??

    Ainakin tuossa meikäläisen 01 majavassa johon menee kuomun alle kaks kelkkaa on ne sidontapisteet todella jämysti kiinni! Lattiaraksit on isolla pultilla kiinni pohjan läpi rautapalkeissa, seinissä on reiät tukipalkkien kohdalla. Tuo tosin on varmasti jämyin kaupasta saatava kevytperävaunu, kaukana popniitti virityksistä...Kärryssä ei niitin niittiä jos ei kuomussa olevia lasketa.
     
  12. Tikkersson

    Tikkersson Ei kelkkaa - harrastus ohi toistaiseksi...

    Vs: Kelkkakärry ??

    Mä oon laittanut 4 lenkkiä pohjalevyn ja runkopalkin läpi pulteilla kiinni. Muutaman euron maksaa lenkkipari Motonetissa ja antaa kummasti mielenrauhaa kun tietää että pulkka on kiinni ja pysyy.
    IKH:lla on käteviä liinan vahvikkeita, liukurungot kun on aika teräväreunaiset. Nuokaan ei maksa kuin muutaman euron pala ja yksi riittää ylettämään molempien liukurunkojen päälle. Turha nirhata liinaa ruvelle.
     
  13. MVa~1

    MVa~1 Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Näkisin tämän nyt kuitenkin niin, että jos yksi kiinnitys pettää, niin vain ko. pisteessä kiinnioleva liina saa löystyä, ei muut. Ompahan tullu nähty viritelmiä, missä liinan pää on kiinni toisen liinan koukussa, tai pahimillaan jopa liinassa itsessään. En ole koskaan nähnyt enkä kuullut kyllä, että kaikki sidonnat pitäisi tehdä tuplana, jos sattuu liina tai kiinnityspiste pettämään..
     
  14. Mara

    Mara Rev life

    Vs: Kelkkakärry ??

    no joo näinhän se varmasti on ja ehkä tuo minun kommetti oli hieman kärjistettyä asiaa..
     
  15. SRMK

    SRMK ET 340 Professional '86

    Vs: Kelkkakärry ??

    Mulla on ollut nyt Tekno Trailer käytössä ehkä noin vuoden verran. Onhan poijat ja tytöt surkea tekele. Painavia kuormia
    ei ole vedetty ja koko kärry on kulkenut auton perässä ehkä 2000 km tähän mennessä, mutta kylläpä on menny rujoon
    kuntoon jo tässä vaiheessa. Laidat on löystyny niin että ne repsottaa senttikaupalla ulospäin jos päädyt ei ole vetämässä
    niitä kasaan. Tekno Trailerin oma kitalukko ei ole toiminu kertaakaan, nokkapyörän kiinnitys on mutkalla ja muutenkin koko
    kärry on vähän sieltä täältä rempallaan. Lisäksi takalaidan kiinnitys itse kärryyn on toteutettu naurettavan ohuilla pulteilla
    ja kiinnityslätkät onkin jo mutkalla kun sinne on ajettu kelkka pari kertaa. Hienoa laatua.

    Mulla on ollut aktiivikäytössä JT Trailer, JC Trailer, RKK Trailer ja nyt tämä Tekno Trailer. Tekno ollu kyllä huonoin, muttei
    JT ja JC:kään mitenkään vakuuttavia olleet. RKK Trailer oli näihin verrattuna sentään enemmän käyttöön tehty kärry, joka
    kesti mitenkään hajoamatta tai kulumatta mun käytössä kolme vuotta. Tekno myyntiin tässä pian ja joku oikea kärry taas tilalle.
     
  16. Jude

    Jude Lynx Xterrain Re 3700 -22

    Vs: Kelkkakärry ??

    Täällä kokemusta vain muulista, Pro-sarjasta. Sisäpuoliset kiinnikkeet rimpulat kun on poppareilla kiinni mutta muuten ihan tyytyväinen kärryyn. Molemmat ollu 850 malleja. Eka meni kolarissa kun auto tuli risteyksessä kärryn kylkeen. Sillonkin oli kelkka kyydissä ja yllätys yllätys, kiinnike repesi laidasta irti. Kelkka säily ehjänä.
    Uudempi 850 ollu välillä reilussakin kuormassa. Ainakin vielä ihan tikissä :)

    Kelkkakerholla JJ-Trailer 6000 Eagle. Kärry ensimmäinen laatuaan. Tehty meidän tilauksesta. Haluttiin mahdollisimman kevyt ja iso kärry. Kärry on nyt ollut 3 keväänä reissussa ympäri Suomea ja ehkä jossain muuallakin. Toistaiseksi kaikki ok.
    Itse vetänyt sitä n.3000km ja ainaki Sprintterin perässä tulee hienosti ;D
     
  17. rotax377

    rotax377 OldSchool Dokkeri 144" RS treeride ja muut lynxit

    Vs: Kelkkakärry ??

    Nimenomaan järkeä saa ja pitää käyttää, eikä niitä sivulaitoihin niitattuja kiinnikkeitä ole edes tarkotettu minkään kelkan kiinnittämiseen. Jos kunnon kiinnikkeet haluaa, niin kyllä ne pitää olla runkopalkissa, kärryjähän on tehty joka käyttötarkoituksiin erilaisilla kiinnikkeillä jne. Tuskin kovin moni kuskaa henkilöauton kattotelineilläkään mitään satojen kilojen rautakuormia ::)

    Nuo kiinteät ruuvattavat kiinnikkeet on tosi fiksu ja heleppo tapa kiinnittää kelekka kunnolla.
    Netistä löytyy hyviä kuvia kiinnityksistä, kun hakee "snowmobile tie down bar".
     
  18. calister

    calister Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Löytyykö kokemuksia kellään Paku-trailerista?
     
  19. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Vs: Kelkkakärry ??

    Kävin tuossa Bauhausissa muilla asioilla, niin niillähän oli isompikin kärry valikoimissa. Merkkinä "betamet", mutta myyjän mukaan sama kuin aku.
    Mielestäni aika halpa, 1099 euroa 1,5 m* 3,25 m kärrylle, mutta taitaa olla niittaamalla tehty.
    Ehkä se tuokin kestäisi...onko jollain kokemuksia?
     
  20. lynx special edition

    lynx special edition Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    ilman kuomua...?
     

Suosittele tätä sivua