Omavalmiste?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Vieras, 9/2/06.

  1. Vieras

    Vieras Commander

    Pisti tuossa silmään nuissa ensirekisteröinneissä toi omavalmiste 1kpl. Siis täh? Voiko suomessa tosiaan väsätä itse jonkin sortin kelkan kasaan ja vielä rekisteröidä sen. :eek:
     
  2. Dragon600HO

    Dragon600HO Guest

    Miksi ei, kunhan se täyttää kaikki viranomaisten asettamat määräykset. Voihan autonko tehdä itse.
     
  3. Vieras

    Vieras Commander

    Välissä vain tuntuu,että tehdastekoistenkin ajoneuvojen rekisteröinti on vaikeaa. ::) Kellään tietoa minkälaiset vaatimukset ovat omavalmisteen virallistamisessa ???
     
  4. Dragon600HO

    Dragon600HO Guest

    Taitaa se vaikein olla melutodistuksen hankkiminen omavalmisteelle.

    Katsastuskonttorista varmaan saa vaatimukset.
     
  5. ZetaÄrrä

    ZetaÄrrä Well-Known Member

    tai sitten joku ostanu avk:lta kelkan, modannu sen ja ei ole halunnu entistä tyyppiä sille.. ::) ::) ehkä silloinki olis oma valmiste?
     
  6. tommi

    tommi Lynx x-trim re 800 -17

    arvailuja...oisko se joku näistä diesel kelkoista mitä on rakenneltu?
    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=1397.0
     
  7. Kiertokanki

    Kiertokanki Evo 500

    Voihan se olla joku tamppari tai metsäreen veturi, niitä on tehty itse enemmältikin.Toisaalta muuttuukohan kelkka omavalmisteeksi silloin jos runko tehdään itse? Runkonumeron perusteellahan kelkka rekisteröidään ja yksiöidään joksikin merkiksi ja malliksi.
     
  8. janim

    janim Kelkaton

    Kaivelinpa tälläisen vanhan topicin pinnalle, kun niin kovasti kiinnostaisi, miten tuollaisen itsetehdyn kelkan saa rekisteröityä. Olisiko kellään tietoa tuosta tilastokummajaisesta? Täytyykö varautua ylettömään byrokratiaan ja mahtaako tulla kalliiksi?

    Toisesta rekisteröintiä koskevasta aiheesta jo löysinkin vinkkejä siitä, mitä ainakin tarvitaan: valot, jarru, äänimerkki ja heijastimet kohdilleen. Mutta jos runko ja jousitus on pykätty alusta pitäen itse, niin vaaditaanko laskelmia lujuuksista tai vastaavaa? Entäs tuo melupuoli. Jos on korvaan inhimiliset äänet, niin piisaako se, vai tarvitaanko oikein numeroita paperilla?

    Mitenkähän vakuutusyhtiö suhtautuu moiseen peliin? Kuutiotilavuuden ja tehon mukaan vaan oikeaan liikennevakuutuksen maksuluokkaan, vai automaattisesti kalleimman mukaan?

    A-katsastuksen hinnastossa näytti olevan ensi kertaa Suomessa rekisteröintikatsastettavan ajoneuvon katsatus 147€ / ensimmäiset 2 tuntia + 50 € / seuraavat 0,5 h. Onko jollakulla kokemusta, kuinka monta tuntia insinööri jaksaa kelkaa syynätä?
     
  9. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Tää kiinnostaa mua myös ;)
    Infoa infoa?

    Veikkaan, että meluun pitää olla paperit/dokumentit. Toivottavasti alustoista ei ala mitään dokumentteja kaipaamaan. Tosin, eipä ne vakio kelkkojen alustatkaan kestä, niin miksi pitäis omatekeleidenkään kestää? ;D
     
  10. Antti Harinen

    Antti Harinen Well-Known Member

    Voiskohan tuo olla jo kotimaisen tehtaan proto? Vai tarviiko niitä normaali rekisteriin laittaakaan?

    Paperit ei varmaa niille ois mikään ongelma...
     
  11. Erä-Jorma

    Erä-Jorma Well-Known Member

    Frostyhan vois valoittaa tätä puolta, taitaa sillä olla kohta ajankohtainen ;D, saadaan Suomeen toinenkin omavalmiste
     
  12. frosty

    frosty Well-Known Member

    Helppoo ku lapsen teko, kauhee pakerrus ja sitten rekisteröidään omiin nimiin. :D

    Kohta se selviää kuinka tässä toimitaan, ilmeisesti tuossa ensikuun aikana. Valotan kyllä sitten kaikille omat kokemukset.
     
  13. zmpy

    zmpy Well-Known Member

    ;D ;D ;D ;D ;D ;D Päivän paras.
    Mites ne päästömittaukset? :) Haisteleeko katsastustohtorit molemmissa tapauksissa päästökaasuyhdisteiden koostumusta, vai miten "hyväksytty" leiman saa helpoiten?
     
  14. ihottuma

    ihottuma Well-Known Member

    Eipä taida olla moottorikelkoilla käytön aikaista mittausta kuten autoille?
    Moottoriahan kukaan tuskin itse valmisaa, joten dokumentit siitä saa yleensä suoraan netistä tai merkkiliikkeeltä, joten olettaisin että nuo riittää dokumenteiksi.

    Ja mitenkäs muuten nuo diesel-kelkat, eikös ne ole vain muutoskatsastettuja alkuperäiseen runkoon?
     
  15. Stinky

    Stinky 2016 M8000 Hardcore 162


    Ainakin meluista ja päästöistä tarttee todistukset, että täyttävät voimassa olevat määräykset.. niitä todistuksia voi lähteä hakemaan VTT:n tai muun riippumattoman tutkimuslaitoksen testien kautta.. Hinta on huimaava vaikkei ikinä meniskään läpi niistä testeistä ja ne nykypäivän päästönormit ei kovin "löysät"  ::)

    Voi olla että jarrulaitteistakin tarttee jotkut hyväksynnät esittää.. mut siitä en mene tällä hetkellä takuuseen..


    Ihan totta että tuo tehdasvalmisteistenkin ENSIrekisteröinti on joskus hankalaa...  Hyvä esimerkki on muutaman vuoden vanhat enduropyörät jotka ei ikinä oo ollu missään kilvissä. Nyt jos niitä sitte haluaa kilpiin, niin pyörä katsotaan uudeksi ja päästö/meluvaatimukset sen mukaan..
     
  16. janim

    janim Kelkaton

    Re: Omavalmiste? Faktaa!

    Kysyin AKE:lta samoja juttuja mitä aiemmin tässä topicissa. Ystävälliseksi vastaukseksi sain vinkin katsoa LVMn asetuksen "traktorien, moottorityökoneiden ja maastoajoneuvojen, niiden perävaunujen sekä hinattavien laitteiden rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1251 -> 4. Luku Maastoajoneuvo". Löytyypi tästä vähän ennen puoltaväliä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/2002/20021251

    Olennaisinta ehkä on, ettei tuo sisällä mitään ylipääsemätöntä ehkä tuota melumittausta lukuunottamatta. Esim. päästöillä ei ole mitään rajaa!

    Melusta vastaus oli: "Melupäästöjen osalta on hankittava dokumentti meluvaatimusten täyttymisestä eli kelkalle on tehtävä standardin mukainen melumittaus. Mittaus vaatii lumipeitteisen kentän, jossa kelkalla ajetaan." Asetuksessa oli mainittu standardi SAE J192A, jonka voisi kaivella seuraavaksi.
     
  17. zmpy

    zmpy Well-Known Member

  18. janim

    janim Kelkaton

    No tuoltahan löytyi kaikki oleellinen ja vieläpä valmiiksi suomennettuna sekä jalat, jaardit, tuumat, virstat ja väärät muutettuina SI-yksiköiksi!

    Aika hankala voi olla järjestää tuollainen mittauspaikka ja saattaa tulla hintaa mittausjärjestelylle. Yli 40 m pitkä suora, josta mittauspaikka puolessavälissä 15 m päässä, ja kummastakin pitää olla 30 m säteellä vapaata lääniä. Eli tasainen aukea alue on vähintään 100 x 75 m, jossa on vähintään 50 mm pakkautunutta lunta, jonka päällä enintään 75 mm irtolunta. Ja kelinkin pitää olla vielä komia.  ;) Voi olla tosiaan ainoa mahdollisuus tehdä mittaus ruohoalustalla, johon on standardissa myös annettu mahdollisuus. Ei muutakuin paikallisen seuran jalkapallokentälle vaan melumittarin kanssa yöaikaan, ettei ole taustamelua ::)

    Kuinkahan tiukka tuo 78 dB raja täyskaasukiihdytyksellä 24 km/h lähtönopeudesta on after-market vaimentimille? Tuohon selvitykseen koottujen lehtitestien perusteella voisi arvailla, että raja-arvon alle pääsemisessä ei ole vaikeuksia, jos melu on samaa luokkaa kuin tuotantovehkeissä.

    Toisekseen standardi lähtee siitä olettamasta, että kelkassa on variaattori. Jos taas kelkassa käyttää moottoripyörän konetta vaihdelaatikkoineen, niin taitaa olla aika paljon merkitystä, millä vaihteella lyö hanan auki. Kiihdytyksen aikainen maksimi kierrosluku pitää todentaa, mutta siitä ei ole mitään mainintaa, pitääkö saavuttaa joku tietty kierrosluku suhteessa maksimikierroksiin. Eli jos tulee viivalle niin isolla vaihteella kuin vehkeen saa vaan vielä liikkumaan 24 km/h, niin 40 m matkalla ei hana aukikaan hirveitä kierroksia ehdi ottaa koneeseen, vaikka olisi minkälainen vääntöhirmu. Tuolla keinoin voisi saada aika avarankin putkiston vitkuteltua testistä läpi.
     

Suosittele tätä sivua