Kelkkailijan lumiturvallisuus

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä jazzo, 14/3/14.

  1. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Aloitetaanpas tällainen topikki kasaamaan yhteen tietoa ja kokemuksia lumiturvallisuudesta. Aihepiiristä olisi hyvä olla jotain ymmärrystä kaikilla, joka ajavat lumivyöryille alttiissa maastossa rinteillä ja tuntureissa.

    Tämän topikin tarkoituksena EI ole pelotella lumivyöryjen vaarallisuudella. Lumivyöryjä ei onneksi monikaan vuorilla silloin tällöin ajeleva kelkkailija koskaan näe puhumattakaan niihin joutumisesta. On erittäin hyvä näin ja voidaan siis ajatella, että ne ovat jokseenkin harvinaisia. Riski on kuitenkin olemassa sopivien olosuhteiden kuten pinnanmuotojen, lumen rakenteen ja sään vallitessa. Toki kelkkailuun liittyy muitakin riskejä niin kuin moniin harrastuksiin.

    Lumiturvallisuuden perimmäinen tavoite on välttää lumivyöryyn joutuminen tai sen aiheuttaminen hyvällä ennakoinnilla. Jos vyöryyn joutuu, on turvallisuus silloin jo menetetty ja puhutaan pelastautumisesta.

    Allekirjoittaneet ovat kelkkailun harrastamisen ohessa viime vuosina perehtyneet lumiturvallisuuteen, koska ajaminen on painottunut alueille, jossa vyöryille on edellytykset. On tullut lueskeltua netistä, kirjoista ja käytyä kurssillakin. Nykyään myös tulee maastossa liikkuessa havainnoitua asioita eri tavalla kasvaneen ymmärryksen avulla. Lumiturvallisuuden ja lumivyöryjen perustietojen, ympäristön havainnoinnin ja niihin perustuvan riskiarvioinnin avulla jokainen voi tehdä oman päätöksen onko esimerkiksi joku rinne oman mittapuun mukaan riittävän turvallinen ajaa. Toiset ottavat enemmän riskiä kuin toiset.

    Tämän talven kelkkailukautta odotellessa kasasimme muutamia oleellisia lumiturvallisuuteen liittyviä asioita yhteen verkkosivuillemme, jotta kanssakelkkailijat voisivat asiaan helposti perehtyä. Jutuissa on paljon myös linkkejä videopätkiin, koska hyviä sellaisia on olemassa. Netti on pullollaan aiheeseen liittyvää, mutta pyrimme valikoimaan linkeiksi mielestämme joitain informatiivisimpia. Myös kelkkalehden numerossa 01/2014 on lyhyt juttu aiheesta, josta saa perustietoja.

    Tutustumalla juttusarjaan saat tietoa mm. siitä mitä ylöspäin loiveneva tai jyrkkenevä rinne merkitsevät, miten muu elektroniikka häiritsee piippareita tai kuinka lapioida oikein ja tehokkaasti pelastustilanteessa.

    Klikkaa juttua lukeaksesi lisää:

    Perusteet ja maasto

    Varusteet ja välineet

    Etsintä ja pelastus

    Kelkkailija lumivyöryssä

    Inhimillinen tekijä


    Pari seuraavaa kuvaa ovat Pohjois-Ruotsin tunnetuimmalta kelkkailualueelta Björklidenistä/Riksgränseniltä eli sattuu ja tapahtuu monille tutuillakin nurkilla.

    Massiivinen laattavyöry Kårsajäätikön läheisyydessä:
    [​IMG]

    Kelkkailijan juuri laukaisema laattavyöry:
    [​IMG]

    Etsintää, harjoitustilanne:
    [​IMG]

    Kaikki ovat tervetulleita jakamaan omia kokemuksiaan ja tietotaitoa aiheesta tähän topikkiin! Lisää juttuja tulee sivuillemme jatkossa mm. edeltävän ja vallitsevan sään vaikutuksesta, mikä on hyvin oleellinen lumivyöryjen todennäköisyyttä arvioitaessa.

    Pidetään vuorilla ja syvissä lumissa hauskaa jatkossakin.

    -Jazzo & Clown / PowderClowns.com
     
  2. clown

    clown Well-Known Member

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    WHY HIGHMARK KILLS


    Snowmachine High Marking Tips:
    [list type=decimal]
    [*]Start out on gentler slopes and work your way up to steeper slopes as so you can test the stability of the snow. Start on the side of a slope instead of center-punching it. Do your first runs low and fast rather than climbing as high as possible right away, which leaves you very committed and vulnerable. If possible, do your first runs on the more dangerous slopes from the top down to improve your chances of escape.

    [*]One at a time. If a person gets stuck, DO NOT SEND A SECOND SLEDDER TO HELP!!!! Fact: Roughly 33% of snowmobile fatalities occur when a sled is stuck. About 34% involve more than one machine on a slope at the time of the avalanche.

    [*]Everyone else should watch from a safe spot. Always park well away from the bottom of steep slopes or off to the side of the avalanche path. Don’t count on being able to outrun a slide, but just in case, get in the habit of parking parallel, facing away from the avalanche path, rather than one behind the other and always leave the kill switch up when you shut down your machine.

    [*]Be wary of steep, smooth, leeward slopes. Slopes that have been stripped by wind (windward) are usually safer than slopes that have been loaded (leeward).

    [*]At the top of the high mark, turn towards your escape route instead of away from it and make your turn quickly, while you still have enough speed built up to avoid getting bogged down or stuck on the turn.

    [*]If unsure of the snow stability, favor slopes that have recently avalanched over those that have not yet slid. You can still sled on unstable days -- just chose slopes less than about 30 degrees that are not connected to anything steeper. On some days the snowpack is just too unstable to risk highmarking, and carving powder in the flats is the most prudent choice.

    [*]Avoid slopes with deadly terrain traps such as gullies, steep-sided creek bottoms, or slopes that end in depressions because of the high probability of a deep burial. Do not ride on slopes with cliffs below. Favor slopes that are fan-shaped at the bottom and do not have obstacles like rocks or trees to crash into. Concave bowls are nasty traps because the fracture propagates around the slope and all the debris collects at the bottom like a huge funnel, which could easily bury you under 10 to 30 feet of debris.

    [*]Allow only one rider at a time on the slope. If a person gets stuck, DO NOT SEND A SECOND SLEDDER TO HELP!!!! Fact: Roughly 33% of snowmobile fatalities occur when a sled is stuck. About 34% involve more than one machine on a slope at the time of the avalanche. It is comon for a second rider to turn above the stuck person and trigger an avalanche onto the sitting duck below.
    [/list]
    http://www.fsavalanche.org/
     
  3. clown

    clown Well-Known Member

  4. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    Talven vyöryuhrien lukumäärä Pohjois-Norjassa on tänä talvena ollut pitkä. Tänä aamuna jälleen yksi nuori kelkkailija menehtyi Alassissa (mikäli muistan saamen uutisista paikannimen oikein)
     
  5. Kaimann

    Kaimann Akuutti kelekkakuume ja krooninen rahapula

    Vs: Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    viikonloppuna menehtyi 21vuotias miehen alku alattiossa, alta norjaksi
     
  6. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    ABS reppujen omistajat huomio:
    https://www.abs-airbag.com/en/service/recall/

    Eli useiden reppumerkkien osalta takaisinkutsu, joissa ABS:n järjestelmä (Bergans, Dakine, Deuter, Haglöfs, Ortovox, Salewa, The North Face, Vaude). Painepatruunassa voi olla metallijäämiä, jotka laukaistessa voivat kulkeutua muualle järjestelmään ja aiheuttaa toimintahäiriön.

    Oletusarvoisesti palautus/tarkastus hoidetaan tuon takaisinkutsun ohjeistamalla tavalla, mutta myyjäliikkeeseenkin voi olla yhteydessä. Jos reppua ei ole laukaistu, niin pitäisi riittää pelkkä patruunan vaihto.
     
  7. clown

    clown Well-Known Member

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    Mammut/snowpulse airbag-reppujen service bulletin:
    http://www.mammut.ch/venturi-clip
     
  8. clown

    clown Well-Known Member

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    Ortovox S1+ piippareille recall:
    http://www.ortovox.com/4871--handling_recall.html

     
  9. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    Visuaalisesti aika vaikuttavan näköinen tapahtuma. Saa vähän kuvaa tapahtuman laajuudesta, kun on paljon lunta liikkeellä ja iso vuoren seinämä. Kameran veikkaisin olevan noin kolmen kilometrin päässä vyöryn alkupisteestä eli mistä räjäyttävät.

    https://www.youtube.com/watch?v=IS-KXIPd5xU
     
  10. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus

    Isolla mantereella tapahtuu: 5 kelkkailijaa menehtyi lumivyöryssä, 6 sairaalaan.

    Vyöry oli kylläkin aika laaja (tekstin mukaan 700m leveä). Silti uhrien/loukkaantuneiden määrästä voi päätellä, että porukkaa oli paljon samaan aikaan riskialttiilla alueella. Perussääntöhän on, että isompiin mäkiin yksi kerrallaan kiikuttamaan ja muut turvalliseksi katsotulla alueella seuraa.

    http://edition.cnn.com/2016/01/29/world/canada-avalanche/

    Tuolla Banffin/BC alueella on joskus kesällä tullut autoiltua. Isoja ovat mäet siellä ja puustosta näkee missä vyöryjä on tapahtunut aiemmin. Ne ei ole konkurssiin menneitä rinneyrityksiä, vaikka se saattaa kauempaa katsottuna tulla ensimmäisenä mieleen.
     
  11. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Kelkkailijan lumiturvallisuus


    Eräällä ulkomaan foorumilla pohdittiin sitä, että voiko äänekkäillä vaimentimilla aiheuttaa tai edesauttaa vyöryn laukeamista. Tai että onko sopivaa huutaa vyöryalttiissa maastossa vai pitäisikö olla hipihiljaa jos vaikka on suksimassa.

    Lyhyt vastaus on, että kelkan pörinällä tai omien keuhkojen tyhjentämisellä ei ole merkittävää vaikutusta vyöryn laukaisemisessa. Tuollaisista äänistä lumeen kohdistuvat voimat ovat mitättömän pieniä. Räjäytyksessäkin voima kohdistuu suoraan lumeen eikä räjäytyksestä korvin kuultavalla äänellä ole merkittävää roolia.

    Pidempi perustelu:
    http://www.wsl.ch/info/mitarbeitende/schweizj/publications/Reuter_Schweizer_Sound_triggering_ISSW09.pdf
     
  12. J-Leno

    J-Leno AC XF 8000 HC LTD -14

    Allekirjoittaneelta löytyy 2x piippari setti sondeineen ja lapioineen + 1× ABS-reppu. Vuokrataan edulliseen hintaan.. pistäkää yyveetä jos tarvetta.
     

Suosittele tätä sivua