Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Induktanssi, 9/3/13.

  1. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Moottorikelkkahan on alunperin työkäyttöön suunniteltu kone, joka nykyään lienee 90%:sti huvivehje.
    Työkäyttö ei kuitenkaan ole loppunut eikä takuulla tulekkaan loppumaan, on se sen verran epeli vehje, kun lumen syvyys ylittää 40cm.
    Minkälaista se työkäyttö sitten on? Puunajoa, metsän- ja maaston tarkastusta, poronhoitoa, siirtymien ajoa, rajavalvontaa, rakennuksella kuormien ajoa, kalastusta... eipä tuota voine oikein rajata?

    Tilausta tällaiselle topikille tuntui olevan ja mönkkärifoorumilla suurtakin huomiota saavuttanut heidän omilla kojeillaan, eli eikös tästä aloiteta?
    Mahdotonta lienee rajata pois tinkaamista telamönkijän ja kelkan eroista, mutta omasta mielestäni nuo kojeet ovat aivan omia vehkeitään omiin tarkoituksiinsa, eivätkä oikein kelkan työkäyttöön liity.

    No, työkelkkoja on kymmeniä erilaisia ja yleisesti ajatellen voisi rajusti rankata suunnilleen...
    - Raskaiden kuormien veto valmiilla jäljellä: Perus 50-60cm leveä, 10-30mm harpulla oleva, nelimetrinen matto, kelkalla massaa vähintään 250kg ja 2+R vaihteisto. Oma ST550F putoaa siis tuohon kastiin.
    - Metsän ja maaston valvonta: Joko "perus" työkelkka tai mountainivehkeet. Touringeja en uskalla lukea tuohon kastiin, koska niiden umpihangessa etenemiskyky on kuitenkin kovin rajallinen.
    Ainakin pari foorumilaista vaikuttaa hoitavan nuo hommat todella hyvin Lynx X-Trim Commanderilla, joka on tavallaan omaa kastiaan. Perus työkelkka hyvin tehokkaalla koneella ja korkeammalla harpulla.
    - Kalastajat tuntuvat suosivan noita perus työkelkkoja sillä erotuksella, että usein telamatto on nastoitettu. Jäällä menisi varmaan kapeampikin sillä erotuksella, että sohjossa tai puhtaalla jäällä pito ei vastaa leveämpitelaista.

    No, siitä vähän alkutahteja. Linkataan nyt vielä tähän nuo muut työ- ja metsänhoitotopikit ja sen sellaiset, jotka sivuavat melko liki työkäyttöä...
    Eli KLAPIKONEET, METSÄNHOITOA, JNE, RAIVAUSSAHAT, LANAUS JA REITINTEKO ja vielä tunteita herättävät UMPIHANKITINKAUS sekä FREERIDE.

    Oma yhdistelmä olisi tällainen... Tuohon perään pitäisi vielä liittää yksi reki, koska liian keposasti tulee perässä.
    Kyllä tuohonkin jo puita mahtuu... Reen lava on 65cm leveä, tolpat 50cm pitkät ja pituutta noin 3m.
    [​IMG]

    Siltä varalta, että saisin tuon kuorman kanssa paikalleen sutimaan, on penkin alla vinssi
    [​IMG]

    Sen saa nopeasti näpättyä joko keulaan tai perään... Kaukosäädin kulkee mukavasti taskussa.
    [​IMG]
     
  2. sir pulju

    sir pulju Ski-doo Skandic SWT 600 ace

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Nyt on oikeanlainen topikki pystössä :p

    Itellä son puitten kiskomista rautasella parireellä, jossa on ketjuilla toteutettu rekien yhistäminen, reki perässä mökille tavaroitten viemistä (oma viritys vanerista ykkösreen päälle), vesien hakua saunalle reellä (laiskan miehen malli, ACElla ko vettää niin vesiki pyssyy sankossa hölskymättä ;), jäljen ajamista jne. Niin ja nyt kevään tullen pilkkikamphet ja kaverit huilaa kans reessä :)
     
  3. Lintsi

    Lintsi Lynx 5900 -89

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Itse olen rakentanut isompien tukkien käsittelyyn oheisen videon mukaiset pankot.
    Toisessa pankossa venevinssi ja toiseen pankkoon tehty kääntyvä ramppi.
    Tukkiin kun tulee riittävästi peräylitystä, niin etupää nousee aika kevyesti kyytiin. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=40iTJeEzU5U
     
  4. airbrush

    airbrush lynx rave 550 r-evo 08

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    parireki yhdistetty tankolla missä reikiä voi pituutta muutella mutta nyt päällä irtokehikko raudasta rankojen ajossa ja löytyy myös päälle vanerista anopin hukutus loova ja rekihän on setältä peritty se kisko tuolla puita jo 80-luvun alussa lynx535:lla lynxi on jo kuollu (rakennettu crosscart auto)
    eli suurin osa ajosta on puunajoa rekiperässä ja metsätöissä kulkua
     
  5. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Omakin oli alunperin pankkoreki, mutta vedin sen 3m pitkäksi ja hitsasin tuon lavan. Nythän sillä nyppii 4m asti pölkkyjä ja pidempiä mua ei kiinnosta pätkääkään alkaa kyytiin veivaamaan.
    Hitsasin kasaan, kun oletin sen olevan ehkä hieman pitkäikäisempi ratkaisu. Ja saahan sen tietysti vartissa rälläkällä muutettua originaaliksi.
    Teknik, sanoi ryssä, kun saranan näki! Eipä, voi olla hyväkin vehje, kun isoja pölkkyjä joutuu kuskaamaan.
    Mönkkärifoorumilla tyypit on tehneet ihan nostureita noilla taljoilla...
     
  6. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Niin se on tuokin. Laatikko sökönä.
    Maailman huonoin umpihangenkyntäjä, mutta kummasti silläkin se 30m3 vuodessa puuta metsästä perässä hilattiin.
    [​IMG]

    Puiden vetoon liittyen. Sukulaisukko osti taannoin Yamaha Venture Multipurposen ja pienen reen.
    Yhtiöiden mailta hakkuuperkkeitä käy aina karsimassa ja talvella ajaa pois.
    Ette usko hämmästykseni määrää, kun hän kertoi vaimoineen ensin aina kävelevänsä jäljet jokaisen kasan luo lumikengillä ja vasta sitten kelkalla, ettei jää kiinni!!!!!
     
  7. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Onko kellään ideaa, kuinka mitata vetokykyä ja parhaimmillaan jopa logata sitä?
    Itsellä tulee mieleen vain venymäliuska ja jos tuntisin materiaalin ominaisuudet, sillä se onnistuisi, mutta läppärin raahaaminen metsään ei oikein inspaa...
    Lähinnä sillä kiinnostaa, että tuo kelkka tuntuu repivän kaiken, minkä siihen perään kiinni saa... varmaan rajana vetokoukun kesto.
     
  8. sampå

    sampå Ockelbo 300 -73 + Arctic Cat Super Jag -90

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Ihan vaan vetovaaka välissä? Loggaaminen tosin ei onnistu. Mönkijöitä näyttävät testanneen hinaamalla Hiluxia, jolla jarrutetaan kasvavalla voimalla. Tai sitten joku tämän tyylinen. Voi kyllä käydä aika kalliiksi.
     
  9. hanski-58

    hanski-58 Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Taitaa Linksin puskuri antautua jos kiskot vinssillä kuorman kanssa, kun jotenkin muistelen jotta jo vinssillä ylösnosto tahto venytellä paikkoja pelkän kelkan painolla.
    Tuosta lumikengillä kävelystä senverran että meitä kuskieja kelkallakin on moneen menoon, osa tietää rajansa ja osa ei niitä edes opi.
    Joskus tullut kateltua kun muuan osaamaton tartutteli Forestfoxia tämäntästä kiinni vaikka nk. huonommilla kulkineilla ympärillä pörrättiin.
     
  10. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Joo, ei halvalta vaikuta... Ois vaan joskus kiva tietää, esimerkiksi, paljonko vetoa koukulle tulee, kun alkaa umpisessa veto loppumaan. Jäljellä luulen, että repisi kyllä peräkoukun irti ennenkuin kiinni jäisi... en tiedä...

    Ei se kuormalla kiinni oikein jääkkään, kun ajelen valmiita jälkiä. Kauempaa omaa tulojälkeä takaisin ja kuormat järkevinä, niin jos se nyt sattuisi jäämään, luulisi vinssin ja oman koneen avulla lähtevän liikkeelle.
    Juuri tänään sain kelkan ojaan pystyyn ja vedin ihan pelkällä vinssillä ylös, kun en vaivautunut tarpomaan takaisin kelkalle. Ja vuotsolaisten asennukseen ainakin vedin vaan vinssillä ylös tuosta puskurista... Tähän asti on kestänyt.
     
  11. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Kannattais kokeilla istuttaa tuon STn keulaan Armypuskuri. Jämäköittää keulaa ihan eri tahtiin.
     
  12. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Olen noita nähnyt ja miettinytkin, mutta ei ole mitään tarvetta.
    Minua ei haittaa, jos kelkka näyttää maailmaa nähneeltä, eli olen tuolla ajanut puita nurin, kaatanut sen, halkaissut jo tuulilasin, molemmat peilit ovat halki/irti... Mutta keula ei ole kärsinyt.
    Eniten pelkäsin noiden tukivarsien puolesta, mutta mainiosti ovat kestäneet...
     
  13. macro

    macro Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Kai tähän vois pari muistoa jakaa.

    Mökin latoa varten isäukko veti pöllit metästä 250 koneisella Tundralla. Edellisenä päivänä jälki, ja yksi runko kerrallaan toisesta päästä tundran tarakalle narulla kiinni. Hyvin kulki, mutta koneen vuoksi ei viitsinyt ylämäkeen (pieneenkään) kokeilla liikkeellelähtöä, ja samalla vauhdilla perille asti piti ajaa.

    Itse olen ajanu 377 Lynx Lightillä puita myös, jälleen kerran valmis jälki, ja samat opit kuin em. jutussa, eli kertavedolla määränpäähän.

    Sitten syväkairausurakoinnissa eli malminetsintä hommissa oli työjuhtina 550 ST Lynxejä. Aina jälki tyhjällä kelkalla, sen jälkeen valmista uraa kulki polttoainetynnyrit, kivikuormat, rautaputket yms. Ainoan kerran koko talvena jäin kiinni kelirikkotielle, kun kaivoi astinlautoja myöten hiekkavelliin. Kivilastissa ollut reki irti, niin kelkka lähti omin avuin liikkeelle. Noissa hommissa tuli kesäaikaan pelattua mönkijöidenkin kanssa, se on oma tarinansa, mutta molemmilla laitteilla kun muutamat pikkujipot huomio, niin oivalsi että yllättävän riskejä ja hyödyllisiä laitteita...
     
  14. Porokone

    Porokone Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Työkäyttöä ajatellen tempasin Tundraan uuen koukun kiinni. Vakiokoukku oli vaan niin perseestä.
    [​IMG]

    Uus reki tulossa kunhan valmistuu niin jos sitä siitä tempasis sitten kuvat :)

    Jonkulainen tavaraboksi on kans tarakalle suunnitteilla mihin mahtuis moottorisahaa ja muuta tarpeellista sillon kun reki ei oo perässä. Vinssiä en ole nähny tarpeelliseksi ostaa kelkkaan ;)
     
  15. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Tuollaisen haluaisin tehdä/ostaa... mutta krapulassa makaan sohvalla ja nettiä selailen.
    Itsellä kulkee kelkkaillessa tämän tyyppisessä kantolaukussa, johon mahtuu kaksi pikkuista kannuakin. Ihan sattuman kauppaa, että sellaisenaan sopii täydellisesti ST:n tarakalle. Ei putoa, mutta saa poiskin helposti...
     
  16. arskaw

    arskaw Well-Known Member

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Vaimon mukaan olen tyhymä ja saamaton, ei takerruta siihen, rakensin mönkkärin perätarakalle vaneerilaatikon johon Jonssi mahtuu, bensaöljypönttö, kirves, kaatorauta ja varaketju vielä pari kaatokiilaa vetotalja ja nostoliinoja sekä köyttä.Näillä ne työt tehdään, vanha ukko tarvii apuneuvoja.
    Kotiin nuo polttopuut tuodaan 2000 mallisella Touringilla, tukkireellä tai tavallisella sellaisella.Aina ajelen jäljet etukäteen jotta saa pitävän pohjan.
    Jospa tuntuu siltä että helikopteripuunkaato on ainoa vaihtoehto, haen ne palikat muualta.
    Ei mopolla mahottomia, kolmemetriseen hankeen en kelkkaa lähe tuuppaamaan, terveys ei kestä, ei toisaalta sellasta täällä paljoa olekkaan.Avantopaikat vältän koska kelkka rekiyhdistelmä ei tuollaisia suosi, taida monikaan kelkka tukkireellä isoja avantoja sulavasti ylittää, ehkä olen huono kuski?
    Toisaalta siperia opettaa, ole melko varma että pääset pois paikasta minne ite ahtaudut.
     
  17. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Se on vaan kelkan perä niin pirun pieni, ettei oikein mahdu sahan ja kannujen kokoista laatikkoa... Periaatteessahan ne perän putket voisi kyllä leikellä mäkeen ja tehdä isomman, mutta voi olla hieman kötöstys...
    Ei kai tässä topicissa kukaan tule haukkumaan ketään ajotaidoista? Eli ei kannata lähtökohtaisesti masentua heti alkuunsa...
     
  18. Tikkersson

    Tikkersson Ei kelkkaa - harrastus ohi toistaiseksi...

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Kertokaas vinkkiä tosiharrastelijalle. Sikäli kuin pääsee metsänomistajan kanssa yhteisymmärrykseen ja pääsisin hakemaan tuulenkaatoja saunapuiksi, niin....
    Miten kelkalla kiskoo puuta ilman mitään rekeä? Jälki on kova (latupohja) ja puut ei kovin isoja. Max 30cm. Pitkiäkään niiden ei tarvi olla kun klapiksi päätyy, mutta jos nyt ~2,5-3 metrisenä raahaisi.
    Kelkka on 440 sporttipätkä ;D Vetokoukkua ei luonnollisestikaan.
    Ajatus risteili aluksi luokkaa kuormaliina hirttosilmukalla puskuriin.
    Mitä jos jättäisi runkoon pienen oksanpätkän ja sen taakse niin ikään hirttosilmukka. Vai pitääkö silmukka ilman isompia kikkailuita?

    Liikkuuko se miten helposti raahaten? Matka ei ole pitkä eikä haittaa vaikka vaan yksi kerrallaan hinaisi. Isoa määrää ei havitella.
    Onnistuuko vai onko ihan toivotonta? :-\
     
  19. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Hiki saattaa tulla. Nythän puhutaan "juontamisesta" ja tuo on kelkalla jo itsessään mielenkiintoista ilman juontorekeä, koska kelkan pysäyttäessäsi se puu jatkaa vielä kulkuaan = takavalo hetimiten paskana.
    Tyvi maassa vetäen se tökkii joka jumalan paikkaan ja kiskoo ja repii... Eli tyvi olisi melkolailla pakko saada ylös paitsi jos viistät sen pään 45 asteen tai loivempaan kulmaan. Sitten taasen pitäisi olla joko vaijeri tai ketju, koska jopa lumella raahatessa naru rispaantuu todella nopeasti.

