Levin ympäristö

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä MikkoY, 30/10/06.

  1. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Vs: Levin ympäristö

    Taitaapi olla työaikakysymys?
    Juu kauas pitää mennä...
     
  2. LeviSLED

    LeviSLED koitetaampa uudemman kerran

    Vs: Levin ympäristö

    Onhan tuosta koitettu moneen suuntaan vuosikausia sanoa mutta ei se vaikuta mihinkään.

    Työaikakysymys se nyt ei ole, kun rinteet ajetaan aina öisin. Samalla vaivalla sinne sais yhden kuskin ajamaan yöksi kelkkareittejä, mutta ei. Itseasiassa työvoiman tarve vähenis, kun nykysen kahden tampparin sijasta pärjättäis hyvinki yhdellä. Ylläksellä sekin vain kummasti onnistuu ja keskuksen ympäristö lanataan aina ilta/yöaikaan.

    Toinen asia on työn laatu. Patikon tasaamisessa ja tasaisen ja kovan reittipohjan teossahan tärkeintä on se että se patikko vedetään pattien pohjia myöten ja lumi sekoitetaan ja painetaan pitkällä ja moniteräsellä lanalla tasavahvaksi seokseksi.
    Levillä sitä ei ole ikinä tehty oikeaoppisesti, vaan patikot tasataan niin että tampparilla ajetaan talla pohjassa ja lanalla raavitaan just sen verran lunta että pattien välit täyttyy irtolumella.
    Itseasiassa viime vuosina vehkeitäkin on kehitetty niin että ennen paana5:lla hinattu pitkä ja pureva lana on heivattu helevettiin ja tilalle on laitettu lyhyempiä ja huonompia lanoja. Lopputuloksena on siis se, että "tasoitettu" reitti on taas jo parin kelkan jälkeen patikolla kun pattien välissä oleva irtolumi painuu vähän kasaan ja pomppiminen alkaa.

    Tuollakin tavalla reiteistä saa kyllä kohtuullisen hyviä kunhan lumi saa muutaman päivän jäätyä ennen kuin liikennettä on paljon. Oikeaoppisesti lanattu reitti kovettuis pakkasella jo yhdessäkin tunnissa.

    Mutta näin loppukeväästä kun liikennettä on enemmänkin ja lana silti liikkuu ruuhka-aikaan niin johan sitä patikkoa riittää.
    Tuota reitin huonoa kuntoa täällä selitellään monesti isoilla liikennemäärillä, ja vedotaan siihen ettei sille nyt vain voi mitään. Kummasti vain kuitenkin amerikan mantereella saadaan kovemmillakin liikennemäärillä olevia reittejä pidettyä tasasina.

    Sitten näitten päälle kun muistetaan vielä tuo reittien tasotus "auraamalla", kuperiksi lanatut reitit ja toistuva mutkien kallistus ulkokurvin puolelle, kaikki sellaisia asioita joita en ole todellakaan missään muualla nähnyt kuin Levillä, niin eipä tuota kyllä ammattimiehen työnjäljeksi uskois. Tai ehkä nimenomaan uskoo, kun tilipussi kilisee työnjäljestä huolimatta.
     
  3. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    Vs: Levin ympäristö

    Ihme valitusta patikosta täällä.. Tuolla levin reiteillä pommittaa tähän aikaan vuodesta satoja kelkkoja päivässä! Ei sellaista lanaa olekaan joka sen pitäis ympäri vuorokauen sileänä.. Onko se pakko niitä reittejä ajella jos se niin vituttaa? Ajelee autolla tai prätkällä asfalttia niin ei ole patikkoa
     
  4. LeviSLED

    LeviSLED koitetaampa uudemman kerran

    Vs: Levin ympäristö

    Eipä sillä liikennemäärällä ole tuossa mitään väliä. Jos reitti on suoraan lanan jäljiltä patikkoinen niin kyllä se ongelma on aivan jossain muussa kuin isoissa liikennemäärissä.
     
  5. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Levin ympäristö

    Levisled raataa Asiaa lanauksesta. Eikä o mikhän rookie ;)
     
  6. ärär

    ärär Ärär

    Vs: Levin ympäristö

    Ite asiasa helmikuussa satuin Ylläkseltä päin tullessa ajamaan "vasta lanattua" jälkeä, ei ainuttakaan kelkan jälkeä mennyt ja ihmettelin että miten tämä on lanattu, lähinnä raavittu jotenki. Sen kummemmin siitä jaksanu murehtia, mutta omituista oli kun lanan sain vielä kiinni eikä paljon ollut patikon väliin saanu täytettä.
     
  7. Lavikka

    Lavikka Well-Known Member

    Vs: Levin ympäristö

    Kyl niitä vaa on pikkase pakko ajaa jos on täällä reissussa kalusto mukana eikä huvita keskustasta eka autolla kelkkaa viiä jonnekki 100km päähä. Tai vuokra kelkkaa etekää ekana mihikää kärrii lastata...

    Kyllähä nää kokeneemmat haasteli että joskus kun yöllä lanattiin reitit niin kesti jonniiverra paremmi kunnossa
     
  8. o-p-k

    o-p-k 800 ID E-tec -15, 440x -06

    Vs: Levin ympäristö

    Mun mielestä sitä ..tun ärsyttävää turistitärinää mitä siihen keskuksen ympärille tulee, ei kyllä patikoksi voi sanoa. Sit 30 nopeusrajoitus siihen, niin ai että on ihanaa. Viikon reissulla kävin kerran kelkalla siinä kylillä pakon edestä.
    Mikä sen turistirytkeen muuten aiheuttaa? Hiljainen ajovauhtiko, vai mikä. Koska on siellä esim. muonion puolella latuja jota lanataan huomattavasti vähemmän, jos ollenkaan. Kuplavolkkaria sinne tulee eikä sitä pyykkilautaa.
     
  9. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Levin ympäristö

    Kolmekymppiä kylälä on ihan ok rajotus. Ihmiste ikkunoien alla ja hiihtäjien seassa. Jänkkällä voi sitte syöttää jos siltä tunthuu. Kelit tieten on nytte hieman haastavat tuohon lanaukseen. Eikä kaiken tarvihekan olla lentokenttää. Jotenki vaan näin noin 30v kokemuksella tämä talvi on kaikista heikoin touon kunnosapion suhteen. Eikä seet terävä ns turistipatti rajotu vain tunturin ympärishön. On sitä yläperilläkin riittävästi. Kuplavolkkarin kokoiset muotoiset patit oliski ihan jees.
    Mä misthän muusta mithän tiä ku kelekkarempasta ;D
     
  10. Pexi75

    Pexi75 Lynx Boondocker 3900 DS 800R E-TEC, 2017

    Vs: Levin ympäristö

    Tuli nyt viikolla ajeltua sekä Levin että Ylläksen reittejä molempia. Ja kummasti vaan molemmilla ajokerroilla Ylläksen puolella ei haitannu vaikka oman kulkineen 4.14 m pitkä alusta on tarkotettu aivan muualle kuin reiteille. Ja näytti tuota ajajaa olevan Ylläkselläkin ihan riittävästi eli kovalla kulutuksella oli baana sielläkin ja keli yhtä sohjoinen kuin Levillä. Kävi kyllä itelläkin mielessä lieneekö ero lanamiehissä vai missä kun Levin reitit joka päivä samanlaista hyppyriä, ihan sama mihin aikaan vuorokaudesta kävi surttaamassa?

    Joo, ja eikä oo mikään pakko ajella Levillä jatkossa, kun v*tuttamaanhan tuollaset olosuhteet kelkkailijan vain saa. Seuraavalla kerralla suunnistamma perheen kanssa Ylläkselle.

    Niin ja on siinä varmaan kanssa satunnainen (kenties ensikertalainen) turistikelkkailija ihmeissään että mitä tämä kelkkailuhomma oikein on kun ajaa letkassa kävelyvauhtia Leviä ympäri hirveessä möykkelikössä. Voipi saada hiukan väärän käsityksen lajista :)
     
  11. LeviSLED

    LeviSLED koitetaampa uudemman kerran

    Vs: Levin ympäristö

    Hiljanen vauhtihan ja irtonainen ja kovettumaton lumikerros reitillä tuota tekee. Mitä kovempaa sitä ensimmäiseen pattiin ajelee niin sen pidemmälle se pailakka hyppelee. Noilla Muonion lanaamattomilla pätkillä ei paljon hidasvauhtista ajelijaa näy niin eipä sinne paljon pyykkilautaa kerkeä tullakaan.
    Tuo nyt oikeasti on semmosta että ei sille paljoa mittään voi, mutta tuota pyykkilauta- ja kuplavolkkaripatikon välimallia tässä nyt on tuo ympärysreitin pohjoispuoli ja Ylläksen ja Kumpuntunturin suunnat täynnä.
     
  12. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Levin ympäristö

    Itekkin pistin merkille tuon pyykkilaudan. Erityisesti saariselällä ollessani jossa sitä oli kaikkialla ja kohtuu korkeaakin. Havaintoni perusteella uskallan väittää jotta safariyritysten käyttämien kelkkatyypit sen aiheuttaa hiljaisen nopeuden avittamana. Aallonpituus on ehkä lähes sama kuin etu- ja takapukin välinen etäisyys. Meitä normi harrastajia tai paikallisia oli tosi vähän.
    Mutta eikait se nyt niin kettumaasta ole ajaa... Ite sitä niin moittinu. Pääasia kun jossain pääsee eres kruisaileen. Ei ku pääsis ajaan mut kevät täs tuli taas..
     
  13. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    Vs: Levin ympäristö

    Jaa.. no miksihän tuo patikko vähenee kun mennään levin keskuksesta vähän kauemmas? Ja kummasti se patikko lisääntyy keväällä kun tämä sesonki levillä alkaa ::).

    Ja kyllä nuo reitit on vuosien varrella vain tasoittuneet ja parantuneet, mutta eipä näytä ikinä kelpaavan nykykelkkailijalle.. Onhan tuo nyt jo ihan naurettavaa että nykyään pitää kaivinkoneilla ja tamppareilla tehä tietä että ihmiset voi ajaa moottorikelkalla. Käykää joskus jossain naapurimaassa ajelemassa niin näette millaista se muualla on. Esim ruotsissa ja norjassa reitit on vain merkkejä siellä täällä muuten koskemattomassa luonnossa puhumattakaan että niitä lanattais päivittäin
     
  14. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    Vs: Levin ympäristö

    No varmasti saa väärän käsityksen kun lähtee siihen safariletkaan köröttelemään oli reitti sitten patikkoa tai tasaista
     
  15. Jude

    Jude Lynx Xterrain Re 3700 -22

    Vs: Levin ympäristö

    No kyllä ne lanauskerratki vähenee ku kauemmas lähetää.

    Kyllä minä sen ymmärrän että keskustan ympärille tulee sitä turistinypylää mutta itsekin totesin 12 viikolla sen lanauksen tason. Juuri lanattu reitti ja sama jäkäjäkä kun puotti menemää. Eikai tässä kukaa reittejä ja pohjia ole moittinu. Pienellä lanaustyylin muutoksella tulis ihan erilaista jälkeä. Eli siis terät syvemmälle ja lanaus illalla ja yöllä.
     
