Sylinterin korjaus

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Catiska, 4/2/07.

  1. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Aihe joka varmasti kiinnostaa monia, meidän porukassa on reilun viikon sisään mennyt jo kolme konetta... Eli, kun mäntä hajoaa kuten minulla, alakerta jää ehjäksi ja puhtaaksi mutta sylinteri ja tietenkin mäntä ottaa osumaa. Uusi sylinteri maksaa älyttömästi, eli onko konsteja korjata nykyinen sylinteri? Mahdollisia toimenpiteitä on putkitus ja hitsaus. Putkitus on periaatteessa helppo homma, mutta näiden 2-t moottorien sylinterin aukot aiheuttaa varmasti ongelmaa, etenkin ylösvirtauskanavat? Hitsaus ja sen jälkeen sorvaus ja hoonaus on periaatteessa helppoja, mutta onnistuuko moinen? Ongelmia varmasti aiheuttaa mahdollinen öljyinen pinta ja hitsauksen rajavyöhykkeet. Lisäksi sylinterin seinämän ja hitsin erillainen kovuus.

    Mitkä paikat tekee Suomessa putkituksia ja mitä moinen operaatio maksaa? Meillä olisi ainakin 3-sylinteriä tuota käsittelyä vailla...
     
  2. sipa

    sipa yamaha srx 700 vm-98

    no ainakin euromotorcenter oulussa tekee näitä putkituksia mutta hinnasta ei sitten ole tietoa... jos sylinteri menee pelkällä porauksella ni se ei taas maksa ku 29€ per sylinteri eli kannattaa varmaan ennemmin porata tuo ennemmin ku putkittaa... korjatkaa jos olen väärässä :D
     
  3. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Ei mene porauksella kahdestakaan syystä. Ensiksikin pitäisi porata ainakin 5mm suuremmaksi ja toisekseen ei ole saatavilla ylikokomäntiä, ainakaan en ole löytänyt.
     
  4. viperi

    viperi 2 x AC SnoPro 600 2013

    Iisalmessa Lyytikäinen Kimmo tekee putkituksia ja työn jälki on mitä parahin
     
  5. Axi

    Axi AC ZR 600 APV ja projekteja

    En nyt tuosta 550:sta tiedä, mutta moni muu kone on kuitenkin Nikasil-pinnoitetuilla pytyillä.

    Meneepi ehkä saivarteluksi, mutta nicasilin ja valuraudan kitka on erilainen, samaten lämpölaajeneminen on erilaista (alumiini vs. valurauta).

    Moni korjaamo kerää nipun pyttyjä ja lähettää ne korjattavaksi, ainakin Hollannissa tiedän pinnoituksia suoritetun.
    Muutama vuosi sitten kustannus oli noin 300 euroa/pytty (hitsaus ja uudelleenpinnoitus). Jälki jopa siistimpää kuin tehtaalla.

    Elikä, yhteyttä paikalliseen korjaamoon - tietävät luultavasti asiasta. Ellei, niin ainakin Tenon Metallista homma onnistuu. Samaten Catti-korjaamot Rovaniemellä ja Sodankylässä laittavat pyttyjä eteenpäin. Saattaapi löytyä korjattuja pyttyjä varastostakin.
     
  6. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Paikallinen korjaamo ei tiedä asiasta (eikä juuri muustakaan) mitään. Pitää kysellä ympäriinsä. Nuo vanhat 550ccm koneet ei taitane olla pinnoitettuja, ei siltä näytä/tunnu. Pitää selvittää noita putkituksia heti maanantaina, osat on jo muuten tilattu.
     
  7. Gladii

    Gladii Zr 600 efi

    Tenon Metalli hoiti mun kelkan sylintereiden korjauttamisen.. lähettivät jonnekki mahd. just hollantiin pinnoitukseen..
    Hinta oli yhteensä vähä reilu 600egee kahdelle sylinterille..
     
  8. pekkisrace

    pekkisrace F5 -06

    Toi Suitzaman oy pelaa tietääkseni aika paljon rikkinästen sylinterien kans, ainakin pyörien sylinterien kans, luultavasti kelkkankin sylinterin tulisivat kuntoon. Ja tietääkseni ainakin meillä päin jokainen koneistamo suorittaa sylinterin putkituksia, eihän se kummonen homma ole.
     
  9. ZetaÄrrä

    ZetaÄrrä Well-Known Member

    hommana putkitus ei kummonen, mutta "poraus" sitte onkin kun ei kukaan tiiä välyksiä (muka) tai siis ei kerro mielellään.. ja putketki jotaki keskipako valettua pallografiitti valurautaa, ettei niitäkään sorvata ihan missä sattuu ::)

    kohan saan välyksen tietoon niin alakaa porauksen harjoittelu :D tai oikiastaan avarruksen.

    sen hitsauksen voit varmasti unohtaa, se rakeilee ja tulee reunahaavaa niin lujasti ettei voi onnistua, vetää soikeaksi ja ties mitä.. ainaki näin eppäilen vakavasti :-\
     
  10. Reimond

    Reimond Cleated tracks

    Sen verran tähän itsekkin kommentoin..
    Tuota suolahappoa on käytetty Nicasil sylintereiden puhdistamisessa alumiinista. Nykyään ei ole suosittua, koska nicasil pinnoite on huokoista ja hapon päästessä pinnoitteen alle, ei hyvää seuraa. Mekaaninen puhdistus on ihan ok.

    Sitten tuo hitsaus Hollannissa tarkoittaa nimen omaan alumiini pytyn hitsausta. Siellä myös koneistavat ja pinnoittavat uudelleen.

    ps.
    Ainakin minulla lukekee Wisecon paketin kyljessä: Clearance 0.102mm
     
  11. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Catiskan alkuperäiseen kysymykseen vastaaville, uusi putki tulossa ja putkittaja löytynyt.. Kiitos.
     
  12. jutila

    jutila Jamaha ei pamaha

    Nyt ois itellä tuommonen nicasil-sylinterin siivoilu vanhan männän jäänteistä eessä. Liekkö muilla hapoilla samaa vikaa kun tuolla suolahapolla. Kaveri muistaakseni joskus putsaili sitruunahapolla...liekkö yhtä vaarallista/toimiiko edes? Entäpä sitten fosforihappo?
    Tai sitten hyvät vinkit tuohon "mekaaniseen puhdistamiseen" ois tarpeen. :p
     
  13. pöykö

    pöykö rotaxin kuljetustelineitä,sekä muita paskoja

    pystyykö nicasil-sylintereitä poraamaan ja laittamaan isompaa mäntää sisäään?
     
  14. edge 340

    edge 340 Well-Known Member

    pystyy sen poraamaan mutta se pitää pinnoittaa uudelleen...
    koska poruutuksen "koneistuksen" jälkeen se on pelkkää alumiinivalua ja siinä ei mäntä/sylinteri kauaa kestä
     
  15. jutila

    jutila Jamaha ei pamaha

    Nyt ois suolahappoa hommattu varotuksista huolimatta..Myös myönteisiä kommentteja kuultu. ::) Kuinkas tujuna tuota mahollisesti kannattaa käyttää. Ja kauanko uskaltaa tuolla hapolla/hapossa liottaa sylinteriä. 100ml 32%happoa atpeekista 4,50€
     
  16. jutila

    jutila Jamaha ei pamaha

    Jooh. Nyt kokeilin hapotella ensin vähän laimennetulla ja sitte aika jäykkänäki  ::). Lopuksi vähän veden kans 600 paprulla pyörittelin. Osa lähti, mutta jotaki vielä jäiki. Eräs tuttu ehotti, että jos hoonilla kevyesti pyöräyttää niin nicasilin ei _pitäis_ mennä miksikään, mutta nuo männänjäänteet pehmeämpänä lähtis. Kellään kokemusta?  :'(


    Ja oiskohan ideaa yhistää nämä kaks sylinterin korjaus -threadia :p
     
  17. Reimond

    Reimond Cleated tracks

    Sitä suolahappoa raakana vaan puutikulla siihen kohtaan sylinteriä, jossa alumiinia. Sitten antaa kuplia ja hankaa puutikulla alumeetiä irti.
     
  18. jutila

    jutila Jamaha ei pamaha

    Noniin, tuotapa ei tullu hoksattua. Huomenna testattava.
     
  19. pet

    pet Member

    Vs: Sylinterin korjaus

    Löytyisikö Lahden seudulta joltain suolahappoa pieni määrä sylinterin puhdistukseen? Apteekissa myivät vain litran pulloissa 45e hintaan. Desi (tai allekin) varmaankin riittää hyvin mäntäjäämien puhdistukseen yhdestä sylinteristä?
     
  20. jtek

    jtek M800Tic SP162 -13 M8000 HC162 -16

    Vs: Sylinterin korjaus

    Useita pyttyjä olen hienolla hoonikivellä silotellu ja mitään damakea ei ole sattunu ja hienosti on pelannu. Tällähetkelläki kelkassa paikalla hoonattu nicasil pytty ja km reilu 3000.
     

Suosittele tätä sivua