Arctic cat Pantera/Bearcat 3000

Keskustelun 'Arctic Cat' on aloittanut käyttäjä perttuni, 31/7/20.

  1. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tulipa tehtyä kunnon downgrade kelkan tehojen suhteen ja hommattua tuommoinen 60hp pikkunelari Bearcatti. Tehoissa tultiin noin sata heppaa alaspäin, joten saa nähdä miten tämmönen pilkkikelkka alkaa itsellä kulkea. Alla kuitenkin huollettavat kaasupumput ja telastona 146 pitkä slide actioni niin oletan, että pienellä säädöllä tämä menee reitilläkin sutjakasti. Toki tämä enempi kevyeen hyötyajeluun ja metsähiippailuun on tarkoitus valjastaa. Kytkin piirtelee näköjään hieman mustaa yläalueella, mutta oletan tämän johtuvan teholuokkaan nähden todella jäykästä kakkosvarin jousesta. Sama kakkosvarin jousi kuin kasisatkussa ja helixinä 36. Mahtaa ainakin hihnapaine riittää, mutta todennäköisesti ei jaksa vaihtaa tuolla setupilla enää isommalle ja jäljet johtuu siitä. No sekin selvinnee sitten syksyllä kun tällä pääsee oikeasti ajamaankin.
     
    Fudge tykkää tästä.
  2. Foxxman

    Foxxman Well-Known Member

    Itse ajelin ko. kelkalla noin 10 000km. Ihana kelkka.
    Ei mikään vauhtikelkka. Hiljaseen hiipimiseen täydellinen.

    Muutama juttu hyvä tietää liittyen tekniikkaan:
    -moottoriöljyn mittatikku voi löystyä irti ruuveista. Seurauksena öljyt pihalle!
    -kaasuttimen tyhjäkäynnin: https://www.countrycat.com/arctic-cat-parts#/Arctic_Cat/2017_BEARCAT_3000_LT_INTERNATIONAL_BLUE_[S2017BCTLTOSL]/THROTTLE_BODY_ASSEMBLY_[102793]/S2017BCTLTOSL/102793/y osa numero 4 hajosi. Eli kone alkaa sammuilemaan ja lopulta sammuu kokonaan.
    -kaasuttimen kurkku alkaa vuotamaan, eli murtuu kumi. Kone sammuilee.
    - kytkin jumittui, eli hajosi. Takuuseen uusi.
    -pakoputken kiinnikeruuvit moottoriin löystyvät ja pakoputki alkaa vuotamaan.
    -moottori tärisee aikasesti ja lopulta pakoputkikin meni poikki. Eli metallinen joustoverkko putkessa hajoaa.

    Mutta kuten sanoin, toimiessa ihana kelkka.
     
    Viimeksi muokattu: 18/10/20
  3. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Kiitos vihjeistä.Pitääpä katsoa noita kohteita tässä kun kelkalle tekee pientä syyshuoltoa.
    Vauhtia ei varmasti ihan kauheasti ole, mutta uskon sitäkin löytyvän vakioon nähden vähän lisää kun hieman pääsen ruuvaamaan tuota voimansiirtoa. Tyhjäkäynnillähän tuo jonkin verran tärisee, mutta ainakin paikoillaan ollessa tärinät häviää kun hieman kierrokset nousee. Kyllä entisessä kelkassa ollu 800 Suzuki tärisi myös niin tyhjäkäynnillä kuin kierroksillakin
     
  4. Foxxman

    Foxxman Well-Known Member

    Luettelemastani esille tulleista vioista voi helposti saada sen kuvan, että bearcat 3000 olisi erittäin huono kelkka.
    Totuus on kuitenkin se, että nämä viat ovat tulleet ilmi yli 10 000km aikana!
    Myös muiden merkkien kelkoissa on noilla km. määrillä varmasti vaihdettu sitä sun tätä!
    Olen ajanut muidenkin valmistajien kelkoilla isoja km. määriä.
    Tekniikkaa joutuu VÄISTÄMÄTTÄ korjailemaan merkistä riippumatta, kun km. määrä alkaa saavuttamaan tietyn määrän...

    Tuo öljytikun irtoaminen on kaikista pahin, sillä moottorista lähtee öljyt pois. Sitä on syytä tarkkailla!
     
