Sähköautot ja paha mieli

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 21/10/23.

  1. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Sähköautoista saa helposti mielikuvan, että ne on erittäin luotettavia. Periaatteessa niiden tekniikka pitäisi kyllä olla aika simppeliä ja koeteltua, joten oletus luotettavuudesta on ihan hyvä lähtökohta. Ja toki nykyisistä polttomoottoreista dieselit nyt ainakin on Adblue systeemien kanssa pilattu vikaherkiksi.
    Mutta pieni tilastokatsaus Nettiauton tarjontaan.
    Jos katsotaan 2013 tai uudempia autoja ja verrataan dieseliä ja sähköä. Otin lukuun vain yli 10tkm ajetut autot niin ei tule kaikki uudet myymättömät mukaan lukuihin.
    Nettiautossa on myynnissä 14579kpl Dieselautoja ( mukana oli kaikki ajoneuvotyypit), jotka ovat 2013 tai uudempia. Sitten niistä yli 195tkm ajettuja on 4513kpl (31%) ja yli 295tkm ajettuja 950 kpl (6,4%). Sähköautoja on myynnissä samalta ajanjaksolta 3051 kpl, joista yli 195tkm ajettuja 25kpl ( 0,8%) ja yli 295tkm ajettuja 5kpl (0,16%). Sähköautoja on tietysti myyty varsinkin aikavälin alkupäässä hyvin vähän. No se minkä päätelmän tästä voi tehdä on se, että kukaan ei oikeasti vielä tiedä miten ne sähköautot kestävät kilometrejä. Käytännössä Teslan Model S-mallit ovat ainoita, joilla on ajettu enemmälti ja niitäkin on tilastollisesti aika vähän. Aika tulee näyttämään miten nuo ikääntyvät. Suomen romutusiällä se kuitenkin tarkoittaa, että sähköautoillakin pitäisi pystyä todennäköisesti ajamaan se 20-25 vuotta ja monen automallin kohdalla se tarkoittaa, että sinne 400-500tkm kilometrin lukemiin pitäisi ainakin päästä. Vain aika näyttää miten tämä tulee menemään.
     
    Viimeksi muokattu: 24/10/23
    Hemikoo ja Rautane tykkäävät tästä.
  2. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Perttunilta hyvää jutustelua.

    Tässä on sellaisen käsityksen saanut, että sähköauton hankkii nimenomaan paljon ajavat. 40-60tkm tulee vuodessa, niin äkkiä pitäisi alkaa +300tkm ajettuja näkymään palstoilla ja jopa kohtuullisen paljon. Akuilla on se 8v takuu, joten moni sen varmaan siinä vaiheessa viimeistään pistää lauluun. Tuossa ajassa pitäisi olla jo ~400tkm mittarissa.

    Aika näyttää miten paljon noilla rullataan.
     
  3. jp10

    jp10 Well-Known Member

    Liian kallis investointi ostaa sähkö auto ei kannata vaikka miten laskee omalla käytöllä
     
  4. teme-

    teme- Well-Known Member

    Itellä ei varsinaisesti ole mitään sähköautoja vastaan, jos olisin sijoittamassa autoon +40k niin todennäköisesti valinta olisi sähköauto mutta kun auto on sen verta huono sijoutus että ei oikeen houkuta koska nykyisen auton ylläpito on lähes ilmaista ja tankkaukseenkin menee kuussa vaan 150-200e. niin en näe millään kannattavaksi ostaa sähköautoa. Mutta tätä tesla uskonto on kyllä nykyään ihan naurettavalla tasolla. Tesla on varmasti hyvä ellei paras voimalinjan kautta mutta teslan ajatus keksiä pyörä uudelleen auton hallintalaitteissa on minusta naurettava, eikä ne taida laadullisesti olla sieltä kärkipäässä.
     
  5. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    On aika monella. MUTTA, puhuinkin yleisellä tasolla. Vai väitätkö että tasan tarkkaan kaikki 2000 ja 2010 luvun moottorit on aivan ylivoimaisia teknologian huipputuotteita?

