Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

  1. ParCatti

    ParCatti SKS 850 / Renegade ACE

    Vs: Kelkkakärry ??

    On sitten kysymys kevyestä jarruttomasta tai jarruilla varustetusta vaunusta, niin keinuteli rakennetta suosittelen. Aina olleet parhaita vedettäviä mielestäni.

    Yksi hyvä ominaisuus verrattuna esim kahdella kumivääntöakselilla varustettuun on se ettei koukun korkeuden muuttuminen vaikuta olennaisesti kärryn ominaisuuksiin. Tarkoitan tilannetta kun vetoauton koukku on vaikkapa huomattavasti alempana kuin mihin kärry on optimoitu. Tällöin suurin osa kuormasta on kärryn etumaisella akselilla. Ei hyvä, tilanne vastaa sitä kuin kärryn takaylitystä olisi tullut lisää, ja lähtee helposti vaappumaan puolelta toiselle.

    Samaan hengenvetoon on todettava että oma työn alla oleva vankkuri on kahdella kumivääntöjousiakselilla, tällainen projekti odottelee että joku tekisi kaapin päälle.


    [​IMG]
     
  2. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Vs: Kelkkakärry ??

    3500 luokkaa oli hinta.

    Ite taas en ottais telirynkyttäjää mistään hinnasta. Kahden kelkan kuletukseen riittää painot yhdessäkin akselissa helposti ja käsiteltävyyttä ei voi verratakaan. Sillonpa ei niin merkitystä jos kärryä ei tarvi liikuttaa metriäkään ilman autoa, eikä myöskään metriäkään autolla ilman min. 500kg kuormausta ;D
     
  3. Viper MCX

    Viper MCX SR Viper L-TX MCX. Warrior GT MCX. KG700.

    Vs: Kelkkakärry ??

    Monen näköstä ja kokosta kärryä löytyy takapihalta, mutta jos 2 kelkkaa kyytiin ja menox.
    Jarrullinen 1 akselinen koukkuun on ehdotukseni.
    Yritäppäs liikutella telikärryä missa 2 kelkkaa kyytissä käsipelillä... kuten Sape kirjoitti !
     
  4. AJV

    AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

    Vs: Kelkkakärry ??

    Ite en kyllä tuota yritä 1-akselisellakaan.. mutta tyhjänä telikärry on kyllä komurapeli..
     
  5. stm

    stm Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Kokeilkaapa neljän kelkan yks akselista käsipelillä. ;D

    Juu, mutta asiaan...
    Ilmanvastuksen takia lähinnä ajattelin, että onko noissa eroja, tai jokin muu asia mikä tekee kärrystä raskaan vedettävän... Tarkotus olis vetää yhtä kelkkaa 350 pitkällä kuomukärryllä.
     
  6. ParCatti

    ParCatti SKS 850 / Renegade ACE

    Vs: Kelkkakärry ??

    Melko erikoista että kärryn ominaisuuksista liki tärkeimpänä pidetään käsipelillä liikuteltavuutta. Itse vedän kärryä usein pitkiä taipaleita jolloin sen vakaus maantienopeuksissa on tärkein.

    Usein näkee varsinkin yksiakselisia kärryjä jotka on kuormattu kärryn ja renkaiden äärirajoille. Ristus minkä näköistä seilaamista. 2 kelkkaa + vähän muuta kamaa yksiakselisessa jarruttomassa kärryssä ei ole oikein mun mieleen.

    Itsellä juuri nyt on 4 vaunua joista 1 akselisilla vain venetrailerilla lähden kotikylää kauemmas. Se on pitkä, mikä rauhoittaa sen käytöstä auton perässä, sekä se on lehtijousilla.

    Kertokaas mulle miksi telikärry "rynkyttää"? Mitä se siis tekee?

    Ja PeeÄm, kun hankit kärryä niin käy koevetäsemässä 1-akselinen kumivääntöjousituksella ja keinuteli lehtijouseilla.
    Se kun ajamista pitää tarkkailla koko ajan kärryn mukaan, se seilaa, ravistaa ja nykii, se on raskasta se.
     
  7. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkakärry ??

    Jos vetoautona on joku etuvetokinneri niin en kyllä kehtais välittää että kärry kun kärry saa auton seilaamaan.
     
  8. LRacing

    LRacing Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Oma 350 pitkä Majava korkealla 130cm(muistaakseni) Jaxal kuomulla ottaa ihan hyvin tuulta vastaan vetäessä kun kuomu tulee auton katon yli tuollaisella tavan henkilöautolla.
    Maantiellä ei mainittavaa eroa kulutuksessakaan ole tyhjän tai yhden kelkan kuormalla kun ajaa.
    Asialla ei tosin niin merkitystä itselle kun kärryä ei koko ajan tarvitse perässä vedellä vaikka litran viekin enemmän...ja jos on merkitystä niin matalammalla kuomulla se varmaan tulisi keveämmin kun se jää auton taakse kokonaan(?).

    Perässä tuo muuten tulee ihan huomaamatta tasaisesti eikä sitä muista kuin pelistä katsomalla.(yhden kelkan kanssa).
    Entinen vääntösauvajousituksella ollut kärry retuutti koko ajan vetoautoa varsinkin tyhjänä kun hyppi ylöalas joka montusta.

    veturina on ollut keskikoinen takavetoinen auto...

    -TT-
     
  9. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Vs: Kelkkakärry ??

    kumivääntövarsi on telin ohella yks perkeleen keksintö ;D

    Tottakait jos kaks kelkkaa meinaa viimesen päälle virallisesti kuskata niin kärryssä on jarrut, sillon on myös renkaat sellaset että kestää otteen mukaset painot hienosti.
     
  10. ParCatti

    ParCatti SKS 850 / Renegade ACE

    Vs: Kelkkakärry ??

    Joo sorry, ei mun auto ole kärryn vetoa silmälläpitäen hankittu, mutta jos nyt vaan puhuttaisiin KÄRRYSTÄ ja sen ominaisuuksista. Auto siis ei seilaa ja vaapu vaan kärry.
     
  11. Vemppu

    Vemppu Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Viime talvelle tein itselleni about 1000kilon lämmitetyn umpikärryn kelkkaa varten. Silloin kävin pohdiskelua sen kanssa aloitanko homman telillä, kaksiakselisella vaiko sitten yksiakselisella.

    "Äänestyksen" voitti yksiakselinen osaltaan sen vuoksi että kokemukset mm. työpaikan telikärrystä (vai oliko se kaksiakselinen, ei muista nyt) eivät olleet imartelevat vedettävyyden tai käsiteltävyydenkään osalta. Tyhjänäkin se on niiiiiin ikävä käsitellä jarruttomassakin painoluokassa ettei mitään rajaa > Sellainen 350cm pitkä kuomukärry "telillä" ei tahtonut kääntyä käsin ei sitten mitenkään edes liukkaalla pinnalla, pikku siirtelyynkin piti laittaa koukkuun kiinni jne jne.. Ja muutenkaan ei tuntunut tarpeelliselle laittaa alle renkaita enempää kuin tarve vaati. Kyllä sitä kantavuutta saa yhdelläkin pyöräparilla.

    Tein oman tekoseni sitten kierrejousitetulle asuntovaunun alustalle. Omapainoa tuli 650kiloa, kokonaispainoa sen verran että kelkka ja kamat menee laillisesti kyytiin, korkeutta reilu parimetriä ja sisäpituutta taitaa jolla jotain 450cm ja leveyttä 200cm. Ei hae, ei vatkaa, ei pompi tai muutenkaan kettuile hinatessa. Asettaa tietenkin talvella omat vaatimuksensa sille millä vedetään mutta sellastahan se on. Vehkeet pitää mitoittaa keskenään balanssiin vaikka se vähän kirpaisikin.

    Vedettävyyden kannalta tärkeämpää kuin maata laahaavien renkaiden määrä on kärrin oikea kuormaus, asiallinen alustaratkaisu, aisa-akselisto -geometria ja sun muut joihin voi osaan itsekin vaikuttaa aikasen paljon. Olipa kärry miten hyvä tahansa niin paskasti kuormattuna luxus-kärrystäkin tulee ikävämpi vetää kuin siitä halvimmasta kumipallopompottimesta hyvin kuormattuna.

    Tässä kun on taasen rakennuskuume vähän nousussa niin tämä sama asia on uudelleen pinnalla. Jos tästä nyt alkaa innostua rakentamaan niin tod.näk. yksiakselinen tulisi tälläkin kertaa vaikka painot tulisivatkin nousemaan jonnekin 1500kilon paikkeille. Saunan puute tuosta nykyisestä kärrystä jäi vähän harmittamaan kun alkoi tulla paino vastaan... :-D Mutta kun tuo nykyinenkin on vielä maalaamatta sisältä ja ulkoa niin jos vaikka tekis ensin sen valmiiksi ja katsoisi vuoden päästä mitä ruutupaperi näyttää LOL
     
  12. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkakärry ??

    Jos yksiakselisessa kärryssä on vähänkään kottikärryä enempää kantavuutta niin kannattaa laittaa C-renkaat ja vaikka varmuuden vuoksi kunnon kantavuuksilla. Säästyy monelta murheelta :)

    Itsellä on omatehty jarrullinen kärry lavakokoa 3,8x1,8. Muulin tehtaalta ostettu osat ja hitsauksen jälkeen galvanoitu runko sekä kaikki sähköt putkitettu. Kantavuus noin 1400kg(1800kg vetopää ja akselit ja noin 400-450kg omapaino kehikon kanssa) Teetin tuohon 2008 pressukopan päälle(kehikko itsehitsattu 2x2rosterista pikakiinnityksellä) ja nyt olis tarkoitus laittaa uudet pohjavanerit sekä ledivalaistus normien tilalle. Ideana olis myös laittaa kärryn etuseinään rosterikehikon lisäksi yhtenäinen vaneri.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  13. TeHo

    TeHo #13 2015 ZR 6000 R

    Vs: Kelkkakärry ??

    Lisäksi vielä vaikuttaa raideleveydet. Jos auton ja kärryn renkaat menevät eri urissa niin varmasti on epämukava ajaa.

    Itsekkään en nään mitään syytä miks pitäis laittaa jarruttomaan kärryyn teli. Ylimääränen akseli on vaan siellä haittana, lisää kulutusta ja syö kantavuutta.
     
  14. julli

    julli rmk

    Vs: Kelkkakärry ??

    itellä jarruton yksiakselinen laidaton omatekoinen kärry, johon menee heittämällä kaksi kelkkaa kyytiin. telikärryä/kaksiakselista en kannata ellei massat ala olemaan pakottavia. ladattomuudesta plussaa lastattavuuteen ja kelkkojen sidottavuuteen. painoa kärryllä on 150 kiloa joten nykyisellä autolla hinattaessa painoa jää kelkoille 300kg/kappale joka riittää. minun mielestä kahdelle kelkalle jarruton kärry jos vain vetoautossa kyky riittää niin ei tarvi katsastella. kuomua en ole vielä kaivannut ko romut on mahtunu autoon ja minun makuun kelkanraadot pärjäävät kyllä ilman kuomua. sotkeentuuhan net kevätloskilla mutta ko pyörittää hangessa muutaman kierroksen niin äkkiäpä puhistuu ja mulla ei ole vielä ollu missään laitteessa korroosio-ongelmia tiesuolasta johtuen.
     
  15. JK83

    JK83 Summitti ja kittycat

    Vs: Kelkkakärry ??

    Oisko kellään tarvetta tollaselle jarrulliselle kärrylle, menee 3 kelkkaa kyytiin, kokonaismassa noin 1200kg, asuntovaunun alustalle tehty. Ei kuvan vanteilla. Tarvii uuden vetopään (n.300€ maksaa uusi) ja pistokkeen. Leimaa vuosi jäljella, lähtee edullisesti. Ostin sprintteri KA:n autoksi, en tarvi jarrulista kärryä eikä korttikaan riitä. Kyselyt yv:llä jos jotain kiinnostaa. Vaihto jarruttomaan kahen kelkan kärryyn!!!

    [​IMG]

    Niin ja se on kippaava ja on siinä jonkinlainen ajosiltakin niinku kuvassa näkyy :)
     
  16. ParCatti

    ParCatti SKS 850 / Renegade ACE

    Vs: Kelkkakärry ??

    Julli: Ladattomuudesta minäkin annan plussaa... ;D ;D Hyvä typo...
     
  17. julli

    julli rmk

    Vs: Kelkkakärry ??

    ;D
     
  18. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkakärry ??

    [​IMG]

    Piti alottaa kärryn tuunaus talvea varten. Uutta pohjalevyy ja ledivaloo tuloillaa :)

    Galvanointi on kyllä hyvä. Kärryn rungossa ei ole pilkkuakaan ruostetta vaikka kärry on 10 vuotta vanha.
     
  19. Viper MCX

    Viper MCX SR Viper L-TX MCX. Warrior GT MCX. KG700.

    Vs: Kelkkakärry ??

    No eipä ole paljon vaihtoehtoja, kun lapin mökeissä pihat ovat pieniä kun persereijät !
    Mitä itse olen siellä pyörähtänyt , niin aina niitä on joutunut käänteleen "kuorma päällä"
    ihan käsipelillä.
    Ihme touhua kun lääniä kyl olisi ! pihat aurataan ahtaiksi ettei meinaa pelkkä auto
    pihalle sopia :(
     
  20. stm

    stm Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Mites ne nää fågelstat vai mikkä lie svenssonien kikottimet?
     

Suosittele tätä sivua