    Saatko jotenkin ihmeessä puun tyven nostettua kelkan päälle? Onko siinä mitään tarakkaa, tms? Siihen sitten tiukasti kiinni.
    Takapää kulkee maata viistäen, mutta tuhoaa helposti jäljen, jolloinka pätkäkelkalla saattaa upota.
    Voit nostaa puun takapään pulkan päälle (laita pohjalle jotain levyä, tms, ettei puu mene läpi pohjasta) ja sido pulkan vetonaru noin 1-2m ylöspäin puun runkoon tai jopa kelkkaan asti kireälle. Helpottaa myös vetoa kevyellä kelkalla todella paljon.

    Jäljethän kannattanee ajaa tuollaisella kelkalla todella hyviksi valmiiksi.
    Periaatteessa kuormausalueella kolmen kelkan leveys olisi suuri etu ja muualla pätkällä muistaa vaan loivat käännöt, notta pölkyn pää (pulkka) pysyy jäljellä.
    Nyt kelit ovat sikäli kohdillaan, että ajat plussakelillä kolme kertaa ja odotat seuraavaan päivään, niin pitäisi olla melko helkkarin hyvä pohja.

    Vielä solmusta... Se pölkky kelkanpuoleisessa päässä tiukasti kiinni kelkan tarakkaan ja sitten 2-5kpl vetosolmuja PÖLKYN YMPÄRI (eli pölkky jää keskelle vetosolmua) ja lopuksi tiukalla solmulla narun päät yhteen. Tätä solmua käytetään merenkulussa, kun 10cm paksu naru pitää pitää paikallaan 1cm paksulla narulla.... Jos pölkky lipsuu tarakalla, tuo vetosulmutyyppinen hässäkkä estää sen liikkeen ja on silti todella helppo avattava.

    Ja hei, VAADIN valokuvan pätkäkelkasta juontohommissa...
     
  20. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Moottorikelkan työkäyttö, vinkit, jne

    Löytyskö sulta paria vanhaa muovisuksenpohjaa? Jos löytyy niin, niihin ruuvailet lankun pätkät syrjälleen ja sitten niiden päälle toiset. Ja sitten vielä niiden päälle yks pari pitkittäin joiden välissä puun tyvi sopivasti mahtuu olemaan. Tuohon kun nostat pölkyn pään ja lähet kelkalla vetämään niin kulkee huomattavasti mukavemmin, eikä tarvikkeisiin mennyt paljoa rahhoo ;)
    Tuolleen olen muutamia puita kuskannu, kun pitäny latopuita pitkinä oksineen kulettaa vähän matkaa. Vetonaru vaikka tukin päähän kiinni ja tuo "reki" sitten toisella narulla siihen runkoon. Jyrkemmissä käännöksissä saattaa tuo reki kaatua alta, mutta eipä se haittaa. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä sekä samalla runko nostaen takas kyytiin.

    Tuolla tyylillä varmaan onnistuu, kun tulevat niin paljon keveemmin kun toisen pään saa ilmaan. Ja voihan sen pölkyn tasapainoille melkeen vaakaankin niin kulkee kuin reki. Tosin niitä äkkijarrutuksia on sitten vältettävä kun se naru ei hirveesti sitä kuormaa hidasta ;D Mutta oksasissa mitä ite kuletin niin ei ollu tota ongelmaa. Ja ne jälet tosiaan polettava, sitten kulkee puut pätkäkelkallakin. Välillä tarttee vaan käydä sitten huudattamassa lunta jäähyille jos kone lämpiää.

    Niin joo ja niistä naruista. Ite käyttäny tuommosia liinalenkkejä eli ympyräisiä eli päättömiä tai miksi noita nyt sanoskaan. Sillon ei tartte solmujen kans pelailla. Tosin sulla ei ollu sitä vetokoukkua johon lenkkiä nakata sen jälkeen kun se on pyöräytetty ja kiristetty puun ympäri. Iliman solomuja tommonen homma olis kaikista helpointa ja paras hoitaa.
     

Suosittele tätä sivua