    Ei kyllä ole. Iso osa moottoreista on vain läjä osia ja kasa pettymyksiä. Syitä voi olla monia, mutta ehkä ne on nuo päästöhommat jotka näissä pistää tekniikan sekasin. Vai olenko minä nähny unta, kun mulla tulee paha mieli esim sanoista:
    - Urea
    - EGR
    - Hiukkasloukku
    - N75
    - TFSI
    - B47 Jakoketju
    Yms yms yms.

    Eli tekniikka on kehittyny, mutta luotettavuus ei. Itellä oli 1987 2.0 Diesel Mazda. 555 tkm mittarissa ku möin, pelas ku kello. Tojotan Corolla 4-AF, 450 tkm ja pelas kuin kello. Nämä siis vanhaa tekniikkaa, ilman liiallisia antureita yms höpötyksiä.
     
  6. Make76

    Make76 Khaos 146, 5900, SnoScoot 200

    No ei läheskään kaikki, mutta ei ne kaikki ihan paskojakaan ole, kuten aiemmin kirjoitit. Ja nuo päästöhommat, varsinkin Adblue on kyllä semmonen ongelma että se olis saanut jäädä keksimättä. Hiukkasen ja egr.n kans vielä on pärjätty mutta ei niitäkään kyllä kaipaisi. Sähköauto toivottavasti osoittautuu luotettavaksi myös pidemmän päälle ja sillä on vielä arvoa ja kysyntää akkutakuun loputtuakin. Harmi vain että omassa käytössä tuo sähköauto ei ole ainakaan vielä edes vaihtoehto.
     
  7. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Mutta yleinen suuntaus on kyllä ollut autojen moottoreissa melko tasaista alamäkeä vuosien saatossa.
     
  8. Mika_R

    Mika_R Klonks rave enduro 600r -24, Yamaha RS Vector -06

    Minulla oleva bensiini auto on ihan hyvä. Ajan 50-60tkm vuoteen. Kustannuksiltaan sähkö- tulisi minulla suurinpiirten saman hintaiseksi kuin bensiiniautoilu. En halua kuitenkaan kuluttaa aikaani ajomatkoilla 20-30min sähkönlataushetkillä ja suunnitella ajoreittejä töpseleiden mukaan. "Haluan kulkea omiapolkujani".
    Tuo kustannusvertailu muodostuu lähinnä siitä, etten maksa polttoaineesta tai muista autonkäyttökuluista itse mitään muuta, kuin verotuksessa korkeampaa veroprosenttia...
     
    Viimeksi muokattu: 26/10/23
    Hemikoo tykkää tästä.
  9. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Jos itsellä olisi tuo tilanne niin ajaisin dieselillä.
     
  10. JMO

    JMO Expedition xtreme turboR -24

    Täytyy käet kyynärpäitä myöten ristissä toivoa että tuo toyotan 1kd-ftv menis vielä toisenki 280tuhatta pelkällä remmin ja öljyn vaiholla.. Kuten koko kottero muutenki, pakollista laittoa ollu jarrupalat ja pyöränlaakeri, öljyjen lisäksi. Luultavasti olis iskaritki menny, vaan vaihtu aiemmin omasta halusta.
    On se kyllä jo lähes 10 vuotias, ehkei kuulu kategoriaan "nyky".

    Sähköautoiluun kantaa ottaen, en oikein itelle ole nähny minkäänlaisena vaihtoehtona. Auto on itelle täälä "itärajalla" liikkumisväline, niin vapaa ajalla nuita paskoja sora- niinku asfalttiteitäki.. Talavella kohtaa hyvinki lumisia olosuhteita, liikkuu työhommissa pitkiä reissuja niin yöllä ku päivällä.. Näin vanhemmuuttaan vähempi enään yöllä, eikä kyllä tippaakaan kiinnosta ainakaan yöaikaan jäähä hengailemaan laturiin, jos se yhtään pitemmän ajan ottaa ku 80L tankin tankkaaminen.. Kotia nukkumaan pääsy sillon on kiikarissa.
    Vielä viime talvena tämän hetkiselle työmatkallekki sattu tasan 1 laturi, 400km kohalle kotimatkan suuntaan, ilman ylimääräsiä lenkkejä.

