Sprint Soinin SM-sprintit käynnistävät kauden ensi viikonloppuna

Keskustelun 'Kisat' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 30/1/23.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Taistelu moottorikelkkailusprintin ja -enduron tämän vuoden Suomen mestaruuksista alkaa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Soinissa.
  Sprintissä on luvassa kaksi tiukkaa kaksipäiväistä kisaviikonloppua.

  Niin sprintin kuin enduron hallitseva Suomen mestari Saku Niskanen lähtee puolustamaan mestaruuttaan etenkin konkari Tero Lokkaa vastaan, joka mielii nousta jälleen kirkkaimmalle pallille.

  Case Construction SM Sprint -kauden avauskilpailu ajetaan 4.-5.2.
  Soinissa Etelä-Pohjanmaalla. Kilpailuun voi ilmoittautua tämän viikon tiistain 31.1. loppuun eli klo 23.59 asti Suomisport-palvelun kautta.

  Sprintin ja enduron hallitseva Suomen mestari, 21-vuotias iisalmelainen Saku Niskanen, lähtee leppoisin mielin kisaamaan.

  – Lähden tietysti puolustamaan mestaruuksia, ja toivottavasti ne tulee uusittua. Jonkun verran varmasti saa riehua ja ajaa niiden eteen, ja onhan se vaikeampi lähteä mestarina kisaamaan, kun ei ole kuin hävittävää. Paljon on kuitenkin tullut tehtyä töitä tämän kauden eteen, mutta kisoissa sitten näkee, miten käy, Niskanen pohdiskelee.

  Urheilutoimittajain Liitto valitsi Yl-Savon Moottorikerhoa edustavan Niskasen vuoden 2022 moottorikelkkaurheilijaksi.
  – Mukaviahan tuommoiset arvot on, ei ne ainakaan tilannetta huononna.

  Viime vuonna Niskanen ei saanut toivomaansa uutta kelkkaa allensa, ja hän päätti tälläkin kaudella ajaa vanhemmalla, vuoden -20 kelkalla.
  – Onhan siinä vähän altavastaajana, kun ei ole uusinta kelkkaa, mutta kyllähän se ihan hyvin silti meni viime kaudellakin. Paljon on taas kyllä kovia haastajia vastassa. Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat) näyttäisi somen perusteella valmistautuneen hyvin kauteen. Varmaan hän haluaa voittaa ja päästä eläköitymään, Niskanen arvailee.


  Rovaniemeläinen Lokka, 41, vahvistaa, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kuin voiton hakeminen molemmista sarjoista.

  – Kyllä yritän tuon Sakun päihittää, kuten aiemminkin, Lokka sanoo naureskellen. – Josko sitten tulevina vuosina voisi siirtyä ajelemaan yksittäisiä kilpailuja rennommalla otteella ja ikäluokka-sarjoissa.
  Lokalla on useampi sprintin Suomen mestaruus ja yksi enduron mestaruus parin vuoden takaa.
  – Kovaa olen harjoitellut, mutta elämässä on ollut toki paljon muutakin ja tuntuu, että tulee kiire valmistautua kilpailuihin, mutta niinhän se aina tuntuu, tuore muutaman päivän ikäisen vauvan isä mietiskelee.
  – Kunto on kyllä kohdillaan ja kisoissa sen sitten näkee, miten menee

  Luokkanousijoita ja ensikertalaisia

  Seinäjokelainen Aleksi Mäntyharju, 29, ajaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa SM Pro -luokassa eli niin sanotussa kuumimmassa luokassa. Hän innostui kelkkakilpailuista viitisen vuotta sitten ystävän innoittamana.

  – Lähdin kokeilemaan kilpailemista ja onnistuin ja pärjäsinkin ihan hyvin harrasteluokassa, niin siitä se innostus sitten lähti. Tykkään vauhdista ja lajin luonteesta ja löysin heti samanhenkistä porukkaa ja muita kanssayrittäjiä kelkkapiireistä, Mäntyharju muistelee.

  Mäntyharju huomasi, että talveen painottuva kelkkaharrastus sopii myös aikataulullisesti hyvin muun muassa asfaltti- ja maanrakennustöitä sekä maanviljelystä tekevän miehen kalenteriin.
  – Kesät ovat hektisiä, mutta talvella ehtii panostaa tähän harrastukseen.


  Mäntyharju harjoittelee talvisin sen, minkä paikalliset olosuhteet lumen suhteen sallivat ja tekee kelkkakisojen lisäksi treenireissuja pohjoisempaan. Tänä vuonna hän panosti myös uuteen kelkkaan, jottei kisamenestys ainakaan jää kalustosta kiinni.
  – Päätavoitteeni on endurossa, mutta koska vasta nousin Pro-luokkaan, niin jos vaikka 10 sakkiin pääsisi tällä ensimmäisellä kaudella, niin olisin tyytyväinen. Harrastan kelkkailun lisäksi muun muassa crossfitiä, juoksua, hiihtoa ja vähän motocrossiakin, niin kuntoni on hyvä ja pitkät kestävyyttä koettelevat endurokisat ovat vahvuuteni kelkkailussakin.


  Hän kannustaa kaikkia rohkeasti kokeilemaan kelkalla ajoa.
  – Harrasteluokkaan on helppo mennä kokeilemaan kisaamista ihan vakiokelkalla, eikä alkuun tarvitse tehdä kelkkaan mitään muutoksia tai säätöjäkään.

  Mies saikin tälle kaudelle houkuteltua yhden kohtalotoverin mukaan, nimittäin niin ikään seinäjokelaisen Matti Salosen, 29.
  – Joka talvi on tullut ajeltua kelkalla, ja nyt sattui alle sellainen kelkka, millä voisi kisaamaankin lähteä. Kyllähän kelkkailussa se vauhti nimenomaan kiinnostaa. Monenlaista moottoriurheilua olen kyllä harrastanut ja kilpaillutkin watercrossissa, Salonen paljastaa.
  – Kauheasti en ole valmistautunut tähän ensimmäiseen sprinttikilpailuun, mutta eiköhän kilpailuissa sitten kerrota, miten tulee toimia.

  Niin sprinttiin kuin enduroon voi vapaasti tulla uutena kilpailijana ensimmäisellä kaudella Harraste B-luokkaan, jonka jälkeen nousee automaattisesti toiselle kaudelle Harraste A:han. Mikäli täyttää kilpailukauden aikana 40 vuotta, voi ajaa Masters-luokassa tai jos täyttää 50 vuotta, niin Legendoissa ja jos täyttää 58 vuotta, niin Legendat B:ssä.

  Junioreissa Endurossa voivat ajaa 15-18 -vuotiaat. Sprintissä Junior-luokissa voi ajaa 6-vuotiaasta alkaen. Jokamiesluokkaan
  (Historic) taas voi osallistua, jos kelkka on luokan sääntöjen mukainen.
  Lisätietoa sprintissä ja endurossa kilpailemisesta löydät täältä:
  https://smkry.fi/kilpailut/usein-kysytyt-kysymykset/

  Soinissa luvassa vauhdikasta baanaa
  Ensi lauantaina ja sunnuntaina ajetaan kumpanakin erilliset sprintin SM-osakilpailut. Järjestävällä kerholla, Soinin Moottorikerholla, on järjestelyt hyvällä mallilla ja talkooporukka valmiina h-hetkeen.

  – Lunta on yllättävän paljon, ja vielä ehtii sataa lisää ja ehdimme kuorma-autolla ajaa lisää lunta reitille, toteaa Soinin SM-sprinttien kilpailunjohtaja ja Soinin Moottorikerhon hallituksen jäsen Mikko Silvonen. Hän on kuukauden päivät valmistellut kilpailua noin 10-henkisen järjestäjäryhmän kanssa.

  – Luvassa on molempina kilpailupäivinä 5,5 kilometrin mittainen rata, joka on tehty Soinin laskettelukeskuksen eli Ski Vuorenmaan välittömään läheisyyteen vaihtelevaan maastoon. Radalla on korkeuseroja ja hyppyjä.
  Pohja on leveä ja tasainen – luvassa on siis nopeaa baanaa, ja kuskien vauhdit nousevat koviksi, Silvonen uumoilee.
  Soinissa puitteet ovat kohdallaan: Kilpailurata sijaitsee pellolla aivan laskettelukeskuksen laajojen parkkipaikkojen ja puitteiden tuntumassa.
  – Täältä löytyy kaikki Ski Vuorenmaan palvelut, ruokapaikkoja, sponsoreidemme näytepisteitä ja katsojille hyvät katselupaikat, joilta on hyvä näkymä niin lähtöön kuin maaliinkin. Laskettelemaankin voi mennä kisojen katselun lisäksi.

  Ensimmäiset kilpailijat eli juniorit starttaavat reitille lauantaiaamuna noin klo 9.

  Kilpailuihin ilmoittautuminen

  Ilmoittautuminen kaikkiin tämän kauden sprint- ja endurokilpailuihin tapahtuu Suomisport-palvelun kautta. Sprinttien ilmoittautumiset ovat käynnissä ja päättyvät Soinin SM-sprinttien osalta 31.1. klo 23.59 ja Kajaanin SM-sprinttien osalta 12.2. klo 23.59.
  Ilmoittautumista ei kannata jättää aivan viime tippaan ja jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista, joten muista ilmoittautua ajoissa!


  Ilmoittautumislinkit:


  LAUANTAIN 4.2. SM-SPRINTIN ILMOITTAUTUMINEN

  https://www.suomisport.fi/events/4d8abfcf-ce92-4369-84e2-25ff8d13df09


  SUNNUNTAIN 5.2. SM-SPRINTIN ILMOITTAUTUMINEN https://www.suomisport.fi/events/78d922c7-4482-4c0f-a0ec-ebe9866bbeca


  LAUANTAIN 18.2. SM-SPRINTIN ILMOITTAUTUMINEN

  https://www.suomisport.fi/events/6bf2f585-09f2-447d-8d63-925e8e86acd1


  SUNNUNTAIN 19.2. SM-SPRINTIN FINAALIN ILMOITTAUTUMINEN

  https://www.suomisport.fi/events/c30c827d-4016-4050-b3c6-616753454c63


  Kauden 2023 kilpailukalenteri


  SM Sprint

  4.-5.2.2023 1.SM Sprint Soini 2 pv, järjestäjä Soinin Moottorikerho ry, S-Moke

  18-19.2.2023 2. SM Sprint Kajaani (finaali) 2 pv, järjestäjä Kainuun Moottorikerho Ry KaMK


  SM Enduro

  25.2.2023 1. SM Enduro Ilomantsi, järjestäjä Tuupovaaran Moottorikerho Ry TuupoMK

  4.3.2023 2. SM Enduro Karstula, järjestäjä Kouheron Kelkkailijat Ry KoKe

  25.3.2023 4. SM Enduro Kemijärvi + Gaala, järjestäjä Kemijärven Moottorikerho Ry KeMot


  Kelkkakunkku

  29.4.2023 Tahko Mountainin eturinteissä ajetaan kilpaa sprintissä, hillclimbissa ja snowcrossissa. Järjestävä seura: Kelkkakunkku Ry


  SMK ry:n pääyhteistyökumppani ja SM-sarjojen päätukija on Rentti/Tracwest Oy, joka toimii CASE maanrakennuskoneiden maahantuojana.

  Yrityksellä on Suomessa toimipisteitä niin Tuusulassa, Pirkkalassa, Honkajoella kuin Oulussa.


  Tervetuloa mukaan seuraamaan moottorikelkkailua!
   
  Vesukka tykkää tästä.
 2. bavo

  bavo Sidewinder 137" -18

  Oli hyvä tapahtuma Soinissa. Jotain 140 kelkkaa viivalla.
  Harmi että en saanut videota ladattua.
   

Suosittele tätä sivua