RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Projekti jatkuu 8 vuoden tauon jälkeen...

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Rensu, 24/2/08.

Tagit:
  1. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    No nii, eipä ole tullut tännekkään mitään kirjoiteltua kun kelkka pelas... Nyt sitten taas voi vähän vääntää juttuakin... Eli pakolämpömittari on pelannut hyvin, nopeutta riittää mittarin puolesta, mutta paksut anturit rajoittavat reagointiaikaa. Hammaskairan reissulla oli pakkasta 30, välillä vähän enempikin ja mittarista alkoi saamaan selvää jonkun minuutin päälläolon jälkeen. Ei ne numerot mitenkään reippaasti vaihdelleet, mutta eipä tuopa ajaessa muutenkaan voi seurata. Ohjelmoitava merkkivalo on ollut pätevä ja tietenkin maksimi lämpöjen muisti.

    No nyt kelkka on sitten 440... Sunnuntain reissulla kun tipautin Olkkajärvelle niin pimeni yks pytty, ei tullut kipinää eikä auttanut tulpanvaihto. Varmaankin tulpanjohto/sytytyspuolan toisiopuoli rikki. Tässä hommassakin oli pakolämpömittarista hyötyä, ei tarvinut arpoa mikä sylinteri ei sytytä, katsoi vain mittarista. Ei muutakuin ruiskun piuha irti pimeästä sylinteristä ja kahdella pytyllä 120km. Vähän meinas olla laiska(normaaliakin laiskempi) alakierroksilla ja tauon jälkeen sai nykästä muutaman ylimääräisen nykäisyn että lähti käyntiin, mutta reissu tuli tehtyä. Yllättävän hyvin se kulki kahdellakin pytyllä, jäällä pääsi helposti yli suurimman sallitun eikä reitilläkään nyt ihan jalkoihin jäänyt. Lisäksi tyhjäkäynti oli vähintäänkin mielenkiintoisen kuuloinen, ei ollenkaan rolexmainen vaan tasainen ja "paksuhko".;)

    Niin ja tulihan sitä viimetalvena ruuvattua lambda-anturiakin vähän testailtua. Eli se näytti elonmerkkejä vaikka onkin ollut kylmillään putkessa jo toista vuotta. Peräilmassa tehdyt testit näyttivät että about 5500RPM lambda pysyisi 1.07 ja siitä kun vähänkään painaa kaasua siirtyy ruisku tehoalueelle ja lambda tipahtaa 0,9 paikkeille. TPS oli vähän hatustavedetyssä kohdassa, joten varmaankin oikeilla asetuksilla ne menisivät juurikin teoreettisiin optimeihin(1.05 max economy ja 0.86 max power). Tiiä sitten miten tuommosen kapeakaistasen lambdan arvoihin voi luottaa, mutta kyllä tuohon pitää jonkin sortin ledipalkki systeemi tehdä niin voi opetella ajamaan taloudellisesti(heh). Loppu kommenttina pakko taas kehua tuota ruiskua, kyllä se sen verran fiksusti tuota seosta säätää näin 90-luvun alun keksinnöksi.
     
  2. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    Tämmöstä tälläkertaa...

    [table][tr]
    [td][​IMG][/td]
    [/tr][/table]

    Elikkäs aloin vaihtamaan sytytyspuolaa ja kun irroitin imuäänenvaimentimen, löytyi sen alta tutun näköistä alumiini palaa. Tässä vain nyt ihmetyttää se, että mitään ihmeellistä ei ole koneesta kuulunut. Heikomman puristuksen kyseisessä sylinterissä huomasin jo monta aikaa sitten(500km), mutta pistin sen kierrätysosien piikkiin. Nyt puristukset oli 8-8-6,5 joten se ei ole muuttunut. Tiiä häntä kauan tuo on tuonnäköinen ollut. Tosin tarkkasilmäiset varmaan huomaa, ettei männäntapin ympäristössäkään ole kaikki ihan oikein... No yks kierrätysmäntä pitäs löytyä, joten eiköhän viikonloppuna tule tehtyä pientä remonttia...
     
  3. jakkis

    jakkis Lynx Safari 400 & Cobra enduro

    Kovaa onnea.
     
  4. Reppumies

    Reppumies Well-Known Member

    Morjens,

    piti kirjautua oikeen palstalle, tääl on niin nostalginen meininki menossa, tää aihepiiri on niiiiiiiin tuttu:) Kuulusko tää jorina nyt sitten tähän yhteyteen, mutta kuitenkin.

    Minulla on ollu kaksi eri RXL:ää, oli -91, ja toinen on -97, joka on viimeinen suomeen virallisesti  tuotu yksilö, ja ainoa tuota vuosimallia. Kummankin hankin uutena, ensimmäiseen tuli 21000km ennen kun se minulta lähti eteenpäin, ja uudemmassa on nyt muistaakseni 18000km, siitä tosin viimeiset n.3000km GSX-R 750 moottorilla. Tuokin on nyt ollu luovalla tauolla jo 6 vuotta ja varsinainen ajopeli on toinen. Meillä oli täällä paikkakunnalla 90 -luvun alussa muutenkin vahva RXL -kanta, tuttavapiirissä oli 12 uutta yksilöä. Ja kyllähän se täytyy sanoa että oli niissä sitä jotain, ja on tietysti vieläkin.

    Tuo luotettavuuden etsiminen oli minullakin aina esillä ja tulihan niitä vähän piristettyä, tehtiin kuitenkin joka vuosi pitkiä reissuja lapissa ja muu kurvailu melkein pelkästään venäjällä. Minulla oli noissa omissa SLP:tä, Haltec:kia, pakokaasulämpömittaria, seoksen korjausta pakokaasulämmön perusteella, AFR mittaria, Wisecoa ja vaikka mitä, mutta mäntiähän meni aina silloin tällöin.

    Kun kahlasin tuota mielenkiintoista viestiketjua läpi, aattelin että vanhoista kokemuksista saatais saada jotain vinkkejä nykyaikanakin, ja kun päästiin tuonne AFR -mittauksiin saakka oikeen pahaa teki kun tuli omat mokat mieleen.

    Tuohan on tosiaan suora kehitelmä kaasariversiosta, tarkotuksena on ollu parempi polttoainetalous ja tietysti tehokin. Noissa perusongelma on se, että ruiskuun sokeasti luottaen seokset on vedetty niin tarkalle, ettei se siedä pienintäkään muutosta missään tekijässä, heti käy männän päälle. Ja tuossa ruiskusysteemissä ei ole mitään takaisinkytkentää, vaan systeemi on täysin "sokea", se vaan ruiskuttaa mitä on alunperin käsketty. Minulla tuli jossain vaiheessa mukaan kuvioihin omana rakennelmana takaisinkytkentä pakokaasulämmön perusteella, ja sehän oli jo huomattava edistysaskel luotettavuudessa. Yksi tekijä huonoon luotettavuuteen oli johtosarjan kehnohko laatu kelkkakäytöön, itse ruiskun peruskomponentit oli paljon laadukkaampia kun noissa nykyvehkeissä.

    Yleisin vika sillon oli männärenkaan pyörähtäminen, se oli enempi sääntö kun poikkeus ja johtu siitä että lukitustappi painu sisään (tapin poraus on syvempi kuin tapin pituus) koska mäntä kävi pitkiä aikoja hivenen liian kuumana mutta ei kuitenkaan vielä sulanu tai leikannu. Syynä oli ainakin sillon lähes aina vuotava stefa, ne kesti yhden ajokauden max.5000km, joskus 2500km ja jousi tuli jo läpi. Tehdas väitti kivenkovaan että kaikkialla muualla stefat kestää, tiedä häntä. Vahva epäilys oli tässäkin kotimaisen nesteen keitokset, mutta sitäkään ei tietysti voinu todistaa. Ite vaihoin stefat parin kolmen tonnin välein, pari kertaa talvessa kuitenkin.

    Sitte 90 -luvun puolivälissä tämä meidän neste alko valkasemaan valtaosin romuasteella olevan autokantamme savuja ja kelkat meni pesuveden mukana. Tuli ns. hapetetut bensat. Ja taas oli RXL tiukoilla, tarkat seokset laiheni entisestään ja sokea ruiskujärjestelmä ei osannut kompensoida tätä. Bensan seassa meni palotapahtumaan ylimäärästä happea ja palamislämmöt nousi entisestään. Yksillä messuilla nesteen ukko joutu lopulta myöntämään tämän asian kun yhden lentomoottorimiehen kanssa lyötiin faktaa pöytään. Väitän, että 90 -luvun puolivälin laajan kiinnileikkaamis katastrofin syy oli 95 prosenttisesti nesteen hapetettu bensa johon ei osattu varautua. Ja artisti maksoi jälleen viulut.

