Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Pasitus, 30/10/12.

  1. cpcp_3pa3pa

    cpcp_3pa3pa Terhi

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Ajokorttien voimassaoloajat muuttuu c-> 5v ja b->15v.
    Ite pohdiskelin samaa ja otin tuumasta toimee ja ensi tiistaina on inssi.

    Ajokorttilupahakemus poliisille 53€ (Tarttee passikuvat ja lääkärintarkastuksen jos edellinen kortti ollut yli 5v voimassa)
    Kun korttilupahakemus menny tutkinnon vastaanottajalle teorian suoritukseen 22€ (10 teoriakysymystä, tyyliin paljoko on 1+1)
    Varaa aika inssiin joka maksaa 89€ itellä se on tosiaan vielä ajamatta.

    Eli oon menossa transportterilla, jonka perään otan yksiakselisen venetrailerin, jossa vene päällä (paino 1300kg+traileri, vaatimuksena paino pitää olla yli 750kg ja korkeus vähintään sama kuin vetoauto)
    Käsittääkseni peruutetaan, otetaan kärri perästä, takasi kiinni ja lenkki kylillä. Eli kuten tässä on jo aikaisemmin moni puhunutkin.

    Ja on myös C-kortti, kysyin korotusta c1e:ksi, joka on taas luokassamme näitä ajokortittomien liikenneministereiden järkyttävän viisaita päätöksiä. Eli koko korttiluokka ihan turha ja täyttä hevonpaskaa. Toisekseen tällä alueella lähin autokoulu jolla olisi siihen kalustoa on. 150kilsan päässä. Vaatii ajotunteja, sun muuta ja maksaa ihan homona. Jos mietit c:n korotusta, niin aja suoraan ce, koska se ei ole paljoa kalliimpi ja sillä kortilla on sentään jotain virkaa, toisin kuin tolla c1e:llä.

    Ei mulla muuta, ootellaan toki lisää näitä hyviä päätöksiä ajokorttiasioihin.. ;D
     
  2. Ilej-

    Ilej- ProRMK -20, VesiRansetti #9

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Eikös se ole 3500kg pikku e:n raja? Siihenki kyllä saa olla jo melko vetoauto ja useampia kelkkoja kärryssä et menee rikki..

    Kävin transportterilla puntarilla 180*360 kuomullinen kärry perässä joka + auto täynä työkaluja niin sain lukemat 2560kg.. eli tohonki kärryy ois huoletta voinu laittaa pari kelkkaa niin riittää vielä normi b kortti..
    Jos kärryn rajat unohettaa..:D
     
  3. Pasitus

    Pasitus Polaris PRO RMK 155" 800 2017

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    BE-luokan ajokortti

    1. Kaikki ne tapaukset joissa perävaunun kokonaismassa ylittää vetoauton omamassan.

    2. Kaikki ne tapaukset, joissa perävaunun kokonjaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa yli 3 500 kg.

    HUOM:
    •B-luokan vetoauton kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg
    •Hinattavan ajoneuvon kytkennästä annetut säännökset voivat rajoittaa sallittuja enimmäismassoja.
    •Tarkemmat tiedot sallituista kytkentämassoista on yleensä merkitty ajoneuvon rekisteriotteeseen.
     
  4. Pasitus

    Pasitus Polaris PRO RMK 155" 800 2017

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Eli käsitykseni mukaan E-kortti tarvitaan aina kun perävaunun tietoihin merkattu paino ylittää 750kg vaikka kärry olisi tyhjä...
     
  5. makimikkko

    makimikkko Yamaha nytro rtx

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Ja meillä päin sanottiin et 19.tammikuuta 2013 Jälkeen saa vetää isoa kärryä eikä tarvi hommata mitään jos vaan on autokortti ennestään. Ei kulma kannata ruveta pikku e:tä hommaamaan jossei oo kauhee kiire vetää kärryä.
     
  6. Janhe

    Janhe ranger 550 07, Boondocker 800 RE -15

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Itse ajoin kyseisen korttiluokan pariviikkoa sitte, autokoulun yhteydessä maksoi 111€ kun terveystarkastus ja lupahakemus tuli samalla :D
    niin ja toki peräkärry vuokra 20€ autonkuljetus traileri jossa painona linko, vähän moitti ajattaja ettei ole tarpeeksi peittävä mutta päästi kuiten :D

    Sai käyä kuikuilemassa niin monesti ko kerkes ja sai ottaa eteenpäin niin monesti ko halus kunhan koko peruutuskoe suoritettiin 15min sisällä,
    ja se alue mihin se perättiin oli kohtuu suuri.
     
