Lentolupakirja

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä 325, 24/2/11.

  1. 325

    325 Lynx- sano lapinmies ja pyörty

    Joo alakanu vähän polttelemaan tuo taivaalla oleminen sitä 2 sekunttia kauempaa.

    Meinotellu tässä että jos hommais ultrakevyen lentokoneen lupakirjan ja alkais aluksi lentelemään vuokrakoneella ja sitten ku lakkaa köyhtymästä niin hommais oman ultrakevyen.

    Kustannukset tuossa pikkuhärvilässä pysyy suurinpiirtein kurissa, kait ???
    - lentolupakirja kaikkineen rapiat 4000 tonnia
    - oma kone 20000 tonnista ylöspäin
    - vakuutukset omalle koneelle noin 700 €/ vuosi ja jos kasko niin 6000 €/ vuosi.
    - ainetta mahtaa mennä semmonen 15 litraa/ tunti
    - huollot jotaki, mutta voi ite käyä huoltokoulun, jolloin voi ite huoltaa määräajoin, isommat huollot pitää tehä jonku muun.

    Olen vielä ihan lähtökuopissa jos vielä etes niissäkään, niin olis makia kuulla jos muilla on tietoa ja kokemuksia siitä touhusta. Kaikki tieto olis tervetullutta...
     
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Lentolupakirja

    Niin,

    Kovasti tuo itelläki kiinnostais. Eräs kaveri, joka on tuon ilmailun kanssa ammatikseenki tekemisissä, tokas hommasta seuraavasti:

    " ilmailu on harrastus, jonka edesauttamana isostakin omaisuudesta saa nopeasti pienen"...
     
  3. 325

    325 Lynx- sano lapinmies ja pyörty

    Vs: Lentolupakirja

    No onneksi tässä on jo tottunu kalliisiin harrastuksiin niin eihän se yks lisää tunnu missään ;D
     
  4. hannibal

    hannibal Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Mukavaa hommaa(kyydissä aina välillä istuskellut ja mukana värkkäillyt)),mutta ultrakevyet on vain aika tarkkoja kelistä millä taivaalle voi lähteä. Tuulta ei saa olla liikaa,lämpimällä on ikäviä nosteita,sateella ei näe,pilvet ei saa olla liian alhaalla,pimeällä ei voi lentää...jne. Se on sellaista rauhallisen miehen hommaa ja säätiedotusten kyttäämistä,mutta palkitsee kyllä,kun pääsee oikein makeaan keliin pörräämään! Turhia riskejä kun tuolla taivaalla ei kannata ottaa...vaikea pysähtyä ja katsoa pellin alle,että miksi kone pätkii. ;)
     
  5. JalmariVari

    JalmariVari Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Mites se vielä kevyempi vaihtoehto? Itte 90-luvulla harrastelin varjoliitoa joka on vielä rennompi ja ehkä helpompi tapa päästä alkuun kuin vaikkapa riippuliidin. Ilman moottoria ja säiden armoillahan noilla molemmilla mennään, tosin kumpaankin voi liittää pienen "reppumoottorin".......
     
  6. MXZx 440

    MXZx 440 Ski-Doo Iron Dog -19

    Vs: Lentolupakirja

    EI SAAKELI!! SINÄKIN!! :p

    Mulla se on sama ollu mielessä jo pitkään. Olis hienoo kattella tiluksia ilmasta...vois kyhätä kiitoradankin. Tätin mies on mua kovasti houkutellu. Se on tehny pellolleen jo kiitoradan ja lentää kaverinsa kans melkein aina kun on mahdollista. Keli pitää kyl olla hyvä....

    Mitään isompaa temppua vakioilla ei kai pysty tekee, mut löytyy kyl taitolentokoneitakin.... ;)

    "Ultrakevyiden lentokoneiden kehitys on ollut huimaa. Uusimmat tyypit eivät maallikon silmissä eroa mitenkään tyyppihyväksytyistä ”oikeista” ilma-aluksista. Lajin suosio onkin kasvanut Suomessa huimasti samassa tahdissa kuin moottorilennon lupakirjavaatimukset ovat kiristyneet.
    Ultrat eroavat varsinaisista moottorikoneista suorituskyvyltään ja niiden enimmäispainoa on rajoitettu 450 kiloon.

    Nykykaluston turvallisuus on parantunut nelitahtimoottorien yleistyttyä. Kevyet rakenteet kuitenkin aiheuttavat sen, että lentäjän virheet johtavat joskus vaurioihin. Tämä on johtanut vakuutusmaksujen nousuun.

    Ultralupakirjaan vaaditaan 48 tunnin teoriaopiskelun lisäksi vähintään 25 lentotuntia. Koulutusta saa kerhoissa eri puolilla maata.

    Yhä useammat suomalaiset ultrakevyet varustetaan kellukkeilla, jotka mahdollistavat aivan uusia elämyksiä.

    Suomen kymmenettuhannet järvet tarjoavat mainioita lentopaikkoja kenttäverkoston ulkopuolella. Voipa ilmatäytteisiä joustavia kellukkeita käyttää myös suksina talvilentotoiminnassa.

    Myös oman lentopaikan voi perustaa, jos tiedossa on sopiva peltoalue. Ultralentäjä voikin toimia yksikseen, mutta kerhomuotoisessa toiminnassa turvallisuuskulttuuria on helpompi ylläpitää.

    Mikäli moottorivoimalla lentäminen kiinnostaa, eikä ole mahdollisuuksia yksityislentäjän lupakirjan suorittamiseen, ultrat tarjoavat mainion tien taivaalle.

    Lentäminen rajoittuu hyviin sääolosuhteisiin, mutta useimmille se riittää aivan mainiosti. Mikä olisikaan mukavampaa kuin lentää tyynessä kesäillassa suomalaisen järvimaiseman yllä. Ja laskeutua sitten omalle kentälle, jonka lähellä sauna jo lämpiää.
    Lupakirja on voimassa viisi vuotta kerrallaan."

    http://www.ilmailuliitto.fi/fi/lajit/ultrakevyet/briefing
     
  7. hannibal

    hannibal Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    ultrakevyt varustettuna ponttooneilla on myös mukava vaihtoehto. Voi päräyttää käytännössä melkein mille tahansa järvelle,rantaan ja makkarat paistumaan! Vedestä noustessa ja veteen laskeutuessa vauhti tuntuu persiissä vähän kovemmalta...aalloista kone pomppaa mukavasti,mutta tyynellä,kun ponttoonit ottaa koko matkalta veteen,"kiitorataa"tarvitaan enemmän. Tyynellä laskeutuminen on vaikeampaa,kun maisema heijastuu vedestä. korkeutta on vaikeampi arvioida. Kohtalaisen tarkkaa hommaa! 110:llähän on kokemusta Rotaxeista ja niitähän ultrakeveissä monesti on...no, on ne kuitenkin vähän erityyppisiä...onneksi. :p On kerran kyllä tullu oltua semmoisessakin härvelissä taivaalla,missä oli 583 rotaxi,ihan moottorikelkasta. Ei tuntunut niin luotettavalta...
     
  8. wezku

    wezku xc sp

    Vs: Lentolupakirja

    Pthyi saakeli! Siihe kyytii en lähtis vaik kirveellä uhattais!
     
  9. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Työkaveri suoritti 2v sitten talven aikana tuommosen ultrakevyen lentolupakirjan tässä Oulun seudulla.
    Onhan tuo tykänny hommasta ja joskus vertailtiin että eipä se juuri kelkkailua kalliimpaa ole jollei osta omaa konetta.
     
  10. Apero

    Apero Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    lentäkää pallolupakirja, se on lupsakkaa touhua, mutta samat säiden kyttäämiset on siinäkin....
     
  11. Topsukka

    Topsukka Renegade

    Vs: Lentolupakirja

    Tere,

    Itseltäni löytyy PPL (yksimoottoriset mäntäkoneet) ja GPL (purjelentäjä). Kelpuutuksia on yöllä lentämiseen, hinaushommiin purjelentopuolelle ja vesikonelentämiseen. Eka lupakirja hommattu vuonna 97 ja nyt on tunteja n. 500 tuntia.

    Näillä ns. oikeilla koneilla lentäminen alkaa olla sen verran tyyristä puuhaa, että olen siirtynyt pikkuhiljaa kelkkailuun. Lentobensan verotus nousi vuoden alusta ja tällä hetkellä maksaa Rovaniemellä 2,67 euroa litra. Vertailun vuoksi vuonna 99 kun lensin moottorilupakirjaa, bensa maksoi 5,50 markkaa. Ei tarvi olla suuri mateematikko kun laskee normi nelipaikkaisen Cessna 172 keskikulutuksen 32 litraa tunnissa kertaa edellä oleva summa. Meidän yhdistys pystyy kohtuu edulliseen vuokraamiseen, eli n. 130 euroa tunti. Tälle vuodelle kylläkin hinnan korotuspaineita on.

    PPL lupakirja sallii enemmän kuin ultrakirja. Koneet on nelipaikkaisia ja siihen voi ottaa pari kaveria kyytiin ja jopa bensaa tankkeihin. Ultrilla 2 x aikuinen mies ja polttoaineen määrä jää sille mallille että rotaksi häthätää törähtää käyntiin. Lisäksi tyyppihyväksytyt koneet eivät ole niin sääherkkiä.

    Itse olen suurimman osan tunneista "maksattanut" muilla eli olen kuskannut laskuvarjohyppääjiä taivaalle, hinannut purjelentokoneita ja lentänyt metsäpalo valvontalentoja.

    Näkisin tässä vaiheessa näin, että lennä ensin UPL. Jos homma kiinnostaa ja nälkä kasvaa, lennä sitten vasta PPL. Et kyllä saa juurikaan hyvitystä ultrapahvista, mutta sitä kautta pääset harrastukseen edullisemmin mukaan.

    Nyt tosin tämä autobensan viinakikkailu kait vaikuttaa jotenkin myös ultratoimintaan. Höyrylukon mahdollisuus on suurempi kait tällä alkoholiautobensalla ja kaikki valmistajat eivät salli 2% enempää alkoholia bensan seassa. Viime vuonna suurin osa porukasta taisi lentää Shellin V power pensalla, mutta sekin on nykyään max. 5% salliva seos.

    Harrastus on erittäin aikaa vievä. Tunnin lentoa varten tarvit aikaa kertaa kolme. Lennon suunnittelu, koneen valmistelu, tankkaus, itse suoritus, lennon jälkeen kone parkkiin, paperien täyttö ymsyms.

    Loppukaneettina todettakoon, että on paljon antava ja ottava harrastus. Saa nähdä miten omalle ilmailuharrastukselle käy tulevana kesänä, ei ole ollut enää pariin vuoteen semmoista tunteen paloa ja hinkua taivalle. Let´s see..

    T.Mikko
     
  12. pexi

    pexi Matryx rmk 850 155 -22, SKS 800 155 -16

    Vs: Lentolupakirja

    Kannattaa panostaa lentämisen teoriapuoleen kohtuu hyvin ja suhtautua mieluummin liian varovasti joka asiaan lentämiseen liittyen...saattaa elää pitempään ;D

    OTKES eli onnettomuustutkintakeskus ja siellä ilmaliikennepuoli on kai lopettanu/lopettamassa ultraonnettomuuksien tutkinnat. Edelleen joitain niistä tutkitaan, muttei kaikkia. Syynä on niitten niin suuri määrä ettei resurssit millään riitä.
    Myötävaikuttavana tekijänä ultrapuolen onnettomuuksien suureen määrään on mahdollisuus tehdä kaluston huoltoja itse omassa tallissa ja koulutuksen vähäisyys ja se että ultra antaa vähemmän anteeksi mm. keliolosuhteiden ja painojen/painopisteen suhteen.

    Mutta hyvä harrastus, sopii maltilliselle kaverille, ei huimailijoille.. :)
     
  13. Apero

    Apero Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Varmaan tarkoitit kaikkia ilmailun alahaaroja, huimailut pitää jättää muihin hommiin. Kuten Topsukka sanoi, niin kaikessa ilmailussa melkein tuo sama juttu 1h lentoa varten tuntien valmistelut ja tuntien loppu viimeistelyt (ei oo hätäisen miehen hommaa, ainakaan tuo palloilu). Itselläni on mennyt pahvi umpeen, kun ei vaan aika riittänyt lentelyyn. Kustannuksiltaan palloilu ei ole mitään huiman kallista ja sääopista on hyötyä myös muissa harrastuksissa ;).
     
  14. pexi

    pexi Matryx rmk 850 155 -22, SKS 800 155 -16

    Vs: Lentolupakirja

    Joo, kaikkia alahaaroja
     
  15. Harri_82

    Harri_82 Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Mitä siihen lupia tarvii. Lentäähän Oulun lähelläki se sangijoen kaveri ite tehyillä koneilla ilman mitään lupia ;D Ensimmäinen kone minkä teki taitaa olla tikkakosken ilmailumuseossa tai on ainaki ollu siellä näyttillä. Kuplan koneella tais kyseinen kampe olla. Siitähän oli joskus telkkarissaki juttua.
     
  16. macro

    macro Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiira_%28Raimo_P%C3%A4%C3%A4talon_lentokone%29
    Sielläpä vähän tarkemmin asiasta, ja muutama mielenkiintonen linkki aiheeseen liittyen...
    http://www.apu.fi/artikkeli/lentaja
     
  17. Jäpälä

    Jäpälä Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Ei pidä olla kovin vankka kuoleman peleko ku noilla kangaspuilla puikkaroi menemään. Muutaman kerran ku olen käyny lähemmin kattelemassa noita virityksiä niin ei ole mikään ihme et niitä tippuu noinkin useasti taivaalta. Niin kauan ku on Martin Bakeri perseen alla niin hyvin menee ;D
     
  18. Harri_82

    Harri_82 Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Jonku verran oli itelle uutta tietoa nuilla sivuilla. Kaveri porissu nuista koneista ku asuvat lähellä ja taisivat olla kaverina tekemässä uusinta konetta.
     
  19. Loogitech

    Loogitech Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Toki nettifoorumikin olemassa.

    http://www.ilmailu.org/forum/index.php

    Nm. Parit pahvit ummessa :-[
     
  20. Poralis

    Poralis Well-Known Member

    Vs: Lentolupakirja

    Itsellä niin päin päässy käymään, että lentäminen on ammatti ja kelkkailu harrastus 8) tuossa on toinen foorumi kiinnostuneille:www.flightforum.fi Tuolla EASA:ssa=euroopan ilmailuviranomainen on parhaillaan valmisteilla "LPL" eli leisure pilots licence eli eräänlainen ultakirjan ja yksityislentäjän lupakirjan välimalli. Lähivuosina pitäis tulla saataville se, mikäli esitykset menee läpi. Voi olla ihan hyvä vaihtoehto, koska kustannuksiltaan yksityislentäjän lupakirjaa edullisempi, mutta näillä näkymin saa silti lentää tyyppihyväksyttyjä 4 paikkaisia alle 2000kg painavia koneita.
     

Suosittele tätä sivua