Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Kottinen, 8/3/10.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Lynx teki vasta tälle vuodelle ensimmäiset lumessa kulkevat kelkkansa. Niistä on ainakin toistaiseksi vain hyvää sanottavaa. Remmit ja kelkat on hyvin kestäny. Moottoreistakin on parannellut painokset, jotka on ainakin vielä pelittäneet :)
     
  2. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ja Pollen tämänvuotiset lumikelkat, RMK:t ei taas ole tehneet muutakuin syöneet remmejä ja vetoakseleita. Niillä ei uskalla kuin näköetäisyydelle tiestä lähteä.
     
  3. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Kyllä teilläpäin on kelkkailu aika erikoista! Vehkeet ei koskaan puudu ja rotaksit vaan laulaa ja qrs naulaa sönkkäämättä ku viimestäpäivää, Polaris kuskit kattelee sivusta ku ei pääse ojien yli tieuralta pois ilman remmin käryä ;D
     
  4. tupajumi

    tupajumi Lynx 6900, summit

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Humoristinen pätkä tai siis ainakin tekijät luottavat katsojan huumorintajun.

    Kovalla, kovalla hangella ajetaan tuossa.

    Vaan paskaako sinne kairaan lähtee pehmosessa rypömään. Antaapa porojen kaivella rauhassa evästään.
     
  5. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ne vanhat 5900:set oli meleko hyviä ummella ajella, kun ne oli tehty vielä seisaaltaan ajettaviksi. Sitte tuli joku muotivillitys ja ne rakennettiin pelkästään istualtaan ajettavilla mitoilla. Vuosimalleja en muista. Töissä kun kelekkoja jaettiin päivän ajoihin, piti yrittää saaha se vanhin.
     
  6. pexi

    pexi Matryx rmk 850 155 -22, SKS 800 155 -16

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Täällä vedetään niin tunteella että taidan työntää lusikkani tähän likaseen soppaan....;

    Tällä hetkellähän on sellaiset kelit että 59 ja muut yybervehkeet kelluu välikuoren päällä heittämällä mihin vain. Kunhan ei rinteitä ajele suoraan ylös - hiljakseen nousevia maitahan nekin etenee hienosti.

    Joskus on ollu tullu ajettua semmosissakin keleissä, että jos viisysin laskee varovasti helikopterista hangen pinnalle, niin se on kiinni ennen kuin on liikkunut omaa pituuttaan eteenpäin. Tämän vahvistivat myös paikalliset rajamiehet, jotka eivät olleen kuukauteen ajaneet kelkoillaan metriäkään. Kuulemma sen takia että takapuskuria ei saa pois tallista kun kelkka on jo kiinni. Ja kyllä, heillä oli myös vähän vanhempia viisysejä ilman niitä 50kg lisävarusteita - ihan sen takia että joskus on pahat kelit...nauroivat kun puolipitkällä "uudenaikasella" umpisvehkeellä (345 pitkä 440/800 openmodi revi) olin menossa ajamaan korkkaamatonta reittiä ja huiputtamaan kahta tunturia. Luvallisesti. Näin vain lupaus piti vaikka sääliksi kävi ajaa revillä puoli tuntia kaasu pohjassa. Kuvatkin tuli tunturin päältä otettua rajamiehille todisteeksi :D
    Lunta oli n. 150cm ja kaikki oli satanut reiluilla pakkasilla. Hankeen hypätessä upposi yli vyötärön syvyyteen...

    Muutama hyvä puoli noissa leveätelasissa kuiten on: niillä on kenen tahansa amatöörin helppo ajaa-ei tarvi hikoilla niinkuin komurasummiteilla pitää, sen kun kääntelee sarvista ja käyttää peukaloa osana biomekaanista luistonestoa. Niiden kulkuun ei niin hirveästi mahdollinen kuorma vaikuta - kunhan muistaa näitten etenemisrajoitukset...(ei yritä niillä oikeaan umpiseen.) Rekikin kulkee hienosti perässä ja sitä ei edes välttämättä tarvi, kun tavaralle on varattu tilaa - hyvä ominaisuus tämäkin.

    Semmoseen "poikasten pelleilyyn" työkelkka ei sitten kelpaa...siinä saa lähteä eri asenteella liikkeelle. Hauskuus pitää hakea vaikka kuukkelien laskemisesta ;)

    Semmosia, jatkakaa tinkaa!
     
  7. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Itse muistan tältä perältä yhden ainoan talven jolloin pätkäkelkalla ei päässyt ummella vaikka vauhdin otti kovalta jäljeltä. Vuosi tais olla 1999 tai 2000, mulla alla Cobra Enduro 583 jonka matto tais olla 25 millinen. Silloinkaan ei kyllä 5900:lla ajanut naapuri moittinut keliä.
    Kovalta jäljeltä kun keräsi vauhtia niin paljon kuin uskallusta riitti, pääsi kerrallaan noin 50 metriä eteenpäin jonka jälkeen piti toivoa että vauhti riittää uukkariin jotta pääsee takaisin omalle jäljelle, joka oli sellainen kanava hangessa että itse kelkkaa ei urasta edes näkynyt jos sivusta katsoi..

    Kuitenkin sekin lumi, kuten puuterinietokset aina, painui kahdessa viikossa kasaan niin paljon että cobralla pääsi umpisella ihan normaalisti.

    Sen sanon kyllä että toistaitoisen kuskin ei kannata viisysiä ajokiksi valita, ainakaan jos lähdetään oikeasti hankalia paikkoja koluamaan. Sen kyllä saa pienelläkin virhearviolla ja/tai virheliikkeellä kiinni, ja lujaan. Jos ei tiedä tasan tarkkaan miten ja millä otteilla tuollaista jukuria viedään missäkin, päättää suunnan kelkka eikä kuski..

    Vanhalla työkelkalla huvi revitään siitä että kolutaan niitä pahimpia pensikoita joihin ei raski tai pysty nykypailakalla kääntämään.

    Tänään käytiin pieni reissu, joka sisälsi läpitunkematonta pusikkoa, tykkylumesta nöyrtynyttä risukkoa, kaatuneita puita, mäen kiikkumista ja jopa reittiajoakin muutaman kilometrin.

    Viisysillä ja 340 AC:n koneella varustetulla 250 lynxillä pääsi ylös rinteen jota ahdettu ja jatkettu phazer ei selvittänyt. Harmiteltiin vain porukalla sitä kun näillä vanhuksilla ei mihinkään pääse.. ;)
     
  8. jysse

    jysse Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Nämä vertailukohdat ja tilanteet toivat hyvin esille kokemuksiasi ja tilanteita joihin olet joutunut. Auttavat ymmärtämään kommenttejasi paremmin.

    Eli on olemassa paikkoja joihin nykykelkoilla ei pysty?
     
  9. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Pexi on asian ytimessä! :)
     
  10. pexi

    pexi Matryx rmk 850 155 -22, SKS 800 155 -16

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Jaa jos ahdettu patseri on moton nykykelkka niin tämän tinkauksen perusta aukes mullekin kerrasta...luulin että kaikki sen tietää; että patseri on kaikista huonoimmin ummessa etenevä kelkka mitä ikinä on tehty.

    Mountainpeiseri häviää pätkäreville ummessa 100-0
    Ja varmasti kaikille oldschool-vintageromuille myös
     
  11. Jauho

    Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Tää selittää kaiken ;D

    x2

    Pistetääs nyt vähän bensaa liekkeihin, teininä tuli forest foxilla(parempaakaan ollu) ajeltua joku tuhat kilsaa. Voksi hommat vielä tuoreessa muistin väitän että tuo tämän hetkinen pätkäki menee aika helevetin paljon paremmin ummessa ku se. Niin ja joo voksi kapia telanen eikä sillä pääse mihinkään niin vanhemmista viisyseistä ei myöskään ole paljon vastusta nykykamppeille. Ohan ne helppo ajaa ku niitä ei tarvi hikipäässä repiä joka suuntaan niin ku näitä uudempia ja ne vanhukset ovat keveempiä ohjastaa niin ku Pexi tuossa tuumiki. Mutta mikään ei muuta sitä faktaa että kehitys kehittyy ja vanhuksilla ei vuorihirmujen perässä tulla.
     
  12. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    "Joskus on ollu tullu ajettua semmosissakin keleissä, että jos viisysin laskee varovasti helikopterista hangen pinnalle, niin se on kiinni ennen kuin on liikkunut omaa pituuttaan eteenpäin. Tämän vahvistivat myös paikalliset rajamiehet, jotka eivät olleen kuukauteen ajaneet kelkoillaan metriäkään. Kuulemma sen takia että takapuskuria ei saa pois tallista kun kelkka on jo kiinni"

    Päivän huumoripläjäys, mielenvikaista läppändeerust. ;D
     
  13. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Juurikin näin. Ei missään, ei reitillä eikä umpisessa, sohjossa, tms.


    Aikoinaan ne 59:t ja vastaavat on ollu huippukamppeita, mutta nyt niistä on auttamattomasti ajanut kehitys ohi.
    Ihmetyttään miksi 59-fanaatikkojen on se niin vaikea myöntää...? ;D
     
  14. Jauho

    Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    No pakkohan se on inttää ku ei oo paremmasta tietoa
     
  15. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Samaa epäilen.
     
