Kallistuksenvakaajan poisto

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Erä-Jorma, 26/8/06.

  1. Erä-Jorma

    Erä-Jorma Well-Known Member

    Miten tuon kallistuksenvakaajan poisto vaikuttaa kelkan käyttäytymiseen, saavutetaanko sillä minkäänlaista hyötyä. Laittelin uusia pumppuja keulalle ja kun nostelin toista puolta niin vakaajan ansiosta toinen puolikin pyrki nousemaan eli tasapainottamaan toisen suksen aiheuttamaa liikettä. Jos vakaajan poistaa niin silloinhan tuo toinen suksi ei myötäile toista, ainakaan teoriassa, mutta mitenkä on käytännössä. Tuleeko etupäästä kiikkerä ilman vakaajaa ja vaikuttaako se etupään pehmeyteen yhtään, muuttuuko umpisen ja reitillä ajon ominaisuudet kuinka paljon. Siinä nyt alkuunsa muutama kysymys, kokeilijat puhukoon :)
     
  2. janppa

    janppa Guest

    Minua kiinnostas tuo homma kanssa.
    Ite toivoisin, että tuo vaikuttaisi siihen, kun reitillä on toispuoleisia patteja jollonka niistä nykysin "lentää" kallellaan. En sitten tiiä auttaako tuo vai onko vika kuskissa..
    Pelottaa kyllä tuo yletön kallistelu, mutta veikkaisin että sitä pystyy hillitsemään kiristämällä keulasta jousia.
     
  3. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    no periaatteesaha se menee niin, että kun vakaajan poistat, löystyy myös jousi. Eli osa jousivakiosta tulee ton rautatangon kautta toiselta iskarilta. Eli pitäs PERIaatteesa vaihtaa jämäkämmät jouset keulaan ja luultavasti simmata hiasta sisäänmenua vähän lissää.

    Omasa revisä ei oo vakkaajaa, mutta eräs revi-ekxcpertti kävi sitä ajamassa ja sano että pistäs itte vakaajan kiinni. En tiä, mun köröttelysä ihan sama.
     
  4. maroach

    maroach RMK800 '14

    Tuli otettua viime kevään kelkasta vakaaja pois. Keula löystyi hieman, muttei kovin paljoa -> jousta vähän kireämmälle niin kelpasi ainakin mulle. Tämän lisäksi suksen nostelua alkoi esiintymään mutkista kiihdyttäessä.

    Näiden "ominaisuuksien" vastapainoksi kelkasta tuli sen sijaan huomattavasti näppärämpi käsiteltävä sekä umpisella että kaltevissa rinteissä. Itse asiassa niin paljon parempi, että eipä ole vakaaja tulossa takaisin. Tosin empä minäkään mikään Ahmasalo ole, ja reitillä ajotkin tapahtuvat pääasiassa Levin lentokentillä. ;D

    Helpoin kokeilla ite, ei todellakaan ole iso homma repiä sitä vakaajaa pois. (takaisin laitosta en tiedä ;)) Jotku tykkää, toiset ei. Näinhän se menee ???.
     
  5. Erä-Jorma

    Erä-Jorma Well-Known Member

    Tuolle tiedolle hainkin varmistusta eli noin vähän sen ajattelinkin
     
  6. ZetaÄrrä

    ZetaÄrrä Well-Known Member

    jos ajelet umpisia.. nakkaa se joutseno mettään sieltä, huomaat kyllä sitten miksi ;) toki se alakaa nosteleen tassuja mutkissa kovalla. mut ite olen ottanu ne jo kolmesta pois, mitä ollu..
     
  7. Byebye

    Byebye Guest

    En viitsinyt aloittaa uutta keskustelua kun on kysymys tässtä kallistuksenvakaajasta..

    Eli, mitä olette te tehneet kallistuksenvakaajan holkeille jotka tulevat alakuomun ulkopuolelle..
    Ne on nimittäin mulla aina murtunut pirstaleiksi..(jo toinen kerta)
    Kannattaisko tehdä itte kunnon rauta sydeemistä, vai kuis te olette tehneet??
     
  8. ZetaÄrrä

    ZetaÄrrä Well-Known Member

    älä ainakaan sitä tee! hajoaa kaikki paikat.. sorvauta tai osta eri merkin?? tai sit ne läpi reiät jotenki liian pienet, halkoo/hajottaa holkit. ainaki näin yhhtäkkiä veikkaisin. jos mietit sorvautusta, POMsta tai NYLONsta ::)
     
  9. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Itellä ei ole vakaajaa, nopeavauhtisessa loivassa mutkassa ulkosuksi tahtoo kaatua alle, mutta eihän meillä sellasia ole ees :D Tämä siis näissä vanhanliiton matalakeulaisissa kelkoissa, uudet korkealla keulalla varustetut voi olla eri juttu vähän tilanteesta riippuen. Kokeile, kun oot kerran irti ottanut niin et sitä kuitenkaan jaksa paikalleen laittaa kun välttää ilmankin :p
     
  10. Erä-Jorma

    Erä-Jorma Well-Known Member

    Ei ole vielä pois paikaltaan, mutta voishan tuon ottaa pois, koittaa ainakin. Nyt kun ei ole konettakaan kiinni niin tuo etupää on helppo tämmöisen rimpulan nostaa pukille niin helppohan se on pois ottaa
     