    Männänhelmoja ei tippunu, ei yhtään kappaletta. Mikähän siinä voi nyt olla syynä, oliskohan vanhemmiten käyntivälykset liian suuret, optimi välys valumännällä 11 ja takomännällä 13 satasta. Nuo on jo suositellussa mitassa niin suuret arvot ettei se siedä paljon enempää tai voi alkaa helmat rapsahtelemaan. -97 pytyt oli muuten kylmänä 4 satasta kartiot, yläpäästä isommat, mutta lämpimänä tismalleen suorat. Kyllä se japsi osaa. Porattiin sitte aina lämpimänä.

    Sitten tuo kampiakselijuttu. Akselit noissa vanhemmissa oli jo uutena ihan liian hutiloitu, heittoa oli yleisesti pari kymppiä, neljä kertaa suurempi heitto kun laakerivälys C4:llä. Siitä johtu se laakerien ulkokoolien ulkopintojen ja laakeripesien rokottuminen, akseli kun joutu väntyilemään pyöriessä se hiero laakereita sivusuunnassa pesisään. Jotkut luuli että se johtuu jostain maavirroista ja viritteli maajohtoja lohkonpuolikkaiden välille..... joopa. Kaveri kun koputteli akselin alle satasen heittoon, jo loppu rokkotauti ja käyniti oli entistä parempi. -97 mallista oikastiin akseli heti kun se putkahti laatikosta, ennenkun edes käynnistin sitä kertaakaan. Siinä oli akseli jo sentäs viidessä satasessa, kartiopään kun otti nyrkkiin sitä jakso pyörittää lohkoissa, oikasun jälkeen pyöri kun otti kahden sormenpään väliin. Nuo asiat vaikuttaa suoraan laakerien kestoon ja käynnissäkin se kuulee. Sinne laakereille tulee pelkästään valumaöljyä huuhelukanavasta, minä muotoilin niitä valuma-ammeita samalla heti utuuttaan.

    Tuossa kuvan laakerivauriossa oma arvaus on että tehva vuotaa. Sille tuo kone on jokasuhteessa yliherkkä. Mahtoko pyörähtää samasta pytystä rengas? Jos stefa päästää ilmaa sisään ne valumaöljyt ei oikein jaksa kulkeutua sille uloimmalle kuulariville, niitä on sentään kolme siinä rinnakkain. Jos oljyntulossa olis häikkää, väittäsin että männästä narskahtaa ensin, on tuo niin pomminkestävä alakerta kunhan kaikki on vaan tikissä. Ta sitte on jääny skeidaa laakeriin jonkun pahan mäntähäikän jäliltä, se ai aina lähde vaikka kuinka liottaa kun on mankeloitunu sinne pintoihin kiinni. Mites kytkin, tasapainossa?

    Sitten nuo seosjutut. Jos on edes pieni epäilys että kaasuläpän asentotunnistimessa on jotain häikkää, heti ehjä tilalle. Kaasuläpän asento on tuon järjestelmän pääsäätösuure, jos mittaamalla näkyy mitään pätkimisiä se on sillon moro männille. Taatusti. 15 vuoden ja autokuormallisen mäntiä tuomalla kokemuksella. Takaisin AFR mittaukseen, se on sarjassamme hauska tietää, ei muuta. Unohtakaa koko juttu ja voi melkein sanoa että yleisesti ottaen kakstahtisten kanssa. Putkessa seilaa niin paljon palamatonta ettei AFR mittaus kerro yhtään mitään. Jos meinaatte oikeasti ajaakin joskus noilla vehkeillä, pakokaasulämpö on ainoa asia jolla on merkitystä ja se saa olla mielellään korkeintaan 650 astetta pitempiä aikoja ja 680 hetkellisesti. Noilla se toimii ja antaa tehoja jo ihan hyvin, turha kikkailla. Jodenkin käyttämä 700 asteen raja on luotettavuuden kannalta ehdottomasti liikaa. Välialueilla kun lämmöt on alhaalla muutenkin voi seoksilla tietysti kikkailla taloudellisuudenkin nimissä. Minulle sillä ei ollu kovin suurta merkitystä kun noihin aikoihin vedettiin aina nappula pohjassa. Minulta löytys -97 oxygenated fuel ojelmaversio, siitä ei vaan taida olla yhtään kopio prommia jäljellä eikä ole nyt prommeria käytettävissä. Jollain tavalla siitä kopio järjestetään jos ketä kiinnostaa. Viissataseenkin on jotain ja ECU:n romujakin näky jotain olevan.

    RXL on luotettavuuden kannalta vähän keskimääräistä vaativampi kapine, mutta noista se tulee:

    1.Pakokaasulämpö
    2.Pakokaasulämpö, ratkasee mäntien osalta kaiken, eikä mikään muu. (välyset ja voiteet tietty oltava kohillaan)
    .   
    .
    10.Stefat kunnossa
    . asentotunnistin kunnossa (muut tunnistimet aiheuttaa ennemmin vikatilan kun tuhon, keittoo menee se viiskymppiä)
    . Virransaanti kunnossa (laturi/akku)
    . Johtosarja kunnossa, liitokset puhtaat
    . Suodattimet läpäisee bensaa

    Siinä omia kokemuksia, tulihan melkeen raamattu. Olis tosta FST:stä edes puolet tuosta niin sen kanssa alkas jo pärjätä paremmin kun hyvin.
     
  5. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Nyt vetää hiljaseksi perinpohjainen selvitys Rolexin sielunelämästä ...
    :) Anyway, velipojalla oli -92 SKS Rolexi, pirun hyvä ja hieno kelkka, käytössä oli 92- 98 meillä. Vuosien varrella sen jälkeenkin tullut juteltua muutamien Rolexien omistajien kanssa. Yhden vanhemman herrasmiehen kanssa juttelimme täällä Sodankylässä (nimeä en valitettavasti muista) Rolexien maineesta. Yksi/kaksi syytä miksi luotettavuusongelmia ilmeni. A) harmaatuontikelkka jossa väärä lastu Suomen oloihin. B) Triple Triple putket. Eihän niissä putkissa mitään vikaa ollut mutta olisi pitänyt se lastukin vaihtaa jotta kestää/pelaa niin kuin oli tarkoitettu. Tuon ajan mittapuun mukaan erittäin hieno kelkka, IMHO :)
     
  6. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    Kiitoksia Reppumiehelle vinkeistä ja kokemuksista. Olen täysin samaa mieltä monesta asiasta. Esim ruiskun komponentit ovat erittäin laadukkaita ja muutenkin systeemi on fiksu(pois lukien se että se on "open loop"), mutta osa liittimistä ei kuulu tosiaankaan kelkkaan. Tarkoituksena olis ensi kesänä tehdä vähän kaikenlaista kivaa tuohon ja siinä samassa menee johtosarja liittimineen uusiksi.

    Tosiaan tänään vaihdoin rikkinäisen männän. Helma oli poissa kuten kuvasta näkyi, mutta tapin ympäristössä oli kaikki ok. Kampikammiossa ei ollut rojua ollenkaan, mutta imuäänenvaimentajassa oli muutama pikkurillin kynnen kokoinen männän kappale. Viimeinen ehjä kierrätysmäntä meni paikoilleen ja mitään en sen kummemmin mittonut, kyllä se kesään asti kestää... Niin ja kipinääkin alkoi löytymään kun pisti uuden sytytyspuolan paikalleen. Entisellä tuli ilman tulpanhattua ihan mitätön kipinä, nyt ruoskii tulpankanssakin komeasti.

    Taisi hieman vaikuttaa vääntöön tuo männän vaihto, ainakin sen verran räyhäkästi se meinasi pompata penkasta hallinseinään. Toisaalta viimeksi ajoin sen 120km kahdella pytyllä, niin kai sen pitääkin tuntua vähän tehokkaammalta.:)
     
  7. Reppumies

    Reppumies Well-Known Member

    Eipä kestä, on se hieno juttu että noita vieläkin joku ymmärtää arvostaa, oli tosiaan ykköspeli aikanaan, kaikin puolin. Noista jo arvasitki että oon ollu Roleksi-mies ihan täysin.

    Tuo on kova juttu että pääset säätää tuota alkuperästä ECU:a, hattua pitää nostaa tuosta, on vaatinu todellista paneutumista ja "pikkasen" aikaa. Sinulla on nyt samat ongelmat edessä kun minulla oli Haltekin kanssa, nimittäin kaikki on vaan etittävä kokeilemalla ja sillä on taipumus tulla hintoihinsa, sen voin kokemuksesta sanoo. Varmaan kymmenen settiä Wisecoita tuhottu.  Sentakia vaan halusin varotella: Älä tee niinkun minä.

    Juu ne tripleputket vaati sen oman ohjelmansa, semmosestakin näky olleen kopio "arkistossa". Se oli sitten taas jenkkityyliin niin varmanpäälle rikkaalle tehty, ettei kone oikein edes toiminu sen kanssa, hyvä kun jakso käydä. Oikeella asentotunnistimen säädöllä käydä rökötteli tonnia tyhjäkäynnillä aikansa ja sammu, ja täyskaasulla pakolämmöt ei noussu edes nejäänsataan eikä tehoa oikeen tietenkään tullu, ihan hanurista se SLP:n oma ohjelma oli. Bensaa meni 45-50 litraa sadalla. Minä aina irvistelinki että toimii yhtä hyvin jos tyrkkää bensaletkunpään suoraan kampikammioo. Sitä piti sitte ruveta kikkailemaan laihemmalle asentotunnistimella. Pakolämmöt kun sai kuuteensataan johan heräs kone oikeesti henkiin ja huomas että eihän tää ole koskaan edes toiminu. Siitä se kierre sitte alko taas kun haki niitä viimesiä, jossai olosuhteissa pelas nappiin ja jossai toisissa taas meni vähän laihan puoleelle ja narskis. Ja mäntiä. Sitte kokeilin vakio ohjelmalla sitä rikastamalla, taas kun löysi hyvän asetuksen jossai toisissa olosuhteissa narskis, mäntiä. Ja nuo ongelmat johtu nimenomaan siitä kun yritti hieroo kulutusta alas. Rakentelin sitte veneeseen koneen Haltekilla ja tottakai, mikä ettei, talveksi Haltekki kelkkaan. Säätäminen oli vaan pikkase hankalaa kelkalla mikro sylissä, varsinki se karttojen yläpää, SLP:n putkilla kun alko sitä tehookin jo tulla... Tuumasin sitte että mikro reppuun ja ajamaan alueita läpi varovasti pakokaasulämpöjä seuraten ja lokista sitte lambda-arvon perusteella jälkikäteen hieroo karttoja kohalleen. Tää onnistu veneen nelitahtikasissa tosi kätevästi, välialueille ykköstä ja täydelle kuormitukselle nollaysiä, ja sitte käytännön ajossa pientä hienosäätöä päälle.

    Nyt vaan on niin, että kukas sen sanoo minkä AFR:n tuo RXL:n kone milloinkin vaatii ja kestää? Tuossa minä menin alkuun mettään ja pahasti sen voin vakuuttaa, mäntiä mäntiä ja taas mäntiä. Nelitahtisen melko suoraviivaset lainalaisuudet AFR:stä ei päde kakstahtiseen ei sitten alkuunkaan minun kokemuksen mukaan. Tai jos vaikka päteekin, sen mittaminen kakstahtisesta on vähän niin ja näin, nimittäin jos happianturin laittaa putken alkupäähän että se kestää lämpimänä, siellä seilaa palamatonta seosta edestakaisin, ja jos sen laittaa vaimentimen jälkeen se pitäs olla lämmitetty ja Roleksissa ei oikeen virta riitä siihen. Tiedä mitä se sitte sieltä näyttäs, en enää kokeillu. Kyllä se käytännössä menee niin että sen tuntee pe****ssä kun se toimii hyvin ja 650 astetta on raja jota ei ole mitään syytä ylittää missään olosuhteissa. Meinaan jos sillä haluaa ajaa, kisahommat on erikseen. Tämänpäivän mittapuun mukaan siitä ei taloudellista saa, ei ole imuläppiä eikä mitään, mutta jos alle 25:n sadalla pääsee se on ihan ok. Jossain vaiheessa minulla tuli järki käteen että on halvempaa ostaa pikkusen enemmän bensaa kun jatkuvasti mäntiä, tosin toimintasäde minulla oli kyllä se ajatus enemminki, sattuneista syistä.  Voihan AFR:a säätämisen tukena käyttää mut ei kannata luottaa liikaa. Sinulla kun on noihin säätösysteemeihin tietämystä, kehittele ehdottomasti pakokaasulämpöön perustuva takaisinkytkentä systeemiin. Sitten se on niinkun sen olisi pitäny olla alun alkaenkin. Ja voi vetää välialueet rauhassa niin laihalle kun vaan toimii. Siin ECU:ssa on varmaan vapaita inputteja käyttämättä jos vaan ohjelmallisen puolen saat ratkastua. Siihen kartta joka korjaa seosta kun pakolämpö meinaa nousta liiaksi. Tommonen systeemi minulla oli vakioruiskussa ilmanlämpömittauksen kautta eräänlaisena pakko-ohjauksena ja Haltekissa se sitte tietysti onnistu jo ihan oikeesti.

    Tommosia mietteitä, noitten kanssa oon ite aikanaan painiskellu, toivottavasti on jotain apua. Ja pitkää pinnaa toivotan. Tuli jostain syystä mieleen että onkos noihin viel osia miten saatavana?

    Tuossa olis vielä -97 iskemättömät vakiomännät renkaineen, otettu uudesta moottorista, en tiie onko tehtaalla ollu noilla käynnissä mutta minulla ei. Onkohan vakiokokosia pyttyjä vielä kellään olemassa, eppäillä tuota soppii?
     
  8. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Nykypäivän ruiskuthan pelaa kans tutkien pakolämpöä (tai ainaki Catissa tekee niin, luultavasti muissaki?). Jenkkifoorumeilta kun olen lueskellut, niin siellä sanovat Catin ruiskun ainakin pelaavan jopa niin hyvin, että ovat uskaltaneet laittaa viri putkia ilman lisäbensaa paikalleen. Eli vakio kartta on sen verran rikkaalla, että putki toimii ylemmillä korkeuksilla, mutta alhaisilla korkeuksilla (merenpinnasta) se sitten menee laihalle. Mutta laihalle meno ei kuulemma haittaa, koska ECU huomaa asian ja pistää "limb moden" päälle, jolloin kelkka ei toimi enää oikein vaan tuuttaa ylimäärästä bensaa koneelle. Tuo taas on monelle jenkille ollu riittävä, koska ne ajaa vain siirtymiä alamaissa ja varsinainen huudatus tapahtuu ylhäällä. Yllättävän hyvin ruisku siis toimii, kerta huomaa tuollaisen asian ja reagoi siihen polttamatta konetta. Itse en kuitenkaan noin radikaalia temppua uskaltaisi tehdä :)
     
  9. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    No nii. Kausi on päätetty ja loppui niin sanotusti lyhyeen. Viimeistä reissua ennen vaihdoin vaihteeksi männän ja samalla pistin toisen kierrätyssylinterin paikalleen. Sen piti olla vakio kokoinen, mutta olikin sitten porattu. Arvata voikin miten kävi. No viimeisestä reissusta tuli 10m ja 5min tyhjäkäynnin jälkeen kuului klonks ja sitten se kävikin kahdella. No ei muutakuin rolexi takas boksiin ja kotia.

    Nyt voi sitten alkaa oikeasti remontoimaan tuota, kun ei ole ressiä onko se ajokunnossa vai ei ekoille lumille, kun tuli tuo uudempia polle hankittua. Siihen ei nyt voi hirveitä pariin vuoteen "projektoida" joten eiköhän sinä aikana saada rolexi iskuun. Sitten voi alkaa paneutumaan CFI maailmaan...
     
  10. M.L

    M.L New Member

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Nostanpa tätä topikkia vähän ylös kun en parempaakaan löytänyt. Uusi kausi aluillaan ja olen ajatellu vähän rakennella tuota räksää mikä minunkin takapihalla on.

    Ruiskuksi VEMS 2.2 laajakaista lambdalla + lisäoptio pakolämpötakaisinkytkentä. Voisi käyttää kumpaa haluaa closed loop säädössä.

    Rensulle kysymyksiä:
    Kun oot sitä ROMmin sisältöä tutkinu niin saatko hexana kartat esille? Kun puhuit kartoista ketjussa aikaisemmin niin ilmeisesti tiedät osoitteet missä sijaitsee tarkasti ROMmilla? Siellä kai kuitenkin on 2D kartta, akselit RPM ja TPS? Sais jotain pohjaa oman virityksen ruiskukartoille.
    Mulla on toi alkuperäinen poksi auki mutta liima peittää prossun. Millä prossulla toi poksi on? Pitäis saada tietoon kello yms asiat mitkä vaikuttaa kartan ja todellisen suuttimen aukipitämis ajan välillä.OK pääteaste vaikuttaa mutta suunnille pääsisi. Tai sitten pitää mitata skoopilla jostain kohtaa toiminta-aluetta referenssipiste. Kartan muodon toki saa suoraan hexa kartasta ja siitä voi sitten skaalata koko karttaa ylös tai alas.

    Toinen kysymys syttyyn liittyen. Pitääkö toi alkuperäinen syttymokkula ennakon vakiona? Jos näin on niin mikä ennakko on? Jos näin ei ole löytyykö jostain tietoa miten ennakko muuttuu? Löytyykö jostain jopa käyriä kierrosluvun funktiona? Mulla olis tulossa moottorinohjaukseen myös sytty.

    Jotta oikeen päästään puhumaan mäntäpistiäisistä niin kerron senkin että ajatuksena oli laittaa pikkuruinen garretti änkkärin tilallle. Kierrokset rajoittuisi ehkä 7500 RPM, jos sillä välttäis ison osan mäntäongelmia.


    Mitä arvon raati aattelee tästä kertomuksesta?? :) Jokin noissa vanhoissa kiehtoo, ei sille mitään voi.
     
  11. jakkis

    jakkis Lynx Safari 400 & Cobra enduro

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Näköjään nuo räksät on elin tapa ;D .

    Ainahan nuorta saa, mutta harvoin kunnon vanhaa ;). Niinkö sanonta kuuluu.
     
  12. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Juu, ihan ok paikka tämä topicki on näille rolex keskusteluille. Ite olen hieman skeptinen lambdan käytöstä kakstahin ruiskunohjaamiseen. Fiksummat osaa varmaan kertoa enemmän... Ihan fiksun oloinen projekti kuitenkin.

    On jäänyt viimeaikoina aika vähälle tuo ruiskun ohjelman penkominen. Kuitenkin kartat löysin silloin kun pengoin, ihan loppuunasti ei sitä puolta tullut tutkittua.
    Kartat löytyy hexana ja akseleina TPS ja RPM. Lisäksi kun jaksaa penkoa niin löytyy taulukot lämpötilojen mukaisiin korjailuihin. Niistä ei vain ottanut oikein selkoa mikä on mikäkin.
    Mutta tässä parisen viikkoa sitten yks jenkki lähetteli postia ja kertoi mistä osoitteesta löytyy nykyinen ruiskutusaika ja mikä kerroin siinä on. Eli nyt onnistuu kattoa ruiskutusaika tietyillä arvoilla, ilman skooppia.

    Syttöboksi pitäs mitata jos siitä aikos saada jotain hienompaa tietoa. Polariksen kansio kertoo asiasta seuraavaa:
    3000RPM ennakko 25deg(+/-1,5deg)
    7500RPM ennakko 19deg
    Lisäksi on jonkin sortin kuvaaja ennakosta josta selviää että se on tuossa 3000RPM maksimissa ja lähtee pienenemään molempiin suuntiin mentäessä.

    Voin penkoa tuota koodia lisää, kunhan jossain vaiheessa kerkiän.

    PS. edelleenkin olen hyvinkin innokas tutkimaan SLP:n lastulla varustettua ruiksuboksia.;)

    PPS. Noh noh, Jakkis eipäs mennä hävyttömyyksiin.
     
  13. xc 500 sp

    xc 500 sp Vanhaa rautaa

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Pari kyssäriä kokeneille 650 miehille:
    Miten nuo 650 kaasarivehkeet on pelanneet? Onko koneessa ollut samat ongelmat kuin ruiskuissa ?
    Paljonko kaasarilaitteiden kulutus on ollut ?
    Löytyykös mistään tietoa/topiccia ruisku->kaasari muutosprojektista kolmipyttyiseen?
     
  14. M.L

    M.L New Member

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Jep . pakolämmöstä se takaisinkytkentä pitää tehdä. Siihen väliin pitää laittaa vähän virityksiä että katsoo kolmesta pytystä sen kuumimman ja säätää sen mukaan. Pyttykohtaiseen seokseen en aatellu mennä.(ruiskut ei mahdollista sitä). Lambda voi olla tukena siinä. Laajakaista antaa aika paljon fiksummin seoksen kun ne surkeat kapeakaistat,.. Sekään ei tosin kestä ylettömästi palamatonta.

    Pystytkö laittamaan kartan joko hexana+tuon kerrointiedon tai sitten suoraan exelissa kerrottuna millisekuntitietona?
     
  15. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Niin meinasikko M.L tehdä oman ECUn alusta asti vai pistää vakiosoftan vain uusiksi? Luulis että tuo vakioprossu on joku jeesuksen aikanen ja ei tarvis olla häävikään prossu millä pääsis samalle tasolle tehoissa?

    Omassa rojektissa tuli vedettyä turhan paljon laskentaa atmega163:lle ja se veti tukkoon prossaa koko ajan ;D Ei tarvi laskea joka kierrokselle kaikkea uusiksi ... ::)

    DIY-EFI-TBO. Tuossa on jo projektin makua! Ei oo mitään tyhjänpäivästä tarrojen ja värisilmän kans mulkkaamista :)
     
  16. M.L

    M.L New Member

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    juu VEMSsin ruiskut on. Eli sekin on ETmega128 ympärille tehty. Tämähän on näitä netissä kehitettyjä viritelmiä.. pääkallopaikka taitaa olla unkarissa. Megaruutasta jatkokehitetty tavallaan mutta ATMELin rosarilla. Itse en koodia juuri väännä mutta kaveri kuuluu kehitysryhmään.
    Käytännössä samalla ruiskulla mulla 770 hv 795 Nm bemarin M5 kone tuossa vieressä.
     
  17. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: RXL - Tavoitteena Rolexin luotettavuus - NYT: Mietintää kytkimestä...

    Ruiskusta kaasariksi tuo menee varsin helposti..ja toisinaan vähän turhankin helposti. TUon ruiskun kanssa ei tunnu olevan kovin vaikea elää, vedin ekta testit omalla nyt kuluneella viikolla. Vikaherkkyydestä voidaan olla varmaan montaa eri mieltä, oman laitteen ruisku on kestänyt tulipalon, oikosulun, akun navat väärin päin, pakoputkeen kiinni sulaneet johdot, väärän maadoituksen ja viallisen akun. Rensun ohjelmalla kun sen laittaa kohilleen niin tuntuu laulavan kyllä hienosti. Notta unohdetaanpas ne kaasarihaaveet taas kertaalleen. ;)
     
  18. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    --- Rolexin uusi elämä alkaa tästä ---

    Topicin aloituksesta tuli eilen 10 vuotta ja viimeisestä viestistä reilut kahdeksan. Mutta niinkuin Fenix-lintu tämäkin projekti aloittaa uuden elämän. Menin talvella lupaamaan kaverille, että on mulla kelkka kunnossa Vintage Sled Gp:n kelkkaparaatissa... No niin kai sitten.

    Tänään kävin penkomassa varastosta jotain sylintereitä joista olisi jotain porattavissa. No kaks sieltä löytyi. Tuulikaapissa on maannut muutaman vuoden mysteerilaatikko, missä on 650 kaasarivehkeen alakerta ja kuvitelmani mukaan kaasarivehkeen sylinterit. No eipäs ollutkaan, vaan RXL poratut sylinteri, männät, laakeroitu kampura. Kiitos ÄRRRÄ sultahan minä nämä varmaan joskus ostin. :cool:

    Itse kelkka on sen vertaa pahasti hangen sisässä, että kuvia siitä saa vielä tovin odottaa. :)

     
    Jakelfin, XLT_SPECIAL, Broadspeed ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  19. Broadspeed

    Broadspeed +10 kelekkiä

    Hyvähyvä! Hienoa että tämäkin rolexi elpyy liikenteeseen :cool:

    Pitäiskö tuossa näkyä joku kuva?
     
  20. Rensu

    Rensu Polaris RXL

    Pitäs ja nyt ehkä pitäs näkyä muillekki.
     

Suosittele tätä sivua