Lynx Commander RE 2024 -keskustelua.

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä Jani H, 28/1/24.

  1. Jani H

    Jani H Active Member

    600km Commander Re takana. Alussa tunnosti keulapainoiselta, mutta ei lopulta tarvinnut säätää alkuperäisistä mihinkään. Menee reittipatikossa mukavasti yksin ja kaksipäälläkin, kun muistaa laittaa pikasäädön kireimmälle. Pikku aaltopatissa hakkasi vähän käsiä, joten löysennin iskareista paluuvaimennusta pykälän ja siihen rauhoittui. Mukava kelkka tähän asti ollut ajella. Telanharjaa tässä miettinyt, että onkohan tuo 44mm harja oikea tähän? Täydessä liki metrin pöppyrässä ykkönen sisällä hivuttauduin kokeilemaan miten mennään. Keula oli taivasta kohdin ja eteen mentiin hyvin hitaasti telan jauhaessa vain tyhjää, pienellä ravistelulla pysyi liikkeessä. Isolla kaasulla ja 2 silmässä tieten mennään, mutta siinä saattaa rysähtää päin puutakin, ainakin minä... Odotellaan hieman kantoa hangille, niin mukavaa tulee olemaan! Entiseen 49 rangeriin verrattuna todella vakaa ajaa, eikä kertaakaan ole järvelläkään jääpateista viskannut kelkkaa, toisin kuin Ranger 49, jolla sai pelätä kaatumista heitoista. Rajoitin remmin ajattelin vielä laittaa pisimpään asentoon ja kokeilla mitä se vaikuttaa umpiselle.
     
  2. XX-xenon

    XX-xenon Well-Known Member

    tuota pattia ole miettinyt. miten määritellään tuo patti? meilläpäin tahtoo olla sellaista 30-40cm kohtuu tiheää pattia, aika tympeä ajaa komentajalla, olkoonkin että aloittelija vielä tuossa säätämisessä.. kaasulla taas hyppii melkoisesti kun yrittää ylitte päästä. ja kaksi päällä ei mitään järkeä koko hommassa. turistipatti tuttu kuvio, matalaa ja tiheää. vanhalla 5900 syncrolla se oli ihan perseestä ajaa latikeulalla, komentajalla ei kokemusta mutta eiköhän luulis paremmin menevän.
     
  3. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Avasin Commander RE mallille kokonaan uuden keskustelun. Kelkka on kuitenkin niin eri mitä tavan commanderit vaikka "sama" onkin.

    Pääsin koeajamaan joulun pyhinä tällaisella pikku lenkin. 1700km jälkeen saattoi sanoa että on kyllä erikoinen peli, hyvällä siis. Hieman samoja fiiliksiä mitä @Jani H kommentoi tuosta telamatosta, toivottavasti pääsee testaamaan tiiviimmälle lumelle. Seuraavaan kelkkalehden numeroon kirjoittelin pitemmän tarinan aiheesta ja reissuista. Pisin päiväreissu oli vähän rapia 400 km ja siinä ehti hieman jo miettimäänkin kelkan ominaisuuksia.

    IMG_20240101_144350_HDR.jpg
     
    Rantalankila, Vesukka ja M.E.A tykkäävät tästä.
  4. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Itse näkisin tälläisessä Commander/Brutal sekoituksessa järeämmän maton hyvänä vaihtoehtona mikäli ajoa enemmän ummessa kun koneessa on puhtia mutta myös painoa.
    Toi 44mm matto on hyvä kompromissi reitille ja umpeen mutta kyllähän se jauhaa tyhjää enemmän niin jos paikaltaan pitää lähteä hyppäämään ojan yli niin Brutal mallin 60mm matto on paljon parempi ja hitaasti nautiskelessä, varsikin ylämäessä ja paremmin pomppaa jumistakin ylös kun jää astinlautoista kiinni sukset taivasta kohdin.
    Toki sivupito on huomattava sekä ei sitä niin luisuttele mitä 44mm harjalla olevaa..