  7. znood

    znood Guest

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Mulla oli Opel Vectra (1800kg) kokonaispaino jonka perässä 2000kg kokonaispainollinen telitraileri jossa pieni auto päällä(yht 1300kg massaa kärryn kanssa). Kokonaispainon pitää olla yli 3500kg mutta kuormatun massan ei.

    Peruutusalue on iso joo, ja saa käydä ulkona kattomassa jos ei oo varma siitä miten taipuu.
     
  8. kakkis

    kakkis Titanic

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    joo miekin kävin tuossa pari kuukautta sitten ajamassa kun oli jo melkein vuoden ollut tuo lupahakemus sisällä... :D tais olla parinsadan paikkeilla kaikkineen kuluineen. eikä tarvinnut lääkärintodistusta vaikka ikäloppu jo olenkin... 10 teoriaa ja 15 min sisällä oli se käsittelykoe, sitten siihen lisäksi käytiin vähän kylillä ajelemassa. rengaskiiloista sanoi etukäteen että pitää olla ja toinen varoituskolmio. ja kannattaa muistaa myös se että jos ajat kokeen automaattilaatikolla varustetulla autolla niin se korttin on sitten vain ja ainoastaan automaateille, eli kannattaa ajaa saman tien manuaalivaihteisella niin saa ajaa sekä että. ja yks kikka mitä sai käyttää oli, että otin lankun pätkän matkaan kyytiin ja kun sain peruutettua kärryn, niin laitoin auton takarenkaiden taakse sen ennen kuin irrotin kärryn. sitten kun käytin uudestaan edessä ja kun peruutti takaisin aisaan niin kun renkaat otti lankkuun niin tiesi että on aisa kuulan kohdalla, ei tartte arpoa etäisyyttä...
     
  9. Nikke

    Nikke Well-Known Member

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Millä muotoa olette sitä mieltä, ettei tuolla C1e kortilla ole mitään virkaa?
    Suurimmalla osalla joka ei työkseen tarvitse CE-korttia tuo C1e-kortti on täysin riittävä, jos ajatellaan näitä harrastustoimia.
    Harvalla kuitenkaan on mitään isoa kuorma-autoa jolla vetää isoa kärryä, että ne kokonaispainot menisi ylitse. Monilla kuitenkin on sitten se paketti-auto, joka on rekisteröity kuorma-autoksi ja sillä kun sitä jarrullista kärryä vedetään niin vaatii tuon C1e:n.
    Tähän voidaan toki tuo rahallinen pointti ottaa, että melkein samalla rahalla saa sellaisen kortin, ettei tartte miettiä millä niitä kärryjä vetää.
    Mutta kun sillä CE-kortilla ei sitten kuitenkaan ilman ammattipätevyyttä saa mennä työkseen sitä rekkaa ajeleen niin vähän turha se kuitenkin sitten on. Ja tuon CE:n ajaminen kuitenkin vaatii jo hieman enemmän niitä rattimiehen taitoja myöskin. Mutta jokainen tekee miten parhaakseen näkee ja kyllähän tuon ns. pikku-e:n ajaminen on hyvin suotavaa, koska monesti ne painot menee ylitse. Yleensä se kärryn kokonaispaino vs henkilöauton omamassa...Ei välttämättä se yhdistelmän kokonaismassa.

    Mutta nämä vain omia ajatuksia ja mielipiteitä. Ja ennenkuin nyt joku mitään mainitsee, onko itsellä mitään kokemuksia asioista, niin omistan kyllä CE-kortin ja olen työkseni myös rekkoja ajellut.
     
  10. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Mikä juttu tää nyt on???
     
  11. Akimatic

    Akimatic Well-Known Member

    Vs: Re: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    En ainaka netistä löytäny mitään faktaa..
     
  12. cue

    cue Polaris 600 RMK 144 -13, Ski-Doo Nordik 540 -94

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Itellä on BEC - hölmöjä nuo säädökset. Jos oikein olen ymmärtäny niin bec kortilla saa vetää esim 1500kg venetraileria henkilö tai pakettiautolla mutta ei saa vetää jos se vetoauto on rekisteröity kuorma-autoksi ... vaan sillon maksimi olisi jarruton 750kg kärry.

    Mut joo, pikku e B:n kaveriksi ehdoton pikkuautolla kärryn kanssa.

    Muoks: rupesin epäilemään tota mitä höpisin niin laitoinpa äsken trafille kysymyksen että onko se pelkät massat merkitsevä juttu jos kortti riittää ajamaan kärryttömänä sitä vetoautoa ja yhdistemän massa ei ylitä 3500kg vai onko sillä väliä miksi se vetoauto on rekisteröity.
     
