Rotax 503 variaattorin/säätökopan irroitus

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä tomppata, 30/9/10.

 1. tomppata

  tomppata New Member

  Ajattelin vihdoin huoltaa/putsata Lynx GLX 5900 -89 kelkkaa. Kuinka saan ykkös/moottorivariaattorin auki huoltoa varten? Käsittääkseni ei tarvitse irroittaa kampiakselista, jos haluaa uloimman lautasen pois. Huoltokirjassa sanotaan vähintäänkin epäselvästi:irrota keskipultti ja poista lautanen käsin tai erikoisavaimella. Yritin huoltoliikkeestä ostaa varalle variaattorin ulosvetäjää, mutta sanoivat, että ei ole myytäväksi noita ulosvetäjiä. Huoltokirjan mukaan Lynxin työkalupussissa pitäisi olla avain lautasen irroitusta varten, eli onko kyseessä eri avain kuin variaattorin ulosvetäjä? Olen myös lukenut palstan vinkkejä variaattorin irroittamisesta öljyn/veden ja pultin avulla, mutta kun tiirailen pultin reiästä peilillä, niin näen mielestäni vain kampiakselin kierteet. Onko variaattorissa "isommat" kierteet, joita en peilillä erota.
   
 2. migge

  migge Ski-Doo X-RS

  Vs: Rotax 503 variaattorin/säätökopan irroitus

  eikös se ole et pultti auki ja vari pois..sisempi lautanen saattaa tarvita apukeinoja mut ei varin huollon takia kai sisempää lautasta tarvi irrottaa...
  näi minä oon tehny.
  lisätköön viisaammat..kyseisestä kelkkamallista ei ole henk.koht. kokemuksia.
   
 3. tomppata

  tomppata New Member

  Vs: Rotax 503 variaattorin/säätökopan irroitus

  Pultin sain kyllä pois, mutta kuinka tuo lautanen lähtee. Kierretäänkö vai tarvitseeko vain vetää. Yritin kahdella 2*2:sella kiilata lautasten välistä.
   
 4. kako

  kako Projekti nimeltä 5900

  Vs: Rotax 503 variaattorin/säätökopan irroitus

  Ulosvetäjää tarttee vasta jos haluaa(jostain syystä) irrotta sisimmäisen lautasen ...mutta ulommainen lautanen lähtee huoltoa varten "jengaamalla" eli kiertämällä vastapäivään (kampiakselin voi lukita tapilla... esim poranterä...ottamalla pensapumpun imuletkun pois moottorista ja laittamalla tapin putkesta sisään). Ei se useinkaan niin kauheen kovassa oo. Siihen kääntämiseen on kai työkalukin joka menee keskireikään ja tukeutuu niihin muoviliukuihin ...mutta käytä kekseliäisyyttä ja vähän voimaa. Itse olen saanut vain käsin kiertämällä kahdesta eri kelkasta. (muista laittaa sitten takaisin kootessa VAIN VÄHÄN grafiittivaseliinia liukupusliin...mutta kylläkin). Tärkein hulto sen rasvauksen ja keskijousen kunnon tarkistuksen jälkeen on sen ensin poislähtevän mustan kopan alla...... että tarkistaa painojen vapaa kulku ja ettei niiden vivustoihin oo tullut paljo "glappia".
   
 5. tomppata

  tomppata New Member

  Vs: Rotax 503 variaattorin/säätökopan irroitus

  Multa toi lukitustappi löytyykin tuosta varustepussista. Tarvii yrittää illalla tuota vääntämistä. Suuret kiitokset vaan vastauksista!
   
 6. Defender90

  Defender90 Member

  Jatkan vanhaa juttua.
  Yritän purkaa kytkimen huoltoa ja sähköstartin asentamista varten, Lynx 5900GLX malli 1986.
  - Irroitin UNF keskipultin
  - Lukitsin kampiakselin 4mm tapilla bensapumpun imp. letkun reiästä
  - Koitan kytkimen mustasta kopasta kääntää vastapäivään (normi kierre) mutta se laippa jossa suorat sivut on hitsattu,
  mielestäni tehtaalla niin ettei oikein avain pysy siinä. Hitsauksissa ei näy korjaus jälkiä.

  Irtoaako se ulompi kytkimen laippa vastapäivään kiertämällä? Jos Dremelillä hion hitsiä niin että jakoavain pysyy siinä?

  Entäs se sisempi kytkimen laippa? Irtoaako niin että pultinreikään laitetaan sopivan pituinen tappi ja kierretään se
  kiinnityspultti takaisin? Vai tarvitaanko erillinen irroituspultti mitä näyttää olevan myynnissä. Onko siellä pultin reiässä
  kahdet kierteet? Tarvitsenko tällaisen irroitus pultin?

  Kiitos jo etukäteen.
  Juha
   

  Lisätyt liitteet:

 7. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Se musta koppa lähtee liikkuvan lautasen kanssa; pyöritä siitä liikkuvasta lautasesta vastapäivään. sisempi, kiinteä lähtee kuvan tapilla; minä olen ruutannut vaseliinia reikään, ja siihen ulosvetotappiin putkiteippiä, ja sitten pyörittänyt tapin sisään, ja poks, lautanen irtoaa.
   
 8. Defender90

  Defender90 Member

  Kiitos, tiukassa on se musta koppa ja ulompi laippa, ei vaan irtoa. Dremelöin sitä laippaa ja pultilla lukitsin työkalun siihen,
  mutta ei vielä irronnut. Sen kierre taitaa olle mustan kopan alla, eli lämmittäminen ei auta. Voi muuta
  vammautua ennenkuin lämpö saavuttaa kierteen.
   
 9. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Oletko hommannut sen työkalun, millä se pyöräytetään auki?
   
 10. Defender90

  Defender90 Member

  Minkäs näköinen se on? Siinä mustassa kopassa on 30mm avainväli. Siitä olen yrittänyt vastapäivään kääntää.
   
 11. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member

  Jos en ihan väärässä työkalusta ole, niin se on tämä
  IMG_20210409_172612.jpg
   
 12. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Juuri tuo.
   
 13. Defender90

  Defender90 Member

  Mitenkäs tolla tämä irtoaa? Tässä ei ole mitään reikiä?
   

  Lisätyt liitteet:

 14. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member

  Koskaan en oo tuolla irroittanut, mutta vahva veikkaus on, että tuo päädyn tappi tuohon akselin reikään ja toinen tappi tuossa ulkokehällä olevaa muovista liukupalaa vasten ja sitten vaan väännetään vastapäivään.
   
 15. Defender90

  Defender90 Member

  Joo, sillai varmaan toimii. Mun kytkin taitaa olla vaan niin jämähtänyt. Laitoin 30mm kiintoavaimen ja sit löin siihen päähän. Täytyy ottaa moska käyttöön jos napakka isku irrottaisi. En uskalla lukita tapilla kampiakselia ette riko muuta.
   
 16. Defender90

  Defender90 Member

  Unohtui, Kiitos vastauksista. Nyt tiedän että teen oikein, on vaan niin kiinni. Lynx on ollut mulla 10v, jäi tänne tilalle kun eivät saaneet käyntiin ja harvakseen olen puita metsästä ajanut.
   
 17. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member

  Itse kun purin 250:sen kytkimen huoltoa varten muutama vuosi sitten, niin pyöritin männän lähelle yläkuoloa ja sitten tungin narua sinne männän päälle. Kait tuo toimii kaksisylinteriselläkin koneella, mutta molempiin sylinterihin sitä narua tuskin tarvii tai edes kannattaa pistää. Meidän kelkasta kytkimen sai toki ihan käsin vääntämällä auki, mutta ei lähtenyt ilman minkäänasteista männän lukitusta.
   

Suosittele tätä sivua