  11. Byebye

    Byebye Guest

    Löysin vanhasta pyykkikoneesta JÄREÄN-kokoiset kumipusslat(kovakumia) jotka oli aivan kun piste I:n päälle.. oli jopa reijätkin melkein kohdalla..
    Ja kiinni ne sain, vanhojen reikien kohdalta 3mm suuremmat, mut ei se mitään.. Jos se on pyykkikoneen tärytystä kestänyt, niin kai se kestää muutamia sikaanejakin ;D
     
  12. t-bone

    t-bone Pro X2 600

    Mites muuten tyrkätään vakaaja paikoilleen? Mulla Pro X2 ja toinen puoli puuttuu (lyhyt vasen puoli) eli ilmeisesti koostuu kahdesta sisäkkäin menevästä profiilista vai? Onko asennus vinkkejä miten paikalleen, ois kiva kuulla. Pitääkö jotain irrottaa, vai survoa vain paikalleen ensin runkopuoli ja sitten toinen pää vain pitkittäistukivarren holkkiin vai..kiitokset neuvoista ::)
     
  13. t-bone

    t-bone Pro X2 600

    vastaan itselleni, jäykkä tanko..jne :-\
     
  14. Rammeri

    Rammeri ÄKSY H.O.r.o

    Yhtenäinen se tanko taitaa olla ja vaihto onnistuu kun poraat ne niitit irti siitä laipasta jossa se tanko menee rungon sisälle,molemmilta puolilta muistaakseni.
     
  15. I_me

    I_me Paljon osia, mut ei enään yhtään kelkkaa...

    Viime joulukuussa napsahti poikki, vakaaja siis. Eipä tuota ole tullut kaipailtua ;D
     
  16. janppa

    janppa Guest

    Nonnih, nyt on kokemuksia!

    Nappasin tuossa vakaajan pois, kun hajosi ne läpivientimuovit ja hinta kahdella sama kuin koko vakaajalla eli hemmetin hyvä tekosyy ::)

    Omasta mielestä ainakin ihan pirun paljon mukavampi laskea tuommosta oikeaa patikkoa ja nimenomaan toispuoleisia patteja. Jotenkin hypyistä tullaan ilman tuota vakaajaa paljon rauhallisemmin alas. Ja monesti kun ei nuo "alastulot" ei ole mitään tasaista, vaan siellä lymyää heti joku vastapatti tms. epätasaisuus niin paljon huolettomammin voi ajaa niihin eikä ala silti heittelemään.

    En epäile yhtään, etteikö tuo kallistele nopeissa mutkissa, mutta eipä haittaa itteä juuri ollenkaan kun ei täällä semmosia mutkia ole :)

    Jousia kiristelin perstuntumalla, ehkä jonkun 15-20mm ja tuli ihan sopivan jäykkä. Ei pohjaile ja kallistelu pysyy kurissa, eli en ainakaan ite aio hommata jäykempiä jousia tuohon. Äkkiähän tuon lykkää takasin paikalleen jos täällä joskus ensiTALVENA on hyvässä kunnossa reitit, mutta patikossa aivan ehdoton parannus tapahtui, IMO!
     
  17. katti700

    katti700 arctic cat 700/91 mountaincat polaris 500xcsp/01

    eikö jousen jäykkyys ole kuitenkin vakio joten sitä ei voi lisätä muuta kuin jäykemmällä jousella ??? toki säädöllä voi muuttaa keulan korkeutta ja suksipainetta
     
  18. edge 340

    edge 340 Well-Known Member

    joo joissakin tilanteissa tosiaanki paljon parempi ajettava ilman vakaajaa......
    jus tommoiset ku patti osuu toiselle puolelle
    tai oikeestaan aina!
    sitte ku on äkkimutkia 90astetta tai enemmä niin vakaajalla vetää paljo nopeemmi mutkat läpi
    ilman vakaajaa ei yksinkertaisesti käänny
    paino tulee yhelle sukselle ja pito ei riitä
     
  19. Patte

    Patte Well-Known Member

    Näinhän se menee, itsekkään en ole muuta miinuspuolta vakaajan poistosta huomannut kun tuon kallistelun nopeissa ja jyrkissä mutkissa. Itse kuitenkin ennemmin hidastan mutkaan piirun verran vauhtia ennemmin kuin laitan vakaajan takaisin..sen verran sen poistosta on positiivisia puolia, varsinkin ummella kikkailussa.

    Kelkan käyttötarkotuksen/ajotottumusten mukaan kannattaa miettiä, ottaako vakaajan pois vai ei.
     
  20. KasKas

    KasKas Summit Adrenaline144 sdi

    Kokeilimpa minäkin tuossa pääsiäisen korvilla poistaa vakaajatanko. Meni ihan liian löysäksi summitin keula, kaiken lisäksi jäljeltä ummelle loivasti kääntäessä ulkopuolen suksi sukeltaa entistä herkemmin. Joten päädyin laittamaan tangon takas.

    Kuinkahan paljon jäykemmät jouset sinne pitäs laittaa että pystyis ees ajattelemaan vakaajan poistoa?

    Hmm... varmaan sellanen "racing" mallinen jousi etupukin iskariin (mitä mulle suositeltiin erään jälleenmyyjän toimesta) auttais paljon asiaan :-\
     

Suosittele tätä sivua