Kärryprojekti

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä saarikoski, 20/10/13.

  1. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    mää tiedän tuohon vastauksen, mutta menee koko ilta jos kirjoitan kaikki ajatukseni aiheesta...lyhyesti sanottuna sen takia me täällä peräpohjolassa maksetaan tällä hetkellä mm.kreikan velkoja, noudatetaan pilkun tarkasti joka helvetin sääntöä joita ei ole edes itse laadittu, myydään oman valtion yritykset ulkomaille jotta pärjättäis...silti vielä ei suomalaisilla oo mittari lähellekkään täynnä vaan jaksetaan olla huolissaan, että kaikki määräykset tulee täytettyä ja tulkitaan ne vielä mahdollisiman epäedullisesti...

    Joskus vaan se elämä niin jännittää...
     
  2. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Ite oisin lähteny pitkittäis tuennan kans sille kolmiotuenta linjalle. Ois omaanki aikonaan pitäny niin tehdä :) Paksun palkin lisääminen runkooon (minkä itekki tein) lisää vain painoa, mutta ei lisää jäykkyyttä kuitenkaan samassa suhteessa järkevästi toteutettu kolmiotuki. Siitä kaksvitosesta ois tullu keveät mutta lujat jäykkääjät kolmiotuenta mallilla.

    Omaan silmään tää rojekti alkaa oleen ihan ok. Laillisuus ei varmaankaan oo lähellekkään miten pitäs, mutta eiköhän tuolla hinuuta yhtä kelkkaa sinne ja takas. Toivoa vain ettei kärry herätä huomiota liikkuvien silmissä tuolla jossain - eli piä valot, kiinnitykset yms kunnossa :)
     
  3. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Totta, ja mulla onkin just noihin laitoihin tarvittava määrä tuota kaksvitosta putkea vielä jemissä, jos en saa tuosta lavetista tarpeeks jäykkää niin sit laidat tulee ilman muuta.
    Tuossa on nyt kumminkin periaatteessa kolmessa kerroksessa noita putkia päällekäin niin jonkinlainen tuenta on jo olemassa.
     
  4. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Kärryprojekti

    Kolmiotuentahan se tukevin on, se vain että matalissa kärryissä ei taho olla sitä tilaa ja jos haluaa laidattoman kärryn niin se on pakko nipistää korkeudesta nuo tuennat.
     
  5. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Tänään sain akselin tinattua noihin palkkeihin kiinni. En hirveen tunteella viittiny sulattaa ettei sisällä olevat kumit ja rasva sula..
    [​IMG]

    Sit alapuolelle kötöstin vielä tollasen kotelon.
    [​IMG]
     
  6. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Jäikö tuo akseli nyt siihen asentoon että kynkät osottaa yläviistoon?
     
  7. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Jep. Muttei oo amerikan asia kääntää akselia toistepäin jos syytä ilmenee..
     
  8. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Samaa mieltä ku moni muukin, kannattas kääntää jo valmiiksi ennen ku sattuu vahinkoja. Tuossa menee jouston geometriat pieleen nyt. Saattaa lähteä omille teilleen vielä.
     
  9. Vemppu

    Vemppu Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Itse kun leikin lapsena tekniikka-leegoilla tarpeeksi pitkän kaavan mukaan niin ei ole tarttenut nyt myöhemmällä iällä kaikkea isommilla palikoilla testailla ;D Esim. aisasta > onhan se ihan eriasia jotain hitsisaumaa rasittaa suoraan pituussuunnassa kuin tässä projektissa aisassa olevan vipuvarren välityksellä (kokeilee vaikka venetraileria vetää siitä vinssin pystystä niin saa vähän vihiä). Ja jos vasta-ajatuksena on ne tehdastekoiset, notkuvatkin aisat niin on eduksi tietää että hyvä aisa antaakin pikkasen periksi koska jos se ei anna periksi niin sitten periksi antaa se heikoin paikka joka yleensä on hitsisauma. Hallittu rakenteen eläminen kun on rakenteen turva.

    Jälki on siistiä jne mutta leimahommat ja jousitusgeometriat pistää (minutkin) miettimään projektin mielekkyyttä.

    Ja vaikka noita "uus-vanhoja" olisi satoja liikenteessä niin eihän se vielä pykälien venyttämistä oikeuta vaikka joku kommentillaan siihen viittasikin. Jos hommat noin toimisi niin olis aika mielenkiintoinen maailma kohta käsissä.

    Uteliaana odotan miten leimalla käy: sillä tiedolla mitä omaan päähäni olen antanut konttorilla kaataa on vaikea uskoa että tarvittavat prosentit kilvestä, rekisteriotteesta ja tyyppikilvestä saa laskettua ja sitä kautta vanhoilla tyypityksillä kilpiin LOL Ja sitten jos ei käytä muutoksella ja joku haveri sattuu liikenteessä niin sitten on kyllä kakkaa puntissa ja pissiä kumpparissa kun vastuitaan selvittelee (ainakin minulla olisi...). Tietenkin on mahdollista vetää Ferrex pintaan ja tuumia leimalla että kaikki on vanhaa ja jos katsuri sitä epäilee niin sanoa että todista.... Vanhasta tuskin kun on kovin tarkkoja speksejä tallessa joten milläs sen katsurikaan sitten todistaa.

    Sekin on sanottava että pikkasen tässä haisee sellainen että projektoija on saanut mielestään fantsun väläyksen ja innosta pinkeenä siitä kertomaan takaraivossa ajatus että nyt niitetään mainetta, kunniaa ja kiitosta :p Sitten kun alkoikin tulla ikävän analyyttista ja pykäliinkin perustuvaa kriittistä tarkastelua niin pikku pettymys hippasi puseroon että eihän tämän näin pitänyt mennä :-[

    Mutta eikun projektia eteenpäin ja konttorille valmiin kärrin kanssa tuomiota kuulemaan. Kasvattaa se ainakin luonnetta joko rakentajalla tai meillä epäilevillä tuomailla :p Ja jos tuo menee vanhana läpi leimalta niin perustelut tekisi mieli kuulla (jos ne ei sitten ole ne mainitut "todista uudeksi jos luulet siinä uutta olevan" -kehoitus katsurille).
     
  10. pokkeri

    pokkeri Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Mikä siinä omille teilleen lähtee??
     
  11. pokkeri

    pokkeri Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Tämä netti se on ihmeellinen maailma ko yks sannoo ja toinen ei tiiä niin se toinen hetken mietittyään ja leegoja pyöritellessä uskoo sen ensimmäisen puhheita ja kertoo sille seuraavalle että näin se akselin pittää olla ko se on aina ollu eikä se voi toisin toimia, tuossaki aivan sama miten tuon akselin laittaa ko olis ees renkkaat alaspäin niin se kyllä riittää, kyllä se perässä tullee ja vielä joustaaki sen mitä tarvii.
    Kattokaa joskus sinne tehaskärryn alle ja ihmetelkää millä poppareilla se kärry kasassa pyssyy vaikkaki akseli onki "oikeinpäin" :p
    Hyvä rojekti, anna mennä vain.
     
  12. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Vaikka se akseli. Isommassa montussa tai patissa tuo jousitus ei jousta ollenkaan vaan toimii täysin jäykkänä. Pienemmissä se joustaa ja paikallaan rynkyttäessä.

    Itse kääntäisin akselin oikeaan asentoon ja laittaisin suoran, hitsaamattoman vetoaisan. Sen jälkeen voisin mennä huoletta leimauttamaan kärryn uutena omavalmisteena. Ei tarvitsisi ajaa laittomalla kärryllä eikä tarvitsisi pelätä poliisia tai onnettomuutta.
     
  13. pokkeri

    pokkeri Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    No se nyt ei mihinkään lähe nuila kiinnityksilä vaikka vetäis akselin kumijouset helevettiin ja tönkkönä vetäis
     
  14. aune_

    aune_ Assaultti

    Vs: Kärryprojekti

    ::)
     
  15. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Niin no arvaapa miksi ne tehdaskärryt yleensä pysyy kasassa..niitä on suunniteltu ja kasataan hyväksihavaituilla menetelmillä jne. Jos tuo olis toimiva homma niin miksei sitä sitte vaan näy missään kärryssä noin päin kasattuna, edes pikkukärryissä? Helpottaishan se kuormaamista kummasti kun olis lava alempana.

    Se kun tuo akseli kohtaa epätasaisuuden niin jousitus sallii renkaan liikkuvan ylöspäin, ja sillon ku tuo akseli on oikein päin niin se rengas siirtyy samalla hiukan taaksepäin joka omalta osaltaan pehmentää sitä iskua hiukan. Tuossa kun se on juuri toisinpäin, eli samalla kun sisäänjoustoa tapahtuu niin rengas siirtyyki hiukan eteenpäin ja se tehostaa sitä iskun vaikutusta. Repäsee akselia ihan eri tavalla.

    Lehtijousitetuissa tuota ei juuri tapahdu mutta kyllä niissäkin on linkku aina jousipakan takapäässä ja edessä sitte likimain joustamaton rakenne.
     
  16. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Yhtään en epäile ettei täällä foorumillakin olisi tietotaitoa asiasta kuin asiasta ja varmasti/näköjään enempi kuin itsellänikin.
    Mutta jännä juttu on se, että tuota meikäläisen kötöstystä on käyny aika moni mm kaveri kattelemassa/ollu kaverina suunnitelemassa ja jokainen on enempi tai vähempi kaikenlaista rakennellu ja touhunnu vastaavien juttujen parissa, hitsareita, asentajia yms....kukaan ei millään tasolla oo epäilly rakenteiden kestävyyttä tai alustan toimimattomuutta(sen mitä tollanen nyt voi toimia).

    Henkilökohtaisesti itseä ei kiinnosta pätkääkään se onko kärry jonkun netissä olevan asiantuntijan mielestä minulle epäedullisimman kaavan mukaan tulkittuna laillinen vai laiton, kuten jo aiemmin sanoin niin tälläkin foorumilla suurin osa rakennetuista kelkoistakin on täysin laittomia kamppeita jos pykäliä aletaan lukemaan tietyllä asenteella....vaakakupissa painavat asiat on rakenteiden kestävyys ja se että joo mielestäni oli hyvä idea laittaa tuo akseli noin, painopisteen muuttuminen radikaalisti alemmas on iso juttu monelta kantilta ja aina plussana on erikoinen kärry jollaista ei luultavasti tule heti vastaan...halusin tuosta max matalan ja sellasen teen..

    Toki positiivine palaute on aina plussa ja lämmittää mieltä, muttei kritiikkikään pahasta ole...hyvät ehdotukset, huomionarvoiset asiat yms on enempi kuin tervetulleita, mutta jos kärrystä tehdään pomminkestävä ja haetaan leimamuutokatastuksesta niin väkisin laittaa mietityttämään minkälaista porukkaa tällä foorumilla pyörii ja millä tarkoitusperillä kun kaikkein kiinnostavin asia on meneekö prosenti yli ja onko kärry periaatteessa laillinen..

    Eiköhän tuo alusta paremmin toimi ainakin kuin jäykät venetrailerit yms, ja toistan itseäni mutta tuossa on oikein hyvä 10-15asteen joustovara ennenkuin menee epäedulliseen kulmaan ja sellasta ääritilannetta ei tule että joustaisi enempää kun päällä ei ole kuin max 50% kantavuudesta kuormaa..

    Menee typeräks jaaritteluks..
     
  17. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Laitappa piruuttas Trafille tms hyväksyvälle instanssille parit kuvat ja faktat projektista ja kysy mielipidettä niin loppuu mutuilu puolin ja toisin.
     
  18. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Mitään muuta täällä kai ei ole isommin epäiltykään? Eikö olis helpoin tehä se mitä T-Catti tuossa jo ehdottikin? Laput tänne esille ni loppuu se turha jaarittelu.
     
  19. saarikoski

    saarikoski Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Laitan nyt tuon vanhan piirroksen tänne kaiken uhalla vaikka tiedän että näitten tiettyjen jankuttajien päätä en saa käännettyä mutta ehkä joku edes komppaa...
    Muistakaa koko ajan, että tuo kääntökumiakseli on hemmetin jäykkä sama mitenpäin sen laitat, eli jouston pohjaan sitä ei noilla massoilla käytännössä voi saada, hyvä jos puoleenväliin menee isommissa työssyissä..
    +renkaat on pyöreät ja ne pyörii siellä alla ja antaa anteeksi pienet siirtymät..

    Ja "jousto" tilanteessa tuosta siirtymästä kannattaa muistaa, että jos massaa on paljon jolloin mahdollista joustoa tulee (*tunmoiseen monttuun ajettaessa vähintään sataa) niin paljon että renkaiden siirtymällä olisi mitään väliä on varret jo valmiina asennossa x ja siitä maximaaliseen joustopisteeseen on matkaa niin vähän, että isoon monttuun ajaessa (lujaa) on ihan muut asiat ratkaisevia kuin renkaiden siirtymä. Pienemmillä, massoilla tai nopeuksilla niin kuin itellä tulee olemaan, on nuo siirtymät sun sellaset niin pieniä että sillä ei oo mitään merkitystä...tai jotain on aina, mutta ei mitään radikaalia vetääkö vai puskeeko kärry sen minimaalisen voiman verran...moninkertaset voimat on kunnon jarrutuksissa tai kiihdytyksissä..

    Kaikenkaikkiaan tuo kääntökumiakselihan on maailman surkein jousitusvaihtoehto ja missään nimessä en sitä kärryyn edes laittais ellen pelkkää kelkkaa sillä vetelis muutaman kerran vuodessa parin kilometrin matkan joenrantaan...rallia sillä ei ajeta..

    Eli kuvassa näkyy oikein ja väärippäin asennetun akselin kulmat.
    Nuo mun kuvat kummasti hämää ja tulee visio että varret olis ylöpäin tai 45 asteen kulmassa, mutta akseli ei oo kovin paljoa yläviistoon ja maksimaalisessa kuormassa (johon ei ikinä päästä) ei varret ole lähelläkään ylöspäin..
    Tiedot on valmistajan ilmoittamia.. ja omat piirrokset ja laskelmat noin arvoja..
    Korjatkaa ihmeessä kun on varmaan virheitä.
    Kuvakin tuli näköjään kuvattua vähän epäedullisempaanpäin kieroon, varmaan saa heittää toiseen suuntaan samanverran kieroon, koska mitoitin aisan niin, että keula himpun korkeammalla.
    Eli max max jousto ei ikinä yllä kun noin 50asteeseen...jos siis kyydissä olisi kolme kelkkaa..
    [​IMG]
     
  20. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kärryprojekti

    Jos ei oo merkitystä ni mikä siinä mahtaa olla takana ettei niitä noin rakenneta..
     

Suosittele tätä sivua