Sodankylän ympäristön reitit, ylläpito ja lumitilanne.

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä AlEkS1, 28/12/07.

  1. hattivatti

    hattivatti Active Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kiitän ja kumarran :)
     
  2. illu2

    illu2 Todellinen takin kääntö temppu tehty!

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    http://www.sodankyla.fi/media/ajankohtaista/tekninen/kk_lahiopastus_oma_pohjak_huoltoasema_a427827.pdf
    http://www.sodankyla.fi/media/tiedostot/KelkkakarttaA3_14.PDF
    http://www.infokartta.fi/sodankyla/index.php

    Siinä olis kans parit linkit mistä pitäs löytyä.
     
  3. Tuomasup2

    Tuomasup2 SKS 850 155" - XLT SP 1995

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Tulipas todettua kimakassa pakkasessa, että kyllä reitit huutaa lisää lunta ja reilusti. Semmosta pattia löytyy että huh! ja maa vilahtelee välissä. Pari viikkoa ainaski pitäis ootella lumia jos se tätä tahtia tiputtaa edelleen..
     
  4. Rautane

    Rautane Alpha -22, zr -16, summit -11

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kävin tännään alustarempan päätteeksi pärräämässä tuon kylänympärys-lenkin (tähtelä-seo-varuskunta-kommatti). Meikäläisen mielestä reitit oli yllättävänkin tasasessa kunnossa ja mukavahan se oli päästellä. Kelkan levystä ränniä jokapuolella, eli tosi vähän oli ajettu, paitsi kaanaanmaan seutu oli sutiteltu aivan perseelleen niinku joka talvi.

    Ei muutako nyt vain lunta lisää peittämään jäätiköt ja viimiset kivenmurikat. Kitisestä ajoin yli siitä Jeesiön suun kohilta, jälkiä meni melkosesti.
     
  5. ragen

    ragen Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Käväsin ettimässä lunta kaarestunturista ja eihän sitä tarpeeksi löytyny. Reitti oli huonossa kunnossa joka ei ollu yllätys.
     
  6. Leppis

    Leppis Entinen retkikelkkailija

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Onkos tämän jälkeen jälleen Jeesiöjoki vapautettu kelkkailuun kun joku on lähettänyt pohjoiseen reitin Mikaelin kelkkakarttaan? Loppuukin sinne keskelle armeijan harjoitusaluetta, kannattee varoa Bandvageneita!

    Ellei perusteita niin pyydän Mikaelin jälleen poistamaan sen!
     
  7. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    sattanen-lokka lokka-peurasuvanto peurasuvanto-sattanen ja 190 kilsaa :) reitit oli lähes ajamattomat ja olihan pölläkkä keli, luntaki kairassa reilu 60cm
     
  8. tenpek

    tenpek Kelkaton

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    No mites revontulireitti Rovaniemen suuntaan?

    Joko on lanattu tai jotain?
     
  9. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Tai onko mitään pyssykylän ympäristön reittejä lanattu?
     
  10. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    ei voi puhua sodankylän osalta samaan aikaan SODANKYLÄ JA LANATUT REITIT!!! ne lanatut reitit on tuola kittilän puolella ja onki melko huikeat paanat puottaa, ei voi mitenkään verratakkaan sodankylään. tänään tuli taas toditettua 100kilsan verran että sodankylän reittien hoito on ihan ÄÄSSI REIÄSTÄ, ainaki tuo sodankylän pohjos puoli!!
     
  11. GL Jokke

    GL Jokke -15 Nordic RMK

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Sodankylässä tuo lanaus on kyllä monestikki jääny vähälle. Viime vuonna ei taidettu oratunturiin menevää reittiä lanata kertaakaan, eikä sitä vissiin ole ikinä lanattukkaan? Länsipuolen reitti mikä menee luostolle, on ollu lanattuna muutaman kerran ja kyllä siinä on ollu makia päästellä :p.
     
  12. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    On tuota oratunturin reittiä lanattu, vastahan ne lanas sitä vuonna 1997... On ihan järjetöntä että kunnassa ei huolleta mittään muuta reittiä ku tuota Luoston ja kylän väliä. Kannattaisko kysellä vaikka kunnan asukkailta että mitä reittejä ne turrailee. Eiköhän tuo Sodankylä - Orajärvi - Oratunturi - Kelujärvi - Kommatti - Sodankylä ole yks ajetuimmista pätkistä koko kunnassa....

    Nythän oli Zompiessa juttua noista reiteistä. Kuuleman mukaan kaikki reitit jota ei pystytä hoitaan katoaa tulevaisuudessa. Eli jäljelle jää Luosto-Kaarestunturi väli. Ja sitten ihmetellään miksi mettäautoteille yms ilmaantuu kelkkajälkiä. Siinä jutussa luki että kunta käyttää 40 000 euroa reittien lanaukseen ja ylläpitoon vuositta ja osa summasta tulee yrittäjiltä. Tällä rahalla saadaan tamppari kahdesti talvessa liikeelle?
    Levi/Kittilä käyttää samaan puuhaan noin 200 000 euroa. Sillä rahalla tamppari on liikkeellä käytännössä koko talven. Mikä tässä ei nyt oikeen klikkaa? Minun laskuilla tuolla 40 000 eurolla pitäs saada tamppari vähä usiammin baanalle? Vai meneekö nuo rahat yllättäen "hallinnolisiin ja suunnittelukuluihin"?

    Pitäskö tässä alkaa kerään kolehtia että saatais tuo tamppari käymään kitisen itäpuolellaki. Ei tuota Oratunturinkaan lenkkiä tarvis ku kerran lanata näin helmikuun alussa, niin pysyis kohtuu hyvänä lopun talvea.
     
  13. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    kyllä kekkonen puhuu ihan asiaa, sodankylän reittien kunnossa pitäjät voi käydä kattoon kittilästä mallia, 17 vuotta kittilässä asuneena tunnen perin pohjin nuo reitit. kittilässä kaikki reitit joilla tamppari ajaa on käyty aikoja sitten läpi mies voimin sulan maan aikaan, kannot leikattu ihan maata myöden pois, kivet siirretty syrjään, tehty reilun leveät urat että tamppari pääsee jouhevasti kulkeen, eli reitit on sellaset että voit ihan huoletta painaa meneen uraa vaikka ei ois minkään laista jälkeä, ei tarvi pelätä että kivet tai kannot kolisee tukivarsiin. eilen kävin sattasesta kurvaamassa pohjosessa päin ja heti moskuvaaran tien ylityksen jälkeen kävin ihan juuri kelkan leveyden verran siitä ränni urasta pois ja KOPS, kantohan se sielä pilkisti ja alatukivarsi solomussa. kyllä nämä kittilän reitti herrat tekee hyvää työtä vakuutus yhtiöillekki.
     
  14. juize

    juize Assault RMK 800 155" -12

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllähän se varmaan tosiaaan niin on että esim. Tuon orajärven reitin kunnostus pitäis aloittaa raivaustöillä ja kantojen irrotuksella jo hyvissä ajoin kesällä ennen kun sinne mitään tampparia saa liikkeelle. Ja samassa jamassa muutkin reitit tässä kunnassa.
     
  15. sokerikukko

    sokerikukko Greenpeace E-Tec

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Joo ei pahemmin nyky kunnolla tamppari mahu noita reittejä edes ajamaan. Sama homma itäpuolen reitillä ;D
     
  16. napero3000

    napero3000 Commander ltd 900 -20

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    No pääseehän sieltä, jos tietää minne menee. Mutta se Oratunturista "risteystä" ei kyllä hevillä huomaa. Kyllä se sitten helpottaa kun pääsee järven yli ja sieltä löytää reitille eikä eksy hakkuuaukioilla reitiltä.

    Tälle vuodelle en ole siellä turrannut, mutta aika heikosti se väli oli ainakin viimevuonna merkitty. Sitten se vähän paranee kun pääsee sinne lähemmäs kairalaa.

