Ariens ARROW 295S

Keskustelun 'Aikojen takaa' on aloittanut käyttäjä XLT_SPECIAL, 4/9/11.

  1. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Tämmöinen oikea Amerikan kelkka tuli viime syksynä pelastettua romuttamiselta. Vuosimallista ei ole tarkkaa tietoa, mutta tietääkseni näitä tehtiin rapakon takana noin vuosina 1970-1972. Eipä se kovin edustavalta näyttänyt ennen kunnostusta.
    Tässä kuvassa kelkkaa on jo vähän pesty ja Sachs SA290 poistettu paikoiltaan. [​IMG]

    Sassin-motti vaikutti jo viime syksynä olevan hyvässä kunnossa: puristuksia löytyi ja antoi myös komean kipinän, joten päätin puhdistella kaasarin ja yrittää sitä käyntiin. Ensimmäisillä käynnistyskerroilla vaati kyllä nestekaasua lisäryypyksi kun ei ollut säädöt ihan kohdallaan kaasarissa. Sitten kun alkoi säädöt löytyä niin nestekaasut sai jättää pois käytöstä ja ei muuten tarvinnut paljoa nykästä, kun yksipyttynen Sachs alkoi papattamaan siihen malliin, että varmasti kuurokin kuuli sen olevan käynnissä ;D(väliaikaisena vaimentimena vanha Nissan Sunnyn keskipönttö, josta lähes kaikki sisuskalut ruostunut ja tippunut pois).

    Sitten alkoikin rungon hitsailu, hiominen ja hiekkapuhaltaminen. Rungossa olikin aika paljon paikattavia ja vahvistettavia kohtia, varsinkin telatunnelin takaosan ruostuneimmat kohdat oli vaikeita hitsata ydintäytelankamigillä, kun se polttaa reiän läpi helpommin kuin oikea kaasumig. Hitsailujen jälkeen olikin vuorossa vanhan maalin poisto rälläkällä ja hiekkapuhaltamalla. Tästä kelkasta löytyikin sitten kaikki maailman värit: alkuperäinen alkuperäinen oranssi ja sen lisäksi oli vihreätä, punaista ja mustaa sekä tietysti ruostetta. Pienellä kompuralla hiekkapuhaltaminen ei muuten ole kiireisen miehen hommaa.

    Rungon pohjamaalasin ruosteherkimmiltä kohdilta sinkkimaalilla ja muualle tuli normaali ruosteenestopohjamaalispray. Pintavärinä on alunperin keltainen Maston Hammer, jonka sävytin punaisella väritahnalla oranssiksi. Rungon lisäksi töitä riitti alustan telissä, joka oli mutkalla ja lisäksi jousi poikki. Oikeanlaista jousta ei löytynyt joten uudelle erilaiselle jouselle piti hitsata kiinnikkeet. Telaston akseleihin piti myös uusia laakereita.

    Sitten alkoikin armeija ja viikonloppuisin ei talvella oikein löytynyt motivaatiota tämän Arienssin suhteen vaan viikonloput meni Polariksella ajellessa kun oli niin hyvä luminen talvi.

    Alkukesästä innostuin taas tästä kelkasta ja hitsailin hajonneen alkuperäisen moottorinpukin tilalle uuden paljon paksummasta raudasta olevan moottoripukin, jossa konetta voi siirtää pituussuunnassa noin 5cm. Eipähän ole niin nuukaa minkäpituisen hihnan laittaa paikoilleen. Kelkassa paikoillaan ollut hihna näyttää reilusti liian kapealta, mutta kyllä sillä varmaankin ajamaan pystyy.

    Jotta ohjauspylväs pysyisi alhaalla paikoillaan, piti tuota kehikkoa johon ohjauspylväs ylhäällä kiinnittyy vetää sidontaliinalla eteenpäin ja sitten laittaa lattaraudasta lisätuki joka pitää sen paikoillaan.

    Elokuun alkupuolella alkoi näyttää tältä
    [​IMG]

    Alkuperäinen kuomu oli niin säpäleinä, ettei sitä ollut järkevää alkaa korjaamaan. Purkuosana löytyi melko ehjä kuomu. Sitäkin oli pakoputken kuumuus vähän sulattanut ja siinäkin oli pieniä halkeamia. Runkoakin on muokattu niin paljon, että uudestakin kuomusta piti ottaa alareunoista tavaraa reilusti pois, jotta sen sai sopimaan paikoilleen. Kuumaliimalla halkeamat yhteen ja oikeaan kylkeen peltiä tueksi, mikä toivottavasti suojaa myös pakoputken kuumuudelta kuomun kylkeä. Lämpösuojaksi tuli myös putken viereen kiinnitetty vesirännin pätkä, jota ei kylläkään ole vielä näissä kuvissa näkyvillä.
    [​IMG]

    Penkkikään ei ole alkuperäinen, mutta se oli tehty niin hyvin, että tein siihen ainoastaan vanerista uuden korkeamman aluslaatikon entisen jo hieman lahon laatikon tilalle ja samalla ajoasentokin parani huomattavasti. Penkin yläosan saa nostettua pois ja sen alle mahtuu paljon tavaraa. Penkin takana on vielä pieni saranoitu lokero esim. työkaluille.

    Eteen tuli valoiksi Siriuksen halvat kaukovalot, joissa polttimoina 2kpl 6V 15W H3-lamppuja. Ne jaksavat palaa jotenkuten, mutta valotehoa ei oikein ole. Toisen polttimon poistamalla valoteho kasvaa reilusti, mutta kyllähän valot pitää olla molemmin puolin ulkonäön takia. Alkuperäiset lamput on upotettu kuomuun, mutta en jaksanut alkaa upottamaan näitä umpioita. Takana on led-takavalo vähäisten sähkövarojen säästämiseksi.

    Tältä se näyttää valmiina elokuun lopulla
    [​IMG]
    [​IMG]

    Ainut huolenaihe tässä kelkassa on maton heikko kunto, joten toivottavasti ei katkea. Toivottavasti tulee aikainen talvi, että pääsis pian koeajolle.

    TILANNEPÄIVITYS 2022:
    Ei ole viime aikoina hirveästi tullut tänne kirjoiteltua. Kevät talvella 2013 Ariensin Sassi siis kadotti aivan yllättäen kolme eri kertaa kipinän. Kahdella ekalla kertaa pienen odottelun jälkeen toimi melko kauan normaalisti, mutta kolmannella kerralla kipuna ei enää takas tullut.

    Nappasin silloin 2013 vauhtipyörän irti ja kelkka jäi siinä kunnossa latoon odottamaan motivaatiota. No motivaatio löytyi syksyllä 2021 kun isä halusi kokeilla miten latuhöylän veto Arienssilla onnistuisi. Magneettoon uusi kondensaattori, kärkien putsaus, ja bensan vaihto uuteen niin suureksi yllätykseksi melko vähällä nykimisellä käynnistyi ja kävi siististi.

    Telipyörien kumit oli aivan haprastuneet ja ne uusittiin kaikki samalla kertaa. Sen jälkeen latuhöylä kulkikin helposti Ariensin perässä. Sitten katkesi kääntöpyörien akselin vääntöjousi vasemmalta puolelta, jonka saatavuus vaikuttaa lähes mahdottomalta. Muokkasin erilaisesta jousesta sinnepäin patentin joka ei odotetusti kestänyt kauaa ja samalla rikkoutui yksi telipyörä takimmaisesta telistä kun joutui liian koville ilman kääntöpyörien akselin jousta. Jousi siis etsinnässä kääntöpyörien akselille.

     
    Viimeksi muokattu: 12/2/22
  2. arctic cat

    arctic cat rave

    Vs: Ariens ARROW 295S

    ei pelaa kuvat
     
  3. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Nyt on linkit oikein, pistin ensin jotenki väärin.

    [​IMG]
     
  4. arctic cat

    arctic cat rave

    Vs: Ariens ARROW 295S

    kyllä on komia peli ei voi muuta sanoa.. aikalailla on ollu raiskatun näkönen
     
  5. Reimond

    Reimond Cleated tracks

    Vs: Ariens ARROW 295S

    komeata, sehän näyttää ihan johnsonilta.
     
  6. vectoori

    vectoori Guest

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Vanhoissa Tekniikan Maailmoissa yhdensivun kokoisia mainoksia Arienssista. Otsikkona Eero ja Ariens. Tarkemmin en osaa sanoa mutta 70-luvun lehtiä varmaankin..
     
  7. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Tällainen sen kai pitäis olla jos oikein tarkasti haluaisi entisöidä: http://www.moottorikelkkamuseo.fi/aineisto/Ariens%20Arrow%20295%20S.pdf
    Suurimmat erot on kuomun kyljissä kun minä jouduin leikkaamaan niitä, että meni aikaisemmin muunneltuun runkoon paikoilleen. Myös alkuperäinen penkki on melko erinäköinen ja siinä on on komea selkänojakin ettei vain matkustaja tipahda kyydistä kun Sassin kaikki 20 hevosta pääsee valloilleen. ;D Myös keulaa on korotettu aikaisemmin laittamalla lehtijousien päälle neliöputkesta korokkeet. Pakoputkeenkin on joku luultavasti itse rakennellut hienon sivuputken vaimentimen jälkeen, joten en alkanut leikkelemään tätä jatkoa pois, kun se näytti jollain tavalla sopivan kelkan ulkonäköön.
    Tätä projektia tehdessä yritin entisöidä kelkan hyvin pitkälti alkuperäiseksi lukuunottamatta näitä tällaisia pieniä muutoksia kelkan ulkonäköön.
     
