Jäämereltä Kuusamoon

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä DonJuan, 6/3/17.

  1. DonJuan

    DonJuan Well-Known Member

    Terve Kelkkakansalle

    Olemme lähdössä pienellä porukalla ajamaan kelkoilla Norjan Tanasta kohti Kuusamon Rukaa. Ajankohta on kolmen viikon päästä.

    Reittisuunnitelma menee jotakuinkin noin (tankkaukset & syömiset huomioon ottaen):
    http://www.kelkkareitit.fi/?lon=28....,27.28176,66.11857,28.21993,66.16701,29.13296

    Lähtö hieman Tanan pohjoispuolelta ja reitti sieltä Nuorgamiin tulee Tenojokea pitkin:

    Kyssäreitä reittivalinnasta joihin olisi kiva saada asiantuntevaa apua:
    - Onko Teno turvallinen ajaa / voiko siellä törmätä voimakkaammin virtaaviin paikkoihin joita olisi syytä vältellä?
    - Pitkä Inarinjärven ylitys -> onko merkattu / turvallinen ajaa?
    - Ivalojoki -> turvallinen myöskin ajaa?
    - Näyttääkö muuten reittivalinta passelilta vai osaako joku äkkiseltään sanoa että joku ura on poikki tms? Reittivalintojahan on useampia mutta jos noista katkoista tietää etukäteen niin ei tartte ajaa kovin montaa hukkalenkkiä

    Kiitoksia jo etukäteen.
     
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Pari asiaa,

    - Inari on turvallinen ylittää näin talvella. Mutta kuten järvi aina, vettä voi olla jäällä. Inarilla voi myös tulla jäänsortumia. Huomioikaa keli, eli tuiskulla voi reitti olla hakusessa. Eli GPS mukaan.
    - Ivalojoki on luultavasti ihan ok. Pysykää jäljillä.
    - Reittivalinta näyttää järkevältä.
     
  3. asa

    asa SKI-DOO RENE 1200,SKI-DOO R8 -64,SKI-DOO ELUKKA

    Itse oon tykänny ajella tuosta pykälää lännempää eli hammastunturin kautta, Siellon reitit ollu aina tosi hyviä (paljon mukavampaa ku järvellä)
     
  4. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Kuukausi sit tuli ajeltua noi reitit läpi.
    Tenojoki on kepitetty Jäämereltä asti tanan kautta Nuorgamiin. Just ennen Tanaa reitti hyppää maalle kiertämään sulaa Tanan kohdalla ja palaa jäälle Tanan jälkeen.
    Myös inarinjärvi on kepitetty ja railoista oli myös varotukset.

    Ivalo-Nuorgam väli on 200km eli lisäbensat mukaan tai sit Näätämössä mutka tankille.
    Tai sit ajaa tuolta Nuorgamista jompaakumpaa kautta Kaamaseen niin sillon jää tankkausväli alle 150km ja jää järven ajaminen pois.

    Vuotsosta menisin Tanhuan kautta Savukoskelle ja sieltä Sallan kautta Rukalle kun en tykkää kulkee noita "valtaväyliä"
    ...se Tanhua-Savukoski reitti ei näy tolla kartassa.

    Monenko päivän reissu? Missä majotukset? Yhdelle päivälle kertyy vähä syötettävää.
     
  5. DonJuan

    DonJuan Well-Known Member

    Ok kiitoksia kaikille.

    Tarkoitus on yöpyä Saariselällä ja siitä sitten seuraavana päivänä Rukalle.

    Toi pitkä Nuorgam-Ivalo väli on hyvä huomio. Jokaisella kuskilla on alla Xtrimmit 600 nelarikoneilla, ja ainakin papereiden mukaan niillä pitäisi taittaa melkein 300km ilman tankilla käyntiä, mutta on tietysti toinen asia uskaltaako siihen luottaa. Vai mitä on muut kuskit mieltä? Toki lumen määrä etc vaikuttaa kulutuksen määrään.

    Inarinjärven ylitys jäänee väliin, jos on pakkasta liikaa. Metsässä / reitillä kovempikaan pakkanen ei meinaa niin paljoa, kuin jäällä ajettaessa. Ja tuota Inarinjärven jäätä on ihan kiitettävästi, niin ei ole kiva jäätyä sinne.

    Löytyykö toi Tenojoen ja Nuorgamin risteys helposti (siis kohta mistä poistutaan Tenolta)? Onko siellä viitat vai pitääkö vaan olla valppaana? Meillä on kaksi gps:ää kelkkareitit.fi reiteillä varustettuna, mutta Norjan puolen reittejä niissä ei ole.
     
  6. DonJuan

    DonJuan Well-Known Member

    Tuo Tanhua - Savukoski välinen reitti onkin mielenkiintoinen. Eli oletettavasti reitti Savukoskelle päin lähtee jostain tuosta Tanhuan kaupan kohdalta ja menee lähelle Savukosken nestettä?
     
  7. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Linq kannun kanssa menee kyllä, lyhentää kävelymatkaa huomattavasti jos sattuukin bensa loppumaan. Jos ollaan oltu pienellä porukalla reissaamassa ja kaikilla on linq kannut mukana niin on yleensä vielä pihdattu viimeiseen asti linq kannun kaatamista kelkkaan, niin hätätilassa voi yhteen kelkkaan kaataa parikin kannullista bensaa jos oikein meinaa ongelmia olla. Esim jos joku kelkka hajoaa niin se rikkinäiseen kelkkaan kaadettu linq kannullinen ei hirveästi lämmitä mieltä ellei ole imuletkua mukana.

    En nyt muista oliko Nuorgamin edustalla viittoja, mutta kyllä sen huomaa kun siihen Nuorgamiin tulee kun alkaa rakennuksia olemaan joenvarressa. Seuraatte vaikka gepsistä mistä tuo Nuorgamista etelään lähtevä reitti alkaa niin sen perusteella osaatte nousta jäältä oikeasta kohtaa. Kartmanin kartat vois olla hyvä lisä ottaa mukaan, ainakin ite ottasin.

    Tanhuan kaupalta menee reitti Savukosken nesteelle. Siitä välistä se idän puoleinen reitti on poistettu käytöstä eli pitää ajaa lännen puoleista reittiä. Sitä idän puoleista, poistettua reittiä, ei edes havaitse maastosta ellei oo gepsissä opastus suoraan savukoskelle eli ei siinä eksymisvaaraa ole. Nämä näkyy siis vain kartmanissa ja savukosken paperikartassa.
     
  8. vaarikka

    vaarikka Well-Known Member

    Kato retkikartasta.
    Vasemmalta valikosta karttatasot ja sieltä valitset moottorikelkkareitit ja urat.
    Sieltä löytyy Saukoska-Tanhua ura.
    Valikosta voi valita myös tuvat,kodat ym. ym.


    https://www.retkikartta.fi/
     
  9. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Offtopikkia, mutta saahan sen bensan hyötykäyttöön ilman imuletkuakin, jos vaan ei ole kyseessä nelari (harvemmin). Toki ei ole niin kätevää.
     
  10. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Joo,

    On noita kippailtu katolleen ja valuteltu bensoja limukkapulloihin jne :d
     
  11. ITP

    ITP Well-Known Member

  12. neliveto

    neliveto Well-Known Member

    Tenojoki Tanasta Nuorgamiin on yleensä hyvä, ei vaaranpaikkoja kunhan pysytte tikuilla. Jäältä nousu muuan sata metriä Nuorgamin lomakeskuksen jälkeen. Siinä törmällä on semmonen mutterikota ja menee pikku lätkäkaukalon vierestä Sami motorsin pihalle. Siitä tien yli ja oikealle ja marketin vasemmalta puolelta rinne ylös. Sevetistäkin saa bensaa ja hyvää ruokaa Peuralammen campingiltä jos tilaatte etukäteen. 2€/l oli ainaki viimeksi.

    Menisin ite mieluummin tuota Inarin länsipuolta, jos jotain sattuu niin on tie lähellä.

    Ivalojoella ei mitään ongelmaa kun pysytte tikuilla
     
  13. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    On sitä nelarinkin tankista kallisteltu lynssiin ainetta limupullon välityksellä. Häätyy kattoo mille kyljelle kääntää. Nykyisin kyllä kulettanu letkua matkasa;)
     
  14. DonJuan

    DonJuan Well-Known Member

    Ok, hyvä tietää että tuolta Sevettijärveltä saa myös bensaa. Se ratkaisee tuon pidemmän tankkausten välin hyvin. Pitääkin soitella sinne ja varata bensat & pöperöt.
     
  15. neliveto

    neliveto Well-Known Member

    Tuo imuletku venttiilillä on maailman paras keksintö. Muutaman kerran (liikaa) on joutunu suoralla letkulla imppaamaan. Mötönetistäki saa vastaavia
     
  16. DonJuan

    DonJuan Well-Known Member

    Tästäpä pikainen kooste reissusta:

    Kelkkojen selkään hypättiin torstaina. Lähtöpaikka oli Norjan Tana ja sieltä ajeltiin ensin Tenoa pitkin jäämeren rannalle. Siellä nopeat selfiet, käännös takaisinpäin ja sitten matka jatkui Saariselälle. Reitti kulki akselilla Nuorgam - Sevettijärvi - Ivalo - Saariselkä. Sevettijärvellä syötiin hyvin Peuralammen Campingillä ja samalla saatiin tankit täyteen.

    Saariselällä herättiin rapeaan -20 asteen pakkaseen ja ensimmäiset kilometrit meni naamat jäässä. Mutta siitä sitten päivä lämpeni ja matkan teko muuttui huomattavasti miellyttävämmäksi. Reitti tokana päivänä meni akselilla Vuotso - Tanhua - Savukoski - Saija - Salla - Ruka. Koko reissulle tuli kilometrejä 745 joista toisena päivänä kiitettävät 407km.

    Ainut sekoilu reittien kanssa tuli Tanhualla, jossa piti etsiä risteystä Savukoskelle pariin otteeseen.

    Kelkat toimi kuin unelma eikä kenelläkään tullut mitään ongelmia niiden kanssa. Kuskitkin säilyi jotakuinkin kunnossa.

    Suuri kiitos Stella Polaris Adventures Oy:n Marko Mustoselle joka heitti meidät Rukalta Tanaan. Hyvä kalusto ja ammattimainen kuski. Voin suositella!
     
    tmylsy, Joske ja Värjäri tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua