Fujin 500 "nakuttaa"

Keskustelun 'Polaris' on aloittanut käyttäjä AnttiS, 28/1/13.

  1. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Tervehdys foorumille uudelta käyttäjältä sekä foorumilla että kelkkailussa yleensäkin!

    Tässä olen muutaman viikon omistanut tuollaisen Polariksen pilkkikelkan, 488 Fujin koneella.
    No, tässäpä iltana eräänä se otti ja jätti tuonne erään lammen jäälle noin 50 km:n rupeaman jälkeen. Hyytyi
    vauhdissa kun aloin hiljennellä rantaan tullessa, eikä käyntiin millään. Hieman lupasi. Ei se leikannelta tuntunut,
    kun kone ei juminut eikä siinä tullut lasketeltuakaan mitenkään älyttömästi. Siltä se tuntui kun polttoaine olisi loppunut
    (melkein 3/4 tankkia jäljellä..) Noh, aikani siinä gepsin valolla katselin ja tulppia vaihtelin ja totesin että patikkareissu tuli.
    Gepsin avulla metsän läpi lähimmälle tielle ja autokyydillä kotiin.

    Aamulla sitten lumikengät jalkaan ja uudella onnella kelkan kimppuun. Ei lähtenyt kylmänä käyntiin. Muutaman sekunnin pyöri huonosti.
    Vähän diagnoosia paremmassa valossa.. Polttoainetta kyllä tuli kaasuttimille asti, joten eipä siinä muuta kuin tulpan rei'istä ainetta ja
    repimään. Ekalla vähän pyöri ja toisella täytöllä jäi käymään. Ajaa kurautin rantaan ja totesin että vielä pyörii, joten keräilin kamppeet
    ja eikun pihaan.

    Oletin kaasareissa olleen jotain jaskaa kun kävi varsin hyvin, kunhan sai ensin pyörimään. Nytkin käynnistyy normaalisti, kylmänä kolmannella ja
    lämpimänä ekalla. Aiemmin tyhjäkäynti jäi välillä sinne kolmeen tonniin mutta nyt laskee heti 1600 kiekkaan. (Jaskat lähti suuttimista?)

    No, pitkähkön pohjustuksen jälkeen itse asiaan. Sitä en tiedä (vielä) liittyvätkö nämä tapahtumat mitenkään toisiinsa, mutta nyt
    siitä myllystä kuuluu oikealta puolen sellainen ilkeä nakutus koko ajan käynnissä ollessa.
    Kuullostaa vähän samalta kuin joku 600:nen Bandit kun venttiilivälykset on vähän isollaan.
    Käytin käynnistinkotelon irti mutta ei se ääni sieltä minnekään kadonnut. Eli, mistähän vikaa kannattaisi etsiä? Onko magneetossa jotain
    sellaista mikä voi alkaa ääntää noin vai menikö joku kampuran laakeri tmv? Ja ei kuulu ketjukotelosta vaan nimenomaan moottorin magneeton puolen kyljeltä.
    Voimaa tuntuu koneessa olevan, mutta ei tuolla hirviä liiemmin ajella.. Naksutus on tasainen ja muuttuu kierrosten mukaan. Ja kuuluu koko ajan, aina tyhjäkäynniltä
    asti.

    Kone on kuulemma remontoitu 1000 km sitten, mäntä suli, mutta tarkempaa tietoa ei ole mitä koneelle tehtiin. Männät on uudet ainakin kun tulpanreiästä kurkkasin.
    Kai ne jotain muutakin lie tehneet kun kuulemma 900 e oli remppa.

    Haittaa vähän tämä vuodenaika tuota rassaamista, tallissa kun on katto korkealla..

    -Antti
     
  2. Tuomoila

    Tuomoila switchback 600 / lynx 5900

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Itellä oli kans samanlaista nakutusta männä talvena, ja suosittelen aukaisemaan koneen ja kattomaan minkä on syöny!

    Itellä meni kampuran laakerit, sekä männät uusittiin tietty viel porailtiin ni johan nakutus loppui ;)
     
  3. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Joo tarttee kurkata kunhan on sopiva hetki. Kuullostelin äsken tarkemmin ja alkoi männänrenkaat epäilyttää.. Ettei kuitenkin olisi päässyt laihalla käymään jos jotain ylimääräistä oli polttoainelinjassa.. Nyt nimittäin röpöttelee enemmän kuin aiemmin, ihan kuin olisi rikkaammalla, voi tosin olla lauhalla kelillä osansa.

    Mitenkä nuo Fujit on porattavissa ja paljonko maksanee jos sellaiseen tarvitsee ruveta?
     
  4. rellu02

    rellu02 Well-Known Member

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Oiskohan tuo vauhtipyörästä magneetti lohjennu...?
     
  5. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Sen verran tuli eilen pimeässä purettua että kaasarit irroitin. Kurkut on pykineet ulkopuolelta mutta ehjät kuitenkin.
    Magneeton puolen pytty on leikannut. Naarmut kauttaaltaan männässä ja oletettavasti sylinterissäkin. Kytkimen puoli ihan ok,
    edellisen rempan hoonausjäljet näkyvät vielä. Leikannut mäntä aika kuivan näköinen (kirkas) verrattuna ehjään. Puretaan lisää kun keretään..

    Onko tietoa, mitä suunniilleen kustantaa poraus ja mitkä männät tuohon kannattaa laittaa? Molemmat pytyhän ne on vissiin laitettava samaan kokoon..
     
  6. loisteputki

    loisteputki Well-Known Member

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Yksi vaihtoehto on, että laitat ostetaan osioon imoituksen että pytyn tarvitset ja siihen ostat uuden männän. Tai voi olla että löydät pytyn mäntineen. Tasapainon takia männät pitää olla samaa kokoa.
     
  7. Sape

    Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    monoblock kone, ei onnistu. Tai onnistuu muttei välttämättä tuo toivottua säästöä.
     
  8. karpaasi1979

    karpaasi1979 lynx 3900

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Tjaah, eli varsin perinteinen koneen tappaminen?
    Jäätä/ suoraa kevyellä pinta kaasulla lipotellessa, ranta lähestyy, ja ruvetaan hennosti pikkuhiljaa kaasua löysäämään, menee laihalle... ja tonnin nirsk!? Jahka saat sen koneen kuntoon, niin putsaileppa suuttimet valkoisen paperin päällä kaasupillisarjan rotsilla... Kerro sitten minkä väristä sie löysit... ;D
     
  9. loisteputki

    loisteputki Well-Known Member

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    No sitten molemmat pytyt poraukseen ja uudet männät.
     
  10. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Suuttimet ja kaasarit yleensä oli tosi siistit.. En tosin rassaillut sen kummemmin, paineilmalla puhaltelin.. Vettä siellä on kyllä voinut olla, sitä ei tullut porkattua kun kippasin kaasarit ylösalaisin ja annoin valua..

    Miten on tuon öljyvaijerin kireys? Kuuluuko sen olla löysällä tyhjäkäynnillä vai pitäisikö siinä olla vähän vetoa kun kaasu on pois?
     
  11. Juhaaaa

    Juhaaaa Member

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Moro..
    tääläkin olis kans kysymys et mahtaiskohan olla jotain laakereiden tai mäntien kanssa jotain häikkää, kun kelkka on classic tourinki fujin 488 nestekoneella ja moottorin ollessa kunnolla lämmin alkaa kuulumaan sirinää/pientä nakutusta koneesta, enemmänki just käynnistinnarun puolelta.. kylmänä tai hieman lämpösenä ei mitään ylimäärästä kuulukkaan. puristukset mittailin ja molemmat oli tasan 7,5bar ja mäntiä kun kurkistelin imu ja pakopuolelta niin pientä hankauma/naarmua oli, mutta ne ei ollu mitenkään syviä et olis sormeen pahemmin tuntunu. vetojakin tuntuu olevan sen mitä tollaselta voi odottaa ja muutenkin käy tasasesti ja nätisti.

    kelkkaan on tehty joku 800 kilsaa sitten alakertaan remonttia kun yksi vanhoista omistajista oli laittanu ketjukoteloöljyä tuorevoiteluun ja sieltä oli kiertokangen laakeri menny ja sillon on vaihdettu ainakin kiertokankiin laakerit ja toinen kankikin tais olla vaihdettu.. paremmin nyt en muuta muista mitä oli tehty ja koneistamolla tarkistettu, kun ne paperit on tuolla jossain ja ei enää viitsi alkaa etsimään tähän aikaan..

    kattelin tossa vielä sähköpostia ja edellisen omistajan mukaan tällästä olis sinne väkästelty:
    Moottori purettu, kaikki osat ja niiden kunto tarkastettu. Uusittu kaikki tiivisteet, stefat, laakerit ja toinen kiertokanki. Lisäksi kampiakseli tasapainotettu. Eli sisuskalut yläkertaa lukuunottamatta uutta vastaavassa kunnossa. Männät ja sylinterit ovat hyvässä kunnossa, eikä niitä ollut tarpeen vaihtaa/koneistaa.

    eli hyviä vinkkejä otetaan vastaan ja jos ei muu auta niin se on sit räjäytettävä osiin:p
     
  12. HJR

    HJR Well-Known Member

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    AnttiS:n tarinasta tulee mieleen ihan omat ajot 500 Classic Touringilla aikoinaan. Jäätä pitkin tuli ajeltua emännän kanssa 2 päällä körötellen. Sitten ennen rantaan tuloa urku auki muutaman sata metriä ja kun löysäsin kaasua, niin ilmeisesti lämpöleikkasi, koska kone tukehtui ihan täysin. Käyntiin kyllä lähti, mutta pihaan päästyä männän rengas suli mäntään kiinni ja se oli siinä. Silloin kun en vielä mitään ymmärtänyt, niin laitoin vaan uudet männät, hoonasin pytyt ja putsasin kaasuttimet. No eihän se kestänyt kasassa kuin vajaat 100 km ja narahti uudestaan kiinni niin, että männät sulivat. Siitä sitten viisastuneena alakerta auki ja uudet stefat sekä laakerit koneeseen. Tuon jälkeen alkoi pysymään tulpat ruskeina ja mäntien laet kevyessä karstassa.
     
  13. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Katso Juhaaaa ettei oo männänrenkaita jumissa jos on vähän hiponut joskus.. Mulla oli puristukset terveemmässä 7,5 ja tuossa narahtaneessa 6,5 baria. Ei tuo pahasti naarmuinen ollut, saattaisi mennä jopa hoonaamalla. Jos vaan ehdin niin käytän huomenna pajalla katsottavana.

    Oli muuten kympin vakiota pienemmät pääsuuttimet, liekö merkitystä hipaisuun..? Neulat kolmannessa pykälässä. Alakerran avaan vielä, ensin kuitenkin irroitan vauhtipyörän kun kone on vielä paikallaan. Jos saan sen irti.. Tuli vähän liian innokkaasti työstettyä tuota ulosvetäjää, antaa periksi ennen vauhtipyörää..

    Onko tietoa mikä on fujin maksimiporaus? Epäilen että tuo on nyt 73,00, ainakin männissä on päällä joku numerosarja joka päättyy 7300. Tuolla minun kolmen euron tönärillä on melko turha mitata, rullamitallakin saa tarkemman mitan.. Wisecolla näkyy ainakin olevan 73,50 -kokoa, liekö muilla valmistajilla?
     
  14. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Jees, pytyt saa porauksesta ensi viikon alkupuolella. 73,50 -kokoon menee, viimonen ylikoko. Vauhtipyöräkin irtosi kun käytti päätä ja oikeita työkaluja.. Ei kannata sellaisella tavallisella kolmijalkaulostajalla edes yrittää.. Se vetää liikaa ulkokehältä ja puristaa kartioliitosta. Sitten koin valaistuksen ja tein niistä kierrerei'istä vetävän mallin ja aijai, varmaan toisella räikänkäännöllä irtosi..

    Huom! Jos jollain on ylimääräinen (=halpa) Fujin sylinteriblokki jossain liiterin perällä, niin voisin olla kiinnostunut ostamaan.. Ei haittaa vaikka olisi naarmuinen, kunhan porausvaraa on pari pykälää. Olisi sitten pahan päivän varalle.. Tuntui putkitus töineen ja putkineen olevan jotain kolmen sadan luokkaa, sillä porauttaa jo neljästi..
     
  15. AnttiS

    AnttiS Polaris Indy 500 RMK -98

    Vs: Fujin 500 "nakuttaa"

    Pytyt tuli porauksesta, taisi selvitä samalla syy hieromiseen. Männät koneessa oli tosiaan 73,00 mutta pytyt on vasta nyt koossa 73. Aiempi poraus olikin porarin mittaamana 72,75.. Työnjälki muutenkin oli vähän toista kuin nyt. Aiemmat hoonausjäljet näyttivät lähinnä siltä kuin kasikymppisellä hiomapaperilla olisi vedelty. Kyllä "ammattimiehellä" ja Ammattimiehellä on vissi ero.
     

Suosittele tätä sivua