Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

Keskustelun 'Arvostelut' on aloittanut käyttäjä Kamppi, 3/3/08.

  1. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Merkki ja malli:
    Lynx X-trim 800 PowerTek

    Omat kokemukset:
    Tähän mennessä kertyneiden kokemuksieni perusteella tuntuu hyvältä. Ajo-asento on itselleni (180cm) erittäin hyvä eikä sen suhteen ole havaittavissa mitään negatiivista sanottavaa. Ajaminen on helppoa ja kelkan käyttäytyminen on johdonmukaista. Itselläni ei ole entuudestaan juuri lainkaan kokemusta Lynx:n tämän "korimallin" pätkästä vaan aikaisemmat kelkat ovat olleet tourinkeja. Niihin verrattuna muutos on positiivinen. Monasti aikaisemmin on tätä mallia moitittu kömpelöksi ja varsinkin tankki-pekki kokonaisuutta leveäksi. Itse en kokenut mitään tämän suuntaista. Liikkuminen kuskin paikalla on luontevaa ja istuma-asennosta siirtyminen seisonta-asentoon käy erittäin helposti.

    Alustan toimivuus tuntui hieman tourinkimaiselta. Varsinkin "turistipatikossa" oli havaittavissa samoja oireita. Niihin on kuitenkin tottunut entisten kelkkojen ajossa niin paljon ettei se niin paljoa haitannut. Tuulen suojaavus tässä vuosimallissa on ihan tarpeeksi eikä kertaakaan tuntunut pahalta ajella 20 -asteen pakkasilla vaikka nopeuttakin välillä tuli pidettyä enempikin. Huomattavin ero edellisiin kelkkoihini on kaarre käyttäytyminen. Kelkka on erittäin vakaa viedä reippaallakin nopeudella ilman sisäsuksen häiritsevää nostoa. Muutamissa tilanteissa havaitsin kallistelu siinä määrin jotta sisäsuksi pyrki irtoamaan ajoa-alustalta. Mutta tuolloinkin kelkka oli helppo viedä läpi kurvin mitään sen kummempia operaatioita. Ohjaus on joissakin tilanteissa hieman raskas kuten ZX -runkoinen SkiDoon tourinkikin oli aiemmin. Tähän ominaisuuteen on kuitenkin niin tottunut etten itse pidä sitä mitenkään haitallisena. Tähän kelkkaan asennin heti alustalähtien Powder Pro -sukset joten alkuperäisten suksien toimivuutta en osaa kommeentoida. PP:t toimii ihan asiallisesti ainakin omasta mielestäni tässä kelkassa erittäin hyvin.

    Nyt kun tullut hieman kokemusta alkuperäisistä suksita niin tähän on todettava kommentilla: Ihan kelpo sukse varauksin. Ohjaus ctrl -suksilla on asiallinen. Tarkoittaen sopivan tunnokas. Hieman havaitsin puskevaa ominaisuutta kun irtolunta on hieman enemmän. Kovahkolla alustalla kääntyvyys on mallikasta, jos noin voi asian esittää.

    Käsien- ja peukalon lämmittimet tuntuvat olevan todella tehokkaat. Peukaloa jopa poltti välillä vaikka piti lämmitintä pienemmällä.

    Penkki:
    Tämän X-trim -mallin penkki on oudokseltaan melkoisen pehmeä. Väkisin tuli mieleen edelliset SkiDoo:n touring mallit.

    Moottori:
    Moottorin toiminnassa havaittavissa hieman outoa. Välillä saattaa tyhjäkäynti jäädä melko korkealle, 2500 - 3000 välille. Sinänsä siitä ei ole ollut vielä haittaa. Kerran taisi kierrokset olla hyvin likellä kytkentänopeutta. Palautuminen tyhjäkäynnin kierrosluvulle tapahtui muutaman sekunnin sisällä. Itselle kerrottiin että se on koneessa käytettyjen kaasarien ominaisuus. Mielestäni SDI:nä tämä "mosa" olisi parempi.