  16. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Jotta nyt oikein kovasti saataisiin tämä soppa sekaisin, niin ajattelin jakaa hieman kokemuksiani Tundra Extremestä, jota tänään ulkoilutin.. Ihan on mielenkiintoinen vekotin. Lumi lentää ja kelkka keulii.. Tokihan tuokin on ihan paska, kun siinä ei ole ku nelimetrinen matto ja vain 600nen motti, mutta olihan se silti pääsevän oloinen värkki. Leppoisaksi ei sillä ajamista oikein voi luonnehtia, eli siinä mielessä, kun ne samat paikat, johon tuolla mentiin, ajettiin myös STllä ja tolppakeula-Yetillä ja noilla edellämainituilla aivan eri leppoisasti, kuin tuolla huippukapealla moottorilapiolla.

    Semmoinen piirre tuon Extremen kulkua vaan leimaa, että sillä pitää kaasua oikeasti käyttää, jos edetä mielii. Toki, kulkee tuo ihan kohtuudella lumen pinnassakin pikkukaasulla, mutta ei sitä vaan voi verrata esim. STn kykyyn kulkea lumen päällä. Ja peruutusominaisuuksista ei voida edes puhua, varsinkin, jos samana päivänä puhutaan noiden leveämattoisten peruutusominaisuuksista. Eli kyllä niitä eroja vaan löytyy, kun ajaa ja hakee.. Ja yllättäen, noita eroja löytyy myös leveämattoisten eduksi, vaikka niinkin mahtavasta pääsijästä, kuin Extreme-Turresta puhutaankin. Ja yksi, mikä Turren kulkua leimaa, ja nimenomaan pahassa mielessä, on tuon koneen on-off -taipumus pienenpienillä kierroksilla ajettaessa. Tokihan varmaan säätelyllä ja ruuvailulla E-tecin ominaisuuksia tuolla kytkentäkierrosten päällä pystyy muuttelemaankin, mutta vakiona tuo oli epämiellyttävän oloinen.. Eli juuri niillä mönkimiskierroksilla tuo oli ikävä ajettava.. Ja tietty minä nyt vertaan taas STn kulkuun, kun sitä on aika miellyttävä referenssi muodostunut.

    Mutta kyllähän tuo värkki vaan kiikkui. Ei tarvinnu muuta ku osoittaa ja roikaista ja hups vaan, lumi lensi ja pailakka kiikkui. Ihana peli, mutta ei kuitenkaan ihan niin ihana, että Nallen tarvis tuollaiseen heti investoida.

    Ja ainahan noita urbaanilegendoja noiden kelkkojen kulkuhaluista ja niiden puutteista löytyy.. Näitä keskusteluja kun lukee, niin aina on joku, joka on sanonut, kuinka leveämattoisella ei päässyt. Itse en kuitenkaan ole vielä ikinä ajanut sellaisessa olosuhteessa, jossa leveämattoinen olisi ollut aivan pääsemättömissä. Pahoissa keleissä olen ajanut ja joskus on ajamiseen pitänyt kiinnittää hyvinkin paljon huomiota, mutta tähän asti olen päässyt. Ja minun ajokokemukset eivät rajoitu pelkästään nilkkapuuteriin, vaan joskus kelkan päältä hypänneenä olen koittanut oikeasti rintakehäsyvyydestä punnertaa itseäni astinlaudoille, samalla toivoen, ettei kelkka kaadu päälle. Mutta niinhän tuo yksi kaveri hyvin kerran kiteytti: Ei se ole ollenkaan mahdotonta, jos sen osaa.

    Mutta ainiin.. Minuthan on jo luonehdittu joidenkin kommenteissa mielenvikaiseksi, joten älkää uskoko, ettei tule paha mieli, kun Nalle taas puolusti myös leveätelaista kelkkamallia.
     
  17. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Epäile vain.

    http://www.youtube.com/watch?v=aM8zUDnqoq4
     
  18. jaffa

    jaffa Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    2010 tuli pukattua monenlaista kelekkaa kairassa ja pihalla, keli oli tosi huono. Siinäpä sitä kokkeiltiin Commanderilla, 59:llä, Scandikilla, Tundralla, Rangerilla, RMK:lla 155" joka meni hyvin, viikingillä ym ym.. 154-163" mountainit oli sillon ne kamppeet joilla pysty kulkemaan kairassa ja pihalla ja pellolla ja rannassa ja pikkusen jopa vastasessakin. kaikista huonoin tuosta porukasta oli ehottomasti ja varmasti Commander Lynxi, se ei mennyt tasamaalla eikä missään.
     
  19. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Tuo E-techin on-off-ominaisuus ei ole mukava piirre.
     
  20. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Minäki haluan nähän sen 800 rotaxin joka kestää puoli tuntia kaasu pohjassa!!! ;D
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Suosittele tätä sivua