Kansipulteista

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Ässä, 11/11/08.

  1. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Olis tossa yks pollen 900 kone kansi irrallaan ja pultit jossain päin maapalloa.. Eli pultteja pitäs joskus löytää, mutta minkälaiset ne sen omat kansipultit on? amerikan ihmemaan räjäytyskuvissa ja osaluetteloissa näyttää maksavan vajaa 4$/kpl niin tulipa vaan mieleen, että minkä takia on noin kalliit pultit? Suomen hinnoilla luultavasti maksaa tuplasti ton mitä jenkkilässä. Ei toi budetti nyt varmaan noihin pultteihin kaadu, mutta kiinnostaa minkälaiset pultit maksaa sen 50-100€/kierros.. korjatkaa jos olen väärässä hinnoista..
     
  2. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Tuolla hinnalla varmasti samaa hyvää ainetta ku strippibaarin tangot 8) jösses mikä hinta ::)
     
  3. JariG_

    JariG_ Well-Known Member

    No onks tosa sinkuvat kansipultit et pitää vaihtaa joka kerta ja silleen. Tosin ei kait ne silti oo pulttia kummemmat jos sais sen matskun spexit käsiinsä.

    Yamppasami ja reimondi kuiten muistaaksneni josaki topitsassa puhu et ei ne kelekan kansipultit oo ainakaan siinä mielesä sinkuvia ku auton kannen et ne veettäs osittain plastisen myötörajan yli ja tarvis joka kerta vaihtaa.

    ..let the spekuleishön continue :D
     
  4. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Ei muutako kaupasta vaan hakeen pultit. Vaikka jotain kuusiokolokannalla olevia niin näyttää nätiltä. Ei oo pulttia kummempia, hinta vaan tahtoo nousta kun ne laitetaan yksittäispakatuiksi alkuperäisosiksi. En oo ainakaan yhessäkään vielä törmänny mihinkään sen kummallisempiin.

    M8X1.25X55  näyttäs olevan ja 12 kappaletta menee.
     
  5. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Mä oon ollut ainakin siinä käsityksessä ettei ne pultit oo mitään sillai venyviä että pitäs vaihtaa joka kerta. Paikallisen pollekauppiaan mukaan yhden fusionin kansipulttien päässä luki 16.9, kun kävi vaihtokelkasta katsomassa. Enempää ei osannut sanoa. Kiinnostais vaan tietää miks ne olis 16.9 pultit kun ei kai ne ihan niin lujille joudu kuitenkaan, ettei normaalit 10.9 tai vaikka 12.9 pultit kestäis kun kerran kierteetkin on alumiinissa? Ja en oo kyllä ikinä törmännyt missään 16.9 pulttiin, niin jäi vähän vaivaamaan, että mitä toi lukema tarkoitti.

    edit:

    Yamppa: samaa katselin että M8x1.25x55 pultteja on ja juurikin tuota arvailen uskaltaako laittaa ihan perushyvät kuusiokolopultit..

    edit2:

    Onko sillä mitään eroa jos 8.8 tai vaikka 12.9 pultit vedetään samaan momenttiin? Eli kuinka paljon sinne kannen alle tulee painetta palotapahtuman aikana ja venyykö pehmeämmät pultit silloin enemmän? jos nyt lähdetään vähän teoreettiselle linjalle...
     
  6. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    No ei se kovuus ainakaan voi olla. Noissa kestää ihan kevyesti normu 8.8, johan nekin kestää huomattavasti enempi ku ne kierteet sielä alumiinissa. Nimimerkillä kokemusta on :D Ihan tasan tarkkaan uskaltaa laittaa normaalit. Me on niitä useampaanki koneeseen laitettu eikä pultit oo koskaan pettäny.
     
  7. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Hieno homma. Voidaan jatkaa spekulointia, mutta hyvä kuulla että normi pulteilla on kasailtu noita koneita.
     
  8. Ismo

    Ismo M1100T Summit800

    Ja sitten tarkkana momenttien kanssa, kun vääntelet kiinni. Olen kerran vääntäny tuosta kierteen pilalle, vaikka käytin momenttiavainta. Sain silloin oikean(?) momentin korjaamolta, mutta en yhtään muista, paljonko se oli.
     
  9. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Ippe69 laitoin yv:tä.. Täytyy tutkia jostain ne momentit sit kun niputan ton koneen ja pitää mielessä toi..
     
  10. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Noitten kansien ja sylintereiden kiristysmomentithan ovat useimmiten varsin vaatimattoman oloisia. Itsellä ei kyllä ole luotto riittänyt johonkin 15Nm tiukkuuteen, vaan olen pikku hiljaa tasaiseen kirien ja pultin koon huomioiden rannemomentilla napannut pytyt ja kannen kiinni. Sitähän voi miettiä tarviiko tuommoinen mitätön momentti kuinka kovaa pulttia, sinkumisesta puhuminenkin taitaa olla vähintään liioittelua ::)
     
  11. JariG_

    JariG_ Well-Known Member

    Riski-Visa varmaan osaa sanoa miten nää oikeesti menee ku on vissiin joskus laskeskellu näitä hommia työkseen? Mut sitämukaa ku lujuusluokka kasvaa ni:

    -murtolujuus kasvaa (kestää enempi kuormaa ennenku napsahtaapi)
    -kovuus kasvaa.. ja samalla murtovenymä pienenee. eli pienempi venymä suhteessa pultin alaan aiheuttaa murtuman ku pultti lujeneepi
    -luokile 3.6-6.8 annetaan myötöraja joka kasvaa luokan noustesa (180-480MPa)
    -luokile 8.8-12.9 annetaan venymäraja joka kasvaa luokan noustesa (640-1100MPa)

    Jos veät pultit samaan momenttiin, sanotaan ny vaikka ni 8.8 pulttilla on lyhyempi matka myötörajalle ku 12.9 pultilla venymärajalle.

    Eli pehmeempi pultti alkaa sinkumaan pienemmällä kuormalla mutta se jatkaa pitkästi sinkumista ennenku napsahtaa. esm. 8.8. luokka, myötöraja 640MPa, Murtoraja 800MPa, 20% rajojen ero.

    Kovempi pultti venyy vasta isoilla jännityksillä mutta sen murtoraja on het kohta venymärajan jälkeen. esm.12.9 luokka, venymäraja 1100MPa, murtoraja 1200MPa, 8,33% rajojen ero.



    BOTTOM LAIN OISKO NÄIN ET:

    pehmeempi pultti venyy pienemmällä jännityksellä JOS jännitys nousee myötörajan yli.

    saa korjata jos oli virheitä, nämä ois tulkintoja SFS-ISO 898-1:tä :)
     
  12. Ässä

    Ässä G4 RS & REX2 RS

    Näinhän se menee. Tiedä sitten minkälaisia voimia noihin tulee, mutta uskoisin ainakin, ettei tuu mitään järkyttäviä rasituksia kun se kansi on kuitenkin 12 pultilla kiinni ja momentit on aika pienet. täytyy hakee jotkut sopivat pultit vaan ja lyödä kansi kiinni. :)
     
  13. Antsa

    Antsa 900Ace expe LE & 600 AceT Rene 154"

    muistahan toki että se palamistapahtuman aiheuttama pystysuuntainen liike on myös siellä pultin takana kuormana
     
  14. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Speksata toki voi vaikka maailman tappiin asti, mutta perus 8.8 pultit kestää kuitenki
     
  15. JariG_

    JariG_ Well-Known Member

    hm oliko pakko :/
     
  16. Hansanen

    Hansanen Well-Known Member

    Tästä uskallan olla vahvasti erimieltä.
    Viime talvena kasasin yhtä rotaksin 600 konetta, ja siinä olikin sylinterin pultit M8. Edellisenä päivänä olin niputtanu kanssa 600 rotaksin, missä oli syl.pultit M10.
    No, momentti avaimeen muistista sama arvo, ku edellisenä päivänä ja kaks pulttia tuli katkastua ennen ku tajusin ;D
    Et kyllä ainakin siinä koneessa kesti alumiinissa kierteet enemmän, kuin 8.8 pultit! :)

    Ja tuota ns. "sinkuamista" tapahtuu joka ainoassa pulttiliitoksessa. Se pultti kun toimii jousena siinä liitoksessa.. ;)
     
  17. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    No en kyllä ole :eek:

    Töitten puitteissa kyllä olen joskus nähnyt kaikenlaista ja sieltä kun poimii hyviä juttuja omiin hommiin niin se ei ole edes työnantajalta pois 8)

    Mutta itse asiaan. Joku näppärä merkonomi vosi jopa laskea tarvittavien pulttien lujuuden. Muistaakseni noissa pensakoneissa paine nousee seoksen syttyessä jonnekkin max 40 bar tasolle, useimmiten taitaa jäädä alle. Sitten räknätään kannen pinta-ala niin sieltähän se kantta pullistava voima saadaan. Siitäpä sitten pulttien lukumäärällä jaettuna ja sopivalla arviokertoimella (piikkikuormituksen vuoksi) höystettynä päästään jo oikealle hehtaarille. Yhtä pulttia kohti voiman pitää jädä selvästi alle myötörajan, mihin JariG oli selvästi minua enmmän perehtynyt :-*
     
  18. Hansanen

    Hansanen Well-Known Member

    Eiköhän ingerjöörit oo tuol konetehtailla ne laskenu jo, enne ku on ruvettu pultteja ruuvailee noihin vehkeisiin   :p  ;D
     
  19. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Oho, yllättävä homma kyllä, itellä on kokemusta vaan niiden kierteiden hajoamisesta ;D No jokatapauksessa useampiki kone porskuttaa ihan perus pulteilla, mulla on ponynki kone ihan tavan pulteilla, eikä siinäkään oo ollu pulttien takia ongelmia, vaikka ruttua on aika rajusti. Kaiken muun kanssa kylläki on  ;D
     
  20. matti

    matti XRS 600 -07

    Lainaus opuksesta, jonka postasin tuonne aloittelija kysyy threadiin. Kannattaa pitää mielessä.

     

Suosittele tätä sivua