Talojen lämmitys - kokemuksia ja ohjeita.

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Hemikoo, 23/10/23.

  1. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Tämän kun jaksaa tehdä 1-2krt vuoteen niin hyötysuhde ja toiminta ei sakkaa
    Monesti nähnyt että 3-5v laitteista kerrotaan ettei tee enää lämpöä ja haisee :D
    Mulla hyötysuhdetta laskemassa tuossa koneen päällä on ilmastointikoneen metritavarana myytävää G4 mattoa ettei konetta tartte niin usein imuroida, suosittelen kaikille, imuroidessa vaan ottaa alas ja imaisee pölyt matosta.

    Keskuksen lisäosassa nykyään noiden vanhojen kulutusmittareiden lisäksi on Shellyä jotta saa etänä ohjailtua ja seurattua kulutuksia, vielä pitäisi muutama lämpötila-anturi ostaa niinriittää tähän harvaan latoon :D:D:D IMG-20231011-WA0025.jpeg
     
  2. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Eipä ole ikinä tullut purettua noin paljoa, suodattimet ja kennot näkyviltä osin tulee imuroitua säännöllisen epäsäännöllisesti. Pitäiskö alkaa tutkimaan miten tuo 35 malli purkautuu.
     
  3. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Kannattaa ainakin kerran 10v purkaa atomeiks ja puhdistaa. Oli aika törkynen omakin mitsu. 2009 asennettu, nii -22 tuli puhdistettua kunnolla. Palas tehot ennalleen.

    Meillä v. 85 talo 185m2 lämmintä suorasähkö, leivinuuni, takka ja mitsun ilmalämpöpumppu.
    V.2012 tehtiin ilmanvaihto remppa. Aiemmin pelkkä poisto imuri katolla, nii tuli lämmöntalteenotolla valloxi tilalle. Samalla yläpohjaan lisää puhallusvillaa, nyt n. 50cm.
    Ilmanvaihto parani talossa huomattavasti, mut sähkön säästöä en oo pahemmin havainnu, kun asunnon ilma vaihtuu nyt tehokkaammin.
    Lämmitys ilman viilentyessä leivinuunilla + lattioita ja lasten makkareita sähköllä. Tarvittaessa lisänä takka kovemmilla pakkasilla. Ilmalämpöpumppua käytetään välikeleillä, kun ei uunia lämmitetä ja kesällä viilennykseen +23-24.
    Saunassa ainavalmis sähkökiuas ja käydään melkein joka päivä saunassa.
    Puuta kuluu yli 10m3 heittokuutio, sähköä n. 20 000kWh.
    Samaa miettiny itekin, et sähköö menee kesäaikaan liian vähän, jotta kannattais aurinkopaneelit.

    Sähköautoon ei viitti laittaa niin paljoo rahaa seisomaan, kun arvonalennus normiaikoina on huomattava.
    Ymmärrän kyllä sähköauton, jos muutenkin ois uutta autoa ostamassa.
     
    Hemikoo tykkää tästä.
  4. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Säästöä saa, kun napsauttaa iv-koneesta lokakuun alusta sulakkeen alas, ettei lämpö karkaa ja keittelee siinä välikeleillä alkuun 3-4krt viikossa Ärtsoppan perheelle. Kunnon talvi tulee, niin jokapäivä sitten ja kerran viikossa voi lanttulaatikon laittaa uuniin vaihtelun vuoksi. Vaalea leipä vaihdetaan tehostukseksi kokonaan ruislimppuun. Silmiähän se tahtoo kirveltää, kun 36 asteinen lämmitysilma on paksua, mutta Phizerilta saa silmätippoja halvalla kanistereissa. Joulun jälkeen tulee soppaan kaivattuja sattumia, kun kinkkua irtoaa poistohintaan. Vähän on lattian rajat viileitä, niin mummon villasukatkin saa vihdoin ansaitsemaansa arvostusta joululahjana.

    Perustamiskulut on markkinoiden ehdotonta johtoa ja ylläpito tulee siinä sivussa ilman. Yleensä puulämmitys kaatuu isännän harteille hoidettavaksi, mutta tässä vastuu jaetaan koko porukalle. Vähän kuin kodin Mesh-verkko, joka levittyy tasaisesti pitkin taloa. Konserttia kuunnellessa nousee väliin hymyn kare siupieliin ja kaamoskin taittuu kuin itsestään. Jos tuntuu väliin lämpöä tarvivan pikaisesti enemmän, niin tuikun läpi laskiessa saapi tehon boostattua.
     
    Viimeksi muokattu: 24/10/23
    bavo tykkää tästä.
  5. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Nämä Valloxit jne on juuri näitä "lämmön talteenottokoneita". Ei niillä saa valitettavasti kuin ehkä hyvän mielen. Säästöä ei, eikä lämmintä tuloilmaa. Niissähän sen toiminta perustuu siihen läpipuhaltavaan kennoon. Eli periaatteessa intercooleriin. Ei se paljoa saa kerättyä lämmintä talteen Suomen oloissa. Itellä oli Rovaniemen talossa semmosella tekniikalla oleva kone. Ei juur mitään vaikutusta oliko kesä vai talviasennossa. Joitakin asteita se sai sitä ilmaa lämmitettyä. Sielä paras säästö oli lyyä kone nollille.

    Oikeat kompresssorilla varustetut koneet sen sijaan jaksaa jopa lämmittää taloa. ( vaatii toki sen, että iv on säädöissä, kone säädöissä ja kanavat eristetty huolella). Meillä tällä hetkellä 5 pakkasta. Talo lämpiää poistoilmalla. Talon pisimmän putken päässä olevasta kanavasta tulee 25 asteista ilmaa. (hox hi-tech mittaus, uunimittari kanavassa roikkumassa :D)
    upload_2023-10-25_9-48-20.png

    Ja lattialämmötkään ei ole paljoa edellisen viikon aikana pohottanu. Tässä ison aulan termarin kulutus edellinen 7 päivää.

    upload_2023-10-25_9-49-31.png

    Ilmanvaihdot on yksi suurimmista haasteista talojen lämmityksessä. Kunnollisilla laitteilla, paranis monen talon energiankulutus. Suurimpia ongelmataloja ovat 90 ja 2000 luvulla rakennetut talot. Näissähä alettiin tehä koneellisia tulo ja poistoilmoja, mutta koneet on pelkkiä puhaltimia, eikä kanavissa ole riittäviä eristyksiä.

    Oma juttunsa on sitten viherpesu. Eli kun taloon laittaa vaikka vesikiertoisen lattialämmön ja koneeksi poistoilmapumpun, niin saat hyvän energialuokan. Sitten talofirmat myy valmiita taloja tämmösillä koneilla, päin persettä säädettyinä. No ekan parin vuoden aikana ostajat sitte taivastelee, kun menee hitosti sähköä ja talossa käy veto.
    Se vaan on valitettava totuus, että vesikiertoiseen lattialämpöön ei poistoilmakoneissa riitä teho. Tai voi riittää, mutta se vaatii oikeasti perehtymistä koneen säätämiseen. Ja näiden koneiden säätämiseen ei ole ihan aikuisten oikeasti ammattitaitoa suomessa.

    Siinä jollekki bisnesidea. Alkaa tarjoaan puhtaasti lämpöjärjestelmien optimointeja.
     
    Viimeksi muokattu: 25/10/23
    Vesukka tykkää tästä.
  6. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Ei ne valloxit täysin huuhaata oo. Siihen aikaan vaan ei ollu vanhaantaloon muita järkeviä ratkaisuja. Tuossa meijän 145 se mallissa on aika kattavat säädöt. Saa tehtyä kesälle viilennyspuhalluksen, kylppärissä kosteusanturi mikä ohjaa puhallus nopeutta yms.
    Siinä vaan, kun vanha riittämätön ilmanvaihto korvataan uudella, nii ilmanvaihto paranee sen verran paljon, et ei sähkösäästöä pahemmin tule.
    Meillä ei ole mitään vesikiertoista valmiina, niin ei ollut järkevää niitä alkaa virittämään.
     
  7. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Joo vaan ei se vesikiertoa tarvi, että on kompurallinen kone. Eli ihan normi poistoilmalämpöpumppu. Minulla on tuollanen hybiridi, eli se lämmittää käyttövettä ja tuloilmaa. Mutta pelkkään tuloilmaanki laitettava poistoilmakone kompuralla on oikeasti iso säästö. + parantaa asumismukavuutta, kun kanavista tulee oikeasti lämmintä ilmaa.

    Tää Nilanin kone on aivan ok, tai hinta-laatusuhde on hyvä. Mutta tuossa on täyttä skeidaa tuo käyttöpaneeli. ( uudemmissa parempi). Tässä oli päällekkäisiä astuksia jne jotka kumos toisiaan. Ihmettelin tuon kans pari ekaa vuotta. En meinannu millään käsittää mikä tässä mättää kun osa säädöistä oli aivan järjen vastasia. No onneksi on internet. Osa käyttäjistä oli painunu samojen ongelmien kanssa. Kävi ilmi, että köyttöliittymässä on suomennosvirhe. Asetus talvi onkin KESÄ oikeasti :D Noo, ei paha virhe ei... Olin ton koneen elämästä paljon yhteydessä myös laitteen maahantuojaan. Sieläkin oli kyllä kädet pystyyn-meininki. Osaaminen ei riittänyt.
     
  8. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Joo kyl se tekniikka onneks kehittyy. Tuollainen hybridi tekniikka voisi olla järkevä steppi seuraavaksi.
     
  9. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Ite tein Rovaniemen talon 2007, kaveri teki vuotta myöhemmin talon Vennivaaraan. Sille tuli sillon Mer-airin kompurallinen kone. Kyllä kävi kateeksi. :D Nyt hänki on vaihtamassa sitä pelkkää PILPiä tollaseen varaaja-iv kone yhdistelmään.
     
    Vesukka tykkää tästä.
  10. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    -Vaakasiivekkeet pois
    -Alareunasta ruuvisuojat pois 2kpl ja ruuvit pois
    -Alareunasta nostat ylöspäin ja kun väliä alhaalla on 5cm niin ylhäältä takaa lähtee kiinnitykset irti kun kiskaiset hennosti
    -i-see sivuun ja myöskin tuo muuntaja
    -vasemmasta reunasta (mulla kondensiovesi lähtee oikealle) kaksi ruuvia pois ja kaukaloa kääntämällä sivuun
    -pari ruuvia tais olla vasemmalla puolella roottorin luona kennostoa pitämässä, lisäksi roottorin oikeasta laidasta lukitusruuvi löysälle ja sen jälkeen kennostoa n.5cm eteenpäin vääntämällä vasemmasta reunasta roottori pois.
    Tehokkaasti liat saa pois höyrypesuri ja paineilma sekä pintojen suojaus, monesti riittää suihkepulloon tolua ja joku jäykkäharjaksinen suti, mulla Mitsubishin oma puhdistus setti.
    200-300€ ottaa ammattilaiset kun pesee koko koneen.
     
  11. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

  12. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Niin, tuohonhan kirjoitinkin, että "näillä luvuilla laskemalla...". Ei ole aavistustakaan paljonko kuluttaisi noilla älytermostaateilla ja pilpillä. Mutta tuon verran meni laskuista tarkastettuna meillä sähköä rakennusaikana.

    En minäkään kyllä pelkän 100m2 talon lämmittämiseen laittaisi maalämpöä. Tai ainakin tutkisin tarkasti myös muut vaihtoehdot.

    Meillä näyttää koneen diagnostiikan mukaan tällä hetkellä, että huoneilma on +23c ja pihalle menee +3c, eli 20 astetta jää talteen tällä sysipaskalla lto:llakin näköjään. Ulkoilma on -2c. Sisälle puhalletaan 20 asteista ilmaa. Tuloilmavastuksen ja jälkilämmitysvastuksen tehot ovat 0% molemmat. Miinuksena annettava tuolle iv-koneelle se, että en löytänyt äkkiseltään valikoista kulutetun energian laskuria.

    En silti ymmärrä miksi kaveriksi pitäisi laittaa vielä pilppi, kun sähkönkulutus on pientä ja energialuokka on paras A jo tällä tavalla. Toki silloin voisi maalämpöön riittää pienempi kaivo ja pumppu, ja saisi sillä sen investointihintaa pienemmäksi.

    Anteeksi nyt vain, mutta minusta sinulla ei ole mitenkään super-energiatehokas talo, vaikka se varmasti hieno onkin, jos sinulla kuluu vuodessa samoilla leveysasteilla saman verran lämmityssähköä pelkän 100m2 talon lämmitykseen, mitä meillä menee 120m2 talon ja 80m2 tallirakennuksen lämmittämiseen. Hienot on systeemit silti sinulla ja varmasti sopivat teidän taloon. Ei tarkoita silti sitä, että maalämpö on hukkainvestointi kaikissa muissa kiinteistöissä.

    Tästä olen samaa mieltä. Paneelit vaatisi kaverikseen ison akuston tai hyvä myyntihinnan sähkölle, jotta niistä olisi hyötyä. Tai jos viilennykseen menee paljon sähköä, niin silloinhan niistä myös on hyötyä.

    Meillä on pääkeskuksessa 3 asentoinen Pääkatkaisija. Kolmannessa asennossa keskukseen syöttö tulee 3-vaihepistokkeelta. Eli pystyy esim. Generaattorilla tai tulevaisuudessa vaikkapa sopivalla invertterillä sähköauton akusta syöttämään talolle ja tallille sähköä, mikäli valtakunnan verkossa on joku pitempikestoinen vika. Ei tuohon sen kummempaa standardia vaadi jos vain oman talon sähkönsyöttöä ajattelee.
     
    FFoxi tykkää tästä.
  13. Make76

    Make76 Khaos 146, 5900, SnoScoot 200

    Meillä kuluu sähköä vuodessa joku 10500kwh. Siihen lämpiää maalämmöllä talo 125m2 ja talli 55m2. Tallissa pidän lämpöä 18 asteessa. Sähkösauna on myös ja lämmintä vettä lotraa 4 ihmistä. Takkaa ei lämmitetty viime talvena lainkaan. Joten pidän kyllä 100m2 talossa saman suuruista kulutusta melko korkeana. Toki pelkän sadan neliön lämmitykseen en olis varmaan valinnut maalämpöä, mutta heti kun lämmitettäviä neliöitä on enemmän niin eipä siinä paljon tarvinut miettiä. Kustannus maalämmölle kaikkineen reilu pari kymppiä ja kyllä siihen suoraan sähkölämmitykseenkin olisi euroja uponnut. Eli ei ne asiat aina niin yksinkertaisia ole.
     
  14. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Niin. Minulla menee vuosittain se 4000-5500 kwh siihen lämmitykseen. Muu on toimisto, saunat jne. Ja nyt sitten lasketaan tuo rakennuskustannus lämmitysjärjestelmälle, mikä oli kolmasosa siitä mitä maalämmöllä tai kaukolämmöllä olisi ollut. Oma laskelma siis perustuu siihen. Jos vuositasolla lämmitykseen menee se noin 700 euroa, niin melko monta vuotta saan uraanilla torppaa lämmittää, ennenkuin alkais maalämpö tai kaukolämpö ittiään maksaa omalla kohdalla takasin. Ja totta hitossa sen maalämpötalon pitääkin viedä vähemmän mitä suoralla sähköllä. Muuteha se olis aivan hullun hommaa koko maalämpö.

    Mutta kyllä minä nyt nippa nappa uskallan sanoa, että talo on verrattain energiatehokas, jos lämmityskustannus on keskiarvolla 60 euroa kuukaudessa. Ja jos ei energiatehokas, niin ainaki lompakolle ystävällinen. Ja tämä oli oma tavoite ku taloa tehtiin. Talon m2 kustannus pidettiin aivan minimissä. Laadusta ei tingitty missään kohti ku rakennettiin, mutta ison osan hommista tein ite. Tavoite oli että asumiskustannus (kulut + lainan lyhennys) on mahdollisimman pieni ja velkaa niin vähän kuin mahdollista.

    Ja loppuviimein mulla on nyt se ja sama mihi kukanenki rahansa käyttää. Mutta pointti mun jutuissa on se, että ihan aikusten oikiasti tosi monessa etenkin yli 10 v talossa, saatais energiankulutusta tosi paljon jiiriin vähä miettimällä iv hommia uusiksi. Tämä iso olis asia, johon valtionki tulis ottaa kantaa osana energiaremonttien avustuksia. Mutta kun sinne on lobattu vain tietyt ajatukset, niin hankalahan se on muuttaa asioita.

    Lämmityksistä vähä muutakin. Äiti kun asuu yksin meidän kotitaloa ja lämmitys on puukaminalla ja kiertovesihommilla. Teimme vähä muutoksia kun sivukyliä vaivaa sähkökatkot. Kiertopumput on nytten ihan pistokkeiden takana ja virta otetaa katkon aikana tummosesta akkupankista. Nuo grundforssin pumput ei vie juuri mitään sähköä. Olikoha 70wattia se teho. Akkupankilla saa komiasti pidettyä veden kiertämässä ja vieläpä puhelimeen ja valoihin virtaa.

    Tuo olis muutos jonka itekki haluaisin tehdä. Eli esim valot ois pitäny piruuttaan raketaan 12 volttiin. Mutta nyt vois muuttaa niin, että sais helpolla valot, ton lämpöpumpun ja jonku pistokkeen ottaan virran joko virtapankista, tai talon ulkopuolelta genusta. Ei nuo isoja muutoksia vaatis ku vaan sais osaavan tekijän. Näin ei haittais sähkökatkot niin paljoa.
     
  15. Paabo

    Paabo Well-Known Member

    Meillä on -70 luvulla rakennettu talo. 119 asuin neliötä. Maalämpö ja sähkön kulutus 5 hengeltä 12000kwh. Jos rakentaisin uuden talon, siihen tulisi sähköpatterit ja leivinuuni.
     
  16. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Tähän se monella jää miettimättä mikä on sen lämmityksen osuus, en nyt muista oliko tuossa jo mukana sinulla käyttöveden lämmitys?

    Sitten kysymys kun tässä saattaa olla asuinpaikan muutosta luvassa niin:
    Millaisella hyötysuhteella kesällä/talvella MLP VILP PILP laitteilla tehdään käyttövettä?
     
  17. nikke006

    nikke006 Well-Known Member

    En osaa sanoa hyötysuhteesta, mutta meillä on nilan ec pilp jossa siis myös jäähdytys ja koskaan ei ole 4 hengen taloudessa vettä tarvinnut suoralla sähköllä lämmittää 5 vuoden aikana. Kesällä vesi lämpenee poistoilmalla/jäähdytyksen ansiosta ja talvella poistoilmalla ja kompuralla samalla kun puhallusilmaa lämmitetään. Talo rakennettu 2018 huoneistoala 116m2 ja talli/varasto 30m2, kaapelit lattiassa, devin älytermarit, ainavalmis kiuas, takassa puita jokunen m3 ja sähkönkulutus vajaa 9000kwh/vuosi. Tänä vuonna varmaan vähempi kun laitoin nuo aurinkopaneelit ihan vaan koska halusin kokeilla. Mutta meillä tippu sähkönkulutus 3000kwh/vuosi edelliseen taloon joka oli pienempi, vähempi asukkaita ja normi iv kone ja lämminvesivaraaja sähköllä. Luultavasti se tiputus johtuu juuri tuosta pilpistä ja ennen kaikkea lämpimän veden tuotannosta.
     
    Vesukka ja Hemikoo tykkäävät tästä.
  18. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Kaverilla pilp ja en muista mallia mutta ongelma on puuta polttamalla että makuuhuoneet on kuin saunassa olisi ja puunpolton hyöty oli todella onnetonta.... Ostopuilla meinasi että parempi on kun Ilppi+pilp paras yhdistelmä, voi olla päin honkia suunniteltu järjestelmä...
     
  19. nikke006

    nikke006 Well-Known Member

    Voi olla säädetty liian kovalle tuloilmat makkareissa, tai sitten jos on pilppi vesikierrolla, niin voi jumia jonkunpiirin venttiili auki ja vetää lämpö kokoajan täysillä. Mutta näitä järjestelmiä on yhtäpaljon erillaisia kuin käyttäjiäkin. Minun henkilökohtainen mielipide on, että sähkö tulee olemaan varsin edullinen lämmitysmuoto tulevaisuudessa
     
  20. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Hieman ot lämmityksestä tai tavallaan ei, kun onhan se saunakin lämmittämistä. Ainakin menee sähköä tai puuta.

    Kattelin sähkönkulutusta ja piikkejä näkyi. Iltaan sijoittuu ja sellainen vähintään 5x viikossa käydään saunassa. 9kw kiuas lämpiää valmiiksi 4-6henk saunassa noin puoleen tuntiin. Saunomista ~1h, eli kiuas päällä noin 1,5h 260pvä vuodessa. Tunteja vuodessa 390hx9kw=3510kwh. Tuon kertoo kiinteällä sähkösopparilla plus siirto kaikkineen on 12,8cent= 450€.

    Sauna kerralle jää siis 1.73€ hintaa [(seuraavan 2v) ei sitä jää noin paljon kun ei kiuas poraa kokoaika täysillä]

    Halvempia kiukaita ja saunoja on, mutta tuollainen 9kw "syöppökin" maksaa sen verran, että ei paljon halkomettään kannate rahallisesti lähteä. Jos joku tarjoaisi 1.73€ sylillisen kaatamisesta, ajamisesta, pätkimisestä, halkomisesta, pinoon lappamisesta, sisälle tuomisesta, saunan lämmityksestä, puiden lisäämisestä, loppuun polttamisesta ja pellin kiinni laitosta, niin ei se ehkä houkuttelisi. Vielä tuhkatkin viedä pois ja maksaa nuohous kerran vuoteen.

    Jos tuon kaiken hoitaisi mökillä, niin sielu lepää ja puutyöt on hyvää kuntoilua, jos sen kannalta osaa ajatella. Rahallisesti melko paska tuntipalkka ja vaatii vielä mettää mistä ottaa tai saapi maksaa materiaalistakin.
     
    Rautane ja Vesukka tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua