Putkitetusta sylinteristä ja mäntävauriosta...

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Rensu, 13/11/06.

 1. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  Eli mittailin RXL:n puristuspaineet ja eroa parhaan ja huonoimman sylinterin välillä 50%. No ei muutakuin kone auki. Löytyi seuraavaa, kaksi "alkuperäisen" näköistä sylinteriä ja yksi putkitettu. Putkitetun putki loppuu kuitenkin aikaisemmin kuin muiden sylintereiden. Lisäksi putki on vähän "irti" yläpäästä. Onko tämä ihan tavallista, vai pitäsköhän asialle tehrä jotain?

  Lisäksi kaikki männät olivat rankasti naarmuilla pääasiassa imupuolen helmasta. Itseasiassa keskimmäisen pytyn helma oli haljennut ja paria cm vaille irronnut. Mikähän aiheuttaa moista? Netistä löysin tietoa, että kylmän koneen rääkkääminen voi aiheuttaa tuollaista, pitääkö paikkansa?

  Sylinterit näyttivät muuten ihan hyviltä ja olivat hyvin mitoissaan.

  Tulihan hommattua kunnon "projekti" näin ensimmäiseksi kelkaksi.:)

  Erimittaiset putket:
  [​IMG]

  "Irvistävä" putken pää:
  [​IMG]

  Haljennut mäntä:
  [​IMG]
   
 2. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Ompahan keksintö tuo putkitettu pytty. Nuo yläpään raot ei haittaa, jos ne ei oo tiivistepinnassa ja putki on oikealla paikallaan. Mutta tuo alapään helmojen uupuminen aiheuttaa sen, että mäntä pääsee klappaseeen ees-taas suunnassa tuolla ala asennoissa. Eri periaatteessa pääsee kääntyyn poikittain tuolla putkessa, kun ei ole tarpeeksi ohjareita pitään suorassa. Oiskohan se risa mäntä ollu tuossa putkitetussa pytyssä aiemmin?

  Ettei vain ois ns. "myyntiremppa" tehty ja pistetty vain risa mäntä ehjään pyttyyn...

  Ne naarmut männissä kielii siittä, että alkaa oleen kilsoja tarpeeksi takana ja kone alkaa oleen aika väljä. Eli ne männät on päässy klappaseen poikittain ja siittä ne jälet. Tai sitte siellä on ollu ylimäärästä tavaraa liikkeellä. Onko pytyt ehjät? Juu - kylmän koneen rääkkäys aiheuttaa kans sitä. Kylmällä koneella tulee pytyn "nurkkiin" jäljet kans. Eli 4:ään väli-ilmansuuntaan, jos ajatellaan imu-pako linjaa etelä-pohjois akselina.

  Tuolle putkelle pitäs minusta tehdä jotain. Ja männille tieten kans.
   
 3. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  Tuo haljennut mäntä oli keskimmäisessä pytyssä ja se oli muutenkin erinlainen kuin muut(eri merkinnät ja ohuempi seinäinen). Sylinterit olivat 67,75mm. Männät olivat 0,28-0,32mm pienemmät, eli reilusti yli vaihtorajan. Tämä selittää nuo helman naarmut. Pitää kysellä sylinteriä ja männät menee toki vaihtoon.

  Ei taida pitää ihan kutiansa viimetalven moottoriremontti...
   
 4. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  ;D ;D
  Ei taida. Vai sanoko se että männät on vaihdettu ... Muttei uusiin? ;D
   
 5. viperi

  viperi 2 x AC SnoPro 600 2013

  niih ja kuitit oli tietenkii palanu nuotiossa sytykkeinä ;)
   
 6. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  :(

  Tässä mietin tuota putkitus hommaa. Eikös alapäähän pidä jättää pieni kantti jotta putki pysyy paikallaan? Miten tuo putkitus voisi onnistua, jos tuossa olisi helmat?

  -hetken mietintä-

  Voihan sen putken tietysti kaventaa alaosasta jotta se sopii sen kantin yli. En tiedä, ei ole hajuakaan...

  Mitäs mieltä raati on... Pitäskö tuo pytty putkittaa uudelleen? Vai kenties heittää vesilintua ja hommata uus-vanha?

  [EDIT]
  Löytyi tällainen linkki http://www.silvercliff.com/rxl/. Sieltä selviää(tai ainakin niin siellä sanotaan), että kaasari 650:ssä ei ole tuota helmaa sylinteriputkessa. Eli onkohan tuo sittenkään niin akuutti osa?
   
 7. Jäpälä

  Jäpälä Well-Known Member

  Nuo imupuolen naarmut voi syntyä myös, kun kylmälle koneelle aletaan antamaan kunnolla hanaa.
  Jos mäntä lonkkasis sylinterissä niin silloin olis myös pakopuolella naarmuja.
   
 8. mopedi

  mopedi Well-Known Member

  yks käveri aikanaan posautti exciterin käymään reilu -20 pakkasesta ja kävi päästään n1,5 km kaasu auki ??? kysäsin sitte että eikö se kylymä kone kannattas lämmittää ensin...vastaus...eihän sielä oo ees ölijyjä joitten tarvis lämmetä ;D nii no ei oo... ;D ;D ;D joten muistamme lämmitys käytön
   
 9. viperi

  viperi 2 x AC SnoPro 600 2013

  siuna käyttäsin pajalla arvioituttamassa noi et mitä niille kantsii tehä ,se putkitus ei oo ilmasta sekään , mulle tuli aikonaan ski-doo putkitus maksaa 230€/sylinteri
   
 10. Hannu_H

  Hannu_H Well-Known Member

  Ei nuita vanhoja pollen koneita kannata alkaa putkittamaan. Jostakin käytetty sylinteri tilalle joka maksaa n.~30e ;) ja poraus kaikkiin sylintereihin. Koko koneen saa tuolla reseptillä kuntoon ja laskun loppusumma uutta vastaavalle (eihän käytetystä uutta saa mitenkään) koneelle on ~400e.
   
 11. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  V*** P**** S**** T**** Ja silleen.

  Löysin uudet sylinterit ja männät sopuhintaan ja nyt ne ovat olleet paikoillaan about 400km ja taas imupuolella on naarmuja juuri samanlaisia kuin edellisissä männissä.. Ja leipasipa se kerran kiinnikkin. Alkaa menemään hermot. Kiinnileikkaus oli todella pehmeä. 70 vauhdissa löysäsin kaasun ja kone sammui. Ei pyörinyt aluksi, mutta vähän jäähdyttyä alkoi taas pyörimään kevyemmin. Pääsin vielä ajamalla kotiin. Nyt alkaakin mietityttämään mistä tämä kaikki johtuu. Öljypumppu on merkeissä. Lämmitetty on kylmänä tai ajettu todella varovasti, jos ei ole ollut korrektia jäädä lämmitelemään "hiljaista" konetta rivitalonpihaan. Yhdeksi syyksi jossain mäntä diagnostiikka kollaasissa sanottiin voitelun pettäminen esim, lumen tai veden päästyä koneeseen. Mutta mistä sitä sinne olisi päässyt? Imuäänenvaimennin on puhdas ja kuiva. Lisäksi variaattorin puolen laakeri on halki ***lisää tähän variaattorin ja ketjukotelon välisen akselin nimi***. Kohta lähtee romu paalattavaksi!!! Kyllä kelkkailu on mukavaa! :mad:

  PS. vertasin juuri vanhoja ja uusia kuvia imupuolelta ja voisi melkein väittää, että koneessa on vanhat männät paikoillaa. Ei ihan vielä ole yhtä syviä ne naarmut, mutta on kuitenkin.
   
 12. st.161

  st.161 Well-Known Member

  Kantsis kattoo jo ala kerran laakerien kunto...!
   
 13. adrealine

  adrealine Guest

  sehän on niin et noita naarmuja/sulamisia mäntiin ei tule kuin joko öljyn puutteesta tosin silloin voi hirttää jo alapään laakeritkin tai sit imu vuodosta kannattais katsoo kurkut,alakerran stefat edellyttäen et kaasareissa on oikeet suuttimet
   
 14. 650 efi

  650 efi polaris 650 efi

  saman näköiset oli minun sylinterit ja männät, lisäksi halki samalla tavalla helmasta (kymppitonni oli ajettu). selivisin porauksella ja uusilla männillä hintaa tuli vajaa 400 ekua.
   
 15. Casipari

  Casipari 600 Rave -10

  Aikoinaan itsekkin käytetyn Rolexin erehdyin ostamaan ja kaikenlaista pikkukivaa ja
  varsinkin isompaa oli aikalailla.
  Kerrankin männästä lähti helma ulkoileen ja kaikissa muissakin männissä halkeamia helmoissa.
  No eihän siinä mitään kun ei tiennyt kuinka paljon ne oli ajettu, mutta
  kysäisin ainakin silloin Oulussa liikettä pitävältä Polle gurulta mielipiteitä tuosta
  kamppeesta niin meinasi että mäntiä menee halki vain Rolexeista, kaasarikoneissa
  ei kuulemma samaa ongelmaa ole.
  Mikähän lie siihenkin sitten vaikuttaa.
   
 16. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  Juu, alan itsekkin uskoa tuohon öljynpuutteeseen. Ei oikein mitään muuta vaihtoehtoa ole. Jos vikaa olisi stefoissa olisi naarmut luultavastikkin suurempia kyseisessä männässä, nyt kaikki on yhtä paljon naarmuilla. Perse homma, mutta projektiahan sitä on vailla kun 15vuotta vanhan kelkan ostaa. :-\
   
 17. viperi

  viperi 2 x AC SnoPro 600 2013

  jos ja kun saat taas toimimaan ton niin jatkossa laita tilkka öljyä tankilliseen .. se kun ei siellä pahaa tee .. mut tarkista se pumpun toiminta ja kaikki liitokset et öljy kulkee

  miten on lämpöjen suhteen onko nostellu .. oma rolexsi oli herkkä nostaa lämpöö ja välillä oli melkonen porina koneessa varsinkin alle -10 asteen pakkasella
   
 18. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  Juu, samalla kun tutkin konetta, huomasin öljypumpun vaijerin olevan heikossa hapessa. Ajattelin irroittaa vaijerin ja käyttää koemielessä ihan seosbensaa. Ajelen nyt vielä pari reissua ja pitää katsoa sitten tilannetta uudelleen. Ainakaan vielä ei männissä näkynyt halkeamia, eikä naarmut olleet hirvittävän syviä. Aukaisee koneen sitten ja katsoa miltä näyttää. Lämmöt ovat olleet lumisella reitillä 65-75 ja hiljaa ajettaessa kovalla pohjala 85 paikkeilla, eli käsittääkseni ovat hieman ylempänä mitä kelkoissa yleensä. Sehän kertoo aika paljon kun laittaa seosbensat ja seuraa lämpöjä.
   
 19. katti700

  katti700 arctic cat 700/91 mountaincat polaris 500xcsp/01

  kannattais varmaan ottaa se öpumppu kokonaan pois jos sitä ei käytä. itse ostin kattiin koneen jossa oli käytetty seospensaa ja pumppu oli paikallaan niin siitä oli hajonnu laakeri varmaan saa voitelun sillä öljyllä ja ilman pyörii kuivana
   
 20. Rensu

  Rensu Polaris RXL

  Yksi vaihtoehtohan on laittaa pumppu pyörittämään öljyä takaisin säiliöön. Näin pumppu saa voitelun, eikä siitä tarvi sen kummemmin murehtia. Tällä kertaa kuitenkin katkaisin vaijerin, kun olisi mennyt kuitenkin kohta poikki. Samalla hetkellä tajusin, että sehän taitaa mennä nyt täysille kun vaijeri katkeaa.:) Noh oli laittanut jo tankkiin 2% seoksen, joten nyt ainakin sai öljyä. Käytiin 30km ajamassa ja pelasi kuin unelma, pois lukien yksi tulppa joka meni varmaankin suurehkon öljymäärän takia. Lämmöt eivät nouseet kertaakaan yli 60, toisaalta maassa oli toistakymmentä senttiä puuterilunta, mutta kuitenkin verratuna entisiin lumessa ajoihin lämmöt putosi kymmenisen astetta. Eli tuorevoitelun piikkiin taitaa mennä. Voiko pumppu mennä rikki noin, että se antaa liian vähän öljyä? Tuntuu jotenkin ihmeelliseltä, kun olen lukenut että se on suht yksinkertainen ja varmatoiminen systeemi.
   

Suosittele tätä sivua