Bensa asemien luotettavuus?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä kaahari, 10/3/18.

 1. kaahari

  kaahari Well-Known Member

  Yhdeltä Kainuulais asemalta on bensaa haettu kelkkaan tuommoseen motonetin pönttöön jossa on kyljessä litra asteikko ja korvausilman korkki. Tasan 20 litraa tankatessa näyttää tasaisella n. 19 litraa vaan kannussa.. Empä oo ennemmin ajatellu asiaa, mutta nyt tuli huomattua eli heittääkö mittari vai tuo kannu?
   
 2. Porokone

  Porokone Well-Known Member

  Abc asemilla kans ku tankkaan aina 30 pyttyjä niin viivan kohdalla näyttää 31-32 asemasta riippuen.
   
 3. JuhaM

  JuhaM ArcticCatF1100turboRR

  Kevytrakenteinen kulmikas astia muotoutuu käytössä pyöreämmäksi, joten lähes aina pönttöön kuin pönttöön sopii enemmän kuin ilmoitettu tilavuus.
  Sitten taas jos jättää tyhjän lämpimän astian korkki kiinni pakkaseen, niin siihen ei sovi edes ilmoitettua määrää koska kyljet ovat lommolla sisään.
   
  aloittelija, TeHo, vetkulilm ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 4. carrillo

  carrillo Well-Known Member

  Bensiinin tilavuuden lämpötilakerroin
  [​IMG]

  Esim jos tankkiin menee V0 = 40 dm3 (40L)

  ΔT = t – t0 = 22 °C – 12 °C = 10 °C

  Esmes alumiinisen tankin tilavuuden muutos:
  [​IMG]
  Bensiini laajenee
  [​IMG]
  Eli jos tankkaat 40L bensaa 12asteen lämmössä ja lämpötila nousee 22asteeseen ni tonverran valuu ulos kamaa tankista,
  Ja tieten jos tankit o maan alla tai päällä niin lämpötilatkin bensalla on erilaisia,
  Että eiköhän tuo heitto mene ihan tuohon fysikkaan.
  Sitä en tiiä missä lämpötilassa nuo tankkien mittarit on ns vaaittu
   
  Joske tykkää tästä.
 5. Tikkersson

  Tikkersson Ei kelkkaa - harrastus ohi toistaiseksi...

  Virossa tankkasin kerran autoa sellaisella huoltamolla, jossa piti maksaa etukäteen.
  1000 kruunulla meinasin tankata, löin setelin myyjän kouraan ja marssin jakajalle. Vaan mitä hlvett1ä, jakaja sammui 100 kruunun kohdalla.:mad:
  V1tun huijarit! Oli eka ajatus. Marssin tiskille, että mitäs prklettä? Kaveri näyttää 100 kruunun seteliä... Paskat! Maksoin 1000kr!! Kaivoin lompakon taskusta ja siinähän se 1000kr seteli edelleen oli.:eek: Olin antanut 100kr.
  Mutta ei niihin ulkomaaneläviin silti pahemmin parane luottaa:D
   
 6. Jii.Pee

  Jii.Pee Kelkaton.

  10l astiaan menee 9-11l riippuen kuinka lommolla/pyöreänä on. Huomannu tuon tuffjugin kanssa. Ei ehkä ihan 11l mutta lähempänä kuin 10.
   
 7. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Kyllähä noita kait valvotaan, eli ei pitäs olla kovin isoa heittoa. Ja muovinen paisunu bensapönttö on aika huono referenssimitta. Pumpuissaha on yleensä leimat että koska ne on viimeksi taarattu.
   
  TeHo tykkää tästä.
 8. Murre

  Murre BD 850 + GLX 5900+SnoSport125

  ainahan kympin astiaan 12 menee
   
 9. kaahari

  kaahari Well-Known Member

  Joo kyllä tuohonkin pönttöön saa melkein 23 litraa menemään. Voihan se olla ettei kovin tarkka ole tuo mitta asteikko. Pitää hakea toiselta asemalta ja verrata. Kyllähän nuita tietenkin seurataan, mutta onko se joku ulkopuolinen joka tarkastelee. Tokihan tuo tilavuuskin heittelee lämpötilan mukaan
   
 10. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Nuohan taarataan ihan virallisella taholla, mittareihin on liimattu laput koska on taarattu ja koska tehdään uudelleen. Enempi minä epäilisin niitä omia AIV pöniköitä kuin mittareita.
   
  Seiti, Muksu ja TeHo tykkäävät tästä.
 11. jykke75

  jykke75 Member

  Muoviastioiden tilavuus vaihtelee kyllä reilusti. Ostin syksyllä muutaman 20:n litran astian, joihin meni aika tarkasti ilmoitettu 20 litraa, yhteen jopa vähän alle. Nyt kun olen tyhjennellyt niitä pakkasessa ja säilyttänyt lämpimässä, niin viimeksi mahtui jo 21,6 litraa bensaa.

  Sen sijaan mittareiden euromäärä on joskus heittänyt reilustikin. Kerran tankkasin kortilla vajaan 20 litraa ja kuitista huomasin että veloitus oli 0 euroa. Kun oli miehitetty asema, niin kävin kassalla kysymässä että mitäs nyt, niin oli sitä mieltä että olisi ollut juuri jokin koontiajo menossa ja veloitus kyllä lähtee aikanaan. Seurasin tilitapahtumia tämän jälkeen mutta en huomannut veloitusta tapahtuneen.
  Toinen kerta olikin sitten toiseen suuntaan ja "vähän" reilummin; vuoden 2012 joulukuussa noin 20 litraa 98 bensaa maksoi vähän yli 6020 euroa :(. Jostain syystä automaatti ei antanut kuittiakaan, niin huomasin veloituksen vasta tilitapahtumista. Käsittämätöntä myös että Gilbarco Autotankilta ja Nordealta meni yli viikko että saivat rahat palautettua, eikä tietysti mitään vahingonkorvausta.... Muutaman kerran asiaa kysyttyäni eivät enää vastanneet edes puheluihin :p. Sitten kävi vielä niin että kelkka meni jään läpi järven pohjaan 6000:n euron bensat tankissa :).
   
  Akimatic ja Fudge tykkäävät tästä.
 12. kaahari

  kaahari Well-Known Member

  Ehkä se joutaa tämän aiheen poistaa. Toisella asemalla tankatttuna suunnilleen samat pakkas asteet, niin desi heittoa tuossa pöntössä, se vaan ihmetytti että tankkas 20 litraa nii 19 litraa näyttää kyljessä..
   

Suosittele tätä sivua