    Kauhian sähkö negatiivinen viesti tuli :D
     
    Mika_R tykkää tästä.
  11. rainbow6

    rainbow6 KRT

    Kiitos hra Presidentti tästä topitsista. Ei minulla ole paha mieli. En vaan näe sähkö”autossa” mitään mielenkiintoista. Olen kasvanut maailmaan jossa pikkupoikana 80-luvulla pihan mielenkiintoisimmat autot olivat 50-luvun Kuplat ja vanhat jenkkilotjat. Siihen aikaan liittyy muistoja joita yhdistän mielessäni autoiluun. Äänet, tuoksut, värinät ja tärinät, muotoilu. Ajat toki muuttuvat. Niin paljoa eivät kuitenkaan muutu että edes harkitsisin sähköautoa. En vaikka se olisi järkevää. Eikä se kohdallani ole. En voi ladata työpaikalla enkä halua ladata kotona. Polttomoottori edustaa minulle vapautta jota on ainakin vielä toistaiseksi vaikea viedä pois. Dieseliä tullaan tarvitsemaan vielä pitkään, bensiinistä en ole ihan niin varma.

    Joillekin kaiken pitää olla mahdollisimman mukavaa ja vaivatonta. En tiedä onko sähköautoilu sitä mutta ainakin se on hajutonta, savutonta, mautonta ja epämiehekästä.

    Isot miehet keulii että on tuhat heppaa, vääntöä kuin pienessä kylässä ja kiihtyvyys tajutonta. Tuhat heppaa joita ei voi mihinkään käyttää, ei sudi, ei heitä perää, ei mitään. Täyttä paperia.
    Vääntöä? Paperia sekin. Jos tietää sähkötekniikasta edes perusteet, tajuaa että vääntö on nykytekniikalla onneton. Edes kärryä ei voi vetää tai nippanappa terveisiä viedä. Tuhannella hepalla.
    Kiihtyvyys, kai se kiihtyy kun ei sudi. Kunnes nopeusrajoitin tulee vastaan. Onnetonta.

    Sopii toki sellaisille jotka eivät osaa ajaa.
    Jos olisi pelkkiä sähkökelkkoja potkisin mieluummin Eslan potkurilla.
     
    Prormkpolle, k0lli, M.E.A ja 10 muut tykkäävät tästä.
  12. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Kyllä. Esimerkkinä vaikka öljykylvyssä pyörivä jakohihna. Ja öljykylvyssä pyörivä öljhpumpun käyttöhihna. Kerrankin väärää öljyä, niin se on moro.
    Tai polkupyöränkettingin vahvuutta olevat jakoketjut.
    Tähän vielä nuo saastehommat, start/ stop ominaisuudet. Koneilla pääsee samat kilometrit, kuin mossella aikanaan.
    Vissiin piripäissään insinöörit suunnitelleet.
    Eipä sillä, kelkkojen koneet sen parempia ole. Mutta kauppa käy.
     
  13. rainbow6

    rainbow6 KRT

    Niin ja totta tämäkin että polttomoottoreita pilataan kyllä kovaa vauhtia. Jopa niin kuin se olisi tarkoituksellista. 2000 esim. tuli OBD, paskaa. Bensassa jos joku höpöhöpö näkyy OBD:ssä niin samantien hylky leimalla. CAN-väylät, paskaa. DPF ja AdBlue, paskaa. Sähkömekaaniset ruiskutuspumput, paskaa. Sähköinen käkkäri, huoh. Kaiken maailman pimpelipompeliääniä koko ajan. Ei onneksi omissa autoissa.
     
    k0lli ja Kertturacer tykkäävät tästä.
  14. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Itsellä tuli syksyllä -21 mitta täyteen -16 mallin farkku mb 220d 4-maticista, milloin oli perälintassa, milloin kojetaulu huusi moottorin vikavaloa ja aina syyllinen adblue ongelma, silloin oli ajettu 150tkm, ostettaessa 2/17 21tkm.

    Sähkö teki tuloa mutta en halunnu siirtyä siihen suoraan niin laitoin lokakuussa -21 tilaukseen xc60 t8 long range volvon. Auto luovutettiin 28.2.-22 ja sillä mennään edelleen. Onhan se paska kun pelkällä sähköllä takaveto. En ole huomannu/kiinnostanut sähkölaskussa eroa aikasempaan ja 90% ajosta menee pelkällä sähköllä kun pääosin kaupungissa ajan ja kottona ihan Sukosta lataan yöllä.

    20tkm ajettuna, vuodenvanhana alkoi sähkömoottori pitämään ääntä ja heinäkuussa sen vaihtoivat takuuseen, varmasti olisi aylettänyt maksaa remontti, nyt joku 32tkm.

    Nyt helmikuun viimeinen päivä loppuu takuu, on kyllä huoltosopimus, niin pitäisi miettiä millä ajaa tulevaisuudessa. Teslan Plaid kiinnostaisi mutta vetokoukkua ei saa kuin siihen koppakuoriaisen näköiseen malliin joka ei maistu silmään. Volvolla toista vuotta taitaa olla uuden toimitusaika joten sekään ei nappaa.

    Taidan jatkaa entisellä mutta ilman takuuta olevaa sähkäriä/hybridiä ei tähän taloon tule.

    Tälläinen hybridi tarina tähän väliin.
     
    Hemikoo, Vesukka ja Prormkpolle tykkäävät tästä.
  15. polaris^

    polaris^ Lynx re etec

    Kyllä pitäisi niin S, kuin X malliin saada teslan osalta koukku mikäli on Plaidi kiikarissa. X osalta vakiona ja S saa Teslan kautta asennettua sen.
     
  16. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Onko nuo mersun adblueongelmat laajempi tyyppivika? Nimittäin vasta työpaikan kahvipöydässä eräs isäntä kirosi alimpaan helvettiin nuo systeemit. Hänelläkin vastaavan ikäinen dieselmese, olikohan 70 tkm mittarissa. Ilmeisesti piti vaihtaa koko adbluetankki uuteen, koska sen sisällä olleet anturit toimivat välillä väärin eikä niitä voi yksitellen vaihtaa. Ilmeisesti merkkiosana lähemmäs 2000 euron varaosa...
     
  17. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Hauska muuten huomata, että nämä kaksi topikkia (sähköautot & talon lämmitys) kirvoittavat paljon enemmän keskustelua kuin hienoista hienoimmat uudet kelkkamallit:D
     
  18. Make76

    Make76 Khaos 146, 5900, SnoScoot 200

    Kyllä se taitaa ihan laajempi vika olla nuo adblue ja nox-anturi ongelmat nuissa, kuten monissa muissakin adblue autoissa, varsinkin pätkäajossa. On se kyllä totta että nuo adbluet on pilanneet monet autot ja seuraava autoa katellessa on kyllä tullut suunnattua katse hieman vanhempiin vähän ajettuihin, joissa ei vielä adblueta ole, esim Volvoja on vielä 2017 ilman adblueta.
     
  19. WSA

    WSA 600 SKS 136" Markoilla ostettu!

    Soli louhea tunne kesällä ajella Koilliskairassa ja kone ilmottaa:
    KUSI FAILURE NOU ENGINE START AFTER 800KM. Kotiin vähän enemmän matkaa.
    Tein sitte "lopullisen ratkaisun". Saapa nähä miten kalliiksi se tulee...
    Ajettu aina pitkää matkaa ja muutenkin käyttö parasta mitä osaa sompailla.
    ...Taunus 115tkm.
     
    rainbow6 tykkää tästä.
  20. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Ihan yleinen vika melkein kaikissa merkeissä, mersuun oli aikanaan 3500e vaihettuma tuo säiliö, sisällä lämmittimet ettei kuset jäädy sinne yms ja ei tietenkään saa mitään irtaaltaan, itsellä ei tankin kanssa ollut ongelmia. Nox-antureita meni useitaa ja osa niistä meni tehtaan piikkiin. Viimeisellä kerralla kun alkoi oireilemaan niin koodattiin koko paska pois käytöstä.
     

Suosittele tätä sivua