Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Bearcat-97, 19/3/13.

  1. TeroK

    TeroK Snouros

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Rovaniemen moottorikoneistamo
     
  2. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Olisko kellään ylimäärästä Innovatea tai vastaavaa? Jos löytyy, pistä YV:tä :)
     
  3. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Vihdoinkin sain tämän vekottimen pelaamaan edes jotenkin. Pielessä oli vain perus bensakartta, paineen alainen bensakartta, sytytys ja sähköt (mukaan lukien toinen tulppa sökö). Oon tässä testaillu ja säätäny ja hieronu hilsettä ku ei oo onnistunu, mutta nyt alko näyttään valoa tunnelin päästä :) Vielä ei oo säädöt kohallaan mutta projektin alkuperänen tavotteen uskosin olevan saavutettu: Oppia turbohommista ja se että saako turbo vekottimen pelaan puskassa :-*

    Tässä otanta viimeseltä koeajolta. Lunta on turhan vähä vielä niin pitää köörätä tuota yhtä lyhyttä mettäautotien pohjaa ees taas... ei siis saa vielä säätöihin kunnolla, mutta nyt pystyy sanoon kuitenkin että kone vastailee kaasuun suurin piirtein samanlain ku ilman turboa. Tää konehan on pitkäiskunen (76mm) ja se ei kierrä kuin 7500 rpm joten siksei se vihellä niin ku Burantin polle ;D

    Paikallaan on myös vielä ilmajähy catin remmi -021, joka tulee korvautuun M8 remmillä (-046) nyt kun sain perusasiat tolalleen. Tuon remmin sovittamiseksi moottoria pitää siirtää taakse päin joten se onkin hieman toinen tarina... Syy tuon remmin käytölle on, että reissussa ollessa jollaki muulla saattaa olla samaa remmiä mukana jos sattuu sipsu iskeen omiin remmi varastoihin. Tämän vakio -020 remmiä ei oo enää käytössä kellään takametsien purantilla.

    Tästäpä kaamosvideota. Pimiää ku peikon penaalissa :-X

    [youtube]https://youtu.be/DxXJjMIGQd8[/youtube]

    Pieniä takaiskuja tuon konepuolen puolesta tuli myös eturipustukseen josta toisen puolen ylätukivarren korvakko repes irti olkatapista. Piti vaihtaa siis olkatapit ja lisätä toinen tanko ylätukivarteen. Muutenki kiinnitin hieman huomiota rakenteeseen... nyt pitäs kestää lasettaa :)

    [​IMG]
     
  4. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    No heh,

    hyvältä näyttää. Mulla noita 020 remmejä on Thundereista jäänyt muutamia, 021 tilalle Pantheriin jonka fiksasin Prinsessalle ja emännälle.
     
  5. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Ostetaan suora 49 heliksi. Wanhan catin variaattoriin sopiva siis.
     
  6. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Jatketaampa monologia:

    Turborojekti läpsähti jäihin toistaiseksi. Purin turbiinin veks ja muutan takas vapariksi. Syy tälle on että turbiini on liian ahdas ja sillä ei saa hommaa toimiin. Noh, tämähän olikin tällanen "tekniikka tutuksi" -tyyppinen rojekti, joten aika ei mennyt hukkaan! Kirjailen tähän tällasen välikirjanpidon jotta ite muistan ja jos jollakulla sattuu hotsittaan testiä samaa niin saapi jotaki vinkkejä (toivottavasti).

    Tuo mun käyttämä ahdin on siis kiinalaisten lasten omin käsin valama kopio Garretista, malli joku T25 tai sinne päin. Pakopesän AR on .46 joka on siis aiiiiivan helkutisti liian pieni. Liian pieni AR luku tarkoittaa että moottorin tuottama lämpö ei pääse poistumaan koneesta ja kone alkaa naputtaan sekä sulattaa männät. 25xx/28xx runkoisessa Garretissa tuo AR pitäisi olla yli 0.8. Kinkkiturboja (2860) saapi ebaysta noin 200 euromanilla jossa on AR lukemat pakari 0.86 ja kompura 0.7. Tuollanen ois ihan soppeli jos haluaa testata tätä hommaa. Pienellä AR luvulla oleva turbo herää nopeasti, mutta se menee tukkoon sitten yläpäästä.

