Sähkömoottorikelkka

Keskustelun 'Linkit' on aloittanut käyttäjä Kometa, 26/1/09.

 1. Kometa

  Kometa Active Member

  Tästä se alkaa http://snowmobile.ru/forum/viewtopic.php?f=2&t=17650&st=0&sk=t&sd=a&start=0
   
 2. make91

  make91 Well-Known Member

  siinä on kunnon ekotykki :D
   
 3. Anioldur

  Anioldur Polaris xc 600 sp

  Aatelkaa nyt, kohta vaahtosammuttimen kokoset rällää stiigoilla shellin pihassa ja sitten taas valitetaan ;D
   
 4. willson

  willson Well-Known Member

  Kuvitelkaa jos Lynx, Ski-doo, Arctic-Cat, Polaris ja Yamaha rupesvat ton tapaisia valmistamaan. Millaista olis sen jälkeen.
   
 5. AMasa

  AMasa Well-Known Member

  EI SAAPAS!!! ;D ;D
   
 6. de_wille

  de_wille Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Mitähän tälle projektille nykyään kuuluu?
  Kaikki tieto mitä löysin on vähintään kaksi vuotta vanhaa.
  Kehitelläänkö tätä nyt salassa vai onko homma hylätty mahdottomana?
   
 7. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Rovaniemellä kehitellään sähkökelkkaa ihan tosissaan. Sähkömoottorihan sopii kelkkaa kuin nenä päähän, se on kevyt, yksinkertainen ja voi olla suoravetoinen eli energiaa ei mene remmin lämmittämiseen. Ongelma on akut. Niitä pitäisi olla parisataa kiloa jotta saataisiin edes jonkinlainen toimintamatka. Telan pyörittäminen vie energiaa ihan toiseen malliin kuin pyörien pyöritys.

  PS: Kävin ajamassa viikonlopun Teslalla. Auto on aivan toisesta maailmasta. Voimantunne kaasua painaessa on täysin omaa luokkaansa. Edes GT3-sarjan Audi R8 ei ollut alkuunkaan samassa luokassa. Tuleva neliveto (691 hp/3.2 s 0-100km/h) täytyy olla jotakin aivan käsittämätöntä. Sähkö on tulevaisuus.
   
 8. matti

  matti XRS 600 -07

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Akusto on edelleen se pullonkaula sähkökulkuneuvoissa... Jotkut on sitä mieltä, että sähköenergiaa ei koskaan pystytä säilömään riittävästi akkuihin ilman että akkujen paino karkaa käsistä.

  Siksi muutamat valmistajat tutkii edelleen sitä vety polttokennoa, joka tekee sähöä 'on-demand' tyyppisesti. Vetyä tai jotain muuta kaasua / nestettä on paljon helpompi säilyttää tankissa kuin elektroneja ;)
   
 9. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Riittäskö joku pieni agrekaatti takomaan akkuihin sähköä riittävästi jotta saatas kohtuullinen toimintasäde? Paljonko semmonen agrekaatti tuottaa ja paljonko sähkömoottori vie? Agrekaattihan vois toimia dieselillä.
   
 10. Zombie

  Zombie Raskassointinen flyygeli

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Miksei laittaisi dynamoa siihen maton reunaa vasten, niin latais aina kun liikkuu ;D
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  https://www.youtube.com/watch?v=RE7TOaTv3SI ;D
   
 12. Luuseppä

  Luuseppä SR Viper Turbo, Nytro Turbo Mtx

  Teslassa akkujen energiatiheys on n. 0,24 kWh/ kg ja kilometrin ajoon menee 0,16-0,3 kWh. Arvioisin että maton pyöritys vaatii vähintään viisinkertaisen määrän energiaa. Suhde olisi siten 5 kg akkuja/kilometri kelkkailua. Ei olla ihan lähellä...... Tosin kehitysasteella on jo akkuja joissa energiatiheys on luokkaa 1 kWh/kg. Sillä jo ajelisi, sata kiloa akkuja, sata km ajoa. Ennustan että kun akun energiatiheys kaksinkertaistuu ja hinta menee kolmasosaan niin kukaan ei osta bensalla käyvää autoa.
   