    Viimeksi muokattu: 19/10/20
  5. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Ei kait tuossa listassa ollut mitään isoja vikoja mielestäni. Öljytikun juuren ruuvit arvelin uudelleen kiinnittää lukitteella tässä ennen talvea niin pysyy öljyt koneessa. Tuo tyhjäkäynttiventtiili näyttänee näkönsä jos on mennäkseen rikki, mutta voi olla että menee vain likaiseksi ja putsaamalla pelaa taas ( näin ainakin autoissa aikanaan joskus teki, kun niissä vielä oli tyhjäkäyntiventtiili). Pakosarjan kiinnikepulttien löystyminen on vanhemmista Rotaxeista tuttu ominaisuus. Tähänkin kyllä mielessä jo pari fiksausta. Kytkimen hajoaminen on todennäköisesti yksilövika kun noita Catin kytkimiä tässä pyöriny eri kelkoissa viimeiset 15 vuotta ja oikeastaan vain yksi on kulunut niin loppuun että alkoi temppuilemaan enemmälti, mutta vaati tuon yli 10tkm ajoa.
    Kyllä noissa kakstahdeissakin on ollut kaikenlaista pientä ja isompaa matkan varrella ja aika paljon lueskelin ennakkojuttuja tästä 3000 koneesta ennenkuin ostin tuon. Pitäisi olla perusluja laite kyseessä ja tehoja kun ei ole kauheasti niin muu kelkka pitäisi pysyä kyllä hyvin ympärillä läjässä. Tässähän runkokin on vähän järeämmän oloinen kuin noissa sporttimalleissa. Amerikan päässä oli aika paljon juttuja, että öljynpaineantureita on rikkoontunut ja toisaalta ilmeisesti lämpenee suht. helposti vähän liikaa esim. reen vedossa tms. Tässähän on flekti kyllä keulalla, mutta lämpenemiset johtunee vähän liian kuumasta termostaatista. Muistaakseni tässä on 82 asteinen termostaatti kun esim. Yammun tonnisessa on noin kymmenen astetta kylmempi termostaatti samassa kotelossa.

    Sen mitä testejä luin niin yleensä valitettiin kehnoa huippunopeutta ( huudattamalla 80-90km/h max) ja taas toisaalta kehuttiin pirteyttä alemmissa nopeuksissa. Välitykset kuitenkin sellaiset, että kelkan pitäisi kulkea luokkaa 100-110km/h todellista ja jos moottorissa on edes 50hp(pitäisi olla 60-65hp) niin mielestäni vielä ihan helposti. No omastakin näkee, että voimansiirto ei ole vaihtanut viimeiselle neljännekselle variaattoreissa ollenkaan ( ihan kiiltävät pinnat, kuin uutena) ja ainakin ensi alkuun lähden kokeilemaan lopusta reilusti löysempää kakkosvarin jousta. Toinen omasta mielestä pientä fiksausta vaativa asia voi olla kytkentäkierrosten liiallinen mataluus. 1. variaattori kytkee jo 2000-2100rpm nurkilla ja itse epäilen, että tämä on esim. pientä vetokäyttöä silmällä pitäen hieman alhaalla, mutta katsotaan. Voimansiirron huonosta toiminnasta kielii myös se, että amerikan päässä osalla oli rajoittimelle ottanut( ainakin zr3000 mallit, joissa kyllä sama voimansiirron säätö) ( rajoitin näissä ilmeisesti jossain 7800rpm paikkeilla) ja oletan, että tästä maksimitehot löytyy kuitenkin jostain 7200-7500rpm välistä. Kakkosvarin jousta epäilen pääsyylliseksi ja voimansiirron huonon hyötysuhteen aiheuttajaksi, koska tässähän on teholuokkaan sopiva 36 asteinen helixi, mutta kakkosvari jousena on vakiona sama, mikä on esim. kasisatasissa cateissa ollut ja se on aika jäykkä niinhinkin, vaikka helixi on paljon syöttävämpi. Saahan sillä toki remmiin puristusta, mutta samalla kyllä hyötysuhdekin kärsii roimasti. Oma epäilys, että jousta kärsii kyllä lopusta keventää ja remmi ei ala luistaa kun ei tässä nyt tehojakaan ihan kauheasti ole. Kytkimessä on kuitenkin suhteessa löysä jousi ja ihan kohtuu painavat 60g painot niin pitäis remmin puritusta tulla siltäkin puolelta, mutta siitähän sen näkee kun päästää asiaa testaamaan.
     
    Viimeksi muokattu: 19/10/20
  6. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Kävin tuossa pienellä pellolla ensimmäiset lenkit heittämässä kun Kainuun päässäkin oli aamulla lunta sen verran, että kehtasi kelkalla ajaa.
    Tosi tasainen luonne ja hiljainen kelkka moottorin puolesta. Kytkennät on mielestäni turhan alhaalla kun hieman välilämpöisenä tyhjäkäynti on vielä hieman koholla niin kelkka pitää jarrulla pysäyttää kun muuten tuntuu, että liikkuu melkein itsestään eteenpäin. Kytkennät käytännössä noin 2000-2100rpm ja tätä ei nyt paljon tarte nostaa, mutta pari sataa kierrosta riittänee. Superpehmeän kytkennän vuoksi tällä varmasti voi hiippailla pehmeämmässäkin lumessa kun sudittamalla ei kuitenkaan tälläinen vähätehoinen etene. Pitkää pätkää ei päässyt kiihtyttämään, mutta ei nyt ainakaan 50m vedolla kierrä liikaa vaan noin 7100rpm. Tätä silmällä pitäen pitääkin kokeilla laittaa kytkimen jousen alle parin millin shimmi niin nousee kytkennät ja ehkä maksimikierroksetkin hieman.
    Moottorijarru on 2T Cattiin tottuneelle tosi voimakas ja johtuu varmasti tuosta kakkosvarin setupista, jossa varmasti alasvaihtoa on enemmän kuin tarpeeksi.
     
  7. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Bearcattia testailin tänään ja 2-3mm shimmi kytkimenjousen alla nosti kytkentää pari sataa kierrosta mikä on ihan ok niin ei kylmänä tarte jarrulla pitää paikallaan. Kytkimen jousessa on niin vähän esijännitystä, että varmasti pienikin jousen kuoleentuminen vaikuttaa paljon tuohon kytkentää. Kakkosvarin aukaisin ja kokeilin tuota speedwerxin 170-250 jousta vakion 180-295 ( speedwerx arvoina)tilalle. Luonne oli ehkä parempi ja kelkka liikkui paljon kevyemmin, mutta maksimikierrokset tippuivat noin 7000rpm lukemiin. Vakiojousella kiersi 7350rpm. Mistään ei oikein löydy tietoa, että paljonko tämän pitäisi kiertää, mutta oma oletus on, että tuo 7300-7500rpm ois ok. Kakkosvarin alasvaihto on tällä vakiojousella ( minkä pistin takaisin) pikkasen turhan voimakas ja matalissa nopeuksissa tasavauhdilla kone kiertää aika korkealta. Pikkasen mellompi jousi olisi siinä mielessä parempi, mutta kytkin saattas sitten vaatia kevyemmät painot jos haluais säilyttää huippukierrokset.

    Kovalla polanteella tämä kulkee aika nopsasti 80-90km/h ja kohtuudella kulki satasen mittariin. Sen yli ei kyllä juuri mene. Tuota voimansiirtoa rukkaamalla varmasti sais tähän hieman lisää kiihtyvyyttä ja kulkuja, mutta tehoihin nähden ihan ok vakionakin. Lunta sen verran vähän, että kelkan muista ominaisuuksista hankala vielä sanoa mitään.
     
  8. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tulipa tätäkin hieman lisää testattua. Lunta ehkä 10cm, mutta läpimärkää sosetta niin telalle varmaan tulee vastusta sen mitä tämmösessä laitteessa voi tullakaan. Variaattorissa testasin tuota Catin oranssia 175-280 jousta tuon vakion 202-284 jousen tilalla. Ei isoja eroja ja sitten kun puntaroin noita jousia karkeasti omatekoisella systeemillä niin itse asiassa näytti siltä, että tuo oranssi on alusta hieman jäykempi kuin tuo vakio ja lopusta hieman löysempi. Aika pieniä eroja kuitenkin.
    Moottori kiertää ihan kovalla polanteella 7250-7450 riippuen voimalinjan lämmöstä ja ajonopeudesta. Nuo kiekat hieman nousee tuonne huippunopeutta kohden. Umpisessa 7050-7100rpm tuolla vakiolla kakkosvarin jousella ja kytkimen jousen alla 3mm shimmi, jolla kytkennät noin 2500rpm. Sais hieman kiertää lisää ainakin umpisessa. Nyt voimalinja on mielestäni sellainen, että 36 helixistä ja aika jäykästä johtuen kone kiertää pienelläkin kaasulla heti aika korkealta, mutta sitten ehkä hitusen liian painavista kytkimen painoista johtuen meinaa herkästi hieman kyykätä kun telalla kuorma kasvaa. Löysin lopulta virallisen tiedonkin, että tämän pitäisi kiertää 7300-7500rpm. Tällä vakiosetupillahan alasvaihto on nyt tosi voimakas ja moottorijarru on sen verran nopsa, että normaali jarrua ei juuri tarte. Tästä saattaisi tulla paljon herkkäliikkeisempi kun laittaisi pykälää kevyemmät 60g painot kytkimeen ja sitten kakkosvariin pehmeämpi jousi...
     
    Viimeksi muokattu: 19/12/20
  9. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Pikku huoltohommia katselin ja huomasin että öljynpainevalo ei pala missään vaiheessa. Pitäisiköhän tässä virrat päällä palaa tuo valo tai edes vilahtaa?
    Edit: ilmeisesti ei pidä palaa ja syttyy vain ajaessa, mitä asiaa selvittelin.

    Alustaa rassasin ja yllättäen etupukin yläakseli oli banaanilla jo tässäkin ja varmasti ajettu lähinnä pilkille tällä kelkalla. Ei voi käsittää, että miten niillä Amerikan päässä muka kestää tuo 15mm alumiinirimpula akselina. Etupukkiin pistin hieman jämäkämmän jousen vaikka kohtuu asiallinen jousi tässä on vakionakin.

    Kytkimen jousta puntaroin ja näyttää tuo vakiojousi mellostuneen sen verran, että varmaan selittää melkein puuttuvat maksimikierrokset.
     
    Viimeksi muokattu: 28/12/20
  10. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tai sitten ei. Kokeilin 30lb jäykempää kytkimen jousta ja oletin, että tämä lisää maksimikierroksia about 300rpm. No kytkennät kyllä nousi sen 400rpm, mutta maksimikierrokset hädin tuskin 100rpm. No eipä siinä mitään, sitten kokeilin vaihtaa vakio 63g painot saman sarjan 60g painoihin. Kytkimen jousena alkuperäinen tuolla 3mm simmillä. Lopputulos oli se, että moottorijarru vähän väheni ja muuten toimi aika samalla tavalla ja maksimikierrokset nousi noin 300rpm. Tässäkin olisin odottanut luokkaa 500-600rpm muutosta. Nyt sitten vielä hieman vaelteli nuo maksimikierrokset eli mahdollisesti meinasi jo luistaa remmi. Omituista mielestäni on myös se, että kun tuollaista mittaussuoraa samanlaisessa lumiolosuhteessa hinkkasin ( 5cm pehmeää lunta max) eri säädöillä niin suorituskyky näytti olevan ihan sama moottorin maksimikierroksista riippumatta.

    Ajoin lisää testiä ja totesin, että 60g painoilla alkaa remmi lämmetä ja muuttuu purukumiksi eli varmaan luistaa. Lopputulemana siis vakiopainot 63g takaisin. Kakkosvarin jousia testasin myös eri painojen kanssa. Lopusta löysemmällä jousella terävyys häviää vähän. Toisaalta kelkka tuntuu rullaavan vähän paremmin, mutta maksimikiekat samalla hieman laskee. Vakiosäätö kyllä nyt testaamistani paras. saattas jollain eri remmillä ( hieman kovemmalla) olla kuumanakin ok. Kulkee suht pirteästi välitysten mukaisesti. Huippuja saisi hieman lisää jos saa kierroksia hieman ylöspäin, mutta se näyttää olevan hieman haastavaa.

    Tämä on vakiona herkkä lämpenemään. Mietin, että miksi ja totesin että se johtuu todennäköisesti hullun avarasta telatunnelista. Tuohon menis varmaan kolmen tuuman lapulla oleva tela suoraan. Jäähdyttimen ja telan harjojen väliä jotain 7cm tuolla etuosassa. Tämä näyttää aiheuttavan sen, että tunnelin keulassa olevaan jäähdyttimeen ei juurikaan mene lunta, vaikka ajaisi umpilumessa. Roiskeläpän jatkaminen ei parantanut jäähdytystä, mutta alla oleva pohjapanssarin jatko paransi sitä ainakin ensituntumien perusteella oleellisesti. yleensähän tämmösiä on moitittu, mutta ainakin tässä kerryttää lunta jäähdyttimen alaosaan ja jäähdytys parani.

    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?media/pohjapanssarin-jatko-testissä.1635/

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 31/12/20
  11. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    Siellä kestää etupukissa vaikka pianolanka, sen verran on kokemusta.
     
  12. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Nyt alko lämmöt pysymään kurissa kun muokkasin IKH:n myymästä 74 asteisesta traktorin termostaatista termostaatin vakion 82 asteisen tilalle. Nyt lämmöt normi ajoissa oli 77-78 astetta, eikä kone heti pysähtyessä pamahda +90 lämpöihin. 7000 Cattien 71 asteinen ei kuvien mukaan ole soppeli ja luokkaa 75 asteista 44mm halkaisijan termaria oli hankala löytää. Traktorin termarin halkaisija 54mm, mutta vain laippa vakiota isompi, joten laipan piennennyksellä tästä tuli sopiva.

    Konekin tuntui pirteämmältä, mutta saattoi johtua parinkympin pakkasesta. Pari sataa kierrosta saisi kiertää edelleen enemmän, mutta aika hyvin tuo toimii kuitenkin.

    Pohjapanssarin jatkopala osoittautui sohjossa huonoksi. Jäätää etujäähdyttimen tukkoon ja lämmöt nousee. Hyvä idea, mutta termarin vaihto on paljon parempi.

    Reittiä kävin vähän ajamassa ja mielestäni erittäin tasapainoinen laite ajoltaan. Keula ei tunnu raskaalta, alusta pelaa vakionakin kivasti, itselle vaihdoin hyllystä jäykemmän etupukin jousen, mutta se tuntuu olevan hieman turhankin jäykkä. Pitää kokeilla toista noin 150lbs jousta tässä myöhemmin. Keula on kantava, takapukissa voisi olla jämympi simmi, mutta kyllä tällä voi päästellä melkein sen mitä kulkee.

    Voimansiirtoon pitää ehkä jotain vielä keksiä, mutta muuten vaikuttaa ihan kivalta laitteelta. Yläkierroksilla jos olisi vielä hieman lisää paukkua niin olisi aika optimi käyttötarkoitukseen nähden.
     
  13. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tälläkin tuli tässä välissä ajettua ja sitten meni kytkimen rulla. Kiitokset paikalliselle merkkihuollolle, uusi kytkin tuli takuuseen noin viikossa.
    Rullan särkyminen 2400km kohdalla aika omituista kuitenkin, joku tekovika pitänyt olla rullassa että noihin kilometreihin näillä tehoilla hajoaa.

    Sitten testiä. No nyt kun kytkin toimi oikein niin tuntui +10hp tulleen koneeseen. Kiertää ainakin -10c pakkasessa 7200-7300rpm eli ihan ok. Umpisessa vieläkin vähän puutuu, mutta ei pahasti. Katsotaan miten toiminta kehittyy
     
    Viimeksi muokattu: 13/2/21
  14. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Onko kellään lisäjäähdyttimellistä voimakattia?
    Hajosi radanhoitokelkasta penkin alta se tuuletin ja kerkesi hätäisimmät pistää sen jo roskiskuormaan.
    Sama moottori vois löytyä jostain muusta vehkeestä...
    Tuo minun yksilö siis -06 T660.
     
  15. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Uudemmissa on kaikissa 3000/7000 malleissa sama puhallin käsittääkseni. Siitä ei mitään havaintoa, että käykö vanhempiin.
    Räjäytyskuvat löytyy esim. https://blwpartsfiche.com/ ja yleensä cooling assembly kohdassa nuo jäähdytysosat.
     
  16. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Jos varaosanumerot täsmää, ni vois jopa kuvitella sit.
     
  17. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Paisti siellä vaan ei oo koko puhallinta piirretty...
    Nytkyllä tarvittas vaikka kuva moisesta, ni pääsis ees hajulle, että onko sama.
     
  18. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Luultavasti se on tää:
    VA11-AP7 / CWP-57A

    Hollannista löytyi tuo, katotaan onko sopiva ja jos ei oo, ni tehdään siitä sopiva.
     
  19. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tuota Bearcatin voimansiirtoa hieman miettinyt edelleen. Kelkka vetää pirteästi pintakaasulla ja esim reitillä kulkee kevyesti 6700rpm/70km/h. Mutta sitten tuo kysymysmerkki liittyy tuohon loppukaasuun. Tuon yläpuolella kiihtyminen muuttuu saman tien tosi nihkeäksi ja tuo ero 6700rpm vs 7200rpm on semmoinen, että tuntuu että kone tuottaa enempi tehoa, mutta vauhti kiihtyy silti tosi hitaasti. Voimansiirto kuumuu selkeästi enemmän( mielestäni liikaa) jos huudattaa kaasu pohjassa ja tuntuu että se lopputeho menee sinne.

    Voimansiirto toimii kyllä pienissä vetohommissa hyvin. Kulutus tällä laitteella on pikkasen ehkä odotuksia kovempi. Tuommonen 17-20 menee satasella ajopa reittiä tai veti rekeä jne.
     
    Viimeksi muokattu: 7/3/21
  20. Pilkki54321

    Pilkki54321 Well-Known Member

    Miten Arctic Cat pantera 580 eroaa Tuosta Bearcatistä?
     

Suosittele tätä sivua