    Mun käyttämässä turbossa ja noissa muissakin halpis kinkeissä käytetään liukulaakerointia. Tuo liukulaakeri tarkottaa että koko turbon korjaussarja maksaa 20-30e kotia kannettuna. Ite jouduin kaksi kertaa tekeen tämän erinäisistä syistä :) Tällaseen harjotusrojektiin tuo oli siis erittäin jees homma. Liukulaakertointi taas tarkottaa että öljylle pitää saada noin 3 bar paine jotta turbo pelaa. Tämä tarkoittaa että öljyä pitää pumpata jollaki pumpulla joka imasee sähköä. Koska kelkassa sähköä on kovin rajallisesti tarjolla, joutunee turvautuun akkuun ja muihin vippaskonsteihin.

    Ite käytin Bilteman veneissä/karavaanareissa käytettyä vesipumppua öljypumppua. Pumppu itessään on jämäkkää tekoa oleva hammasrataspumppu, mutta sen akilleen kantapää on se säädinyksikkö joka ohjastaa pumppua. Säädin pätkii pumpun pyörintää niin että se rajaa max ottotehon luokkaan 1.5A. Tämäkin on oikein hyvä, mutta huono puoli on että jos jännite tippuu alle 12V, pumppu lopettaa pyörimisen. Se ei käynnisty uudelleen vaikka jännite vain väliaikaisesti käy alhaalla vaan kelkka piti sammuttaa ja käynnistää uusiksi jotta pumppu lähtee uudelleen käyntiin. Tämän takia multa kyrvähti turpo kertaalleen koska en hoksannut että pumppu oli lopettanu pyörimisen kun löysäsin tyhjäkäynnille ja jatkoin matkaa hieman myöhemmin. Jos käyttää sähköpumppua ja liukulaakeriturboa, kantsii asentaa öljylinjaan auton öljynpaine anturi joka sytyttää jonku lampun jos paine katoaa.

    Toisen kerran mulla hajos turbo silleen, että turbosta irtos joku pikkunen metalli hilu joka tippui öljysäiliöön ja sieltä imeytyi öljypumpun hammasrattaiden väliin aiheuttaen sen että pumppu meni jumiin. Tämän jälkeen öljynkierto loppu ja turbo pyöri kuivana. Öljynpaineen merkkivalo kyllä sytty kojetauluun, mutta eipä se sammunu lukuisista uudelleen käynnistys kerroista huolimatta joten eipä se auttanu kuin ajella kuusikoista kuivalla turbolla kotia. Ja sen tietää miten siinä käy ::) Jos käyttää omaa öljysäiliötä turbolle josta öljyä kierrätetään, kantsii asentaa sihti imputkeen jotta pumppu ei ota itteensä jos jotain mököjä satttuu oleen kierrollaan.

    Muutama turpiini guru suosittelee käyttämään 3076 kuulalaakeri kinkkiturboa, jonka saa ebaysta noin 500 euromanilla. Toki alkuperänen Garretti on EHKÄ parempi, mutta hintaan saa lisätä ykkösen eteen. Tää isompi runkoinen turbo ja isommalla kompuralla oleva turbo herää kuulemma alempaa kuin 2860 ja antaa enempi tehoa. Kaasuunvastaavuudessa ei huomaa kuulemma eroa. Nämä on siis kuulopuheita, itellä ei oo kokemusta.

    Kuulalaakeriturbo on siitä hyvä, että sille riittää roiskevoitelu. Käytännössä siis voidaan käyttää kelkan omaa 2t öljypumppua johon lisätään yksi (tai kaksi linjaa yhdistettynä yhteen) jotka tuuttaa öljyä turbolle. Turbon paluu taas tukitaan, jolloin öljy painuu laakerien jne läpi suoraan pako ja imu kanaviin. Tälleen turbo ei tarvi mitään ylimääräisiä sähköhimmeleitä toimiakseen. Voidaan jättää siis öljysäiliö ja sähköpumppu letkuineen kokonaan pois. Turbo ei ehkä (?) ole niin pitkäikäinen näin käytettynä kuin jos ois oikea voitelu muttei taida ahdettu 2t koneekkaan olla niitä matka-maailman-ympäri pelejä :)

    Ite käytin ainoastaan Catin vakio bensapumppua ja vakio suuttimia. Jotku sanoo ettei tämä riitä ja jotku sanoo että riittää. Ite en pysty kommentoimaan ku ei saanu pelaan nakutusongelman takia omaa että ois päässy kunnolla ottaa asiasta selkoa. Jos bensaa tarvitaan lisää, voidaan bensan painetta lisätä, isontaa pensapumppua tai vaihtaa suuttimet isompiin. Tai kaikki nuo kolme yhtäaikaa.

    Rikastukseen itse suosittelen PCV:tä. Itellä oli se yksinkertaisin malli, eli perus M8 HO koneelle tarkotettu. Niitä löytyy kyllä sellaisiakin että on turbolle omat jutut valmiina. Itse käytin moottorin lämpötila inputtia paineen tunnistukseen. Koska ahdin on putkessa tukko ja jarruttaa pakokaasujen ulostuloa silloin kun se ei ahda, täytyy bensakarttaa pystyä laihentaan. Tämä on syy miksei minusta kannata laittaa mitään ProBoost tai muita nelareille suunniteltuja bokseja 2t koneeseen. Nelareissa ei ilmeisti tarvitse vähentää bensaa lainkaan joten ne boksitkaan ei yleensä osaa sitä sitten tehdä. Lisäksi PCV:llä pystyy säätään hyvin tarkasti pienilläkin kaasun/rpm vaihteluilla karttaa saa kartan hinkattua varmasti just eikä melkeen kohdalleen. Se vaan vaatii kovasti säätämistä ja testaamista...

    Painekotelona itellä oli hyvin pieni boxi, mutta sen kyljessä oli GReddy dumppi. Painekotelon koosta ei oo itellä vielä suuremmin kokemusta, mutta ainakin omalla herkästi heräävällä turbiinillä ei ollut ongelmaa kaasuun vastaavuudessa. Dumppia ei pidä unohtaa pois jotta saa ylipaineet pois paineosastolta. Sillon ku kaasu löysätään täyskaasulta, menee kaasuläpät kiinni. Tämä tarkottaa että paine kotelossa lähtee nousemaan koska turbo tuuttaa edelleen tavaraa mutta se ei pääse minnekkään. Tuo paineen nousu taas tarkottaa että PCV tai muu boxi luulee että tarvii tuututa lisää bensaa koneeseen vaikka todellisuudessa bensan syöttö pitäisi katkaista. Dumppia ohjataan alipaineella joka 2T koneessa on hyvin pieni. Dumpin jousi pitää olla siis tosi löysä jotta olematon moottorin tuottama alipaine jaksaa sen avata. Dumppien mukana tulleet jouset on yleensä ihan liian jäykkiä mutta onneksi niitä voi lyhentää... sopiva jousivakio löytyy vain testaamalla.

    Tämän projektin tarkotuksena oli että opettelen turbotuksen perusjuttuja itelleni ja samalla testaan saako 2T turbosta toimivaa vekotinta takakuusikoihin. Ennen rojektia tuli kateltua Buranttia joka painaa pitkin lepikoita nolla viiveellä omalla turbopollella, mutta se onki idoli ja TV:stä tuttu nii voiko se olla totta? Liekkö joku kuvamontaashi koko homma. Mutta vaikka oma rojekti ei onnistunu silleen että ois saanu samallaisen vekottimen rakennettua niin en enää epäile tippaakaan etteikö se onnistu ihan kotikonstein rälläkkä/akkuporakone mieheltä täällä pimeässä pohjolassaki :)

    Ajelen tässä hetken vaparina ja kunhan löydän sopivan ahtimen, niin koitan tätä asiaa uusiksi. Silloin resepti tulee olemaan tällainen:
    - Kuulalaakeriturbo
    - Kelkan oma 2T öljypumppu hoitamaan voitelun tuorevoitelusäiliön öljyllä
    - Vakio suuttimet, bensapumppu jne (optiona bensanpaineen nosto ja isommat siittimet jos loppuu soppa kesken)
    - Pieni painekotelo, irto dumppi ja irto hukkis.
    - PCV
    - Riittävän hiljanen änkkäri jotta voi ajaa ilman eareita. Nykynen on sillä rajalla ettei tarvi - hiljasempikin vois olla.

    Itellä oli 18/43 välitykset (muistaakseni) ja en näe syytä miksi niitä tarvis pidentää. Turbo tosin on siitä veemäinen että se pelaa paremmin mitä enempi sillä on kuormaa, mutta toistaiseksi tuntuu että lyhyilläkin välityksillä sen saa toimiin. Nytkin mattonopeudet oli mittarin mukaan heti 120 näillä nilkkalumilla.

    Jännä juttu on että nykyisellä turbiinilla ahtoja saattoi olla täydet 0.4 baria jo 4000 rpm kohdalla. Tämä teki sen että voimalinja lykkäs tosi isoa silmään heti alhaalta. Lisäksi paineen alainen rikastus piti muuttaa progressiiviseksi jotta kone ei tukehtunut bensaan matalien kierrosten ja ison paineen tuoman rikastuksen vuoksi. Toki mun pieni AR ahdin saattoi vaikuttaa asiaan ja isommalla AR luvulla oleva ahdin ei lykkääkkään niin paljon illmaa pienillä kierroksilla. Tämä selvinnee sitten joskus kun asiaa toivottavasti testailen lisää :)

    Tulipa melkonen eepos, mutta taisin saada kaiken oksennettua mielenpäältä ulos. Toivottavasti jeesaa muitaki!


    Ja loppuun ISO KIITOS kaikille jotka on mua auttanu että sain turpiini häksättimen rakenneltua:
    - Raskas-osa/Janne
    - Tokitek
    - Jäpälä
    - Larska
    - Everlasting Freeride jampesterit ja muut tukihenkilöt ;D
    Ynnä muut
     
  7. Camorider

    Camorider RatLynx

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Selveni tuon tekstin jälkeen melko paljon nuo 2t turbohommat. Näillä tiedoillahan sitä voisi itsekkin joskus solmua kokeilla putken päähän. Se on sitten toinen asia onko siitä tosiaan mitään hyötyä tuonne puiden sekaan vai onko ns point and shoot-vehje.
     
  8. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Dodii, kelkka on takas vaparina ja melu on taas bäck. Ristus :mad: Turbiini hiljensi kivasti tuota vehettä...

    Haluttais koittaa 72..75gr painoja ja 49 asteen heliksiä. Löytyskö keltään?
     
  9. Magilainen

    Magilainen AC F6 146" 04, Winha 32 -72, Lynx 520 -76

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    vai että kovaääninen ;D haitanneeko tuo.

    Vaan aika hukassa tuntuu olevan nuo helixit, ebäytä selaillessakaan ei yhtään tullut vastaan. :eek:
     
  10. juhispahis

    juhispahis AC PORO

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Vinkvink, länsinaapurista löytyy black magicin kikkareina ihan valittavaksi asti


    www.catmaster.se
     
  11. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Heliksi homma jo hoidossa. Ravitekille iso kiitos etukäteen :)
     
  12. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Ostetaan staattori!
    Passaava malli löytyy ilmeisesti ZR 800/900 EFI tai F6/7 EFI -03..-04. Pistä yv:tä jos sattuu oleen ylimääräinen :)
     
  13. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Kelkassa on ollu nyt reilun kuukauden joku v***n vika jota en löydä. Kone kiertää vain 6500 rpm (APV aukeamiseen asti) jonka jälkeen vetää limp moden päälle. Oon vaihtanu joka ainoan sähköosan toiseen ja lisäksi pistäny uudet männät mutta ei vika vaan katoa. Alkaa oleen siis aika myydä tämä osina pois. Tästä pähevä rovi jollekki joka haluaa vaikkapa päivittää ZR:nsä umpismoodiin sopivaksi. Minä keskityn veneilyyn täst etiä päin.

    Jos kiinnostaa, YV:nä lisätietoja.
     
  14. AJV

    AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Eläpä nyt vielä luovuta... :mad:
     
  15. Magilainen

    Magilainen AC F6 146" 04, Winha 32 -72, Lynx 520 -76

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Elä nyt hyvä mies mene hävittämään tätä ;D

    varmaan ootkin tarkistanu mutta itellä oli samankaltasta ongelmaa kun avp vaijerit oli väärin säädetty. ::)
     
  16. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Oon niitä vaijereita säädelly ees sun taas muttei oo järkeä saanu asiaan. Se vähän ihmetyttää kun sillä säädöllä tunnu olevan oikein mitään virkaa ???
     
  17. Magilainen

    Magilainen AC F6 146" 04, Winha 32 -72, Lynx 520 -76

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Onko sulla manuaalia mistä kahtoa tarkkaa?
     
  18. lynssiG-T

    lynssiG-T Lyne, lynssi

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Määkö oon käsittäny et sillä säädöllä on älytön merkitys, kyllä sit apv puolella häröä, oisko säätömoottori kaputt?
    Voithan kokkeilla pukilla, huuattaa ja seurata mitä servo touhuaa tai ite olla servona ja kaasuna, silläpä pääsis etiäpäin.
    Aivopieruna vielä että onhan vaijerit kunosa?
     
  19. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Oon mie sitä huudattanukkin ja tutkinu servoja. Se tekee nyt niin, että pelaa kohtuu ok aina 6500 rpm asti. Sen jälkeen servot aukeaa kuten pitää, mutta saman tien vetää jonku vikatilan päälle ja hyytyy. Sitte ku kierrokset tippuu ja pakoventtiilit sulkeutuu, se alkaa taas kerään lisää jengaa ja taas hyytyy kun venttiilit aukeaa. Joku noihin venttiileihin/servoon liittyvä juttu tää nyt on. Vaijerit on ehjät ja luistitkin liikkuu hyvin. Pitää vielä tänään testata säätää nuo vaijerit tahallaan pieleen ja kattoa mitä tapahtuu. Toinen ECU pitäisi testata, tätä mallia (800/900 EFI) vaan on myyty vaan niin vähän että ei kovin läheltä löydy vastaavaa :(

    Service manuali sanoo seuraavaa:
    TROUBLESHOOTING (EFI Models)
    The APV system used on EFI models is very similar to that found on carbureted models. The self-cleaning and self-testing modes are much alike. The main difference between the two is the higher total electrical power required by the EFI and APV systems combined. Because of these more demanding power requirements, the EFI APV system gets power from the stator lighting coil. The ECU constantly monitors the power output of the lighting coil, and if the lighting coil output gets too high or too low, the ECU will activate the “limp-home” mode. The “limp-home” mode is an ECU operated engine RPM limiter. When activated, the “limp-home” mode will be seen as an immediate loss of engine horsepower.

    For example, if the headlight and taillight are disabled, the ECU will sense a high voltage condition and activate the “limp-home” mode. Adding more than 4 amps of accessories will create a low voltage condition and activate the “limp-home” mode.

    NOTE: When running an APV equipped EFI engine on a dynamometer, first connect a Voltage Regulator (p/n 0603-142, 2-wire) or (p/n 0630-643, 3-wire) between the lighting coil and the ECU. There must also be a minimum 2.5 amp load installed in-line between the voltage regulator and the ECU (a 2.5 amp load is equivalent to one high beam headlight bulb).
     
  20. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Vs: Arctic-Cat Sno Pro Powder Extreme -99

    Joko oot testannut ilman servoa ja luistit ylhäällä?
     

Suosittele tätä sivua