    Kannattaa kiristää takapukkia niin laite rupeaa etenemään myös eteenpäin jos nokka pyrkii kiihdyttäessä enemmän ylöspäin..
     
  5. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Joo tuo brutalin matto alkaa olemaan jo melko raaka, mutta oisko jotain välimallin telaa. 51 tai 57mm voisi olla hyvä optio tuolle laitteelle. Alkutalven pöperölumesta ei hirveästi saa pitoa niin tuo 44 kyllä lappaa sutia ihan jatkuvasti.
     
    Fudge tykkää tästä.
  6. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Brutalin matto on omalla tapaa raaka, kunhan pitää järjen ajaessa, ei tyrkkää liian pitkiä matkoja liian kovaa tai ilman jääraappoja, rasittaahan se vetopyöriä ja jarrua enemmän mutta pito on eri luokkaa vs Commader 44mm

    Äkkiäkös sitä mattoa veistelee matalemmaksi jos siltä tuntuu.

    Erohan on aika iso kun omaan Brutaliin 60mm tilalle nakkasin matalempaa 44mm harjalla olevan Commander mallin maton mielenkiinnosta paikalleen.
    Huomaa kiihdyttäessä ja jarruttaessa eron kyllä sekä miten maton rullaavuudessakin on eroa.

    Mielenkiinnosta vertailla kun lumi hieman kovettuu ja vesistöt menee sohjolle miten toi 44mm tyrkkää Brutalissa eteenpäin, senkin vuoksi Brutalin oma matto on hyllyssä.

    Umpiseen toi Brutalin matto on hyvä ja minusta tälläiseen 900Turboonkin sen voisi laittaa tehtaallakin paikallaan tai ainakin olla optiona tilatessa kuten 4-mäntäinen jarrukin.
     
  7. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Millainenhan ero välityksen suhteen on Brutal vs Commander RE. Tuo optio ois kyllä hyvä, mutta sitten taas päästään siihen että kaikella pitää olla takuu ja kuinka iso remontti tulee koko voimansiirtoon. Ja miten se sitten koko laitoksen luonne muuttuu jos välitys menee älyttömän lyhyeksi.
     
  8. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    2023 ja uusimmissa Brutalissa on 21/51 eli sillä pitäisi kulkea n.135-140km/h
    2021-2022 malleissahan on 23-49 jolla teoriassa pitäisi mennä 150-160km/h luokkaa.

    Itse ajelin 21/53 välityksellä viime talven ja kulki aivan riittävästi.
    Pääsi myös 20l/100km 2-päälläkin kans.

    Commader mallissahan on vaihdelaatikko ja 1.vaihteella taitaa rullata 100km/h luokkaa ja 2.vaihteella enemmän jo..

    Vai meinaatko että vaihdelaatikko ei kestäisi 60mm harjalla tulevaa vastusta mutta tukkirekeä/tonnipaalia


    Commander mallissa kun on vaihdelaatikko jolla kuski voi valita mieleisen pykälän niin kuvittelisin että se välitys ei olisi ongelma Commander kuskille..

    Onkait noita Brutalin mattoja vaihdettu/ toteutettu Commader malleihin jo muutenkin, saahan sillä mahtavan lumisuihkun kun reitillä heittää 10m korkean taakse :)

    Minusta tuollainen vääntävä nelari kaipaisi järeämpää mattoa kun puhtia pitäisi olla sen pyörittämiseen.
     
  9. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Noo,

    Järkikäytöllä voi kestää loota. Vaan on noita tiiossa ainaki Xpeditioneja, jossa on brutalin matolla paskottu vetareita ja lootia. Mutta, nämä henkilöt taitaa olla luonnostaan "kohtuuttomia väärinkäyttäjiä" :D
     
  10. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Mustat vetopyörät BRP:llä on muutenkin pehmeät että niitä ei pitäisi edes myydä/valmistaa, toisaalta onneksi on takuu :)
    Mutta ton vaihdelootan luulisi kestävän, kuitenkin työhommiin oletettavasti suunniteltu myös vai onko niillä vedetty useampaa tonnipaalia kerralla
     
  11. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Ei ku meinasin remontilla sitä korkeamman maton vaatimaa muutosta voimansiirtoonkin valmistajan puolelta. Jos nykyinen kalibrointi on tehty telalle missä ei vastusta ole ja pistetään tuplaten vastusta telalta, voisi kuvitella sen olevan remmille melko koetus.

    No teoriassa tätä pyörittelen, ei hajuakaan miten semmoinen pelaisi. Mutta varmasti ois hyvä kokeilu.
     
  12. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Tehtaan päässä tuskin tehtäisi mitään muutoksia voimansiirtoon vaikka harjakorkeus matossa muuttuisi 35% korkeammaksi.

    Muuttihan ne Brutalin välitystäkin 2.13 välityssuhteesta -> 2.42 muuttamatta mitään muuta voimansiirrosta, tuossakin on kuitenkin jo huomattava ero.
     
  13. Jani H

    Jani H Active Member

    Ryynilumessa ei tosiaan meinaa päästä kunnolla etenemään, ainakaan ryömittämällä. Tuo n. 55mm harja olisi mukava päästä testaamaan. Toki jos lunta on sen 60cm, niin tällä 44m matolla ei commanderissa ole mitään ongelmia, ottaa kyllä maasta pitoja. Mutta 100cm ryyniä jättää vain keulan pinnalle ja tela jauhaa tyhjää koko ajan, ja pinnalle nousu menee hankalaksi. Mutta ei näitä ryyni kelejä onneksi kauaa ole, vähän lauhtuu ja painuu, niin taas mennään matalemmallakin harjalla. Mutta onhan se mieleinen kikotin monikäyttöisyydessään, reitilläkin mukana pudotella menemään ja vauhti nousee huomaamatta, mutkiin menee vakaasti, eikä tarvi pelätä jousituksen löysäämistä ulkokurviin ja nurin menoa.
     
    Hemmo tykkää tästä.
  14. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Kuten sanoin, kohtuuttomia väärinkäyttäjiä. Jokanen voi tehä tästä omat päätelmänsä. :D
     
  15. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Mikä sieltä tälläisillä kohtuuttomilla käyttäjillä jotka polvella potkii laitetta sitten hajoaa tarkemmin?
    Vetoakselista boorit rullalle vai?
     
  16. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    700km rossailtiin viikonloppuna ympäri kairoja. Nyt sai suurimman osan matkasta vetää umpisia. Kyllä tuossa sais näillä pohjattomilla keleillä olla korkeampi tela, menee teho ihan hukkaan vakio matolla kevyessä puuterilumikelissä.

    Verrokkina oli 2017vm 900 Ace, selkeä ero kuitenki oli uudemman ja turbon hyväksi. Tällä saa kaivattua irti tasamaajumeista kun vaan käskettää reippaasti kaasulla. Vapari Ace makasi mahan varassa.
    Tuosta kun lumi tiivistyy, paranee varmasti myös 44 telan kulku. Tuolla matalalla telalla on kuitenkin omat etunsa reittikäytössä.

    Ja on tuo vaan hieno reissupeli. Ei ois osannut arvata 90 luvulla millaiseksi 5900 glx loppupeleissä muuttuu.

    IMG_20240203_142526_HDR.jpg
     
    Jani H, Arwid Käkivaara, arzka- ja 5 muut tykkäävät tästä.
  17. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Ajeltiin viikonloppuna 1500km safari ympäri pohjoiskalottia, päivämatkat 200-600km. Tässä muutama huomio alustasäätöihin vaihtamatta mitään osia, noita nappeja en ole aiemmin ruuvannu mitään yhtään mihinkään. Nyt kokeiltiin vähän säätääkki jotain.

    Jos tuntuu, että kaipaa kantavuutta niin tällaisillä säätelyillä ajelin itse (nämä lähinnä informatiiviset, ei varmasti paras maailmassa, eikä tämän säätelyn jälkeen alettu ruuvaan enempää mitään). Perus ajelijan kannattaa ainakin kokeilla paraneeko kelkka omaan ajoon.

    Keulaan paluuvaimennuksen säätö(pienempi nuppi iskarin varren päässä) kokonaan auki ja laske siitä 10 naksua kiinnipäin.
    Keulan puristusvaimennus säätö kokonaan kiinni

    Etupukkiin muutama milli lisää esijännitystä. Remmi mulla oli keskimmäisessä reijässä, mutta tuo kannattaa kokeilla myös alimmassa reijässä eli ns pisimmillään.
    Takapukki puristusvaimennus yhtä naksua vaille kokonaan kiinni.
    Takapukin paluuvaimennusta en katellu missä säädössä oli, kannattaa kokeilla sitäkin muutama naksu molempiin suuntiin.

    Ja alustan kannalta ehkä eniten vaikutti se takapukin reaktiotankojen hanan säätö, sen väänsin kiinnipäin niin kauan että toppasi rajoitinta vasten.

    Näillä eväillä kantavuus parani paljon, ei se vieläkään mikään rossikelkka ole eikä tarkoitettukaan, mutta tasaista tahtia matka kyllä eteni hyvää kyytiä. Ja kuten sanoin, nämä ovat lähinnä huomioita, ei mitään ammattimiehen testaamia maailman parhaita säätöjä. Lähinnä näillä eväillä ei tarvitse vielä alkaa vaihtamaan mitään osia, vaan voi mennä säätelyillä.

    Toinen juttu mitä huomattiin oli nuo ajomoodit. Pitkällä safarilla eco mode on ihan ehoton reissukaveri. Ei kuski väsy, mutta kulkua ja kyytiä riittää laittomuuksiin asti. Huhu kertoo että menee 122kmh ecolla. Pehmeällä, rinteissä ja jos muuten kasvaa sarvet päähän, oli käytössä std tai sportti moodi. Tai jos on tarve saada keulaa ilmaan helposti, ecossa ei ihan siihen riitä aappa. Riksun rinteissä vedettiin tietty kaikki ahtopaineet täysillä.

    Kelkka on edelleen yksi minun suosikeista. On sotkettu kaikkea mahdollista samaan pakettiin ja sillä selviää pitkälti missä vaan. Rajoitteet on totta kai äärimmäisyyksien suhteen, mutta ei tuolla kyllä tarvi jättää lähtemättäkään.

    436351892_3367751723370328_494890834685293317_n.jpg
    435464447_3367752153370285_7028710507488193574_n.jpg
    435323829_3367752450036922_6033363694323513678_n.jpg
    435353788_3367752576703576_7666222235622954974_n.jpg
    435464921_3367751816703652_7763848690665173773_n.jpg
    435471573_3367753040036863_8800619564029512999_n.jpg
    435485076_3367752753370225_1027715318484197551_n.jpg
    436270947_3367752686703565_3022893306351771192_n.jpg
     

    Lisätyt liitteet:

    arzka-, vompo, bavo ja 8 muut tykkäävät tästä.
  18. Rantalankila

    Rantalankila DS 3900 -22 & GL 3900 Syncro

    Mitä ootta tykänny valoista?

    Luulisin että -26 vuodelle tulisi tähänkin uusi ledikoppa jossa kunnon valot. Ajattelin hankintaa vielä venyttää ainakin sinne asti ja tuntea olevansa nuori Shredderin puikoissa.:cool:
     
  19. Jani H

    Jani H Active Member

    Vaihdoin suoraan hehkujen tilalle led polttimot, hyvin näkee. Lisäksi brb omat lisäpitkät antamassa keilalle leveyttä. Mutta voisihan ne jo olla led tekniikkaa valmiiksikin.
     
  20. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Ledipanelia se vaatii tai niitä BRP omia lisäpitkiä jos paljon ajaa pimeällä ja lujempaa. Ongelma näissä vakiovaloissa on matala keila, kun perä upahtaa ei keila enää riitä vaan näyttää taivaalle ja toisinpäin.

    Noilla lisävaruste lisävaloilla näkee jo ihan kelvollisesti.

    [​IMG]
     
    Rantalankila ja petes88 tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua