Rungon hitsausta pääkaupunkiseudulle

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä thepolle, 14/4/07.

  1. thepolle

    thepolle M8 -10/BD 3700 600 -13

    Pitäisi saada runkoa hitsattua ja tehtyä vahvistuksia, kun runko antanut periksi. Jos on tietoja missä ja mihin hintaa hommiin ruvetaan, niin hyvä. Murtuma ei ole vielä kovin iso (astinalaudassa alle 10 cm), mutta tahtoisi saada sen kuntoon kesän aikana. Muutenkin kokemuksia noista hitsauksista täällä etelässä olisi kiva kuulla, niin osaisi sitten varautua oikealla tavalla.
     
  2. CORRADO

    CORRADO Well-Known Member

    tattarisuolta löytyy alumiini hitsari joka osaa hommansa.firman nimeä en nyt muista
     
  3. damaul

    damaul Yamaha ei pamahda??

    Erikoishitsaamo jotain... on aika asiallinen äijä muuten
     
  4. Dumkopf

    Dumkopf PIQ6HOCFI07121"125HP

  5. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    Rungon hitsaaminen aiheuttaa yleensä vain ratkeaman sauman viereen seuraavana talvena, koska alumiinia lämmitettäessä sen molekyylirakenne? muuttuu. Suosittelen vahvikepalan käyttöä kunnon teräsniiteillä!
     
  6. Keke

    Keke Well-Known Member

    Tasoteräs on hitsannut jo useampaa kelkkaa. Firmaa johtaa kelkkaileva perhe :)

    http://www.tasoteras.fi

    Ja ajo-ohje:

    [​IMG]
     
  7. BigDaadyJ

    BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

    Alumiinin hitsaus
    Alumiini on hitsattavissa kaikilla tunnetuilla hitsausmenetelmillä, joskin yleisesti käytetään miltei yksinomaan TIG- ja MIG-hitsausta. Alumiinin hitsaukseen liittyy kuitenkin runsaasti hitsausta vaikeuttavia tekijöitä, jotka puutteellisesti huomioituina saattavat johtaa huonoon lopputulokseen.

    Tällaisia tekijöitä ovat:
    1. Alumiinin ja sen seosten alhainen sulamispiste (660-565°C) sekä sulaminen ilman värimuutosta tekee sulamisen havaitsemisen ja lämmöntuonnin arvioimisen vaikeaksi. Tästä syystä hitsauksen ja kovajuoton suoritus vaatii tarkkuutta ja kokemusta.
    2. Alumiinin pinnan oksidikerroksen sulamispiste on korkea, yli 2000°C. Oksidikalvo sulaan painuessaan aiheuttaa liitosvirheen. Huokoinen hapettumakalvo sitoo itseensä myös kosteutta, josta saattaa joutua hitsiin vetyä. Hapettumakerros poistetaan mm. seuraavin tavoin:
    - kaasu- ja puikkohitsauksessa kemiallisesti liuottamalla, juoksutteiden ja puikon päällysteen sisältämien aineiden avulla
    - TIG-hitsauksessa saadaan vaihtovirtaa käyttäen elektronien suuntaa vaihtamalla hapettumakalvo eliminoitua
    - MIG-hitsauksessa korkea virrantiheys ja + napa elektrodissa varmistavat oksidikalvon rikkoutumisen
    - Vastushitsauksessa oksidikalvo poistetaan käyttämällä suuria puristuspaineita ja korkeaa lyhytaikaista virtaa
    Näiden menetelmäkohtaisten keinojen lisäksi hyvän tuloksen aikaansaaminen edellyttää myös mekaanista hapettumakalvon poistamista. Koska hapettumakalvo voi joutua hitsiin myös lisäaineesta on TIG-lankojen pinnan puhdistus suoritettava pyrittäessä erittäin hyvään hitsin laatuun.
    3. Alumiinin lämpölaajenemiskerroin on suuri. Alumiinihitsi kutistuu n. 6 % jähmettyessään. Tästä johtuen hitsattujen alumiinirakenteiden muodonmuutos saattaa olla suuri ja repeilyvaara on huomioitava. Muodonmuutoksiin voidaan vaikuttaa railomuodolla, hitsausjärjestyksen valinnalla ja esikuumennuksella.
    4. Alumiinin lämmönjohtavuus on suuri, jolloin sulattamiseen tarvittava energia on suuri. Tämä on huomioitava etenkin paksuseinämäisten tuotteiden hitsauksessa esilämmityksen ja oikean kaasunvalinnan muodossa kaasuhitsausta käytettäessä.
    5. Vedyn liukoisuus sulaan alumiiniin on suuri. Jähmettyessään vety poistuu alumiinin hilasta muodostaen helposti huokosia. Tästä syystä pintojen on ennen hitsausta oltava puhtaita kosteudesta liasta ja oksidikalvosta, jossa olevasta kosteudesta vety on usein peräisin.
    6. Seoksesta riippuen saattaa jähmettymismekanismista johtuen rakenteeseen muodostua huokosia, kuumahalkeamia tai kutistumisonkaloita rakenteeseen

    Hitsaaminen alentaa kylmämuokattujen ja karkaistujen rakenteiden lujuutta, mutta pehmeäksihehkutettujen rakenteiden lujuuteen sillä ei ole vaikutusta.

    nippeli tietoa... ;D ;D
     
  8. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    Kuin suoraan oppikirjasta ;)

    Käytännössä kuitenkin yleensä tahtoo käydä kuten mainitsin.
    Olen tosin itsekin saanut joskus korjattua alumiinia hitsaamalla (siis ite en hitsannut, vaan ammattilainen...)

    Tosin paras konsti hitsata alumiinia olisi tietysti kierretappihitsaus, mutta sitäpä ei taida ollakaan vielä ihan joka pajalla toteutettavissa ::)
     
  9. BigDaadyJ

    BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

    sieltä sen lainasinkin... :) oli komeeta tekstiä kyllä. ymmärsin noin 40% :p
    mutta sen ymmärsin että hitsaamalla ei välttämättä paranen kovin paljoa. mutta jos halkeaman hitsaa umpeen ja vahvistaa se vielä esim laumiinilatalla+poppareilla niin vois kestää paremmin.
    tämä on oma näkemykseni korjatkaa jos olen väärässä.
     
  10. sami_k

    sami_k Active Member

    ei noi popniitit kauheesti pidä oikeen niittejä niin rupee pysymään itte oon suasinu hitsausta kun pysyy toi kolvi kädessä
     
  11. Antza

    Antza 800 etykki

    Mistähän mahtaa saada niitä niittejä mitä on esim. noissa zx-koppaisissa lynxeissä käytetty rungon niittauksessa. Ja miten niitä laitellaan kiinni? Tartteis vähän niittailla, mutta meinasin kyllä ihan pop-niiteillä laittaa.
     
  12. thepolle

    thepolle M8 -10/BD 3700 600 -13

    Oppikirjat on hyvä asia. Mutta kyllä tuossa selityksessa on pointtia. Naapurista löytyy tyyppi, jonka duunipaikalla hitsataan paljon alumiinia (lentokoneita), vaan vaikeaa saada kelkka sinne ilman suurempaa härdelliä.

    Ammattilaisten kommentti about seuraavanlainen. Ratkeaman ympäriltä kurtut yms taittumat tulee oikaista. Suoristuksen jälkeen tulee ratkeama hitsata täyteen, ilman ympäröivän alumiinin rakenteen muuttamista (ei en tee sitä itse). Tämän jälkeen vahvikkeet oikeiseen paikkoihin poppareille kiinni. Tähän kuulemma pitää tulla riittävän suuri määrä noita pappareita rivistöihin. Nyt on vain haasteena tuon hyvän hitsaamon löytäminen, jonka jälkeen voisi korjaushankkeen aloittaa.

    Vaikka ajaminen onkin kivaa, niin aiheutuneen tuhon määrä on ollut tällä kaudella aikas paljon. Tämä ei ole pelkästään kivaa. Mutta kunhan tuon saa oikeasti kuntoon tulevaan mahtavaa talvea varten.
     
  13. Zeta

    Zeta Well-Known Member

    Kannattaa hankkia KUNNON niittipihdit ja ehdottomasti kannattaa käyttää teräsniittejä. Ite tuhosin joskus aikoinaan about neljät halvat pihdit, ennenku raaskin ostaa kunnon pihdit jotka kestää teräsniittejä...
     

Suosittele tätä sivua