Laitomalla safarilla

Keskustelun 'Uutisia - Kuvia - Videoita - Juttuja' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 17/2/22.

  1. palkkionmetsästäjä

    palkkionmetsästäjä Rehellinen Rosvo

    Söin muutaman pussin poppareita tätä threadia lukiessani...:p
    Noita kelkkauria alusta loppuun tehneenä 26 vuotta, annan oman näkemykseni laittomasti ja laittomilla alueilla kelkkailuun.
    Istun ja kirjoitan lyhyesti...
    On hirmuinen homma tehdä moottorikelkkauria / Reittejä, itse olen tehnyt vain maanomistajasopimusten ja kelkkakerhon välisisillä sopimuksilla kelkkauria.
    Ensin selvitetään kelkkauran suunnitelma, mistä mihin on tarkoituksenmukaista tehdä kelkkaura, senjälkeen selvitellään maanomistajat ja käydään heidän jokaisen kanssa alustavasti lupa uralle ja uran kohdat maastossa kartalla ja jopa paikanpäällä metri metriltä, maanomistaja maanomistajalta.
    Maanomistajia voi olla satoja tai tuhansia, riippuu paikasta, ja jokainen voi myöntää tai kieltää maansa kohdalla tehtävä moottorikelkkaura.
    Saattaa olla että, uran kohdalla olevat maanomistajat ovat hyvinkin suopeita kelkkauran vetämiseksi esm. rajoja, nevalle, sähkölinjan alle yms sopivaan kohtaan, tai olen jopa teettänyt kelkkauran kahden maanomistajan rajalle niin että maanomistajat maksoivat penkkatiestä 2/3 osuutensa ja kelkkakerho yhden osuuden rakennuskustannuksista.
    Kelkkauran kohta pitää myös luvittaa taajamien läheisyydessä, kunnan tai kaupungin rakennuskaavaan.
    Kelkkauran kohta pitää myös hyväksyttää ympäristöpiirillä, joissain tapauksissa luonnonsuojelualueellekin on saatu kelkkaura, kun esm. suojelualueella on kota tai muu virkistyskäyttöön tarkoitettu kohde.
    Perusteena kelkkauran saaminen suojelualueelle on juurikin että on parempi että alueella on merkitty selvästi uran kohta kuin että jokainen ajelisi mistä sattuu.
    Kaikissa Maanomistajasopimuksissa kuin em. suojelualueen urasopimuksissa on ehdoton ehto, että moottorikelkkailijat pysyvät tarkkaan merkityllä uralla, uran leveys on paikasta riippuen 3-5 metriä.
    Kun luvat on saatu kuntoon, pitää uran kohdat raivata (maanomistajasopimuksissa lupa raivauksille ja puiden poistoon, sekä maaston tasoitus kaivinkoneella ja sopimus mihin maanomistajakohtaisesti raivattava puusto toimitetaan,,,, sekä uran hoito tulevaisuudessa koneellisesti), moottorikelkkauran kohta käydään kaivinkoneella läpi, samalla asennetaan ojiin, puroihin rumpuputket tai sillat ( nämäkin on sovittava maanomistajakohtaisesti, minkä kokoinen rumpuputki mihinkin ojaan laitetaan, tai tehdäänkö silta).
    Kelkkaurasopimukset kannattaa tehdä toistaiseksi voimassa oleviksi, ei erkkikään ala niitä jokavuosi uusimaan, lisäksi sopimuksessa maininta että, maanomistajan vaihtuessa siirtyy kelkkauran kohta seuraavalle maanomistajalle rasitteena, toki näissäkin tapauksissa uusi maanomistaja voi siirrättää kelkkauran maaltaan pois, sitten ollaankin taas maastossa kävellen kahtelemassa vaihtoehtoista uran kohtaa...
    Maastotöiden jälkeen tai siinä yhteydessä pitää ura tietysti myös merkitä jätkänristein, liikennemerkein yms, mikäli ura kulkee esm. pellolla on uramerkit laitettava syksyllä ja kerättävä pois lumien sulettua.
    Kelkkakerhon pudjetin puitteissa uraa hoidetaan sen ja ylläpidetään kelkkakerhon talkooporukalla,,, kukaan ei saa raivauksista, merkkien asennuksista / poistoista, lanauksista ym. ylläpidosta palkkaa, lisäksi metsäojitukset ja metsähakkuut uran kohdilla tettää uudelleen usein kaivinkoneen käyttöä maastossa rumpuputkien tai metsähakkuiden jälkien tasaukseen.
    Allekirjoittanut ja meidän kelkkakerhon aktiivit olemme joutuneet selvitteleen uusien urien paikkaa, juurikin kun maanomistajien maalla on ajeltu missä sattuu,,, tämä kaikki edellä kerrottu tehdään kerhon toimesta uudelleen uran paikkaa sopiessa.
    Maanomistajat ovat antaneet maansa meidän kelkkailijoiden urille aivan ilmaiseksi.
    Olisikin aihetta jokaisen kelkkailijan olla tällaisesta kiitollinen ja kunnioittaa jokaista maanomistajaa pysymällä vain luvallisilla urilla ja reiteillä.

    Sitten taivaalta tulee lunta tarpeeksi kelkkailuun tai sitten ei...

    Enempää en taida selitellä, jokainen varmaankin ymmärtää, miksi kelkkaurilla pitää pysyä ja noudattaa suomen maastoliikennelakia ja kunnioittaa maanomistajia, sekä miksi kelkkaurien käytöstä kelkkakerhot / ym. reittien ja urien ylläpitäjät keräävät kelkkailijoilta ns, uran / reitin käyttömaksua.

    Ps. Saisi nuoremmatkin aktivoitua kelkkakerhoihin talkoolaisiksi, me muutamat ukot kun lopetetaan nää uran hoidot kohtapuoliin ja siirrytään ansaitulle "eläkkeelle"...:D
     
    Maco81, Jarska77, Vesukka ja 10 muut tykkäävät tästä.
  2. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Juu, ninhän se on, että jos päiväsakoilla mennään, niin päiväsakon suuruus riippuu henkilön tuloista. Todellista varallisuuttahan se ei katso. Eli hyvinkin varakas henkilö voi selvitä pienilläkin sakoilla, jos tulot vain sattuvat olemaan pienet. Noh ainakin teoriassa.

    Mutta olikohan tämä pienet sakot saanut pätkä-Ski-doolla ajanut henkilö varmasti liikkeellä omalla kelkalla? Toki joo, elämä on valintoja ja voihan sitä kelkkailun kuluissa säästää vaikkapa pitämällä kelkan vain liikennevakuutuksen piirissä. Jos on kokonaan maksettu ja liikennekäytössä oleva kelkka, niin mikään tahohan ei siihen vaadi muuta kuin liikennevakuutuksen. Eri asia sitten, että mistä ne rahat siihen kelkkaan on otettu...Jos kelkka ei ole rekisterissä, niin ei kukaan periaatteessa voi siihen vaatia edes sitä liikennevakuutusta. Tosin sankiot siitä, että poliisit tälläisen kelkan sattuu syystä tai toisesta pysäyttämään on sitten jo ihan erit. Mutta siis ainoastaan rahoituksella ostetun ajoneuvon rahoituksen myöntänyt taho voi vaatia ajoneuvolta kaskovakuutusta. Mikään muu taho ei tässä maassa vaadi ajoneuvolta kuin liikennevakuutuksen. Ja joo, tiedän, ettei tässä kukaan siitä puhuinut, mutta jokainen varmasti myöntää, että voimassa olevba kaskovakuutus on aika suuri kuluerä tänä päivänä kelkkailua harrastavalle. Vai eikö?
    Mutta taas toisaalta missään ei myöskään sanota, että olisi pakko ajaa omalla kelkalla, vaan vapaassa maassa voi ihan vapaasti lainata vaikkapa kaverin tai sukulaisen kelkkaa. Toki tietenkin kelkan omistajan suostumuksella, jos ilman lupaa ottaa, niin se on toki eri asia.

    Nin sen verran näistä itse aiheessa puhutuista ruotsalaiskelkkailijoista piti kirjoittaa, että:
    Jotenkin tekopyhää pahoitella niitä luvatta ajamisia ja muita rikkomuksia jälkeenpäin, jos ja kun kerran etukäteen on kuitenkin kavereita informoitu asiasta. Jotenkin paistaa läpi sellainen "Hälläväliä-asenne", pahoitellaan nyt kuitenkin vähän tässä näön vuoksi, vaikkei sitä todellisuudessa tarkoitetakkaan. Jos poliisi olisi nämä kaverit pysäyttänyt jossain, niin todennäköisesti olisivat vedonneet siihen, etteivät tienneet. Sitä tuskin olisivat sanoneet, että "kyllähän tästä meitä etukäteen varoiteltiinkin", vaan pikemminkin niin, että "Ei me tiedetty, meillä Ruotsissa kun on aika paljon vapaampaampaa tämä kelkkailu ja me oletettiin, että Suomessakin saa ajella aika vapaasti... jne." Ei olisi ensimmäinen, eikä edes viimeinen kerta, kun ulkomaalainen perustelisi tekemiään laittomuuksia sillä, että hänen kotimaassaan se on laillista, joten niin voi tehdä missä maassa tahansa.
     
    Viimeksi muokattu: 27/2/22

Suosittele tätä sivua