  13. vwg4

    vwg4 Active Member

  14. Nikke

    Nikke Well-Known Member

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Juuri noinhan tuo on mitä tuossa ylempänä, eli jos auto on rekisteröitä kuorma-autoksi niin sen auton kokonaismassa on tuo yli 3500kg. Ja jos omistaa pelkän C-kortin ei saa vetää muuta kuin tuollaista max 750kg kokonaispainoista kärryä.
    Tälläisessä tapauksessa juuri se C1e-kortti olisi hyväksi niin saisi tuollaisella autolla vetää sitä isoa jarrullista kärryä.

    Tuli itseasiassa viimetalvena Kemin poliisin kanssa höpistyäkkin näistä korttiasioista, kun kysyin että mitenkäs nyt näin keskellä yötä pysäyttivät kun oltiin matkalla pohjoiseen. Totesivat tämän, että on kuulemma ollut paljon porukkaa jotka vetäneet kuorma-autoksi rekisteröidyllä autolla sitä jarrullista kärryä ja ei ne kortit ole sitten riittäneetkään siihen vetämiseen. Ja oli heillä ainakin viimetalvena erityistarkkailussa nämä pakettiauto/kärry-yhdistelmät näiden ajokorttihommien osalta.
     
  15. jovi

    jovi Member

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Mutta jos on C kortti jo pohjilla ni eikös se sillon kannata ajaa se C1E samalla. Ite oon ainaski ollu siinä käsityksessä et menis ihan samalla lailla kun toi BE kortti. Kärri vaan jonku sprintteri kuorma-auton perää ja inssiin.

    Sillä saa jo nykiä 12 tonnin yhistelmää, mahtuis muutama kelkka!

    EDIT: puhuinki ihan höpöjä, tossahan tarttee jo istua oppitunnilla
     
  16. karppinen

    karppinen Expedition 600 sdi

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Meikä on nyt käyny teoriatunnit + kokeen tuosta C1E kortista.
    Ajotunnit voi vetää ilman kuomua, mutta inssiin vaaditaan että kärrin korkeus on vähintään vetoauton ikkuna linjan korkeus, ja leveys auton. Todellinen paino täytyy olla yli 800kg. Ajokokeessa peruutus hässäkässä ei saa käyttää peruutuskameraa. Kuorman täytyy olla sidottu luokitelluilla liinoilla.

    Vielä ajot jäljellä. Ajan omalla kalustolla, KevytKuormuri Sprinter ja jarrullinen yksiakseli kuomukärri kokonaispaino 1700 Kg.

    Hinta opetuksen osalta oli 759€. Siihen päälle muut maksut. Hyvä tunti liksa yksityislääkärillä, pistin kellon käymään kun menin huoneeseen, tarkasti näön ja ite ruksailin lapun onko sairauksia ym... poistuin huoneesta niin kello näytti 3,11 hinta 88€.

    Edit unohtu:

    Entinen kortti on ABC, tällä C1E kortilla saa myös luonnollisesti vetää BE yhdistelmää.

    Eu:n hommia tämä koko C1E luokka on. Suurkaupungeissa rahti kulkee näillä, ei Suomessa.
     
  17. cpcp_3pa3pa

    cpcp_3pa3pa Terhi

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Juuri näin. Tuntuis, että jos on c-kortti, sais korottaa c1e:ksi samallalailla, kuin b-->be:ksi. Sais sen jälkeen myös vetää be yhdistelmää. Sehän ois tosin tässä maassa liian helppoa.
     
  18. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    No ei nyt sentään. Kerrataanpa tässä taas kerran lakipykälät, tämähän on jokavuotinen keskustelunaihe tällä foorumilla:


    Ja linkki vähän keskivertoa isompaan pikku-E:n puuttumisesta kirjoitettuun sakkoon:

    http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/478380
     
  19. kiantti

    kiantti Lynx commander 600 e-tec

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"



    Ja linkki vähän keskivertoa isompaan pikku-E:n puuttumisesta kirjoitettuun sakkoon:

    http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/478380


    luulis ettei kimin tarvis ite ajella autoa, muutako formulaa
     
  20. karppinen

    karppinen Expedition 600 sdi

    Vs: Kannattaako hankkia ajokorttiin "pikku E"

    Nyt taas näyttää siltä että jos säilyttää ton johtosa maaliin saa jo semmosen bonuksen tallilta että kuittaa sillä tuon pikku sakon. ;D
     

Suosittele tätä sivua