Lain säätämistä, taloutta ja muuta vanhaa yhteiskunnallista sälää

Keskustelun 'Linkit' on aloittanut käyttäjä Lumisiipi, 7/1/17.

  1. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Kaikenlaista mielenkiintoista tulee vastaan netin syövereissä ja se voi olla hyvä säilyttää myös muille viitteeksi ja opiksi.

    Tässä selvitys Keski-Suomesta että miksi ja miten reittiverkostoa puuhataan. Jos epäilyttää että tuoko se kelkkailu rahaa niin lukee tuosta. Ongelma tuossa näytti lähinnä olevan että kuka sen reitistön sitten maksaa, haluttiin maksajiksi kuntia ja matkailualan yrittäjiä kuin myös kelkkakerhoja tai kelkkaveroakin:

    http://www.keskisuomi.fi/filebank/165-moottorikelkka.pdf

    Maanomistajan osa ja arpa näissä reittihommissa ei välttämättä ole huima, varsinkin jos tulisi jotain pakkolunastuksia reittioikeuksille. Katsovat asiaa vähän eri näkökulmasta kuin me kelkkailijat:

    https://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=27947.0

    Jotain pieniä palstoja mitä on katsonut netistä niin jo Lapissa metsämaan hinta on jotain tonnin per hehtaari, ja etelämmässä se puu ja ohranen kasvaa vähän vilkkaammin niin maan arvokin on korkeampi. Kelkkareitti tarvitsee jotain 5-10m leveän kaistan ja jos tuo on pois maanomistajan käytöstä niin menetetty pinta-ala on jotain 0.5-1 hehtaaria per reittikilometri kuten tuossa yllä sanovat. Reittiä varten tehdään esim. 30 vuoden sopimus ja maanomistaja saa kertakorvauksen, noissa ylläolevissa taidettiin mainita että ihan muutamia satasia on tuo, joten lieneekö ihme jos maanomistajat eivät innosta hihku kun kuulevat että joku meinaa reittiä nyt perustaa?

    Trafin raportti maastoliikenneonnettomuuksista (tää on aika uusi, 2015 ;) ). Kustannukset yhteiskunnalle on satoja miljoonia euroja vuodessa. Mitä tuossa lopussa peräänkuulutetaan tuntuis olevan ihan jepajees näin kelkkailijan näkökulmasta, kysymys taitaa taas lopulta olla että kuka hoitaa ja kuka maksaa.

    http://www.trafi.fi/filebank/a/1447...a6/18961-MaastoOn_Raportti_Final_28102015.pdf

    Edit: vähän selvennetty tekstiä.
     
    Viimeksi muokattu: 10/1/17
  2. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Ja silläkö sinä tulisit tänne kelkkailemaan, Lappilaisen maanomistajan 0,5 - 1 hehtaaria/km. Hyi helvetti, sanon minä.
     
  3. ACE-seppä

    ACE-seppä Well-Known Member

  4. hemuli

    hemuli Well-Known Member

    Luonnonsuojeluliiton lausunto ajoneuvolain muutoksesta moottorikelkkojen osalta
    Lausunnot 19.1.2018
    Liikenne- ja viestintäministeriölle

    Viitaten lausuntopyyntöönne 19.12.2017 Dnro LVM/2370/03/2017

    Luonnonsuojeluliiton lausunto ajoneuvolain muutoksesta moottorikelkkojen osalta

    Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

    Ympäristövaikutukset

    Isommilla kelkoilla ohjelmapalveluyrittäjä voisi viedä enemmän turisteja yhdellä ajoneuvolla maastoon. Siitä voi moneen pienempään kelkkaan verrattuna olla ekotehokkuushyötyjä.

    Toisaalta kelkkojen painon kasvu on ongelma maapohjalle ja kasvillisuudelle.

    Suurin ongelma on, että isommat kelkat johtaisivat ajan mittaan leveämpiin ja yhä useammin kaksisuuntaisiin reitteihin sekä niiden raivaamiseen ja vahvistamiseen. Se pirstoisi kasvillisuutta ja luontotyyppejä. Lisäksi reitit tulisivat nykyistä useammin maalle, koska veteen putoamisen vaara kasvaisi painon myötä. Tällaisista reiteistä tulisi myös yhä useammin ympärivuotisia. Se lisäisi häiriötä luonnossa lintujen ja muiden eläinten pesimäaikaan mönkijäliikenteen lisääntymisen myötä.

    Turvallisuusnäkökulmia

    Suurempi paino lisäisi moottorikelkan veteen putoamisen riskiä varsinkin jokien ylityksissä.

    Moottorireki on pitkä ja vaikeammin ohjattava, mikä lisää onnettomuusvaaraa. Riskit kasvavat myös vastaantulijoita kohdattaessa. Onnettomuuksissa pienemmälle moottorikelkalle käy huonosti. Vaara kasvaa myös moottorireessä istujille, koska niissä ei ole aina turvakaiteitakaan.

    Isojen turistikelkkojen kuljettajan ikärajaa pitäisi ehdottomasti nostaa nykyisestä 15 vuodesta 18 vuoteen. Myös niiden nopeusrajoituksen laskemista esimerkiksi 30 km/h:ksi tulee harkita.

    Taloudelliset vaikutukset

    Muutos johtaisi leveämpien reittien raivaamiseen ja vahvistamiseen. Tällainen infrastruktuuri lisää kustannuksia. Yhteiskunnan mahdollisuudet osallistua kuluihin ovat heikot, kun tieverkkokin rapistuu varojen puutteessa. Myös moottorikelkkailun henkilövahinkojen suuruus (700 miljoonaa euroa) on hyötyyn nähden suuri.

    Yhteenveto

    Luonnonsuojeluliitto ei kannata esitystä ympäristö-, turvallisuus- ja taloussyistä. Asiaan kannattaa palata ja kaikki moottorikelkkoja koskevat asiat päivittää yhdellä kerralla aikanaan maastoliikennelain uudistuksen yhteydessä. Jos isommat kelkat sallitaan, moottorikelkkareitit pitäisi luvittaa niille uudelleen.

    Lisätietoja: erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola at sll.fi

    SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

    Päivi Lundvall
    toiminnanjohtaja
     

Suosittele tätä sivua