    Jotku on moittinut RER:n toimintaa. Aluksi itsekkin moitin että mottori pakkaa sammumaan. Sain neuvoksi että antaa heti aavistus kaasua niin pakin käyttö on sujuvampaa. Tätä menetelmää käyttäen ei sammumista enää ilmennyt vaikka kone olisi ollut kylmä.

    Kulutus:
    Tähän mennessä kerätyn tietoni mukaan kulutus on ollut kohtuullinen. Kulutukseksi olen saanut 17.8 - 23 l/100km. Kelit ovat olleet tähän mennessä sen verran hyvät jotta se varmaan selittää saadut tulokset. Ajo on ollut pääsääntöisesti hyvä pohjaista reittiajoa sekä jonkin verran lumituiskun ja sateiden jälkeistä reitin avausta. Sisäänajomoodin jälkeen kulutus ja moottorin toiminta muuttui selkeästi. Ajotapani ei ole mitenkään erityisen "pumppaava" vaan pyrin pitämään vauhdin tasaisena riippuen toki ajo-olosuhteista. Keskinopeudeksi tähän mennessä "kalkuloin" arvoksi 40-45 km/h (tarkennan myöhemmin).

    Viime viikon kruisailuissa polttoaineen kulutus oli jopa välillä positiivinen. Äkkiseltään laskettuna 16.5 - 20 l/100km. Alhaisemmankin tuloksen sain kerran. Tosin kelit olivat kevyet ja alusta välillä pakkasen kovettamaa reittiä.

    Parannettavaa:
    Ainoa seikka mikä tulee tällä hetkellä mieleen on lisätä alustaan paluuvaimennusta juuri edellä mainitun syyn vuoksi. "Nokkapellissä" olevat suurehkot aukot tulisi varustaa jonkinlaisella ritilälä. Tämä estäisi esimerkiksi lumisateen pääsyn konehuoneeseen. Itse aion "värkätä" jonkinlaisen ritilän kunhan ehtii. Moottoritilaan tuleva lumi ei ole koskaan hyväksi.

    Kuten edellä tuli mainittua niin penkki on pehmeä. Tämän "tyyliseen" kelkkaan liiankin pehmeä joten sen voisi tehdä tukevammasta materiaalista. Siten ajo-asento pysyisi paremmin "kasassa".

    Multidisplay:
    Multidisplay on totaalisen turha lisävaruste varsinkin jos kelkkassa on sähköinen polttoainemittari. Multidisplayn timereita ei pysty käyttämään koska ne nollautuu aina kun moottori sammutetaan tai peruutetaan. Se myös saattaa jäädä "jumiin" siten että näytössä on näkyvissä kaikki mahdollinen "tieto". Herää kuitenkin uudelleen seuraavassa käynnistyksessä tai moottorin pyörimissuunnan vaihdossa. Toiminnan järkeistämiseksi Multidisplay vaatisi kytkennän muutoksen siten ettei timerit nollautuisi. Ulkoilman lämpötilanäytön voisi muuttaa siten että se näyttäisi jäähdytysnesteen lämpötilaa. Sen toteuttaminen ei ole kovinkaan hankala toimenpide.
    Multidisplay:n lämpötilanäytön anturin paikkaa muutin siten että nyt mittarista näkee jäähdytysnesteen lämpötilan. Sijoitin anturin kaasarille menevän letkun kylkeen. Anturin kiinnityksessä käytin erittäin hyvin lämpötilaa eristävä "mömmöä" ettei ulkolämpötila pääse vaikuttamaan mittaustulosta. Mittarin lämpötila on -50...+100 astetta.

    Ostopaikka:
    Kesmotors Jokiniemi Seinäjoki

    Hinta:
    Kauppa suoritettiin vaihdokin kanssa.

    Mitä kauppaan kuului:
    Kelkka toimitettiin varatulppineen sekä varahihnoineen. Lisäksi kuului lisäistuin ja sen tarvitsema kiinnitysrauta asennettuna. Kelkka varustettiin MultiDisplay -näytöllä joka asennettiin myöhemmin. Tämän lisävarusteen olen nimenny "vuoden turhakkeeksi".

    Huollon toimivuus:
    Kelkka on menossa ensimmäiseen huoltoon joten siitä sitten myöhemmin lisää. Tähän mennessä ei ole havaittu mitään outoa kelkan toimivuudessa.

    Pisteet:
    Liikkeen palvelusta on annettava täydet 5.0. Pientä sanomista katteiden sopivuudesta, poraukset menneet vähän pieleen. Kelkalle antamia pisteitä on hieman pudotettava johtuen alustan käytöksestä. Ihmeellinen tehtaan päätös varustaa alustaa iskareilla joissa ei ole pikasäätöjä. Kuitenkin 2006 -mallisissa oli tehdasasennettuna pikasäädettävät iskunvaimentajat.
    Hyötykäyttö: 1 Ummessakulku: 2 Reittikäyttö: 3.5 Laatu: 3

    Huom:
    a) Tällä kertaa ei ollut mahdollisuutta suorittaa ajoja kaksipäällä lainkaan joten niitä ominaisuuksia en tässä vielä voi mitenkään kommentoida. Lisää kommentteja tulee kun kilometrejä kertyy enempi.
    b) Tarkennettu ja lisätty kommentteja 25.3.08
    c) Lisätty kommentteja liittyen penkkiin 6.5.08
    d) Lisätty kommentti liittyen Multidisplayn lämpötilamittariin 12.2.09
    e) Lisätty kommentti ctrl -suksien käyttäytymisestä 25.2.09
    f) Lisätty kommentti ajo-ominaisuuksista käytettäessa lisäpenkkiä 30.3.09
    g) Lisätty kommentti 12.1.2010
    h) Arvostelutaulukkoa tarkennettu 9.2.2010
     
  2. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Ajo-ominaisuudet kahden kuormalla
    Viime talvena jäi lisäpenkin kokeilu kokonaan joten muutamia viikkoja sitten päästiin tähänkin aiheeseen. Kelkka hankittiin varustettuna BRP:n omalla lisäpenkillä. Penkin asettaminen paikoilleen on melko helppo toimen pide. Mikäli pakkasta on enempi (-15....>) on muovisen kannan irroittaminen hiukan työläämpää ja vaatii huolellisuutta ettei jokin kiinnite napsahda poikki.
    Lenkkinä ajettiin noin 95km lenkki eikä takaa tuntunut kertaakaan ylimääräisiä koputuksia tai "naputuksia". Istuimeen en tälle kaudelle asentanut kädenlämmittimiä joten sekin kiinnosti. Lisäistuimen käsikahvat jäävät juuri sopivasti istujan jalkojen taakse ettei suoranaista ajoviimaa käsiin kohdistu. Toki kovemmilla pakkasilla tulee kyytiläisen näpille noutaja. Matkustus mukavuudesta ei tullut moitetta vaikka vertailussa oli aikaisemmat kokemukset SkiDoo Legendin kyytissä istumisesta. Oikeastaan lisäpenkillä istumisesta pidettiin enempi koska sieltä kyytiläinen näki eteenpäin paremmin.

    Jousitukselle en suorittanut mitään säätöjä kahdenajoa varten vaan alustan jouset pidin tehdas asetuksessa. Tuskin jousia olisi eres pystynyt kiristämäänkään koska lukitusrengas oli / on niin lujassa sekä rungot niin jäässä. Käytökseltään kelkka oli kahden kuormalla yllättävän hyvä. Kevyttä pohjaamista oli havaittavissa suurissa laajoissa heitoissa mutta ne ei häirinnyt sen kummemmin. Nopeuttahan ei kahden ajaessa voi oikein suureksi nostaakkaan. Kelkan ohjattavuus oli todella hyvä eikä lainkaan raskas vaikka kelkka on varustettuna PowderPro -suksilla. Kääntyvyydestä ei tarvinnut murehtia vaan kelkka kääntyi sinne minne kuski halusi. Reittinopeutena pystyi pitämään ihan kevyesti maksimia sallittua, riippuen toki reitin tasaisuudesta.

    Loppu kommentti
    Tämän kaltainen kokonaisuus tuntuu ihan toimivalta ratkaisulta silloin kun kyytiläinen on harvemmin mukana ja kuitenkin yksin ajamista on huomattavasti enempi. Tottakai kulutus nousee hiukan mutta vuositasolla sillä ei ole vaikutusta. Kulutukseksi karkeasti arvioituna 18-20l/100km. Kulutushan on riippuvainen kelistä ja käskijästä.
     
  3. SKMXZ

    SKMXZ No sled now...

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    Itellä on melkein samanlainen mut pätkämalli. Samaa tekee myös mun et pienellä viiveellä kierrokset tulee alas tyhjäkäynnille.

    Tehtaan ohjehan tohon RER:n toimintaan on se et laitetaan kaasarin neulojen alle pienet muoviprikat. Toi PT:hän käy alunperin liian laihalla mikä aiheuttaa ton sammumisen ku pakille laittaa. Omaan laitettiin Jokiniemellä ekassa huollossa ku kans sieltä sen ostin. Sentään jo 5tkm sen jälkeen ajanu eikä kulutuskaan noussu ku litran verran tosin tarkkaan en edes sillon mitannu. Joten suosittelen tekemään sen.

    Muutenhan toi kone on ihan hyvä. Kerran on liukukiskot vaihdettu vajaassa 4tkm:ssa. Eikä syö tulppia eikä sen enempää hihnaakaan, nyt jo molemmilla takana 5,5tkm. Tosin on ajokin ollu vaan normi reittirallatusta, eipä tol pätkäl oo kyl umpiseen asiaakaan. Omassa suksina SLT, joten kans kannattaa harkita niitäkin. Tyytyväinen oon kyllä ollu omaani, vaikkei siinäkään PPS:ää ookaan. :)
     
  4. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    LISÄKOMMETTIA 12.1.2010:

    Moottori:
    Tyhjäkäynnin jääminen erittäin korkealle verätyksen jälkeen on harmittava ominaisuus. Se saattaa jäädä jopa yli 4000rpm tasolle. Kerran yllätti meikäläisenkin kun tien ylitykseen lähestyin. Hiukan säikäitty ja piti jarrulla pitää kelkka paikallaan. Tämä ominaisuus on erittäin vaarallinen. Tämän kaltaista ominaisuutta ei kelkassa saisi olla lainkaan. Mutta asiasta on informoitu tehtaalle ja toimen piteisiin ryhdytään.

    Voimansiirto:
    Voimansiirtoa hieman rukattiin johtuen huomiostani että kulku on hiukan nihkeää kun "luukut" on täysin auki. Sanomista sieltä löytyi mutta vielä en ole päässy kokeileen miten tehdyt toimenpiteet vaikuttavat.
    Tähän mennessä ei ole yhtään remmiä vielä mennyt. Alkuperäinen on vielä käytössä. Ajot olleet lähinnä reittiajoa ja nyt alkukaudessa paikallisia reittiä avatessa.

    Ohjattavuus:
    Ohjainrautojen (tyyppi: Totaltek Sprint) vaihdon yhteydessä suksen asennettiin toiseen asentoon mitä aikaisemmin olin käyttänyt. Tämän johdosta ohjattavuus parani hiukan keveämmäksi. Ehkä käyttämäni rauta on liian "rankka" mutta kun on tottunut että "sukellusvene" kääntyy niin parempi niin. Kuitenkaan pehmeällä ajettaessa ei kovin suurta muutosta aikaisempaan tullut vaan kantoivat samankaltaisesti mitä aikaisemminkin.

    Ummenkulku:
    Kelkka tuntuu kulkevan melkoisen syvällä ja keula pakkaa lunta eteensä. Maltilla ajaen kuitenkin kohtuullisesti pääsee. Nopeutta nostaen kulku paranee huomattavasti. Ominaisuuksia varmaan pystyy parantamaan korkeampi harjaisella matolla.

    Tukivarret:
    Alkuperäiset tukivarret on todella pehmeää materiaalia. Eräällä ajokeikalla jossain vaiheessa ottanut kosketuksen johonkin ja johdosta toinen hiukan sai siipeensä. Kuski ei kyllä oikein tahdo muistaa missä tilanteessa tämä on sattunut.

    Astinlaudat:
    Astinlaudat on mielettömät keräämään lunta. Astinlaudoille jäänyt lumi sulaa ja jäätyy erittäin vaarallisesti muodotaen liukkaan pinnan kenkien alle. Lumen poistoreiät on luokattoman kokoiset. Muutoksena olen ajatellut hiukan suurentaa aukkoja parista kohtaa. Toivottavasti tämän kaltaisia astilautoja ei BRP enää tekisi. Samasta ominaisuudesta on testeissä jo ollut mainintaa ja siten kummaksun ettei valmistaja ole ottanut niistä aihetta tehdä muutoksia.

    Huom:
    4.2.2010 Moottorin tyhjäkäynti ongelma näyttää olevan tällä hetkellä kondiksessa. Viimeisessä takuuhuollossa tehtiin hieman töitä ja nyt kyseinen ongelma näyttää olevan taakse jäänyttä elämää.
     
  5. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    Lisäkommenttia 8.2.2010

    Ohjaustangon tupet:
    Tässä tehnyt ikävän havainnon. Alkaa tupet lähtemään irti vaikka ne on niitattu. Niitti mennyt tupen materiaalin läpi ja siten alkavat irtoamaan. Varsinkin kun lämmittimet ovat käytössä niin tuppi alkaa pyörimään ja liukumaan. Nykypäivänä tämän kaltainen harmi pitää jo valmistuksessa varmistaa että tupet myös pysyvät. Varsinkin kun oma ajotyyli on 100%:sti cruisailua eikä siten mitään crossia tai enduroa.

    Käyttökohteena:
    Menneenä viikonloppuna tuli kokeiltua tätä X-trim:ni oikein hyötykäytössä. Ajot suoritettiin hiihtosuunnistusta varten tehtyjen urien avaamiseen ja rastipisteiden tarkistukseen. Selkeesti on tunnustettava ettei tämä kelkkatyyppi sovellu tämän kaltaiseen toimintaa ollenkaan. Toki valmiiksi poljetulla uralla ajo onnistuu todella hyvin ihan kiitettävän kääntyvyyden johdosta. Samoista kohdista pääsi hyvin kielteleen missä Yamahan Viking:llä joutui pakittaen temppuileen. Eniten haittaa aiheuttaa keulan leveys. Sukset kulkevat niin leveällä joka vaikeuttaa urien polkemista. Tämä malli on täysin suunnattu reittiajoon. Reiteillä sillä on nautinto päästellä. Umpeen meno on kuskin taidoista ja rohkeudesta kiinni. Vaikka tela on takaosaltaa hieman korkeammalla niin tästä ei ole kuini haittaa. Hangessa kulkee todella syvällä kuin pätkä malli. Sinänsä hieman ihmettelen valmistajan päätöstä käyttää tämän kaltaista alustaa. Tosin tätä mallia nyt voi pitää eräänlaisena protoversiona nykyiseen malliin. PPS-alustaisessahan liukurungot taitaakin olla suorat loppuun saakka.
     
  6. jazzo

    jazzo BD3900RE -19

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    "Umpeen meno on kuskin taidoista ja rohkeudesta kiinni. Vaikka tela on takaosaltaa hieman korkeammalla niin tästä ei ole kuini haittaa. Hangessa kulkee todella syvällä kuin pätkä malli. Sinänsä hieman ihmettelen valmistajan päätöstä käyttää tämän kaltaista alustaa. Tosin tätä mallia nyt voi pitää eräänlaisena protoversiona nykyiseen malliin. PPS-alustaisessahan liukurungot taitaakin olla suorat loppuun saakka"

    Tolla telan perän nostolla viimeisen parinkymmenen sentin matkalla on tietty haettu parempaa pätkäkelkan omaista kääntyvyyttä mutkaisemmassa reittiajossa.
    Itse olen harkinnut muuttaa - tai ainakin kokeilla - kääntöpyörien muuttamista 180 milliseksi. Silloin matto olisi kokolailla lunta vasten siellä aivan perässäkin. Tosin en usko, että tuolla on merkittävää vaikutusta kantavuteen umpisessa. Kelkka on painava ja se kulkee kohtuu syvällä joka tapauksessa. PowderProt tai muut orkkissuksea leveämmät sivakat auttais varmaan keulaa pysymään vähän paremmin ryhdissään syvässä lumessa.

    Tarkemmat mittaukset tosta kääntöpyörämodista on vielä tekemättä. Niinhän siinä ei tietenkään saa käydä, että matto olisi milliäkään "matalammalla" sieltä perästä. Muuten rakenteen kannalta uskoisin muutoksen olevan mahdollinen. Matto on irti liukukiskoista sen viimeisen 20cm jo vakiona kun kiskot loppuu tietty siihen missä liukurungon suora alaosa loppuu.

    Heittäkää kommenttia jos jollain on kokemuksia asiasta.
     
  7. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    Kuten jazzo tuossa edellä mainitsi -06 ja -07 ovat kait eräänlaisia "protoja". Ensimmäisen vuoden versiot ymmärtää protoiksi mutta kaksi "kautta" on auttamatta liina monta "protovuotta". Olisivat jättäneet protovuoden kaudeksi 2006 koska PPS -alusta tuli markkinoille 2007 kaudeksi. Eipä taira tuola roista muunlaisia tullakkaan kuin "protoja". Kerran mittoilin telatunnelin leveyttä josko sinne mahtuisi leveämpi matto. Vaan eipä taida sopia pyörimään. Myös alustan muuttamista PPS:ksi on käväissy mielessä.

    Nimimerkillä: vältä suomalaista, osta ulkolaista ;D
     
  8. Leekare

    Leekare Well-Known Member

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    "Jotku on moittinut RER:n toimintaa. Aluksi itsekkin moitin että mottori pakkaa sammumaan. Sain neuvoksi että antaa heti aavistus kaasua niin pakin käyttö on sujuvampaa. Tätä menetelmää käyttäen ei sammumista enää ilmennyt vaikka kone olisi ollut kylmä."

    Tuosta jos saisi neuvoa, mitä tarkoitat että aavistus kaasua? että kaasua antaa, että nousee kiekat, samallalaittaa pakin päälle? ja pitää kaasun samassa kohdassa eli kone kun käynnistyy takaperin, niin kierrokset nousee heti? vai että painetaan nappia ja kone sammuu, sitten painetaan heti kaasua?

    Mulla on 600 sdin kanssa ongelmia ollu pakin kanssa, ei lämpimänäkään meinaa mennä aina päälle, joten tämä kiinnostaa kovasti.
     
  9. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Lynx X-trim 800 PowerTek ( vm: -07 )

    Tuolla tarkoitan jotta pakkinapin painalluksen jälkeen, kun kierrokset pudonneet, annan kaasulla "liipaisun". Siis ihan lyhyen ja niin ettei kytkin ota kiinni. Elikkä "heitän" kiekat yli kahden tuhannen 1-2s ajaksi. Tuo 800:nen ei ole juuri enää kertaakaan sammunut vaikka kones olis pakkaskylmä. Uskoisin että samalla "kaavalla" tuo SDI:kin nöyrtyy pakille. Edellisessä kelkassani joka oli myös SDI ei muistaakseni tuota harmia niin ollut havaittavissa. En ainakaan muista. Tyhjäkierrokset SDI:ssä oli muistaakseni luokkaa 1600-1800rpm (muistin varainen arvo). Taisi olla lähempänä 1800rpm:ää. Jos tyhjäkäyntikierrokset ovat liian alhaiset niin mahdollisesti kone ei siitä lähde pakille/normaalille niin helposti.
     

Suosittele tätä sivua