Snowcrossin kehittäminen

Keskustelun 'Kisat' on aloittanut käyttäjä janakk, 5/4/13.

  1. Omikron

    Omikron Phazer RTX -08

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Heti alkuun on pakko todeta, että seuraavat kommentit saattavat mennä hieman aiheen viereenkin. Ja tosiaan kokemusta kisatouhuista ei ole kuin muutaman vuoden ajalta...

    Ennen kuin aletaan haaveilemaan suurten katsojamäärien perään, pitäisi pitää huoli siitä, että kilpailijat viihtyvät radalla. Tämä vaatii sen, että radat, joilla ajetaan, ovat lumisia, riittävän haastavia ja ennen kaikkea riittävän leveitä! Radan pituudella ei niinkään ole väliä, kunhan leveys on riittävä ja rata on haastava. Leveyden pitäisi olla riittävä myös mutkien kohdalla, jotta niihin mahtuisi muodostumaan enemmän kuin yksi ajolinja... Ei haittaa, vaikka rata olisi ovaali tai kolmio! Leveys ja haastavuus tuo sen, että siinä tulee monia ajolinjoja ja niistä johtuen ohituksia. Pääsääntöisesti vaativat radat ovat myös ilmavia ja siten yleisöönkin meneviä!

    Erien pituudet voisivat jolla jossain nykyisen Pron 15min + 2 kierrosta ja stadioncrossien 5 kierroksen välillä. Kuitenkin sen verran pitkiä, ettei pelkällä hyvällä lähdöllä voi voittaa koko erää eikä huonolla lähdöllä hävitä. 8-10 kierrosta voisi olla sopiva, riippuen radan pituudesta. Ruotsin mestaruusosakilpailuissa erän pituus on 8 kierrosta.

    Ja sitten niihin katsojiin. Vaikka Ruotsissa onkin hyviä kisoja, joissa on paljon katsojia, niin se konsepti ei välttämättä ole siirrettävissä suoraan Suomeen. Aiheen aloittajan kanssa ollaan joskus keskusteltu, että ruotsalaiset ovat tapahtumakansaa. Eli toisin sanoen, väki tulee tapahtumaan, vaikka laji ei niin paljoa kiinnostakaan. Sinne mennään, koska kaikki muutkin menevät. Tätä henkeä ei valitettavasti suomalaisessa kulttuurissa juurikaan ole. Jos tapahtuma ei kiinnosta, sinne ei mennä. Ja vaikka tapahtuma kiinnostaisikin, mutta se järjestetään naapurikylässä, niin matka on liian pitkä... Se, mitä voidaan täällä tehdä, niin tuodaan kisat lähemmäs yleisöä. On totta, ettei vanhalla kaatopaikalla ajettavat kisat ole riittävän lähellä! Tai jos ne on pakko pitää siellä vanhalla kaatopaikalla, niin panostetaan kuljetuksiin, jolla tehdään tapahtumaan matkustaminen helpoksi. Toinen juttu, jonka pitäisi olla kunnossa, tuli jo ensimmäisessä kappaleessa mainittua, eli rata. Siitä ei sen enempää. Kolmas on se, että koko ajan pitää olla jotain säpinää, muutoin väki pakenee paikalta. Esimerkkinä Clash of Nations, erien välillä FMX -show tai hiihtokisa crossiradalla... Ja viimeisin, mutta ei vähäisin. Alueelta pitää löytyä kisan ja makkarakojun lisäksi muutakin ja ennen kaikkea lapsia varten. Punkaharjulla tähän oheisohjelmaan oli todella panostettu ja alueella todellakin näkyi paljon lapsia myös katsomossa!

    Juttu, joka voi vaikuttaa kuljettajien halukkuutteen osallistua, on palkinnot. Mikäli kilpailunjärjestäjä haluaa, että pro-ukot kauempaakin tulevat ajamaan, niin silloin rahaa palkinnoksi. Viides moottorisaha tai painepesuri kauden aikana ei välttämättä paljoa lämmitä, mutta pienikin rahasumma, jolla voidaan kattaa kaudesta aiheutuvia kustannuksia lämmittää! Toki tämä on oma arvioni, mutta näin voisin olettaa kuskienkin ajattelevan... Ja toinen juttu on rata...
     
  2. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Tuo kolmiokin toimii. Taatusti yleisöystävällisin ja kokonaisuudessa aikansa puitteet huomioiden ehkä Suomen tähän asti näyttävin ja parhaiten järjestetty kelkkakilpailu oli joskus 90-luvulla Rovaniemellä. Siellä ajettiin kolmion muotoista korttelia ympäri, missä kylän keskustaan oli rakenneltu lumesta crossirata kunnon katsomoineen kirjaimellisesti keskelle tietä :eek:

    Tuo penäämäni hyvä henki ei tarkoita lotus-asennossa ympyrässä istumista kädet vastakkain rauhoittavaa mantraa hymisten. Haen porukassa tekemisen meininkiä, kun itsekkin olen parhaat päivänsä nähnyt isukki-ikäinen ukkeli. Tiedän isukeiden suvereenin merkityksen lajin jatkoon ja historia ei aina tästä kulmasta näytä parhaita puoliaan.

    Nyt on kuitenkin katsottava eteenpäin. Oulussa Zeta on tehnyt hienoa työtä lajin eteen ja siitä pitää ottaa esimerkkiä. Kelkkailussa tuntuu olevan sukupolvenvaihdos käynnissä ja nyt taitaa mennä kisajärjestäjäporukat, kilpailijat ja niiden isukit vaihtoon. Junnuissa kuitenkin on lajin tulevaisuus, niihin pitää panostaa. Jos Kemi-Tornio alueella on mielenkiintoa kelkkacrossiin, lupaan yrittää olla avuksi. Ajaahan en osaa, siihen varmaan saa kuitenkin konsulttiapua. Remppahommin voi myös pyytää, minulla on miggi, rälläkkä ja leka. Lisäksi osaan soittaa hieman bassoa ja pianoa 8)

    -ViRi-
    0400-924326

    Hieman vielä lisää ajatusten Tonavaa.

    Riippumatta olenko täysin väärässä vai pielessä, on turha sommitella ratoja, eriä jne., jos ei ole kuskeja :-X
     
  3. Skoo

    Skoo Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Vaikka en pidäkkään lajien vastakkain asettelusta, niin miksi enska on niin suosittua ja crossi ei? Mikä on enska kisoissa joka vetää kilpailijoita? Voisiko sitä "tuoda/lisätä" crossi puolellekin?
    Näkyvyys/tunnettavuus ei mk-enskassa ole sen parempaa tällä hetkellä.
    Paljon kuskeja > enemmän tukijoukkoja > lisää yleistä kiinnostusta > voishan sitä naapurin pojan/ tytön pärjäämistä käydä katsomassa (jos ei muuten niin kateuttaan kun kaikki siitä puhuu ;D )

    Aikoinaan Kelkkakunkku oli markkinoinniltaan se tunnetuin kisa, ainakin Levi ja Tahko aikoina tavallisille ihmisille.
    Silloin sen markkinointiin laitettiin raha ja oli ykkös kuskit mukana. Nyt ykkös kuskit on omissa kisoissaan.
     
  4. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    enska ajetaan kelloa vastaan ja sitten katotaan kuka oli nopein , Crossi taas ajetaan mies miestä vastaan samalta viivalta YHTÄAIKAA lähtien
    ensinmäisenä maaliin tullut on voittaja
    tuohon tuo kiteytyy kaikista ei ole yhteislähtöön ja toiset ei viitti ajaa kelloa vastaan

    joku vetää tietenkin palkoja nenään mutta tämä on minun mielipide
     
  5. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Hartwall areenan Bossit sanoi että tervetuloa vain keskustelemaan asiasta kun kyselin Crossikisojen järjestely mahdollisuutta tuola areenalla
    alue on vaan pieni että ei tälläkertaa ;)
    silloin kun järkkäsin voimamieskisat tuola Areenalla sielä oli rapiat 6000 silmäparia kattomassa kisaa
    vaikka ei silloin ollut laji mitään kovin suosittua
    arvelisin heittämällä Snowcross kisojen katsojamäärän vajaa 10 000 katsojaa
    kun tuolla alueella halutaan eksotiikkaa ja sielä on kelkkailevaa ja crossi pyörä porukkaa
    tuosta alkaisi uusi nousu lajille :D
     
  6. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    hekuli on taas kiinni asiassa :-* Toinen huomioarvoinen seikka on lajienvälinen status. Meillä ikääntyneillä harrastajilla on selkänahkaan hakattu perinteistä kumpuava varma tieto crossin monimutkaisuudesta sekä tarve tekniseen osaamiseen kelkkojen rakenteluun ja ylläpitoon. Enska, eli metsissä ajelu ja luonnon tarkkailu on taas jokapojalle tutumpi touhu. Sitä on nykyvehkeillä jokseenkin yhtä helppo alkaa harrastamaan kuin crossiakin.

    Ero lajien suosioon on mielestäni kiinni paljoltikin osallistumiskynnyksessä. Muutama vuosi sitten kävin ajamssa yhden sprintin ja hämmennykseni oli valtava. Pääosin enskamiehistä koostuva kilpailuporukka ajeli tavisdatsuneilla kärryt perässä, kun crossivarikolla ilman kelkkoja ei olisi yhtään varma onko eksynyt kelkkakilpailuun vai VEHON esittelyyn.

    En silti päästä kateudenpirua tunkemaan tähän väliin. Nokanvarsia vilkuilevien papparaisten jälkeen rummutankin vielä yhteistoiminnan perään. Paljoahan minusta tuskin apua on, mutta enempää en pysty tarjoamaan kuin oman osaamisen, kokemuksen ja tietotaidot. Ehkä jollekkin siitäkin voi olla apua ::) Pistäkääpä muutkin jotain pottiin ;) Edelleen tämä on vaan harrastus niin kuskeille, taustajoukoille ja kisajärjestäjillekkin.
     
  7. MikaNO5

    MikaNO5 lynx rs600xc

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Veikkaisin että enska on suositumpaa kun siihen on kenen vaan helpompi lähteä mukaan...
    Usein radat on liian vaativia uusille tulokkaille että kilpailemisesta voisi nauttia...
    Ja ainakin meillä päin eli tampereella reenimahkut olemattomat kun kaikki crossiradat aurataan...
    Itse esimerkiksi ajaisin paljon mieluummin crossia kuin enskaa jos olis reeni mahkut inhimillisen matkan päässä..
     
  8. Punis

    Punis Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Samoilla linjoilla mennään! Vaikka kesät tulee ajettua rossia, niin olosuhteiden pakosta meinaan ensi talvena käydä kelkalla muutamat enska/sprint kisat kokeilemassa. Ja syy on juuri tuo mainitsemasi reeni mahdollisuus ja crossiratojen vaativuus aloittelijoille "kokeilu" mielessä.
     
  9. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Ruotsiin verrattaessa on tietysti hyvä ottaa huomioon että siellä on kaksinkertainen määrä kelkkoja ja kelkkailijoita ja koko kansakunnassa myönteisempi suhtautuminen moottorikelkkailuun kokonaisuudessaan.

    Tuli muuten mieleen että itänaapurissa on kova kiinnostus lähes kaikkeen moottoriurheiluun ja jos SM-sarjassa ajaisi vaikka muutama venäläinen kuljettaja saattaisi ainakin rajaa lähellä oleviin kisoihin tulla yllättävän suurikin määrä maksavia katsojia sieltäpäin jos markkinointi on kunnossa.
     
  10. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    laitetaampa soppaan iso kauha ;D

    miten käy perinteisen Crossin jos rinnalle tulee STADION CROSS SARJA ?
     
  11. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    PUNIKSELLE pientä piruilua vaikka meneekin ohi aiheesta=(Vaikka kesät tulee ajettua rossia, niin olosuhteiden pakosta meinaan ensi talvena käydä kelkalla muutamat enska/sprint kisat kokeilemassa.) Säähän oot aina töissä ;D kun jothain järkäthän ::) Neet kisat on kuiteki aina sillo kun sull on tisuri.
     
  12. PAali

    PAali Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Luin melkein jokaisen kirjoituksen ja asiaa puhutte! Aloitusteksti oli mahtavin!!! Stock-luokka kokonaan pois ja OPEN takaisin! KUKA STOCK KELKKOJA VALVOO??! Kisoja stadioneille kaupunkiin niin alkaa porukka rantautuun! Kuskeja tulee kokoajan lisää ja tuntuu että harrastus hiipuu vain ulkopuolisten silmissä?! En tiä olenko väärässä mutta tältä vaikuttaa? Ja sekin vielä että harrastus/rossi ratoja on aika vähän (016) alueellakin. Näin torniolaisena voin sanoa että VITUTTAAA kun kelkkarata pantiin sileäks ja nyt siellä ajetaan nelovetoisilla rallia? Rahatko kerholla on loppu vai mitä..!! Ja sekin vielä ettäkö kuskeja on kokoajan tulossa lisää kaikki puhuu ja lähtee mukaan ajamaan mutta harrastusmahollisuudet aika pienet. Tätä asiaa pitää alkaa ajamaan eteenpäin. Esimerkiksi TORNIO, suh. kot keskellä suomea jonne porukka varmasti tulisi ajamaan myös ulkomailta.. Mitä ootte mieltä?

    -Snowcross Harrastelija
     
  13. Skoo

    Skoo Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Toisiko jopa lisää kisaajia? Aremmatkin aloittelijat uskaltautuisi kun "pro" äijät ois Stadikka kisoissa ja vasta-alkajile voisi jäädä tuo perinteinen crossi ( ehkä miedommilla hypyillä jne "helpommalla" radalla).
    Ratojen puuttumien varmaan se suurin ongelma,
     
  14. janakk

    janakk Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Morjensta jälleen!
    Nostetaampa tämä taas esille, ko tuo kausi päättyi ja uutta ollaan suunnittelemassa !!! 8)
     
  15. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    joku on puhunut asiaa
     
  16. TuovilaTTT

    TuovilaTTT Well-Known Member

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Sitä et moniko pro ukkeli oikeasti pystyy hyödyntään sen open laitteen tuoman lisätehon? Yleisölle se tuo paljon ku laitteet karjuu eikä vain suhise ohi. Eikö tämä sama ongelma ole tämän hetken formuloissa? Siihen oli eräällä ex-formulakuskilla (jonka nimeä en nyt muista) oiva ratkaisu. Porataan auton pakoputkeen reikä niin johan alkoi taas kiinnostus heräämään! (Hehheh) mut onhan se tosi et kun laitteet menee openiin niin kustannukset kasvaa johon tässä taloustilanteessa tuskin on monella varaa. Jos pro miehet saisivat paremmin rahallista tukea et niillä olisi mahdollisuus treenata todella eikä menis kaikki aika töissä tienatessa rahaa, niin ehdottomasti open takaisin.
     
  17. kiantti

    kiantti Lynx commander 600 e-tec

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Jos yleisölle tuo iso ääni on sama asia kuin kova vauhti niin ei muutakun mökäpöntöt joka jantterille niin mielenkiinto on taattu.
     
  18. wolle

    wolle Speedot '15

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Voisko olla niin, että sitä rahallista tukea (sponsorit, tehdas) ei ole liikaa tarjolla, niin kauan kun lajin näkyvyys ja markkina-arvo on pieni. Sillä tässä on koitettu puhua sen yleisökisan puolesta. Kaikki johtaa kaikkeen, niin se menee joka paikassa. Kysymys onkin minusta siinä, että vieläkö sitä halutaan ajaa 1km rataa omalla pikku porukalla jossain montulla, vai tuotaisko kisat (sarja) paremmin yleisön eteen? Suuret yleisömäärät on minun mielestä yhtäkuin: enemmän rahaa, enemmän näkyvyyttä (jopa tv-vois kiinnostua jossain määrin), enemmän sponsoreita, vähemmän kuluja tiimille, enemmän arvostusta lajia kohtaan, uusia junioreita...tätä vois jatkaa jos olis aikaa miettiä. Nyt kairaan töihin.
     
  19. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    kun se OPEN kerran maksaa niin sanoisko joku paljonko KUINKA PALJON ENEMMÄN se tulee maksaan ? ::)
     
  20. wolle

    wolle Speedot '15

    Vs: Snowcrossin kehittäminen

    Mistä niitä junioreita tulee? Se pitää lähteä sieltä nuoren miehen omasta halusta ja lajin kiinnostavuudesta liikkeelle. Mitä suositumpi ja seuratumpi laji, niin aina tulee enemmän uusia harrastajia mukaan kuvioon. Tottakai tähän kuuluu myös junioritoiminnan kehittäminen. Aina ei riitä se, että isä ja isän lompakko on kiinnostunut lajista.

    Olisko se syytä harkita kisoja kaks päiväsiksi? Ekana iltana ajais juniorit, naiset, vetskut ja toisena päivänä semi pro stock ja pro open. Illan ja yön aikana rata uuteen uskoon ja vastaamaan meidän ykkösmiesten tasoa. Yleisö sais päättää mitä haluaa nähdä ja kisapäivä ei venyisi kenellekkään liian pitkäksi. Fakta on se, että tavan katsojalle 6-7h seisoa radan vieressä talvella on liikaa.
     

Suosittele tätä sivua