 13. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Sähkökäyttöistä kelkka ei tule menestymään markkinoilla. Ainoa markkinasegmentti on vuokraamot tms jotka tarjoavat turisteille elämyksiä. Akkujen tehopainosuhde on vielä nykyään niin surkee kuitenkin. Autoihin voidaan sijoittaa huomattavasti enempi akkuja jotta haluttu teho saadaan. Totta jotta sähkömoottorilla on etunsa kunhan sen ohjauselektroniikka on kondiksessa. Ennemmin jokin polttokenno tms. Vaikka plutoniumpilleri tankkiin ;D . Mieluummin sitten täysin (100%) alkoholipohjainen moottori joka jo nyt olisi mahdollista. Mutta, mistä sen tietää millä tulevaisuuden harrastajat kruisailee kairoissa kun itteni päällä kasvaa horsma ;) . Kesällä näin KTM sähkö crossipyörän vedon pellolla. Kyllähän se "lähti" kun harakka vastatuuleen.
   
 14. de_wille

  de_wille Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Jokaisessa asiassa on aina ollut haasteita ja niin tässäkin. Näen kuitenkin että alamme olemaan lähempänä kuin koskaan sähköisen kelkan toteutumista.
  Tosin ensin safareille yms. missä tehoa ei tarvita ja siirtymät on maltillisia. Polttoainetta kun ei voi ottaa reppuun tai tarakalle.
  Mutta, kun akkutekniikka paranee, on kelkoissa vain taivas rajana. Telan ja sähkömoottorin sijoittelun jälkeen kaikki muu voidaan suunnitella täysin uusiksi.
  Jos itsellä olisi resursseja (lue: paljon massia) niin varmasti yrittäisin rakentaa itselleni sähköisen kelkan.
   
 15. unppi

  unppi Yamaha

  Tai samantien hyrrää tangon päähän! Tuulivoimaha on nyt muotia !
   
 16. Zombie

  Zombie Raskassointinen flyygeli

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Tai hattuun? ;D
   
 17. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Vaan eipä tuo Rollon projekti maha olla kovin ainutlaatuinen. Discoveryllä tuli ohjelma jo vuosia sitte ( oliskoha ollu 2010 tai 2011) jossa ajo kilpaa RS Venttura Jammu ja Rev-tourinkiin rakennettu sähköhärpätin. Se oli joku yliopistojen projekti, joka oli aivan ylivertanen tuoho Rollon rakennelmaan verrattuna. Joskus löysin googlellaki. Eli aika paljon on Kanukit eessä tässäki hommassa.
  Mutta veikkaan että kohta tulee esim leveätelaisia sähkökelkkoja. Polariksellahan on jo mönkijöitä olemassa, niin tekniikka on helppo siirtää. Toisaalta utilityvehkeessä akkujen paino ei oo niin suuri ongelma. Käyttäjiä sellaisille kyllä löytyy...( hiihtokeskukset jne)

  Niin ja sähkökelkalla on kysyntää safarihommissa ja kysyntä ei ole edes kovin pientä. Ihan vaan vertaukseksi kerrottakoon että Lynx on myyny noita Adventure ACE-malleja hulluimmillaan kait 700 vuodessa ja pääosa safareille.
   
 18. HJR

  HJR Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Hieno konsepti Hondalla, telastokin melko erikoinen.

  Honda Concept Snowmobile: http://youtu.be/--H9TvC9mKw
   
 19. dendro

  dendro Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  Aika pihoilla on oot tämän Arctic Powerin eSled-projektin suhteen.. Se oli tutkimushanke ja mitään tuotantoa ei liene ollut ikinä tarkoitus aloittaakaan. Toki muutaman käsittääkseni luovuttivat jonkin Rovaniemeläisen safari yrittäjän iloksi/harmiksi. Tällä hetkellä näkyy olevan loppunut/tauolla. 2010-30.6.2014. Aloitettu jo paljon ennen vuotta 2010.

  Itselläni ei ole osaa eikä arpaa kyseisen hankkeen tahi koko ramkin puljun kanssa mutta tuskin kannattaa mitään ihmeitä siitä "luulla" tietävänsä, koska lähtökohtaisesti et tunnu tietävän asiasta ollenkaan.
  http://www.arcticpower.fi/fi/esled-2010-2014/
  http://www.esled.fi/
   
 20. MVa~1

  MVa~1 Well-Known Member

  Vs: Sähkömoottorikelkka

  No en tiedä kuinka tauolla tuo on viimetalvenkin ollut, kun niitä on ollut 4 safarikäytössä.. ArcticPoweri kait on voinu lopettaa jo mutta näytäs että tehdas jatkaa vielä..
   

Suosittele tätä sivua