Asuntovaunun kanssa reissaaminen

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Kommein, 28/3/16.

  1. Kommein

    Kommein Pro-RMK 850 -19 155" 2.6", Lynx Racing -96

    Mitäköhän tarvis ottaa huomioon asuntovaunua ostaessa näin kelkkailijan silmin?

    Tänä talvena kunnon ajoviikonloppuja on tullut 3 ja nyt jo loppui kelit tornionjokilaaksossa. Ei meinaa riittää aika ajamaan, kun kulkee viikon töissä ja on vastaavasti aina viikon lomalla. Kyllähän sitä viikollakin ajais mutta tahtoo olla vain pitkäveteistä yksin ja kuitenkin vaimoaki pitäis käyä kattomassa vapaa viikon aikana. Kuitenkin ainoa keino pidentää kautta on matkata pohjoisempaan tai Norjan ja Ruotsin rajalle. Oma ajo on pelkästään "treeriding" tyyppistä rinteissä leikkimistä joka ei ilman puuteria oikein maistu.

    Tuli tuossa pitkän mietinnän jälkeen mieleen, että taianki ens talveksi hommata itselle asuntovaunun kelkkareissuja varten kun auton lavallekkin on mahdollista saada 2 kelkkaa. Voisi sitten esimerkiksi perjantaina kun ajokaveri pääsee töistä ajaa Riksgränsenille ja nukkua yö vaunussa. Lauantai ja sunnuntai aamupäivä ajella ja illaksi kotiin. Tietenkin tilaa pitää olla enemmän kuin kahdelle että useampikin voi tulla pelkät kelkat mukana niin ei tarvi majoitusta jahdata.

    Itsellä ei yhtään käsitystä matkailuvaunuista. Mitä ostaessa tulee ottaa huomioon ja miten niissä pärjää talvella yön yli? Saako niihin jotain varustetta että kamppeet sais yöllä kuivateltua, äijät pestyä jne ilman että tarvii olla sähkötolpassa?
     
  2. unppi

    unppi Yamaha

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Unohda suosiolla. Ensinnäkin ei se vaunu mikään "helppo" ratkasu ole, täytyy sitäkin ylläpitää ja huoltaa, siivota ja vaihtaa vesiä ja tyhjennellä paskatankkeja. Sit ku on tarpeeks järkevän kokone vaunu et siellä mahtuu muutama jamppa majottumaan ja löytyy suihkut yms ni se on jarrullinen ja vaatii katsastelua jne. Sit, mietippä ku muutama hikine jätkä levittelee paskanhajuset ajokamat pitkin vaunua ni ai että se käry siellä... Talvella lattiat märkänä ku hyppäät parikertaa ulkona jaja.. niin, ja talvireissaamiseen ei kannata mitään kesämallin vaunua katella jos meinaa pakkasilla tareta. Samalla rahalla mitä laitat vaunuun ja sen ylläpitoon ni saa jo hyvät majotukset kunnon tiloilla ja jää vielä pensarahaakin.

    Jotenkii vielä ymmärrän kesällä semmosen kanssa reissailun (mut hyvin huonosti) mut talvikäyttöä en kyllä ymmärrä en sit millään.. Meilläki 2008 ostettu uus polarin oisko ollu 700 sarjan vaunu kaikilla lattialämmityksillä ja herkuilla ja on vissii 2 kertaa käyny koukussa. Mielummi nukun rintterissä ku lähen sen lootan kanssa reissuun ;D

    Mut täähän on vain oma mielipide.
     
  3. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Vaunua en oo itte koskaan kokeillu mutta tollasia voi olla hyvä miettiä:
    -Mihin saa leiriytyä ja paljon se maksaa. Täällä meidän ihmemaassa kun kaikki on ankarasti kielletty niin ymmärtäisin että käytännössä vaatii maksullisen vaunupaikan. Et kai saa edes vaunua pysäköidä mille vaan hiihtokeskuksen parkkikselle jne. Äkkiseltään olettaisin että saattaa maailmalla olla sama meininki.
    -Sähköä saa generaattorilla ja tollaisia on kyllä karavaanareilla käytössä. Jotain 3 kW irtoaa suhteellisen triviaalilla investoinnilla. Kun laitteella on tarpeeksi kilsoja tai huoletonta huoltoa niin ei välttis toimi talvella. Ja saattaa se viereisen paikan karavaanari tykätä kyttyrää jos tuollaisella yötä myöten puksutat? Talvikäytössä taitaa käytännössä olla aina sähköpaikka.
    -Kuten edellisessä sanottiin se vaunu voi olla aika pieni suljettu tila kaikkine iloineen. Onhan niissä varmaan lämmitys ja ilmastointi kyllä...

    Kuvittelisin että vaunulle pitää olla melko paljon käyttöä ennen kuin siinä on mieltä. Ja onko taloudellinen sittenkään, lisää auton kulutusta ym ym. Ainakin kannattaa ensin vuokrata ja kokeilla miten toimii, omasta mukavuudestahan tuo on varmaan loppupeleissä kiinni.
     
  4. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Vaunua ja kelkkailua en ole ikinä yhdistänyt mutta matkailuauton kanssa tuota kelkkailua olen harrastanut.

    Halvempaa tai ehkä edes helpompaa se ei ole mutta antaa valtavasti vapautta versus hotelli. Et tarvitse ennakkovarauksia ja voit vaihtaa maisemaa kelien/fiiliksen mukaan ilman ongelmia. Voit muuttaa suunnitelmiasi miten haluat eikä huippusesongitkaan haittaa.

