Pelastushelikopteri Aslak

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Nalle, 27/11/11.

  1. JariTapani

    JariTapani Guest

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    Jossain vaiheessa tuosta raja-hekosta jo tuola mainittinki ja pitänee vähän toistella, mutta ei se mittää. Jäpälä on siinä kyllä oikiassa, että raja-heko lentää paskemmissa keleissä ku aslak, koska sitä ei sido millään muotoa mitkään hems lainsäädännöt etc. JIM kanavalla näkyvässä pelastushelikopteri-sarjassa pörräävissä rajan koptereissa on ensihoidon koulutuksen saaneet maurit töissä, mitä rovaniemeltä käsin operoivassa koneessa ei ole. On pojilla hyviä ja ajantasalla olevia vehkeitä, mutta koulutus on ensivastetasoa. Itekki oon pari ''keikkaa'' käyny raja-heko:n kyydissä istumassa, kun mieluusti ottavat ensihoidon ammattilaisen sinne kytiin. Hirveästihän ei tuohon raja-hekoon näillä palkisilla kannata luottaa, kun se voi olla vaikka vaasassa lentelemässä. Aika harvoin kone sattuu olemaan rollossa tahi lapissa. Raja-heko:n hälyttämiseenkin kuluu aikaa n.30min-1h jätkät kun on kotivarallaololla ja hälytysketjukin on pitempi kuin normi pelastushelikopterissa. Mauri soittaa 112- häke soittaa tikeen - TiKe hälyttää rajahekon etc.

    Sitten vielä tuohon kiireellisyys hommaan. Ainahan se parempi on mitä nopeampaa saadaan ihmiset hoitoon ja monissa sairaus/onnettomuustapauksissa aikoja ei voi laskea tunteina, eikä kymmeninä minuutteina. Joskus kun se ihmishenki voi olla minuuteista kiinni. Joissain tapauksissa ei edes nopea apu paikalla auta pelastamaan ihmishenkeä, ei vaikka oltaisiin leikkaus-salissa leikkauspöydällä. Joissain tapauksissa taas pitää pystyä toimittamaan ihminen tietyn aikamääreen aikana sairaalaolosuhteisiin saamaan hoitoa esim. aivoinfarkti. Ja jalkapoikkisellaki sattaa olla kovat tuskat sielä metässä makoilla. Se puolituntiaki on pitkä aika oottaa kipulääkettä. Onhan joka paikassa palokunnan yksiköt, jotka touhuaa sen maurin sieltä kairasta vaikka väkisin tienlaitaan, mutta aikaa voi mennä toista vuorokautta, mihin kopterilla menee pari tuntia. Oon ollu hammaskairassa hakemassa muinoin keuhkokuumepotilasta 650 lynxillä ja yamaha wikingillä ku aslakki ei päässy lentoon. Aikaa tuolla keikalla vierähti 15h ennenku potilas saatiin ambulanssin kyytiin. Umpia pitkin mentiin ja monesti piti kelkat kirjaimellisesti kaivaa esille.

    Lääkäriasiasta vielä. Sana lääkäri on saanut jostain kumman syystä sellaisen statuksen ihmisten mielissä ettei mikään muu tai kukaan muu osaa hoitaa asioita kuin lääkäri. On 1:1000000 keikoista joissa oikeasti tarvitaan lääkärin fyysistä läsnäoloa. Saman asian hoitaa kouluttautunut pitkän työkokemuksen kentällä omaava ensihoitajakin, ellei jopa paremmin.

    Ja jos oikeasti muka säästöjä haetaan tällä systeemillä ni pers eellä puuhun mennään. Kustannukset tulee olemaan kovemmat kuin vanhalla mallilla.

    Varajärjestelmähän on onneksi jo kehitteillä. Norjan kanssa ollaan ilmeisesti huhujen mukaan tekemässä jonkinlaista rajayhteistyö sopimusta, joka soisi pohjoiseen lappiin esim kopterin käytön lakselvista joissain tapauksissa. Mitä ne tapaukset sitten on ja kuinka kaikki tulee onnistumaan onkin sitten ajan kysymys.
     
  2. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    Näyttäis vähän siltä, että kirjoittaja tietää mistä puhuu. Kiitokset selventävästä kommentista.

    Mun osalta tämä oli tässä.
     
  3. jiiipeee10

    jiiipeee10 Guest

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    taso noussut kun ennen ei ollut gsm puhelintakaan.ajellaan kairassa varovasti.ei pitis olla valittamista
     
  4. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    Joku mimmi soitteli tänään ja tinkas lahjoitusta. 70e tai 112e.
    ...hyvä tarkoitus jos rahat oikeesti menee perille?

    En nyt vidyllakaan muista et mikä se "taho" oli joka soitti. Lasku lähtee kotiin tuosta hommasta ja mukaan saa jotain krääsää.
    Kokemuksia?
     
  5. Knato

    Knato Well-Known Member

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    Varainkeruu lienee aika monessa tapauksessa ulkoistettu, eli ite kopteriorganisaatio kai sitä harvemmin tekee ite?
    Aslakille on tukea lähteny pariin otteeseen, pidän tärkiänä hommana.... totta se perille menee. Postissa tuli taulu seinälle ja jotain pikkutarpeellista.
     
  6. TR76

    TR76 Lynx Bd 850 re 3700 22.Lynx Bd 850 re 3700 21

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    Oon kanssa ollut pari kertaa mukana "tukemassa" tota, ja tosiaan taulut tullut.
    Mutta toivotaan että menis suurin osa rahasta oikeeseen ja alkuperäiseen tarkotukseen eikä myynti firmalle, muuten on vähän turhan arvokas paperitaulu.
     
  7. lakape

    lakape Well-Known Member

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    ;Dkannatan ja osallistunut ostamalla 2 kpl pipoa a n.250,00e ;D
     
  8. LeviSLED

    LeviSLED Guest

    Vs: Pelastushelikopteri Aslak

    http://yle.fi/uutiset/levin_tukehtumistapaturma_nopea_apu_jai_kayttamatta/7241110

    Siinä tulikin sitte tämän pelleilyn ensimmäinen kuolonuhri.

    28.4.2014 Lapin sairaanhoitopiirin johto (johtajaylilääkäri ja ensihoidon vastuulääkäri; nimien mainitseminen taitaa olla täällä kiellettyä, mutta jokainen löytää halutessaan noiden viranhaltijoiden nimet) paheksui Aslakin yrityksiä "kaapata" ensihoidon hälytystehtäviä. Vastuulääkärit siis antoivat tiukan määräyksen, ettei Aslak saa missään tilanteessa tarjota itseään ensihoidon hälytystehtäville. Aslak voi siis osallistua tehtäville vain silloin, kun ensihoidon kenttäjohtaja sitä erikseen pyytää.

    3.5.2014 Nainen tukehtuu Levillä hotellin ravintolassa lounastaessan, ambulanssilla matkaa 21 kilometriä. Aslak on paluumatkalla etsintäkeikalta, ja alle viiden minuutin matkan päässä kyseisestä hotellista, mutta tekniikkapuutteiden vuoksi kopteri ei näy ensihoidon kenttäjohtajan karttasovelluksessa. Sairaanhoitopiirin ehdottoman kiellon vuoksi Aslak ei voi itse tarjoutua apuun.

    14.5.2014 Ensihoidon vastuulääkäri sanoo haastattelussa, että jokaisen hoitoalan ammattilaisen velvollisuuteen kuuluu auttaa niin hyvin kuin pystyy. Siksi Aslakin miehistön olisi pitänyt tarjota omaa apuaan. Haastattelussa hän tosin unohtaa mainita, että on itse henkilökohtaisesti kieltänyt Aslakkia tarjoutumasta ensihoidon tehtäville.



    Kyllä alkaa pikkusen keittään tämä touhu. Johtajat yrittää pönkittää omaa arvovaltaansa näillä ääliömäisillä päätöksillä, ja kehtaavat vielä peitellä omia mokiaan syyttämällä muita ja vetoamalla hoitajan etiikkaan..
     

Suosittele tätä sivua