Inflaation ja yleisen taloustilanteen vaikutus kelkkailuharrastukseen

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Iletsu78, 18/10/23.

  1. Iletsu78

    Iletsu78 *kelkaton*

    Morjesta,

    Kuten kaikki tiedämme, inflaatio laukkaa ja ostovoima on heikentynyt melkoisesti ihmisillä. Berppiläisiä näkyy olevan kovasti alennuksessa ylivuoteisina ja kautta rantain on kuulunut, että kelkkakauppa on kaikkinensa käynyt varsin nihkeästi. Mites foorumilaisilla, joko alkaa kohonnut kustannustaso vaikuttaa harrastukseen? Onko harkinnassa vähentää harrastelua, laittaa tauolle tai jopa lopettaa homma? Omalta kohdalta voi sanoa, että aletaan olla kipurajoilla kustannusten suhteen, vaikka laji hieno onkin. Kovasti on mahdollista, että homma menee ainakin tauolle yli kymmenen hyvinkin aktiivisen kelkkailuvuoden jälkeen.

    - Ile -
     
  2. Athene

    Athene MXZ X-RS 600R E-TEC Competition

    Voi olla, että ei uutta kelkkaa tule ehkä hankittua. Uusien hinnat on nousseet niin järkyttävän paljon :(. Polttoainekin saisi olla halvempaa... o_O
     
  3. rainbow6

    rainbow6 KRT

    Vanhoja romuja laitellaan ja osia tilaillaan sen mitä kukkaro antaa myöden. Työpaikan vaihdoksen myötä ei ole lomia tulevana talvena mutta muutto mahdollistaa ajamisen omilla ja suvun mailla joten km-saldo ei jää enää nollaan kuten valitettavan monena aiempana vuonna. Pelkän höntsäämisen lisäksi ajan puita metsästä. Luultavasti osiin yms. menee enemmän rahaa kuin polttoaineeseen.
     
  4. Hentte

    Hentte Polaris 155" 9R

    Kesällä myin kelkan pois ja oli kovasti ajatuksena että pidän välivuoden kelkkailusta kun alkaa olla niin järkyttävän hintaista hommaa. 20vuotta on tullut kelkka omistettua eikä tämäkään talvi tehnyt siihen poikkeusta vaan joku kelkka oli haettava :D Sen tuossa sai huomata että kauppiailla on katteet kyllä laskettu todella tiukille kun 15k€ korvilla olevista kelkoistakaan ei suoralla ostolla saanut kuin max. 500€ hintaa pois. Uutta kelkkaa tuskin koskaan enään tulee ellei noille hinnoille tapahdu jotain kummallista.
     
  5. andyman

    andyman Well-Known Member

    En usko että vaikuttaa omalla kohdalla juurikaan. Ensi kauden on vielä kelkassa takuuta, mutta voi olla että sitten tulee jatkettua tuolla samalla kelkalla omalla vastuulla. Tähän ehkä syynä hieman myös se että uusien hinnat on noussut. Isoimpana syynä kuitenkin se että nykyinen kelkka on mieleinen ja uutta vastaavaa ei mallistoista toistaiseksi löydy.
     
  6. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Ihan älyttömän nihkeää se kaupanteko ei ole ollut, kun viime vuona rekisteröitiin ennätysmäärä kelkkoja yli kymmeneen vuoteen.
     
    Iletsu78, rainbow6 ja andyman tykkäävät tästä.
  7. ruupanen

    ruupanen Lynx RE

    Ajan sen mitä rahat riittää. Mutta kyllä kaikki extra jää, eli ei riitä enää kukkarossa paine ajaa kilpaa, tai tehdä Lapin reissuja.
     
  8. Deecee

    Deecee Well-Known Member

    Ei noita Lynxei ollu kyl sit paljoo tarjolla. Shreddereitä olis löytyny. Joku puhui että ne mahtaa olla jotain ulkomaan kiintiön kelkkoi, tiedä sit todenperää. Mutta kyl nyt ois niis ostajan markkinat. Kävin kyseleen, niin kyl nyt sais vapari DS Shredderin hyvällä hintaa. Alkaa olla hinta-laatu melko kohdillaan.
    Muita mallei kun kysyin, niin aika hajamallei oli tarjolla. Visiin on lähinnä niitä mitä kauppail on sattunu jäämään.
    Nythän on se aika jolloin ostajat pärjää. Setämies oli pankinjohtaja ja hän joutui katseleen 90-luvun lamahommat ja pankkikriisit ihan lähituntumasta. Hää aina sanoi, että lamassa ja inflaatiossa pärjää he, jotka ovat olleet hereillä matematiikan tunneil. Muut häviää.
     
  9. HMK

    HMK Well-Known Member

    Miten -23 rekisteröinti? Itekki tälle syksyä liikkeitä kiertelin ja joka liikkeessa sama homma että nihkeetä on ollu ja kysyessä myönsivät että hinnoittelu vaikuttaa väkisin jo ostopäätöksiin. Niin teki myös itelle, uus ois ollu vähäisillä varusteilla pitkästi yli 21ke. Vaihdoin vähän ajettuun -23. Omassa kaveripiirissä aktiivisia harrastajia on ollu n.kymmenkunta joista kukaan ei ole ostanu enää uutta kelkkaa 3 vuoteen ja osa lopetti kokonaan. Hinnoittelu on kyllä karannu pahasti käsistä. Samoin myös lisävaruste ja öljyissä, esim. XPS hinta on tuplaantunu 2 vuodessa. Mielenkiinnosta että mihin näitä on sitten myyty jos ennätykset paukkuu vaikka liikkeet puhuu toista ja aktiiviharrastajia jättää ostamatta. Vai tuleeko niin paljon uusia harrastajia.
     
    FFoxi tykkää tästä.
  10. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Muutaman vuoden aikana kelkkailu on vähentynyt tuttava piirissä merkittävästi ja voisi jopa sanoa, että urheilukelkkailu on loppunut melkein kokonaan bensan ja kelkkojen kallistumisen myötä. Kelkat on myyty pois tai ne jotka vielä ajaa ovat siirtyneet halvempiin hyötymalleihin tai ajot on jääneet todella vähille vanhoilla kelkoilla. Tuttavapiirin ikä on kuitenkin juuri sitä luokkaa kenen pitäisi ostaa uusi urheilukelkka, talous alkaa olla kunnossa ja kuntoa on hyvin vielä ajaa. Uskomatonta jos tilastot on toista mieltä.

    Berbillä näyttää joitain malleja saavan kohtuu rahalla ylivuotisena, mutta eipä tuota ole tarvetta päivittää ja ne mallit mitkä kiinnostaisi ostaa maksaa yli tuplat enemmän, kuin nykyinen maksoi. Laittaa kummasti jäitä hattuun ja miettimään hyödyt vs hinta.

    Tuskin hinnat kuitenkaan vaikuttaa siihen kuinka paljon tulee ajettua ensi talvena. Se vasta kallista on, jos seisottaa takuullista kelkkaa ajamatta sillä. Niin vähän vie polttoainetta, eikä edes 2-t öljyä, ettei vaikuta yhtään mihinkään.
     
    pezq^ tykkää tästä.
  11. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Ei tuo urheilukelkkailukaan ole vain kokonaan suosiotaan menettäny. Polariksen myydyin malli on 650 XCR. Lynxin Rave RE + enduro yhteismäärä päällä 500 laitetta. Joten jokuha nuita näköjään vielä ostaakin.
     
    vetkulilm, rainbow6, andyman ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  12. XX-xenon

    XX-xenon Well-Known Member

    onneksi lynxi on maksettu, lyhennetään sen lyhennyksillä nyt sitte tallilainaa enemmän.. bensan hinta taitaa olla nyt ehkä jopa halvempaa kuin viime tai toissa talvena, eipä nelari paljon kuluta ja tuollainen pappamalli vielä kyseessä. :D
     
  13. SilverHawk

    SilverHawk Member

    Kerran se kirpaisee (kuukaudessa). Uus -23 winderi ja kärry ni reilu 20k€ lähti heti pitoa lompakosta pois :D Kahtellaa mite tää kelkkarpänen purasee, kun pääsee ajelemaan
     
    ruupanen, rainbow6 ja andyman tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua