Sähkökäyttöiset moottorikelkat tulivat.

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä JiiHooii, 1/2/19.

  1. JiiHooii

    JiiHooii Member

    YLE uutisoi viime keväänä kuinka Rovaniemellä tehtiin ensimmäiset kelkkasafarit sähkökelkoilla. Tehoa niissä on 100 kW (136 hv) ja siksi huippunopeus on rajoitettu.

    Taiga Motorsilla on valikoimassaan sähkökäyttöinen TS2. Kiihtyvyydeksi 0 - 100 km/h luvataan 3 sekuntia, painoa on 227 kg ajokunnossa. Hinta (USA) n. 13 000 €.

    En ole koskaan sähkökelkalla ajellut, mutta kokemusta on motocross-puolelta KTM:n sähköpyörästä. Siitä jäi mieleen voima ja ajamisen helppous ja keveys. Ja se että minusta loppui mehut, akusta ei. Siksi olisi hienoa päästä kokeilemaan myös sähkökelkkaa. En todellakaan jäänyt kaipaamaan polttomoottoripyörän melua. Kyllä sähköpyörästäkin lähtee ääntä, kun se sutii tai paukuttaa patikossa ja tuuli suhisee korvissa.

    Sähkömoottori on kelkkaan ihan ylivertainen: Erittäin kevyt, kompakti (mahtuu telaston sisälle), ei tarvetta vaihteelle, äänetön, päästötön, ikuinen, ei tarvitse ilmaa, jäähdytystä, äänenvaimennusta, polttoainesäiliötä, öljysäiliötä, toimii pakkasessa kuin pakkasessa...

    Moottorin ja voimansiirron osalta sähkötekniikka on höyhenkevyttä ja idioottivarmaa verrattuna polttomoottoreihin. Erotus tietysti pienenee akun takia ja käytännössä akkukäyttöinen ajopeli voi olla yhtä raskas kuin polttomoottorikäyttöinen.

    Akun suhteen homma ei ole ihan niin ruusuinen, koska ainakin Li-ion-akun kapasiteetti pienenee pakkasessa. Toisaalta jos Lipo-teknologialla saavutetaan 90C:n purkuvirta, se saa tulipalopakkasessa pudota kymmenesosaan eli akun saisi pakkasessa tyhjäksi 1/9 tunnissa. Esim. 10 kWh:n akun tapauksessa se tarkoittaisi jatkuvaa 90 kW:n ottotehoa. No käytännössä akku lämpenee todella rajussa ajossa. Akkupaketin ympärille pitäisi laittaa lämpöeriste ja jonkinlainen latauksessa kytkeytyvä termostaattiohjattu "lohkolämmitin" sisälle.

    Toimintamatka puhuttaa harrastajia varmasti ja sen pidentäminen nostaa kelkan hintaa melkoisesti ja painokin nousee. Huoltoasemille pitäisi saada vaihtoakkuja niille, jotka ajavat useamman sata kilometriä päivässä. Sellainen 200 kilometrin toimintasäde riittäisi aika monelle ja yön aikana akku täyteen tai pikana tunnissa.

    Joku voi sanoa, että sähkökelkasta puuttuu ääni, mutta se juuri onkin moottorikelkkailun pelastus. Käytännössä telasto ja jousitus yhdessä tuulen huminan kanssa pitää huolen siitä, että meno ei ole oikeasti täysin äänetöntä. Melun ja päästöjen puuttuessa laji voi tehdä uusia aluevaltauksia.
     
    tdi123 tykkää tästä.
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    200 km toimintasäde vaatii sellasen 100 kg akkuja, joten se ei ole vielä ihan realistista.

    Tuo akkujen energiatiheys on se suurin ongelma. Ja kyllä sähkökelkkkakin vaatii jäähdytystä ja osittain myös lämmitystä. Juttelin tuon Taigan kehittäjän kans niin se sanoi että lämmön ja kylmän hallinta on yks suurimmista haasteista sähkökelkoissa. Sen jälkeen tulee toimintamatka. ( pitää puhua toimintamatkasta kun säde on se matka jonka laitteella pääsee niin, että sillä pääsee vielä takaisin lähtöpisteeseen.)
     

Suosittele tätä sivua