    Onkohan sitä Pyhä-Luosto tarraa myynnissä tänä talvena? Ja tietääkö kukaan tehtiinkö niillä rahoilla yhtään lanaus reissua?
     
  17. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Tämähän se on, eli kumpia kuunnellaan? Satunnaisia mökkiläisiä vain kuntalaisia? Kyllä tuo umpiperä näyttää kuitenki joitaki kiinnostavan, ku ainaki viime talvena tais parhaalla kertaa olla pitkästi kolmattakymmentä kelkkaa samalla kertaa. Porukkaa oli Kelujärvestä, kirkolta ja muualta.

    Eikä noiden pikkureittien kunnostus kaipais isoakaan panostusta. Niiden ylläpitämiseen riittäis kevy kelkanki perässä vedettävä lana. Saatais edes puolentoista kelkan mentävä baana. Ja kyllä tuota tunturin reittiä on joskus tamppari menny, niin kait se nyt sinne mahtuu vieläki. Mutta olisha se kova juttu että noita reittejä käytäis edes kattomassa, niin kauan ku ne kartoissa on. Esim Oratunturi - Kommatti välillä oli reittimerkkejä kateissa jne.

    Mutta samapa se tuolle on. Omaa kuoppaansa kunta tossa kaivaa... Itelläki seuraavalla reissulla kelkat siirtyy kärryllä Kittilän kunnan puolelle, josta suuntana Levi. Näin taitaa tulevaisuudesa käydä aika monen kelkkailijan suunta muutenkin. Että eiköhän ne kelkkareitteihinki käytetyt rahat tule jostaki kautta takaisin.
     
  18. tunturinkulkja

    tunturinkulkja polaris dragon rmk 700 -07 lynx 520 -80

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    sama homma että kelekka siirtyy sattasesta seuraavaksi kärryllä kittilään ja jääkin sinne toviksi, tepsassa pääsee jo hyvälle paanalle ja siitä ole kun kiven heitto kumputunturiin jossa riittää rinnettä jokka haluaa kikkailla 8)
     
  19. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Rauhotuppa nyt pikkusen. Tuo Oratunturin reitti on vain yks esimerkki. Samassa jamassa on kaikki urat koko kunnassa! Viittasin samalla lehtijuttuun jossa kerrottiin reittien poistuvan kartalta. Vaikka satunnaisesta matkailijasta saattaa tuntua joku pomokairan reitti tärkeältä, ei se reitti vaadi hoitoa lähellekkään niin paljoa kuin nämä kylien lähireitit. Eli sille reitille riittää että tolpat on sielä ja pysyy. Mutta kylien lähireitit, esimerkiksi järvikylien suuntaan ( Vaalajärvi, Riipi, Syväjärvi, Sassali, Unari) kulkevat reitit ovat talvisin kovassa käytössä, mutta hoidosta ei ole tietoakaan?
    Olen aiemminkin koittanut tätä toitottaa, että sen sijaan että kaikki hoitorahat tukitaan yhden välin ylläpitämiseen, koitettas rahaa jyvittää jotta saataisiin edes kerran talvessa hoidettua kaikki väylät. Tämä tarkottaisi reittien pohjaamista.

    Höpö höpö, Ainaki Orajärven reittejä lanattiin ihan tampparilla, Mahto olla Tiaisen kone vielä hommissa. Meni kylän läpi tietä pitkin ku ei järvelle uskaltanu. Vuotta en muista.
     
  20. BlackJack

    BlackJack Well-Known Member

    Vs: Sodankylän ympäristön reitit

    Kyllä resitentti puhuu asiaa. En muista olisiko näitä järvikylienreittejä koskaan hoidettu. Tiedän kyllä että muutamia vuosia sitten tehtiin sillat ja raivattiin. Mutta kunnon pohjia kaipaa nämä reitit ja laavuille olisi kiva saada puita, ettei jotkut kohta ala seiniä polttamaan...
     

Suosittele tätä sivua