    Vaunun kulut on pienet jos pääomakuluja ei lasketa mukaan, nehän taas riippuu minkälaisen vaunun valitset... Vakuutus on kympeissä ja katsastus joka toinen vuosi, sekin on halpa ja yksinkertainen toimenpide verrattuna vaikka sprintteri.

    Matkailuauton kanssa "jumpat" viikon reissulle.
    Lähtiessä katsoin että valvontapaneelista jotta molemmat kaasupullot on täynnä. Tankkasin vesisäiliön, toin liinavaatteet kyytiin.
    Käynnistin auton ja napista rappuset ylös. Automaatti D asennolle ja heti valtatiellä vakkari päälle, kärrykin tulee mukavasti perässä kun auto on saman levyinen joten kulutuslisääkään ei juuri tule.

    Perillä auto parkkiin, napista rappuset alas. Sitten viikko normaalia asustelua, roskapussi piti tyhjentää muutaman kerran. Astioitakin pesin jokusen kerran koska en pidä kertakäyttöastioista.

    Viikon päästä rappuset napista ylös, matka kohti kotia. Matkalla pysähdyin ABC:n ajokaivolle, tyhjennysventtiili auki ja muutaman minuutin päästä olin päässyt eroon jätevesistä mitä oli suihkun yms käytön ansiosta kertynyt jätevesitankkeihin.

    Kotona keräsin liinavaatteet pois, imuroin lattia, sammutin virrat paneelista ja kauko-ohjaimesta ovet/lukkoon.

    Lämpö riitti ja lumi/märkyys ei aiheuta ongelmia lattialla jos toimii kuten kotona, eli putsaa kengistä enimmät lumet eikä kävele kengät jalassa ympäri kämppää vaan ovella kengät pois ja kengät lämmitettyyn/ilmastoituun kenkäkaappiin. Ajovarusteet säilytän suuressa, lämmitetyssä takatallissa ja hikiset taas huuhtelen suihkun alla ja jätän suihkukaappiin kuivumaan. Siellä on sitä varten lämminilmapuhalluskin. Siitä sitten hieman kuivuttuaan luukun kautta takatallin kattoon roikkumaan loppukuivausta varten.

    Puuhaa on verrattuna hotelliin mutta niin on myös vapauttakin.

    Vaunujen talviominaisuuksista ja niiden eroista voidaan keskustella paljonkin, kuten varmaan arvasitkin. Mutta minkälaisella budjetilla ajattelit lähteä liikkeelle? Mitä toiveita koon suhteen on tai varustuksen?
     
  5. SRMK

    SRMK ET 340 Professional '86

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Mikä jäähalli sulla Catiska on?
     
  6. Kommein

    Kommein Pro-RMK 850 -19 155" 2.6", Lynx Racing -96

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Joo juurikin tuo vapaus siinä houkuttaisikin kuitenkaan ei ole Torniosta kauheasti matkaa tuntureille ja kelien mukaan voisi valita paikan.

    En suunnittele mitään pitempiä reissuja asuntovaunussa enemmänkin 1 tai 2 yötä per reissu. Pitemmille reissuille oikea majoitus. Puuhakaan ei pelota kun kaikki voi valmistella viikolla.

    Varusteita on paha äkkiseltään sanoa mitä kaikkea tarvis mutta suihku ja sinne jokin kuivuri olis hyvä, että saa aluskerrastot huuhdella ettei niin käryä. Pikku etutelttakaan ei varmaan olisi pahitteeksi, ettei lumi kulkeudu sisään liiaksi ehkä vähän 2-t haihtuis samalla ;D . Nukkumapaikkoja 4 mahdollisesti 5. Kulutuksen muutoksista ei tarvi huolehtia kun 13l/100 menee kuitenkin. Budjetista en vielä tiiä jos alle 3000€ sais hyvän niin sopis mulle.

    Voiko talvisin viettää öitä ilman että on vaunu töpselissä vai kerääkö kalma?
     
  7. lynx special edition

    lynx special edition Well-Known Member

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    eikai sähköö tarvi jos on kaasu lämmittimet..mut jos meinaat olla ilman mitään ni aika viilee on... ;D ;D ;D
     
  8. Kommein

    Kommein Pro-RMK 850 -19 155" 2.6", Lynx Racing -96

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    Olis pitäny tarkentaa että kaasu + akut ;D
     
  9. lynx special edition

    lynx special edition Well-Known Member

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen

    kyllä tuttava ainakin yöpyy matkailu autolla monesti talvella vaan kaasun varassa..sillä on auton seinässä sellanen normi lämmitin..sitä en tiiä onko mallia isoin vai pienin.. ja sähköllä pelaa sit muut...
     
  10. Rammeri

    Rammeri ÄKSY H.O.r.o

    Vs: Asuntovaunun kanssa reissaaminen


    Kaasulla pärjää mainiosti. Hommaa vaan semmosen vaunun joka on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin ja mahdollisesti lattialämmityksellä tuomaan mukavuutta. Asennoitumisesta kiinni miten pärjää reissun päällä. Tekasee vaikka semmosen diodipatentin että voi latailla vaunun akkua autoa käyttämällä tai ostaa parin kilowatin agregaatin latailemaan vaunun akkua,pitemmän aikaakin selviää reissussa. :)
     

Suosittele tätä sivua