  16. LeviSLED

    LeviSLED koitetaampa uudemman kerran

    Vs: Levin ympäristö

    Hohhoijaa. Jos nyt koittasit ees ymmärtää mitä mie koitan kertoa.
    Ja kyllä, minunki kelkkojen mittareihin on kertyny ajovuosien aikana paria poikkeusta lukuunottamatta reilusti yli kymppitonnin verran kilometrejä. Tuohon lukeutuu tarpeeksi Ruottin puolen reittikilometrejä että kehtaisin väittää tietäväni jottain noistaki urista. Ompahan sitä tullu jonku verran kelkkakerhon tampparillaki urilla rymyämistä, eli sekin puoli on jokseenki tuttua.

    Joten, edelleen. Reitin liikennemäärä ei vaikuta pätkääkään siihen minkälaista jälkeä lanalta olis syytä odottaa.. Jos reitin lanaus on sitä, että pattien välit vain täytetään irtolumella, silloin voi sanoa että joko puikoissa on huono kuski, tai vaihtoehtosesti lanausvehkeet on niin leluja ettei ne kestä oikeata käyttöä..

    Mie en oikein ymmärrä miksi Levin ammattilanamiehiltä ei sais odottaa laadukasta työnjälkeä vain siksi, koska jossain päin Skandinaviaa on lanaamattomiaki reittejä??
    Varsinkin kun kyse on ammattimaisesta toiminnasta, ja kelkkareittien hoitoon on käytettävissä suurempi budjetti kuin missään muualla Euroopassa.

    Eipä tämä minuakkaan muuten niin hirveästi kiinnostais, mutta edelleenki tuohon touhuun upotetaan kohtuu iso potti minun ja muutaman tuhannen muunki kittiläläisen verorahaa.

    Joo, voi hyvinkin olla että meillä on kunnassamme Euroopan parhaat kelkkareitit, mutta sitä en ymmärrä, että sillä perusteella hyväksytään kunnan rahoista maksettavan työn tekoa hälläväliä-asenteella.
     
  17. Jakke_

    Jakke_ Lynx Boondocker RE 3900 -22

    Vs: Levin ympäristö

    Onkos ehdotuksia mihin tästä leviltä kannattaisi lähteä että olisi parempaa reittiä ajella..?
    Tänään tultiin ja tuli käytyä tämä levin ympärys kiertelemässä niin oli kyllä tosi huonossa kunnossa.. Tosin niinhän tämä aina on kun ajoa on siinä niin paljon..
     
  18. LeviSLED

    LeviSLED koitetaampa uudemman kerran

    Vs: Levin ympäristö

    Puljun kautta Pokan suuntaan olis yks ihan ok vaihtoehto. Kiistalan kautta Pokkaan on vähän hunompi mutta kans ihan kohtalainen.

    Toinen hyvä vaihtoehto on ajella Kittilän ohi eteläänpäin ja kierrellä noita kunnan eteläpään reittejä. Siellä ei ole lanaa näkyny kuukausiin mutta liikennettäki siellä on ollu tänä talvena todella vähän.

    Raattaman suunnilla on näköjään Levin tamppari vasta käyny, niin Hetassa käynti on kans yks vaihtoehto. Päälle viikko sitte kävin niin Enontekiön puoli oli vähän heikkoa mutta saattaa olla että se on sen jälkeen vielä lanattu.
     
  19. ärär

    ärär Ärär

    Vs: Levin ympäristö

    Raattaman kautta hettaan ja sieltä Muonioon ja jos jaksaa ni Ylläksen kautta takas Leville.
    On muute niin mahtavaa maisemaa raattamasta hettaan ku saa ajaa pallastunturien viertä. Oli parhain reissu mitä tehny, helmikuussa ajettiin. :)
     
  20. Rammeri

    Rammeri ÄKSY H.O.r.o

    Vs: Levin ympäristö



    Muutaman kerran ajanu tuon Hetan lenkin,viimeksi viikko sitten ja todella hyvässä kunnossa oli silloin. Ylläs-Levi-Muonio-Ylläs. reipas 300km matkaa mutta ei tunnu juurikaan kun hyvää baanaa saa ajaa.
     

Suosittele tätä sivua