Rotax 503 tyhjäkäynti katosi

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Samuelsson, 26/11/23.

  1. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Lynxi (-99 Ranger) hukkasi tyhjäkäynnin jalon taidon mäntien vaihdon jälkeen. Toimi moitteettomasti ennen koneremppaa.

    Kaasarit putsattiin samalla mutta niiden säätöihin ei koskettu. Nyt uusilla männillä kasattuna ja 2% seosbensalla(tuorevoitelun lisäksi) kone käynnistyy kaasunpainalluksen avulla mutta ei ilman. Ei jaksa pysyä käynnissä ja booaa kun antaa kaasua. Pumppaavalla kaasulla saa heräämään, ja kytkentäkierroksilla toimii jo suht normaalisti. Sammuu nopeasti kun höllää kaasusta.
    Tulpat, koneen stefat ja imukurkut on uudet.

    Mikä aiheuttaa tämmöistä? Mistä kannattaa aloittaa vian selvittely?

    En myöskään löytänyt mistään kaasareiden säätöön ohjearvoja. Taitaa olla Mikunin 34mm:set tässä vehkeessä.
     
    Viimeksi muokattu: 4/12/23
  2. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Menihän varmasti oikean kokoiset männät sisään ?

    Voi olla niinkin, että väljää konetta on kompensoitu rukkaamalla kaasuttimen säätöjä. Jos oikein muistan, ilmaruuvin aloitussäätö 1, 5 kierrosta ja neula keskiasennossa.

    Ja stefat. Minkä merkkiset. Tarvikekiinalaiset voivat vuotaa jo uutena.
     
  3. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Moottori kävi pitkän linjan ammattilaisella rahaa vastaan remontoitavana. Takuun alainen on nyt, joten uskon että on taiten tehty.

    Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Luisti täysin pohjassa, jonka jälkeen seosruuvi jousta vasten pohjaan, ja siitä 1,5 kierrosta auki/takaisin?
     
  4. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Ilmaruuvista lähinnä oli kysymys. Helpointa antaa kelpo linkki. Veikkaan, etyä kaasuttimien puhdistamisessa on joku mennyt pieleen ja tyhjäkäyntipiiri on tukossa. Mutta on siellä monta muutakin asiaa, bensapinta jne.

    http://www.motot.net/wiki/2t_kaasuttimen_säätäminen
     
  5. Pasuuna

    Pasuuna Well-Known Member

    Onko bensapumppu kumminkin kunnossa? En tiä vanhemmista lynkseistä juuri mitään, mutta 2t moottorissa booaminen on yleensä joko kipinän puuttumisen tai bensan puuttumisen oire. Ilmavuoto saattaa myös tehdä tuon. Liika bensa aiheuttaisi semmosta tukkoista rötäämistä, ja huono kipinä aiheuttaisi pätkimistä.

    Eiköhän se vika kaasareista löydy, jos moottori on oikein koottu. Moottorin kasauksessa voi kyllä tyriä moneen otteeseen, esim laittaa männät väärin päin pyttyyn tai jos ei putsaa tiivistepintoja kunnolla ja jää ilmavuoto jonnekin. Stefatkin saa takaperin asennettua, mutta tuskin ammattimies semmoista...
     
  6. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Mutta jos onkin amatimies?
     
  7. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Onkohan pakosarja ja imusarja vedetty iholleen ennen kansien kiristämistä?
     
  8. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Kyllä itselläni on kova luotto siihen että moottori on tehty kuten kuuluu. Oma veikkaukseni on että kaasarit oli säädetty väljälle koneelle, ja nyt puristuksia on eri malliin. Lisäksi seokset ovat nyt melko rikkaat, ja uusi variaattorinhihnakin meinaa hieman kangerrella vastaan, vaikka moottoripetistä otettiin kaikki säätövara käyttöön.

    Huomenissa kaasuttimista enemmän ymmärtävä kaveri tulee katsomaan ja neuvomaan. Eiköhän tuo saa homman toimimaan jos on toimiakseen.
     
  9. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Kateissa ollut tyhjäkäynti on löytynyt.
    Ei tosin helposti, vaan koko päivä siihen meni. Ei löytynyt säätöjä, tai pikemmin käynti ei parantunut, vaikka seos- ja tyhjäkäyntiruuveja pyöriteltiin lukemattomiin asentoihin. Kaasaritkin koluttiin vielä kerran läpi vain huomataksemme ettei siellä mitään vikaa ollut vieläkään.

    Lopulta kun neulojen sokat laskettiin alimpaan hahloon ja avattiin reilu 2 kierrosta seosruuveja, alkoi kelkka pysyä käynnissä ja booaaminen väheni huomattavasti. Tyhjäkäynti on nyt lämpimällä koneella hyvä. Kylmänä saa kutitella primerilla ja kaasulla vähän aikaa houkutella. Imulla ei ole lämpimänä eikä kylmänä mitään positiivisia vaikutuksia, vaan tukehtuu.
    Ehkä tuo hakee vähän paikkaansa...

    Ajelin pitkin pihoja ja tosiaan lämpöisenä tuntui toimivan hyvin. Myös suunnanvaihtaja pelaa mainiosti. Ainoastaan kahvanlämppärit ei jostain syystä toimineet enää.
     
  10. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Jotain on pielessä, jos imu ei tosiaan vaikuta ja kylmänäkin imulla tukehtuu. Nythän neula on ylimmässä asennossa ( jos sokka alimmassa)ja paksulla käy. Onko koneessa varmasti sen omat kaasuttimet ja oikean kokoiset suuttimet. Ei siinä mitään, jos rikkaalla, mutta saattaa bensan kulutus ja tulppien menekki yllättää. Toki parempi, kuin laihalla. Ja tyhjäkäynnillä aineen pitäisi mennä tyhjäkäyntipiirin läpi. Veikkaan, että tyhjäkäyntipiiri on edelleen tukossa. Sytytys on varmaan katsottu, että on kohdillaan.
     
  11. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    No siis tuo vehje on kulkenut tuhansia kilometrejä ennen remonttia sokat neulan keskiasennossa ja seosruuvit yhden kierroksen auki. Luistit vakioasetuksena ummessa, ja tk-ruuveilla muutaman millin nostettuina.

    Nyt remontin jälkeen samoilla asetuksilla ei käynnistynyt muuten kuin kaasu pohjassa ja primerillä ruokkimalla. Ei käynyt ollenkaan tyjäkäyntiä, paitsi heräsi heti kun antoi lisää primeriä. Imi prmerin letkuista aineet ja sammui. Bensan saannissa siis ongelma. Remontissa vaihdettiin kaikki bensalinjat ja suodatin. Pumppu avattiin, tutkittiin ja putsattiin, ja se toimii. Sykeletku ehjä.

    Kaasarit avattiin moneen otteeseen ja tutkittiin myös suuttimet. Niistä huilasi läpi bräkleen, paineilma ja päivänvalo. Mikään ei ole tukossa ja neulaventtiilit toimii normaalisti. En jaksa uskoa tyhjäkäyntipiirin tukkeutumiseen.

    Seosruuveja oli avattu tässä vaiheessa jo 2 kierrosta.
    Tuo neulojen nosto oli viimeinen oljenkorsi, ja kun sokat laitettiin alimpiin, alkoi heti käydä tyhjäkäyntiä, eikä horinut enää primerin letkuista bensaa. Koneen lämmettyä pieni booauskin loppui, ja tuntui toimivan lähes normaalisti. Eri tulppiakin kokeiltiin matkan varrella ilman parannusta.

    En tiedä, enkä jaksa uskoa johtuvan sytkän ajoituksesta. Mikä sen sotkisi?

    Eihän tuo 100% kunnossa ole vieläkään, mutta sentään pystyy käyttämään normaalisti. Jos on hyviä ideoita mitä vielä tehdä, niin otan mielelläni vastaan ehdotuksia.
     
  12. Murre

    Murre Hardcore+6900+SnoSport125

    Jos on mahdollista kokeilla toisella kaasarilla niin vois rajata vikaa. Polariksen käyntiongelmat korjautui kaasareiden vaihdolla
     
  13. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Tuo on kahdella kaasarilla. Kummassakaan ei ole mitään poikkeavaa, ovat niin perusteellisesti tutkittu. Ja ovat siis alkuperäiset, tuohon kelkkaan kuuluvat. Imukurkut ovat uudet myös. Imupönttö alkuperäinen ja oikein paikallaan.

    Suuttimien kokoja en pistänyt merkille. Ovat kuitenkin toimineet loistavasti tähän asti.

    Uskoisin että kaasarit ovat ehjät ja toimivat. Ongelma on nyt jollain tavalla bensansaannissa. En vain keksi mistä se johtuu. Tankilta asti on uudet letkut. Välissä uusi suodatin, jonka jälkeen T-haara primerille, joka sekin on uusi. Letkut eivät ole taitoksella mistään. Kohokammiot täyttyvät normaalisti ja primeri toimii. Silti aiemmilla arvoilla kone heräsi eloon vasta kun pääsuutin tuli mukaan. Ei tyhjäkäyntiä, ei kaasuun vastaamista paitsi lipsuttamalla kytkentäkierroksille.

    Aivan käsittämätön homma. Mikään muu ei käytännössä muuttunut, kuin männät koneessa ja öljyseos bensassa, ja nyt on kaikki perseellään.
     
  14. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Muutama veikkaus
    - Liian joustava sykeletku moottorista pumpulle. Kaverilla oli tällainen vika kun uusi kaikki letkut. Letku oli hieman alkuperäistä pidempi kun kiersi lenkin. Letkun lyhentäminen alkuperäiseen mittaan korjasi tilanteen. Tämä tosin ilmeni ongelmina lähinnä kovalla kaasulla ajettaessa.
    - Millainen polttoainesuodatin letkun välissä. Olen viime vuosina ostanut ainakin kaksi letkun väliin tulevaa poltttoainesuodatinta, jotka eivät kestä etanolibensaa. Toimii hetken ja sen jälkeen ei enää bensa mene kunnolla läpi. Mopoon pistin yhden tällaisen niin toimi hyvin, mutta viikon päästä ei enää mennyt enää edes puhaltamalla ilma läpi siitä suodattimesta. Tämä epäily liittyy siis siihen, että bensapinta olisi liian alhaalla, jolloin kone saa bensaa vain pääsuuttimen kautta, joka on alempana kaasarissa.

    Sitten jos bensapuoli on noidenkin jälkeen ok niin veikkaus on jonkin sortin ilmavuoto (sylinterin alatiiviste, kaasarin kurkut, lohkojen tiivistys tai stefat) eli ei saa kunnolla alipainetta kaasareihin. Joskus hajosi Ockelbon Rotaxista kytkinpuolen stefa ajaessa niin toimi kierroksilla lähes normaalisti, mutta alle 2000-3000rpm sammui saman tien.
     
  15. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Kysy siltä remontin tehneeltä kaverilta, minkä merkkiset kampiakselin stefat laittoi. On käynyt niin, että Snox ja vastaavista uusista tiivisteistä on päivä paistanut läpi.
    Tarkemmin kun tuota pohtii, niin kysymyksessä voi olla vain massiivinen ilmavuoto jostain. Joko kampikammiosta, kaasuttimen kurkuista tai sitten on kasattu jotenkin väärin. Nyt raskas seos osittain paikkaa tilannetta. En kuitenkaan paljoa ajelisi, ennen kuin homma on selvinnyt.
     
  16. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Suodatin on uusi ja ihan yleismallinen, kirkaskuorinen tötterö. Siitä näkee kyllä että bensa kulkee läpi. Ja vika oli päällä kumminkin heti ensimmäisestä starttausyrityksestä lähtien.

    Kaipa se on soiteltava firmaan joka koneen teki. Helvetti tätä harrastusta...
     
  17. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    Soittelin koneremontin tehneeseen firmaan. Sanoi että tehdään koneelle alipainetestit. Mitä tuo tarkoittaa käytännössä, ja selviääkö tuolla 100% varmasti vuotaako jostain?
     
  18. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Vaikea sanoa, miten lie tehty. Jokuhan siellä on mennyt tötterölleen, jos koneremontin jälkeen on tyhjäkäynti kadonnut. Yleensä se on väljän/ leikanneen moottorin merkki tai sitten kampikammio vuotaa ilmaa, jos tyhjäkäyntisuutin/ piiri on puhdas. Eihän varmasti ole poratut sylinterit ja std männät tuvassa? Puristuspaineet oletko mitannut?
    Jos vielä jotain helppoa. Bensapumpussa letkut varmasti oikein ja pumppu ehjä ?
     
  19. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Bensapumppu on verrattain halpa osa, joten se kannattaa kyllä vaihtaa varuilta. Kuten ylhäällä sanottiin, kiinnitäppä huomiota myös tuohon sykeletkuun. Ettei ole kirkasta lermua letkua, vaan kunnon vankka malli.
     
  20. Samuelsson

    Samuelsson Jokapaikan latuhöylä

    On sellainen kudosvahvistettu, musta letku.

    Bensaletkut ovat varmuudella oikein.
    Pumppu avattiin eilen ja kalvot/tiivisteet oli kaikki kunnossa. Pumppu oli myös täynnä bensaa ja puhdas.

    Orkkismännät oli koneessa ja vakiokokoiset sinne vaihdettiin. Ei myöskään merkkiäkään leikkomisista. Ainoastaan karstaa, mikä näille on ihan tyypillistä.

    Alan itsekin kallistua ilmavuodon puolelle. Koitan saada kelkan huomenna syynättäväksi. Toivottavasti se "alipainetesti" antaa jotain vastauksia.
    Eiköhän tuolla selviä mahdolliset vuodot stefoista tai tiivisteistä. Lisäksi varmaan puristuspaineet katsotaan samalla.
    Jos ei vuotoja löydy, vaihdan varuiksi uuden bensapumpun.
     
    Viimeksi muokattu: 4/12/23

Suosittele tätä sivua