5900/ Finlandia

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä venakko, 3/8/08.

  1. venakko

    venakko Active Member

    Mitä eroa on perus 5900 lynxillä ja vastaavalla Finlandia-mallilla paitsi, että Finlandia malli on lyhyellä matolla. Onko kenelläkään kokemuksia Finlandia-mallista umpisella ajosta vai pitääkö olla pitkä peräinen siihen hommaan. Myöls muita kokemuksia kyseisestä kelkasta voi esittää. Olisi tyrkyllä Finlandia-malli kohtuuhintaan.
     
  2. Puppe

    Puppe BackyardKing

    On yks paskimmista keksinnöistä mitä Lynx keksiny. Osta suosiolla normaali viisysi.
     
  3. Tasala

    Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

    5900 finlandia on niin luxus malli normi 59:stä, on kiekkamittaria ja ööh no siihen loppu yleellisyydet ;D tai ainakaan tietä muita eroja ::)
     
  4. AnttiV

    AnttiV Member

    Minulla on muutaman talven verran kokemusta Lynx GLX Finlandiasta ja yhden talven verran kokemusta Forest Fox 380:stä Kainuun lumilla.
    Ensinnäkin, GLX Finlandiassa tosiaankin on kierroslukumittari ja muuten rakenne on sama kuin GLX 5900:ssa paitsi, että telasto on ilman jatkoperää eli matto on lyhyt. Siitä johtuen painoa on ehkä 20 kg vähemmän.
    GLX Finlandia kyllä menee eteenpäin umpihangessa kohtalaisen hyvin, mutta lyhyen maton takia kelkka tamppaa syvän uran, minkä johdosta eteneminen on melko verkkaista ja bensaa kuluu enemmän. Jatkoperättömän telaston takia peruuttamalla ei pehmeällä lumella pääse yhtään mihinkään, koska tela pyrkii kaivautumaan voimallisesti. Itse ainakin totesin myös leveät suksimuovit ehdottoman tarpeelliseksi varusteeksi kyseiseen kelkkaan.
    No, missä tilanteessa Finlandia on sitten ehkä parempi kuin 5900? No ainakin kovalla tai puolikovalla pinnalla ajellessa olettaisin, että Finlandian ohjaaminen on kevyempää, ja että se kääntyy pienemmässä tilassa. Jos sitten haluaa myös joskus "vauhdin hurmaa", niin Finlandia pienemmän massansa takia soveltuu siihen hitusen paremmin kuin 5900. Minä käytän Finlandiaa myös tamppauskoneena polkujen tekemiseen, mihin se soveltuu 5900:ta paremmin suuremman mattopaineensa takia :)
    Ja sitten lopuksi mainitsen, että Forest Foxilla voin melkeinpä ajaa peruuttamalla sellaisiin paikkoihin, joihin Finlandialla pääsee etuperin :)
     
  5. Kinvaro

    Kinvaro Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Nostetaampa vanhaa aihetta. Onko joku laittanut finlandiaan jatkoperää? Jos on niin millaisen ja onko iso operaatio?
    Olen omaani ajatellut pitempää mattoa.
    Kelkka on GLX Finlandia vm-89 ja nykyinen matto on 50x330.
     
  6. summit

    summit ski-doo expedition LE 900 ace turbo

    Vs: 5900/ Finlandia

    Onhan niitä aikapaljon lehtimäen jatkoilla tehty,
    lehtimäen sivuilla on myös kuvia jatketuista kelkoista...
     
  7. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: 5900/ Finlandia

    GLX Finlandia ei itseasiassa ole laisinkaan paskempi laite.. Itsellä on kokemusta Finskistä melko monelta vuodelta. Tosin, pentuhan minä silloin olin, mutta kohtuu paljon sillä silti tuli ajeltua.

    Jostain 83/84 mallista lähtien (ilmeisesti) Finlandia on poikennut 5900sesta paitsi lyhyen mattonsa, niin myös kierroslukumittarin verran. Jos joku ei kelkallansa suurempia umpissessioita kaipaa, mutta tarvii esimerkiksi hyvän pilkkikelkan, jolla luonnistuu myös jonkunlainen rauhallismielinen ulkoilu ja tulistelu, sekä tietyin varauksin myös reen veto, on Finlandia ihan kelpo valinta... Jos sellaisen vaan löytää. Ovat nimittäin kohtalaisenpaljon harvinaisempia kuin perus 5900set. Jos Finlandiasta pitäis valita evoluution huippu, niin se olisi ehdottomasti viimeinen Finlandia malli, eli 1991nen GLX Finlandia LTS. Finskin seuraajaksi piti vuonna 1992 tulla Supra, mutta sen voittokulku päättyi jo tuotantovaiheeseen ja samalla loppui myös lyhyen leveätelaisen kelkan tuotanto.

    Ja hieno piirre Finlandiassahan on se, että kun huumori lyhyellä matolla räpimiseen loppuu, on Finlandia kohtaaisen helppo jatkaa 5900seksi. Ja jopa valmiilla 5900sen jatkopalikoilla.

    En ainakaan minä pysty tuota mallia paskaksi tuomitsemaan. Päinvastoin.

    Ja Lynxin historiaa hieman tuntevana täytyy todeta, että ei Finlandia suinkaan ole yksi paskimmista Lynxin keksinnöistä.. Se vaan sattuu olemaan yksi suorimmista Lynx AS50sen jälkeläisistä.
     
  8. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Termos,

    viime viikonloppuna meillä oli reissulla mukana 1980 mallin GLX. Siinä on ollut jo vuosikausia 5900 alusta ja viime talvena keulakin muuttui "LTS" malliseksi joka tarkoittaa Exciterin etupäätä. Hyvin olivat etupäänkin istuttaneet. Mutta, muistellaanpa vanhoja. :) Hyvinhän tuo tuli mukana samoilla reissuilla -80 luvun puolivälissä, mukana Finlandia, 3900, 5900 ja Viking 1. Pitää yrittää kaivaa kuva esille kelkan nykykuosista puhelimesta. :)
     
  9. Kinvaro

    Kinvaro Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Tuota jatkamista juuri mietinkin. Oisko Lehtimäen 04-3000 joustava jatko sopiva tuohon Finlandiaan? Ja riittääkö säätö 50x392 matolle.?
    Muuten tuo on ihan hyvä peli ja välillä kaipaa pitempää mattoa:)
     
  10. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: 5900/ Finlandia

    Ihan äkkiseltään en alkais sinne mitään oikeasti kaupasta ostettua jatkoa laittamaan... Varmuudella Nettivaraosasta ja kaikenmaailman purkaamoista löytyy oikeaa 5900sen alustaa ja vaikka tuota jatkoa kaikkine hilppeineen ihan kohtuu edullisesti.. Eikä vissin tartte ku muuan niitti porata auki ja vetää vaikka soppeleilla pulteilla ja kierrelukitteella kiinni, ellei laita koko alustaa sellaisenaan. Vaan miksipä tuo Lehtimäki ei kävis, jos haluaa semmoisen sinne laittaa.

    Mutta jos haluaa saada Finlandialle okeasti uuden elämän ja lyhyt matto kaihertaa, niin Lynxin leveä RCG alusta alle vaan. Samalla mattopäivitys vaikka 32milliseksi, niin johan pelittää. Sitten tietty jää tuo etujousitus, mutta jos on esimerkiksi 1991nen Finlandia, niin siinäkin on jo LTS vakiona.
     
  11. HJR

    HJR Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Jaa... minulla oli syksyllä ostoilmoitus 5900:sta ja sain tarjouksia kaikkiaan noin 15 kpl. Niistä muistaakseni 5 oli Finlandioita. Yllätyin miten montaa yksilöä tarjottiin, vaikkei niitä Nettimotossa kovin usein näy.

    Yhtä 5900:sta kävin katsomassa ja siihen oli vaihdettu Finlandian telasto ja matto. Äkkiseltään aika samaa kauraa näytti telasto olevan kuin 5900:ssa, mutta jatkoperä puuttui. Rumahan se oli kun tarakka tuli puoli metriä telasta yli ;D
     
  12. Vs: 5900/ Finlandia

    pakkohan tänne on puolustautua, kun kysseisen vekottimen omistaa ja hyvä on olt, mitä ny kaasu välil hirttänt ja jarrukii meni uusiksi ja sytkäosat kans.

    umpihanke tulee pääasiassa kurvailtua ja hyvin on menny (etenkin kun suksiin laitto 23cm leveet vuotsolaiset), kii en o jääny kertaakaan, mutta varmasti se pitkämalli on parempi umpihankeen kuitenkin ja varmasti myös reen vetoon.

    hyvä on ollu "paikallisliikenteeseen" ja hiihtolatujen vetoon ja pehmeessä perruutus ei onnistu, kaivaa vaan ittesä syvälle heti puolenmetrinjälkeen, siitäkin on noustu.

    ja tuota kieppikelloa ei kyllä miun masinassa ole ::) vuosmalli on 84 ja kuvan laittasin kun ossaisin.

    jospa perehyn kuvienliittämiseen joskus sitten.

    edellinen kelkka oli ac zr700, ni siihen verrattuna on vähä eri masina, mutta katinkaa olin kii vähän liianmonet kerrat. ::)
     
  13. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Tässä näitä kuvia mitä lupailin. Tolppien päissä led työvalot.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  14. xc 500 sp

    xc 500 sp Vanhaa rautaa

    Vs: 5900/ Finlandia

    ^ Rouhee peli, onko tuo keltainen taulu tv tangossa gps?
     
  15. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Navin kotelo.
     
  16. vinski

    vinski Ski-Doo Summit 850 X -20

    Vs: 5900/ Finlandia

    Mikä navi sulla tuossa on? Onko tuo kotelo joku yleismalli vai juuri kyseiseen naviin tarkoitettu?
     
  17. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Kaverin kelkka, ei minun. Oli kyllä puhetta kotelosta mutta mallia en muista. Hakkapeliitta sinne mahtui, vedenpitävä mutta ei lämmitettävä, muistaakseni.
     
  18. Kinvaro

    Kinvaro Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Mikä on variaattorihihnan oikea leveys? Paikalla olevan hihnan leveys on nyt 29mm. Voiko hihna jo olla lopussa kun vaatii aika paljon kierroksia että pääsee liikkeelle.
     
  19. dvdr

    dvdr Well-Known Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    32mm. Taitaa vaihto olla edessä. Ei oo kallis. 1049 malli
     
  20. Kinvaro

    Kinvaro Member

    Vs: 5900/ Finlandia

    Kiitoksia tiedosta.
    Osaako joku antaa yksinkertaista neuvoa miten tuo olis helpointa vaihtaa?
     

Suosittele tätä sivua