Sodankylän ympäristön reitit, ylläpito ja lumitilanne.

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä AlEkS1, 28/12/07.

  1. Kp

    Kp Active Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Korvenlammelta ajettiin kitiselle ja edelleen eräkodalle asti josta sitten itäpuolen reitille.. Paljon oli tuolla pätkällä jälkiä joten uskallettiin meki, mutta kylän kohilla ei taida ollaa jäälle asiaa
     
  2. anssik00

    anssik00 Well-Known Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    tuossa yömyöhällä piti kävässä nesten rannassa kusella niin näky olleen kelekan jälkiä siinä kitisellä rantaa pitkin.. tiijä sitten meneekö jo sillan altaki?
     
  3. JMN

    JMN BRB

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllä sielä oli jo ihan mukavasti lunta ku käytiin siellä mutka tänään,ja oli siellä muutama muukin kelkan kanssa.
     
  4. Tasala

    Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Oliko se teijän porukassa se joka rikko keulansa puottaessaan alas etelärinteel?
     
  5. kakkis

    kakkis Titanic

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    joo oratunturissa oli kauhia trafiikki tänään, niin kova että alkaa olemaan polttopuut lopussa. ja oli ajettu sillan alta kans, en kyllä ite lähtis vielä siitä ajamaan...
     
  6. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    kaarestunturissa oli tänään kans useampi kelekka ja makkara näytti maistuvan, luntaki oli ihan mukavasti, reitti oli aika möylikkö.
     
  7. JMN

    JMN BRB

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllä meillä säily keulat ehjänä onneksi. ::)
     
  8. JariTapani

    JariTapani Guest

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Onko viikonloppuna sodiksessa crosseja? Oisin tulossa viettään viikonloppua sinne ja mietin pitäskö rassi roudata mukana.
     
  9. Makkola

    Makkola Well-Known Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Nyt oli mukava ajaa ku oli reittejä lanattu.Vissiinki Luostolta asti lanattu?
    Pohjospään reitti on melko surkea.
     
  10. JariTapani

    JariTapani Guest

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Täytyy kylä nyt ihmetellä tätä sodankylän lähistön reitistöä. Ollu eksyksissä pimeässä täälä ja joutunu sitten ajelemaan vähän miten sattuu.
    Sattaseen tuleva reitti lopahtaa jonnekki poroaitojen keskelle enkä löytäny ulospääsyä. Ajelin sitte altaalle tienreunoja pitkin ja sieltä kelukosken padolle. Padolta nesteen ohi menevää reittiä ajelin luullessani sen menevän kylän läpi eteläpuolelle. Aikansa ku ajeli ni tulee, että reitti päättyy??? Siitä sitte vissiin 15km lenkki ni pääsee tuonne seon puolelle kylää?? Ja nuo keloon piirretyt opasteet sais tunkia sanonko minne. Jokasen kohalla pitää pysähtyä ja pyyhkiä se lumesta, että sen pienen riitteen alta tulee se teksti esille ja jokaseen ei oo edes merkitty minne suuntaan opastus on.
    Toivottavasti hommat näyttää eriltä päivän valossa. Reitit suhtkoht hyvässä kunnossa ja näky tuo lanaki tuola ajeli eteläpuolella kylää vastaan.
     
  11. Makkola

    Makkola Well-Known Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Joo kaverin kaa kans ihmeteltiin ku katottiin niitä opasteita.Ei ole kyllä niissä kehumista.
     
  12. Tuok

    Tuok RMK Nortikki

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Mistä ihimeen ilmansuunnasta sie oot ollu liikenteessä, ko poroaitojen keskelle olet päätyny? :p
     
  13. JariTapani

    JariTapani Guest

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Tuolta rajalan suunnasta. En mie tiä oliko se virallinen reitti vai mikä. jätkänristejä siinä ainaki oli.
     
  14. EePee

    EePee Kelkka myyty!

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Niin tulit siis Kaarestunturin kautta Sodikseen päin ja Käännyit Kotiaavalta Sattaseen päin, tulit metsäautotielle josta vähän matkan kuluttua tien vasemmalle puolelle jätkänristejä seuraillen ja hetken ajeltuasi tulee kyltti, että reitti päättyy, olet keskellä ei mitään.Menikö näin? Siellä minä ainakin olen tupakkaa poltellut ihmetellessä, että mites tää nyt näin.Sitä metsäautotietä pääsee kyllä Sattaseen.Paikalliset korjatkaa jos olen väärässä.
     
  15. Ike

    Ike RossiMaksi

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Oisko rahapula ja yleinen välinpitämättömyys matkailusta....


    Ike
     
  16. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Niin no,

    Kyllä tuola nyt nippa ja nappa pysyy reitillä. Mutta nuo hongasta tehdyt kyltit vaatisi huoltoa. Sillon ku ne oli uusia, ne toimi hyvin, mutta ei enää. No toisaalta on siinä se puoli että ne on maastossa ympäri vuoden, eikä vain talvella... ( nimimerkillä erään pohjoisen kunnan reiteillä eksynyt, kun ei ollu kyltit maastossa).

    Sodankylässä kuten muissakin kunnissa varaudutaan jo uuteen maastoliikennelakiin. Tämä laki tuo reittien ylläpitäjille uutta vastuuta ja myös kustannuksia. Tämän vuoksi nyt kunnat tekevät päätöksiä jäljelle jäävistä reiteistä. Loput urat jää ehkä maastoon, mutta kartasta ne poistuvat. On selvää että kunnan on vaikea laittaa rahaa kelkkareitteihin, kun rahaa menisi muuallekkin.

    Minä en olisi niin huolissani tuosta matkailusta. Luoston jne reittejä lanataan ja huolletaan ihan tarpeeksi. Mutta miten on kuntalaisten suosimat reitit? Tästä esimerkkinä Oratunturin lenkki, joka on takuulla suosituin reitti, mitä tulee kuntalaisten kelkkailuun. Hyvä lenkki päivämatkaksi ja reitin voi ajaa lastenkin kanssa. Miksi näitä pienempiä reittejä ei huolleta laisinkaan?

    Olin yhteydessä Sodankylän kunnan reiteistä vastaavaan henkilöön tuossa syksyllä ja pistin ehdotuksia ilmoille. Yksi ehdotus oli että kunnan reiteistä vastaavat työntekijät lanaisivat reittien pohjat edes kelkoilla. Reittiä ylläpitävät henkilöt nimittäin ajavat kaikki reitit läpi 2-3 kelkan voimin alkutalvesta, joten miksi samalla ei vedetä lanaa perässä? Etenkin kun sellainen on kunnalle hankittu?

    Entä sitten polttopuutilanne ja tulipaikat? Nämä ovat kuntalaisille erittäin tärkeitä. Ilmeisesti Kaarestunturissa puita on kohtalaisesti, mutta miten muut tulipaikat? Oratunturissa ei klapin klapia. Puut pitäisi viedä pölkkyinä sinne varastoihin, jolloin niitä ei poltettaisi niin järettömiä määriä. Mikäli kunta ei jaksa huoltaa esim Oratunturin laavua, voisiko kelkkailijat tehdä asialle jotain? Esim ensi syksynä me paikalliset kelkkailijat otetaan sahat käteen ja tehdään ne puut sinne. Kunta voisi hankkia puunottoluvan vaikka jonnekki Ellitsan kairaan. Porukalla sahaamaan pölkkyä ja mönkkärillä tienlaitaan ja siitä autolla lähemmäs tunturia ja mönkkärillä perille. Mukavat talkoot?
    Miten sitten muut tulipaikat? Luiron varteenhan tehtiin uusi tulipaikka, mutta se on hieman syrjässä, ja sinne vievää reittiä ei lanata! Miksi ei, tähänkin riittäisi pohjien tekeminen kelkan perässä vedettävällä lanalla!
    Neiti karjalahan on saanut jo polttotuomion ja sinne vievä reittikin tullaan poistamaan kartalta...
    Nyt olisi syytä ottaa kunnassa mietintämyssy päästä ja laittaa järkeä tilalle. Noista valtaverkon lanauksista voisi nipistää yhden kierroksen ja käyttää siitä vapautuvat resurssit vaikka noiden ympärysreittien ja kitisen itäpuolen hoitoon.
    Vaan kaipa se on otettava homma omiin käsiin. Sopivalla lumisateella voisi käydä ite vetään sitä lanaa noilla pienemmillä reiteillä. Mutta taitaa käydä niin että kunta ottaa vielä vuokraa siitä lanan käytöstä.
    Lapissa on totuttu siihen että kunta hoitaa hommat. Mutta kyllä nyt alkaa olla käsillä aika että kelkkailjoiden pitää alkaa aktivoitumaan näissä asioissa. En näe kovin suurena panostuksena kevyttä auttamista noissa huoltotöissä. Näin kunnalla säästyy rahaa, porukka saa yhteistä tekemistä ja kelkkaurien asiat olisivat huomattavasti paremmin.
     
  17. JariTapani

    JariTapani Guest

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Joo juurikin näin. Paitsi ettei siellä ollu nyt sitä reitin päättymis merkkiä. Sinne se tuli keskelle jotain poroaitoja missä oli ruokintapaikat.
    Siitä jotain pihatietä ajelin sitte nelostien laitaan. Pahoittelut sille poronhoitajalle kenen hihnaporojen läpi jouduin ajamaan ku olivat siinä tien vieressä. Mahd hiljaa sieltä körröteltiin.

    En tiiä mimmoset kustannukset ois noissa samanlaisissa kylteissä mitä inarin kunnallaki on. Semmoset sinipohjaset joissa valkosella tekstit. Piku riite jos päällä niin ei tarvi kelkan päältä nousta putsaileen vaan näkee hyvin.
     
  18. aa-hoo

    aa-hoo Well-Known Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Sodankylän alueen tulistelupaikat kun sais selville. Shellillä myytävässä kelkkaura-kartassa näkyi vaan järvikylien paikat, sekä seon vieressä oleva laavu. Retkikartta.fi:stäkin koitin niitä etsiskellä vaan ei ainakaan mulla näyttäny yhtään paikkaa. Olisko sellaista karttaa missä näkyis kaikki, esim kommatin reitin varrellahan kuulemma jossain joku laavu on? Vai onko niitä edes enempiä julkisia laavuja missään lähistöllä?
     
  19. EePee

    EePee Kelkka myyty!

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllä retkikartta.fi:stä löytyy, oikealla olevasta karttatasot valikosta valkkaat vaan moottorikelkkareitit ja sit tulentekopaikat ja katokset , ne molemmat on siellä alivalikoissa.
     
  20. sokerikukko

    sokerikukko Greenpeace E-Tec

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllä tuo Kommatin reitin varrella oleva pieni laavu on olemassa, mutta ei sinne löydä todellakaan helposti. Opasteita, eikä puita ole laavulla ollenkaan. Laavu on kuusikkotaimikossa ojan takana, eikä sitä reitin varrelta näe ollenkaan ::) Myös Halsinkankaalla ja Orajoen varrella on laavut/kodat, mutta niitten varrella ei reittejä/uria kulje.
     

Suosittele tätä sivua