Sähköauto ja kelkkakärryn vetäminen

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Arsi, 10/3/23.

  1. Arsi

    Arsi Well-Known Member

    Sinä nyt haluat tahallaan väärinymmärtää ja vängätä. En minä keltään keskustelua ole kieltänyt - suosittelin vain, että käy päästeleen niitä "mulle ei ikinä tuu sähköautoa" höyryjä sinne pahamieli osioon missä on toveritkin. Olisi pysynyt tämä ketju enemmän aiheessa ja sikäli siistimpänä eli olisi jaettu OMIA kokemuksia ja vinkkejä miten sähköautoilun sovittaa kelkkaharrastukseen, jotta joku tietoa kaipaava saa niistä vinkkejä ja hyötyy.

    Mutta mun puolesta tästäkin viestiketjusta voi tehdä yhden tinkaus- ja vänkäysketjun muiden joukkoon.
     
  2. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    En ymmärrä tuota pointtia miksi kilometrikorvauksien olemassaololla olisi merkitystä tässä. Nehän on korvaus oman auton käytöstä ja maksetaan kilometrien mukaan, ei auton kulujen suuruuden. Jos valitsee ajaa kalliimmalla autolla niin se valinta on pois omaan käteen jäävästä osuudesta. Sähköllä ajaminen on sitä fiksumpaa mitä enemmän ajaa koska pienempi energiakustannus sekä hieman pienemmät huoltokulut.
     
  3. JiiKoo

    JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

    No joo olet ihan oikeassa.

    Useimmiten vaan paljon ajavat juurikin ajavat työntakia paljon ja saavat km - korvauksia..turha olettamus ja yleistys sinänsä.

    Tosihan on että paljon ajaminen on sähköllä järkevämpää rahallisesti vaikka itse omasta lompakosta "tankkais" joka litran tai kilowattitunnin saamatta sentinkään korvauksia työnantajalta.
     
    Viimeksi muokattu: 28/2/24
  4. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Itsellä on eka sähkäri nyt alla ja ekaa talvea mennään. Alkuun oli kipuilua mutta kun selvitin homman nimen niin nyt on mennyt mukavasti. Tahti sellaista 55tkm vuoteen. Työmatka-ajoa ja oman "firman" ajoja on ehkä 2/3 mutta ei yhtään km korvattavaa.

    Kaikki jotka epäilette, kannustan kokeilemaan. Älkää kokeilko lehtien testien opeilla vaan ottakaa mukaan joku jolla on useampi kymmenen tkm alla. Testeissä&oppaissa on nykyisellään paljon harhaanjohtavaa ja puuttuvaa tietoa.
     
  5. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Tässä kun on talvi ajeltu sähköautolla, niin muutama ajatus on herännyt aiheesta.
    - Kärryn kanssa kulutus riippuu eniten ilmanvastuksesta, ei niikään painosta.
    - Koppikärryn mallilla ja merkillä tuntuu olevan iso merkitys. Sähköautolla kun vetää kärryä, kannattaa kyllä kiinnittä huomiota kärryn ominaisuuksiin.
    - Meidän autossa kulutus nousee noin 9 kwh jos perässä on kelkkakärry.
    - Mun ajossa ei isoja rajoitteita, mutta pidemmille reissuille mennään sprintterillä.

    Sen verran teki tuo sähköbemari mukavuudenhaluiseksi, että Sprintteri seiso lumihangessa melkein kolme kuukautta. Ihan hyvin pärjäs yhdellä autolla. Sähköauto on talvikäytössä ylivertainen. Ainakin tuo BMW. Aina lämmin, aina sulat ja kuivat lasit, lähtee aina käymään, ei ole lattiat jäässä, voi lähtiä 30 pakkasella vaikka teepaidasa kauppaan ( jos lämmitys on ollu päällä 15 min ennakkoon) jne. Nämä talviominaisuudet tuli kyllä itelle yllärinä. Tai vaimohan tuolla enimmäkseen ajaa töihin ja takasin.

    Jos autoa käyttää yksinomaan kärrynvetoon, ei sähköauto ole vielä tänäpäivänä ehkä se paras vaihtoehto ihan käytännöllisyyden kannalta. Mutta ei ajoittainen kärryn vetäminen kyllä mitenkään rajoita sähköautoa pois auton valinnasta.
     
    Arsi, Vesukka ja JiiKoo tykkäävät tästä.
  6. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Se auton malli vaikuttaa myös todella paljon, mulla tila-auto ja 5ovinen auto Dieseleinä, niin tila-auton perässä kuomukärry tulee kuin itsekseen perässä, tekniikka näissä on lähes identtinen muuten, aiemmin farkun perässä tuli myös paremmin kuin viistoperseisessä
     
    Jakelfin tykkää tästä.
  7. paikkari

    paikkari Kelkat on myyty!

    Ite oon kanssa ihan sijoutusmielessä sähkärin päätänyt hankkia, samoin kun valcon ja wärtsilän osakkeita.
     
    vetkulilm tykkää tästä.
  8. Arsi

    Arsi Well-Known Member

    Samat on fiilikset täälläkin Model Y LR ’23:lla.
     
  9. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vaikka näistä sähkärien oikeasti hyvistä ominaisuuksista kuinka yrittää kertoa niin sitä ei kukaan oikein sisäistä ennenku sellasen laittaa itelle ja kokee sen. Kärryn vedossa kulutukseen vaikuttaa isosti myös se vetoauton aerodynamiikka, esmes teslan model 3 ja y:n välillä eroa Y mallin hyväksi, koska y on korkeampi. Meidän S mallissa vaikuttaa jo polkupyörät siinä koukkutelineessa kilowatin tai kaksiki taisi olla sataselle enempi. Sama homma esmes että sprintterin perässä on ihan sama mitä laatikkoa kiskoo eikä juuri kulutukseen vaikuta kun se koppi toimii siinä niinku tuulenhalkasiana edessä sille kärrylle. Just kävin ajaan Kemijärvi-Sodankylä ja takasin, keli oli suht haastava sakean lumisateen vuoksi. Sähkärin neliveto pelaa ku ajatus eikä ajossa juuri huomannu minkälainen alusta siellä alla on, irtolumen päällä tahto vähän vetää, ei mitään ongelmaa. Kunnon uratki löyty ja sillon vähän huomasi hakemista. Rajotusten mukaan ku ajeli niin silti oli vastaantulijoita aika paljon, eikä ne ollu mitään "sähkövatkaimia".
     
  10. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Meidän talouden käyttis taitaa olla markkina-arvoltaan jotain 4-6000€, riippuen mihin sitä yrittäisi vaihtaa. Sillä työnnetään 25-35tkm vuodessa työajoa, osin työnantajan km-korvauksilla.

    Vaihto olisi oikeastaan parin vuoden sisällä ajankohtainen mutta en oikein tiedä mihin vaihtaisi, vastaavilla/riittävillä ominaisuuksilla sähkärit on sietämättömän kalliita, neliveto ja range vähintään 200km missä tahansa olosuhteissa koska liikkuminen suurelta osin sellaisiin aikoihin ja sellaisilla alueilla ettei tienpidon varaan kannata suuria toiveita laskea. Koukku saisi olla jarruttomalle mutta ei pääasialliseksi vetoautoksi ole tarkoitustakaan.

    Tietenkin jos ottais halvan sähkiksen ja ajaisi vanhalla sitten kun sähkärin kyvyt ei riitä mutta tässä taas pyörii toisen auton kulut ylimääräistä, vähentää hyötyä ja vaikeuttaa ainakin laskentaa.
     
  11. docw

    docw Well-Known Member

    Pannaanpa tännekin talteen oma kokemus tältä keväältä.

    Normaalisti vetojuhtana Q7 55TFSIe, mutta yksi reissu päätettiin ottaa perheen täyssähköllä, eli i4 M50:llä. Tätä päätöstä helpotti majoituksessa (Paljakka Ski-Inn) tarjolla oleva latausmahdollisuus. Koukussa roikkuu Eurowagon, jossa kaksi Renegadea sekä varusteet, kokonaispaino n.1300kg.

    Menomatka Oulun seudulta Puolangan kautta Paljakkaan. Paluu Paljakasta pikkuteitä Paltamoon ja siitä takaisin Ouluun. Molempiin suuntiin yksi latauspysähdys ilman esilämmitystä ja lisäksi akku täyteen määränpäässä Paljakka Ski-innin latauspisteellä. Mennessä lämpötila +3…-1 ja paluumatkalla -8…-4.

    Auton ajotiedoista kaivettua dataa:

    Etappi 1: Koti - Muhoksen ABC (kelkkojen tankkaus)
    100%>77%
    41km
    64,8km/h
    42,9kWh/100km

    IMG_8719.jpeg

    Etappi 2: Muhos - Puolanka
    77%>22%
    98km
    78,3km/h
    41,7kWh/km
    Lataus: 9min / 16,6kWh (5,81€)

    IMG_8739.jpeg

    Etappi 3: Puolanka - Paljakka
    43%>24%
    40km
    68,3km/h
    41,2kWh/km
    Lataus: Yön yli / 68kWh (15€)

    IMG_8750.jpeg

    Etappi 4: Paljakka - Vaala
    98%>47%
    97km
    72,2km/h
    40,1kWh/km
    Lataus: 16min / 15,7kWh (5,50€)

    IMG_8828.jpeg

    Etappi 5: Vaala - Koti
    64%>15%
    99km
    72,7km/h
    38,3kWh/km

    Yhteensä 374km / 5h18min / 40,8kWh. Akkuun bemari sai regeneroitua 6,0kWh.
    Kustannukset matkalla n. 26€ ja takaisin täyteen kotona n.10€.

    Vertailun vuoksi Q7 55TFSIe kulutti viikkoa aiemmin Oulu - Ylläs välillä 381km / 5h12min / 12,9litraa ja 4kWh sadalle (lähdössä akkua n.20%).
    Kustannukset n.93€ ysikasia ja pari euroa kotisähköä.

    Pärjäisikö nelosella ainoana vetojuhtana Eurowagonin ja kahden kelkan kanssa? No ihan varmasti pärjäisi, pikkupakkasella maksimirange n.180km. En uskalla arvailla mitä se olisi -20…-30 asteessa, mutta kai tuolla vähintäänkin sen 100km pääsee.

    Ottaisinko itselle ainoaksi veturiksi? En missään nimessä. Sen verran tulee vedettyä, että mukavuus vie ehdottomasti voiton. Ja kun kahta kelkkaa kiskoo tunturiin niin polttoaineesta säästettävillä euroilla ei kyllä ole siinä yhtälössä mitään merkitystä :D
     
    Arsi, Mika_R, K.J.P ja 2 muut tykkäävät tästä.
  12. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    En tiijä tuota latauksien ihanuutta. Mää ku lähen Oulusta liikkuun niin Jyäskylässä eka pysähys, ikinä pääsis perille jos tunnin välein pitäis olla jossain tolpan nokassa. Vaan sikspä meillä on pensa- ja kaasuautot
     
    Mika_R tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua