Nopeusrajoittimet pakollisiksi moottorikelkkoihin.

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä jaskap, 1/4/24.

  1. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    No nyt se sitten tuli. Osana tieliikennelain muutospakettia nopeusrajoittimet tulevat pakollisiksi moottorikelkkoihin. Nopeus rajoitetaan reiteillä sallittuun lukemaan 60km/h ja uusissa malleissa, joihin saa GPS-seurannan, jäällä on 80 km/h mahdollinen. Muutosta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa edellisellä hallituskaudella ja sitä on myöhäistä enää muuttaa.
    Ja mikä hulluinta, muutos koskee myös vanhempia kelkkoja, siis ihan kaikkia. Joihin ei ole saatavissa elektronista rajoitinta, tulee telastoon asentaa erillinen kitkalaite, jota on ollut kehittämässä takavuosien menestysfirma Benefon seurantalaitteen osalta ja kitkamateriaalia on ollut kehittämässä kotimainen Korjakumi. Kitkaan pohjautuvan nopeuden rajoittamisen lisäksi järjestelmään on saatavissa 150db akustinen hälytys nopeuden ylityksestä ja myöhemmässä vaiheessa integraatio poliisin automaattiseen liikennevalvontaan.
    Linkki uutiseen:
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010329744.html
     
    Viimeksi muokattu: 1/4/24
    Vesukka, FFoxi, Mikaitos ja 4 muut tykkäävät tästä.
  2. JiiKoo

    JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

    Onneksi ei vaikuta minuun, ajan aina rajoitusten mukaan tai alle:)
     
    jaskap tykkää tästä.
  3. wasted years sleds.

    wasted years sleds. Well-Known Member

    hyvä oot keksimään aprillipiloja:D:D:D
     
    jaskap tykkää tästä.
  4. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Mie jo kerkesin iloita, että alkais pysymään suorillakin isompien perässä :p
     
    jaskap tykkää tästä.
  5. Jaku

    Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

    Onneksi tänä vuonna juo kura vettä päälle mutta hyvinkin joku vuosi vielä hyvinkin mahdollista..
    Tosin onhan meillä osa traktori mönkijöistä säännösten vastaisia kuten tietäjät tietää.
     
  6. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Onneksi on aprillipila. Mutta ite tuossa täällä lapissa ajaneena, olen miettinyt että pitäs alkaa lobbaamaan myös maa-alueille mahdollisia 80 km/h nopeusrajoituksia. Ihan hulluuttahan se on, että 10 km jänkäosuudella ei saa ajaa samaa nopeutta, kuin jääalueella.
     
    Tomppa82, Mika_R, Seiti ja 2 muut tykkäävät tästä.
  7. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    80 pitäisi olla ihan normaali reittinopeusrajoitus ja jäälle 100.

    Nykykelkoilla 60 on melko matelua. Keskinopeudeksi hyvä ja jos valvontaa joskus tulee niin toivottavasti keskarin mukaan;)
     
    Viimeksi muokattu: 2/4/24
    Jannne tykkää tästä.
  8. Mika_R

    Mika_R Klonks rave enduro 600r -24, Yamaha RS Vector -06

    Tuo gps seuranta saisi olla vuoriporissa, etteivät "harhaudu" luvattomille alueille..:p
     
    pezq^ tykkää tästä.
  9. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Eka kertaa törmäsin "porattuun" vuoreen Luostolla viikko ennen pääsiäistä. Mairian vaaran tai mikä lie Soutaja toiselta nimeltään, siinä Pyhän puolimatkassa. Vuoripora oli kaivattanut kunttaa myöten reitin/uran välittömässä lähdisyydessä. Jäljet nähtyäni en ihmettele sitä "intohimoa" (vai inhohimoa) mitä nää porat aiheuttaa
     
    pezq^ tykkää tästä.
  10. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    No kuule aivan samaa ihmettelin:mad:
     
    Jannne tykkää tästä.
  11. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Vuoriporalla voi rikkoa lakia ja voi myös ajaa luvallisesti. Maastoliikenne rikkomuksen rangaistus on yleensä 6-8 päiväsakkoa, joka normituloisella tarkoittaa joitain satoja euroja. Ei siis kovin vakavasta rikkeestä ole kyse lain silmissä, eikä se kelkkailun kuluissa paljon paina vaikka kerran 10v sakon saisi.

    Reittikelkkailu on meidän lempilapsi ja siinä sitä lakia rikotaan miltei laita lukien. Lajin pimeä puoli ja jopa tabu mistä ei saa puhua on jatkuva ylinopeus. Tosihan se on ettei reiteistä saa 60 vauhdissa mitään irti, ellei se ole niin mutkalla ja patilla ettei lujempaa pysty ajaa. Yli 20 ylinopeus ei ole vielä vauhtina yhtään mitään ja törkeä siitä heilahtaa kortin lähtiessä viilenemään ja samalla loppuu muutkin ajo-oikeudet hetkeksi.

    Toinen on stop-merkit, joita ei kunnioiteta juuri ollenkaan, vaan raakasti yli vain. Osa metsäteistä on kyllä auraamattomia ja merkin tarve niissä kyseenalainen, mutta rike on niinkin vakava tässäkin kuin törkeä liikenteenvaarantaminen pysähtymättä jättämisestä.
     
    Tomppa82 ja pezq^ tykkäävät tästä.
  12. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Tuo reittinopeusrajoituskin voisi olla enempi reittikohtainen, vähän samaan tyyliin kuin maanteillä nopeusrajoitukset. Eli kapeille mutka-/ patikkoreiteille vaikkapa se 60 max. ja sitten tänne pohjoisen paremmille ja leveämmille baanoille esim. 80km. Tai vaikka enempikin.

    Tuo on metka homma, että niitä stop-merkkejäkin on melkein joka metsätien ylityksenkohdalla, oli se tie sitten talvisin aurattu tai ei. Kyllä mie sen käsitän, että aurattujen tieden ylityksien kohdalla ne stoppimerkit on, mutta ihan jokaisen auraamattoman tien kohdalla niitä ei tarvis.
     
    Mika_R tykkää tästä.
  13. Mika_R

    Mika_R Klonks rave enduro 600r -24, Yamaha RS Vector -06

    Jos sakko ei paina vuoriporakuskin taskussa mitään, niin sitä pitäisi koventaa....
    Jos spedeily ei tapahdu valtionmailla vaan kerhojen urien varressa yksityishenkilöiden mailla, niin pahimmassa tapauksessa ura katkeaa ja sitten kärsii vuoriporakuskin lisäksi kaikki muutkin uran käyttäjät. Suomessa on kuitenkin aika paljon yksityisiä maanomistajia, joiden mailla urat kulkee ja ne katkeaa, kun riittävästi uralla pysymissopimusta rikotaan. Eikä sitä urankatkeamista vuoriporan sakotus estä.
     
    Viimeksi muokattu: 15/4/24
    TeHo, AJM, M.E.A ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  14. pantera

    pantera Active Member

    Sitä ei vaan tiedetä, mikä tie aukaistaan, ja milloin. Ainakin täällä Pohjois-karjalassa tie voi olla puolen talvea ummessa, kunnes alueella tehdään metsänhakkuu, ja tie aurataan.
     

Suosittele tätä sivua