Snowcrossin näkyvyys mediassa ja miten sitä paremmaksi

Keskustelun 'Kisat' on aloittanut käyttäjä Solaris, 22/9/08.

  1. Solaris

    Solaris Well-Known Member

    Aloitetaanpa tällainen jutustelu että miten ja missä mediassa snowcross lajina näkyy vai näkyykö missään?

    hyvä olisi jos pystyisi myös linkin kaivamaan juttuun,saavatpahan sponsorit oikeasti näkyvyyttä kun luetaan ainakin me harrastajat ne jutut.

    22.09.2008 OP hyvä jutta kalevassa sivulla 24 (yritän löytää linkin myöhemmin tänään) Hienoa OP, lumettomana aikana saatu positiivinen kelkkailujuttu lehteen!!



    Löytyykö ennen helmikuuta seuraavaa juttua ??
     
  2. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Juu, oo-peesta melekeen puolen sivun juttu ja sopivasti autottomana päivänä. Kohta juttutupa ja tekstaripalstat repeää vaikka lumi ei vielä ookkaan maassa.. :eek: ;D
     
  3. oo-pee

    oo-pee Active Member

    Sekö sattu sopivasti autottomana päivänä 8)
     
  4. oo-pee

    oo-pee Active Member

    No enpä ite voinu vaikuttaa.
     
  5. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Juu,

    Kisoja järjestävät seurat voisivat itsekkin vähän aktivoitua ja tehdä asialle jotain. Näinkin marginaalisen lajin ollessa kyseessä, ei voida olettaa että jokaisen median edustajat ovat sutena tulossa paikalle jokaiseen tapahtumaan. Tällöin pallon on kisojen järjestäjillä. Kilpailutapahtumista tulisi laatia ennakkoon hyvä lehdistötiedote jossa kerrotaa millainen kisa on tulossa ja missä se ajetaan jne. Tiedotteella en tarkoita kolmen rivin tekstiä jossa lukee "kilipailut radalla lauantaina, myös makkaraa"! Teksti tulisi koittaa saada jutun muotoon tavalla tai toisella, sillä hyvin kirjoitetut tiedotteet menevät lehtien sivuille muuttumattomina. Asiaa parantaisi jos mukaan saataisiin hyvälaatuinen kuva. Oletus olisi että tällaisia tiedotteita tulisi lajin valtamedioille, mutta ainakaan meidän osoitteeseen sellaista ei ole tullu ikikuunapäivänä.

    Kisan jälkeen olisi myös syytä lähettää tiedote soveltuviksi katsottuihin medioihin. Eli pelkkä tuloslista ei riitä, useimmissa lehdissä ei työskentele henkilöitä jotka ymmärtäisivät kelkoista hölkäsenpöläystä, joten pelkän tuloslistan pohjalta juttu jää kirjoittamatta. Jälleen tiedote jutun muotoon ja jutussa kerrotaan kisan kulusta ja lopputuloksista. Täytyy muistaa että kun juttu kirjoitetaan tarpeeksi hyvin ja ovelasti niin mukaan voi sujauttaa myös mainintoja yhteistyökumppaneista. Kuvat olis kivoja myös näissä kisatuloksista kertovissa tiedotteissa. Kisan jälkeen lähetettävä tiedote pitää lähettää heti kilpailun jälkeen eikä esim seuraavalla viikolla jotta se säilyttää uutisarvonsa. Minä en suostu uskomaan etteikö seuroista löytyisi ainakin yhtä henkilöä joka olisi kyvyväs kirjoittamaan liuskallisen järkevää tekstiä.

    Mikä parasta, tällaisten tiedotteiden tekeminen on täysin ilmaista, tai ainakin julkaisu on...
     
  6. oopee

    oopee Well-Known Member

    Kuten kalevan ja lounaislapin jutuista voi lukea että ekat snowcross-kisat ajettiin 1998 eli vaikka toimittaja oli nuori kaveri niin aikalailla piti evästää häntä lajista mutta wikipediassa oli näköjään väärää tietoa josta hän oli pominut ``faktaa```; linkki juttuun http://www.lounaislappi.fi/nettilehti.php ja sivu 14.

    Tosin tämäkin toimittaja syttyi lajista kun kerroin siitä ja aikoi tulla seuraamaan seuraavat kisat eli hyvä että uusia median edustajia saatiin toivon mukaan seuraamaan lajia

    Linkki widiin http://fi.wikipedia.org/wiki/Snowcross
     
  7. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    Loistohomma oopee! Hatunnoston arvoinen suoritus. Muutkin kisakuskit kun vähän aktivoituisivat, niin siitä se lajin arvostus nousee.

    Erinomainen juttu, vaikka lopussa olikin tuo wikipediasekoilu...
     
  8. Jarspi

    Jarspi Lynx RS

    Seuraava ei ehkä suoranaisesti vaikuta media näkyvyyteen, mutta välillisesti kyllä.

    Elikkä jospa järjestävät seurat harkitsisivat ratojen suhteen seuraavaa:

    Ei järjestettäisikään kisoja sinne vanhalle motocross/kelkkacross radalle keskelle ei mitään, vaan mahdollisimman lähelle kylää/kaupunkia mahdollisuuksien mukaan. Toki työläämpää järjestää näin, mutta myös paljon parempi mahdollisuus saada maksavia katsojia. Samalla radasta on mahdollista tehdä nykyaikaisempi/näyttävämpi. Uskoisin myös, että tämän tyyppiseti järjestetyt kilpailut on helpompi saada näkymään medioissa kuin "puskassa" järjestetyt. Myöskin ratojen muokkaaminen näyttävämpään suuntaan auttaa saamaan näkyvyyttä uskoisin...

    OK lunta joudutaan kärräilemään, mutta jotain tarttis kyllä tehä tälle nykymeiningille. Juu tiedän helpommin sanottu, ku tehty... Mutta niin on tehty ennenkin ja muuallakin.

    Ja jos on yleisöä, niin se on tapahtuma ja niistä yleensä uutisoidaan. Joku kisa jossain ilman yleisöä ei oikein ole tapahtuma.
     
  9. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Rovaniemellä oli ennen aikaan hienoja tapahtumia mm. lapinaukean kisoja, joissa myös junnutkin pääsivät ajamaan.  En itse pääsyt nyt viimeisiä brp-kisoja katsomaan, mutta ilmeisesti ne olivat myös onnistuneet. Eksoottisin minun muistama kilpailu oli niin keskellä kaupunkia kuin vaan olla ja saattaa; dooriksen edestä kierrettiin korttelia. En tiedä miten ne silloin onnistui järjestää, mutta nykypäivänä sellaisten kisojen media-arvo olisi huikea.

    Toki toinen puoli asiasssa on kisojen järjestämisen kalleus. Jos rata tehdään pelkästään lumesta, voi pelkkiin lumitöihin huoletta varata sen yhden kymppitonnin. Lisäksi kaikki muu kisoihin tarvittava rekvisiitta + pohjakassat nielaisevat helposti sen toisen kympin. Vielä kun lippumiehiä, järjestysmiehiä ja muuta tarpeellista porukkaa pitäisi haalia aimo kasa niin pienemmällä porukalla sellainen jää helposti hoitamatta.

    Jos kisaorganisaatio saataisiinkin kasaan ja taloudellinen puoli samoin, on melkoinen fakiirin temppu nykyisellä ympäristöhuligaanien aikakaudella saada kisat järjestettyä jossain mediaseksikkäässä paikassa. Viimeistään jonkun naapurikorttelin mummon kissan päiväunet häiriintyy sen verran että kisat kilpistyy valitusbyrokratian setvimiseen.


    Sipola muuten on varmaan täysin oikeassa siinä, että vaikka kaikki yllämainittu saataisiin toteutumaan, se media täytyy jollain tavalla keplotella touhuun mukaan. Vaikka kisat voi kelkkaväelle itsestään selvä suuri tapahtuma, niin suurelle yleisölle kaji voi näyttää äänekkäältä tyhjän pärräämiseltä. Niin kuin oopeekin totesi, että toimittaja kiinnostui lajista kun sai siitä oikeaa tietoa. Ehkä tässä pitäisikin kehittää suhdannetoimintaa valtamedioita kohtaan; näkyvyys voisi tulla sitä kautta luonnollisesti kunhan uutisointiväkikin ymmärtäisi kuinka hienosta ja nyttävästä toiminnasta on kyse :)

    Kaikkeen kehittämisen ei aina tarvi paksua lompsaa ;)
     
  10. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    TV:tä tarvittais. Voi ku olis joku aktiivinen, joka sais hommattua TV:n mukaan vaikka Pron SM-sarjaan niin avot, meille syntyis uusia Snowcross-tähtiä. Ilman mediaahan tähtiä ei ole...
    Niin ironista kuin se onkin, niin 90% keski- ja etelä-suomen tavallisista (siis ei kelkkauskovaisista) ihmisistä ei tiedä kilpakelkkailusta mitään muuta kuin kunkun... Miettikääpä sitä :-\
     
  11. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä


    TV-ei vain ole niin yksinkertainen juttu ku luulis. TV kanavilla ei kiinnosta omilla kustannuksilla tulla tekemään juttua näin pienestä lajista, sillä lajin tuomat katsojat eivät houkuta mainostajia ja näin ollen homma tuottaisi tappiota. Mutta TV-tulee kyllä paikalle jos maksajia löytyy. Erään toisenlaisen tapahtuman kohdalla muistan että TV tuli paikalle kun tapahtuman järjestäjä maksoi tuotantoyhtiölle noin 10t€. Tämän rahan järjestänyt taho sitten hankki takaisin myymällä mainosaikaa ohjelmaan + tapahtuman tukijoilta pystyi ottamaan hieman enemmän hintaa kun näkyvyys oli taattu.

    Tuosta tapahtumien tuomisesta yleisön eteen olen tehnyt pohdintaa pitkään. Miten katosi planeeltalta niinkin hieno asia kuin snowcrossin tunturicup? Tätä konseptia voisi joku alkaa lämmittämään uudelleen. Eli kisoja tunturikeskuksiin silloin kun sielä on muutenkin väkeä, eli hiihtolomalaisia jne! Ja puhun oikeista kisoista joissa urheilullisuus ja ajaminen on asia nro 1, eli ei mitään siiderisirkusta....
     
  12. heikki aikio

    heikki aikio Guest

    ongelma sama kuin aikoinaan voimamieskisoissa !
    olen järkännyt n. 20 kisaa aikoinaan, eräänä vuonna oli EM , PM ja saariselän kisat ,kehittänytmm. pari MM-kisan ja uusia lajeja
    vuokralla meillä oli mm. Hartwall areena , Helsingin jäähalli , Vaasan botniahalli ym. paikkoja , simo rantalainen kommentoi mm. kisoista "paljon olen nähnyt mutta en koskaan tämän vertaista ,on etelän porukoilla oppimista ja paljon " nuissa kisoissa oli töissä sodankylän porukka
    varattiin aika mtv 3:sta tatu lehmuskallion pakeille ja esitettiin asia perusteellisesti ja valmiina pakettina , siitä tuo lähti ja pyörii vieläkin

    moottoriliitolta tukea tuotteina
    esitellään paikkakunta ( peritään mainoskuluja)
    estellään kuskit (taas peritään sponsoreilta )
    ratavarsimainokset
    käsiohjelmamainokset
    maahantuojien mainoskojut (peritään jälleen )
    tuossa vähän alkua jatkakaa lisää , ei tuo mahoton idea ole toteuttaa kun kysyin kuvaus ihmisiltä
     
  13. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    hekuli!

    Sinut on juuri valittu hankkeen vetäjäksi!!! ;D
     
  14. heikki aikio

    heikki aikio Guest

    joulupukkikin nauraa cattimaiststi "hou hou hou ....... " :D

    vuoden paras juttu ;D
     
  15. giant

    giant Well-Known Member

    Moottori liitolta ei saa tukea,kuvaukset kaatuu siihen kun moottoriliito ei anna lupaa kuvata ilmaiseksi eli liiton pitää saada jessus pino rahaa ennenkuin lupa tulee kuvata , tuollaista huhua olen kuullut.
     
  16. oo-pee

    oo-pee Active Member

    Ei taida olla huhu kuin tosiasia...
     
  17. Masai

    Masai Well-Known Member

    Eihän telkkarissa ole vapaata aikaa yhtään kelkkailulle. Siellä kaiken ajan vie Idolit, BB, Salkkari ja muut paska oopperat. Moottoriliitto riistää vielä viimeisetkin toiveet mistään toimivasta kokonaisuudesta. Kaikelle negatiiviselle paskalle kyllä löytyy mediasta tilaa ja aikaa.
     
  18. rossiossi

    rossiossi RS & Sno Pro

    harvinaisen noloa
     
  19. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Muistelen kans tuota "kuvaamiskieltoa" ilman maksua SML:lle, mutta pikaisesti säännöstöjä selatessa ei vaan kohdalle sattunu
     
  20. AJV

    AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

    Sivuilta löytyy tämmönen teksti vieläki..

    http://www.moottoriliitto.fi/tied.php?id=115&type=tiedotteet&page=9

    TV- VIDEO OIKEUDET

    Kilpailujen televisiointi



    Kaikkien liiton luvalla järjestettävien kilpailujen, näytöksien ja tapahtumien televisiointi- ja radiointioikeudet kuuluvat yksinoikeudella Suomen Moottoriliitolle.

    Kilpailuja saadaan videoida ainoastaan SML:n antamalla luvalla.



    Videoinniksi katsotaan 5 minuuttia pidemmän ohjelman tekeminen kaupalliseen levitykseen (televisioverkko tai muu tallenne).

    Kilpailun yleisölle varatulta alueelta tapahtuva videointi omaan käyttöön ei kuulu tämän säännön piiriin.



    Luvan saanti:

    Videointilupa anotaan liiton toimistosta viimeistään kahta viikkoa ennen tarkoitettua kilpailua. Poikkeustapauksissa luvan voi myöntää ja maksun periä liiton nimissä ko. kilpailun johtaja.
     

Suosittele tätä sivua