  8. Lynkytti

    Lynkytti Lynx 320

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Uppee on! ;)
     
  9. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Tuli sitten viime viikonloppuna vaihdettua Championin häiriösuojattu tulpanhattu, kun tuli mieleen että varmaan ihmiset tykkäis telkkariakin katsoa ensitalvenakin. ;D Entisellä tulpanhatulla esimerkiksi yleismittari oli täysin turha kapistus jännitteiden mittailussa valojen piuhoilta, koska sen lukemat hyppeli jossain sadoissa volteissa vaikka mittarin piuhat eivät vielä edes koskeneet mihinkään. Uudella häiriösuojatulla tulpanhatulla lukemat pysyy mittarissa nollassa silloin kun mittarinjohdot eivät ole kiinni missään, eli kyllä se jotain auttaa.
     
  10. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Ensinnäkin tässä olis kaikille vanhempien kelkkojen harrastajille älyttömän paljon tietoa: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gPBWcRBI0wUJ:www.snowtravelers.org/manuals_Vintage.php :)

    Esimerkiksi tämän Ariens PDF:n avulla sain selville että tuossa Arienssissa on ilmeisesti Precico -kytkin. Ja vuosimalli on luultavastii 1969, koska Sassi on 297 kuutioinen, eikä 293cc niinkuin uudemmissa. Kelkan mukanakin tulleessa kuomussa luki kyllä 295S vaikka tuon taulukon mukaan 1969 olis malliltaan 300:n? Voihan se olla, että vielä 1970 luvullakin on ensimmäisiin 295S:iin asennettu vanhempi Sassi vanhasta varastosta. :-\

    Sais kohta alkaa sitä lunta tulemaan, että pääsis tämänkin koeajamaan. :mad:
     
  11. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Isompi Ariens eli 400SS. Niissä oli Kohlerin 2-pyttynen voimanpesä.
    http://www.youtube.com/watch?v=KTpHG0fcA6M

    Tässä seuraavassa videossa on paljon vanhoja kelkkoja, ja joku Ariens luultavasti 400SS, koska näyttää olevan 2-pyttyinen. Ei sitten yhtään matala toi originaali ajoasento. ;D
    http://www.youtube.com/watch?v=iFyzEbvuh_U
     
  12. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Nyt on sitten ensimmäiset koeajot ajeltu Arienssilla pihassa ja pellolla, vaikka lunta ei ollutkaan kuin pari senttiä. ;D Kun sukset on tämmöisessä laitteessa tosi kapealla niin mutkissa pitää kallistaa kunnolla vaikka ajais ihan hiljaakin. Tuon korkean penkin takia ajoasento on erittäin mukava.

    Muuten kaikki pelaa hienosti, mutta paikallaan oleva variaattorinhihna on ihan liian kapeaksi kulunut, niin lähtee turhan isolla "vaihteella" liikkeelle. Hiljaisessa vauhdissa kuluttaa hihnaa sen takia ihan hirveästi ja kumi käryää. Sitten kun vauhtiin pääsee niin nopeutta tuntuis löytyvän ihan riittämiin.

    Tässä muutamia koeajokuvia:
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  13. Lynkytti

    Lynkytti Lynx 320

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Peli eikun paranee lunta vasten ;) Mahtavan näkönen kulkine 8)
     
  14. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Nyt olis sitten hihnapohdintaa vaihteeksi. Eli paikoillaan on Daycon/Carlislen loppuunajettu 1048. Alunperin 1048 on mitoiltaan 35x1099, mutta nyt se on enää 25mm leveä ja on tosi syvälle kakkosvarilla.

    Ariens manuaali: http://www.snowtravelers.org/download/SledManuals/Vintage/ARIENS/ARIENS_MODELS_1969_1973.pdf

    Arienssin manuaalin mukaan alkuperäishihna on 72054 ja sain selvitettyä että nykyhihnoista vastaava olis esimerkiksi Dayco/Carlisle 1032 ja Dayco HP 3000, mutta niiden mitat on milleissä 38x1102. Voiko tuo pitää paikkaansa, että 40 vuotta vanhaan 20 hevosvoiman kelkkaan kuuluu 38mm leveä hihna? ::) Ei ihme jos luistaa tuo 25milliseks kulunut hihna liikkeellelähdöissä. ;D http://www.mfgsupply.com/hp3000.html

    Konetta paikallaan sovitellessa testailin Polariksen 35mm leveää hihnaa ja se asettui kakkosvarilla järkevälle korkeudelle verrattuna tuohon 25mm leveään hihnaan. Mutta oliskohan 38mm silti parempi, pelkään vain että kytkin tarraa siihen kiinni jo tyhjäkäynti kierroksilla? Pituudella ei ole juurikaan mitään väliä kun konetta saa liikuteltua tekemässäni moottoripukissa noin 5cm pituussuunnassa.
     
  15. Lynkytti

    Lynkytti Lynx 320

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Kyllä se näissä vanhuksissa aika alhaalta nappaa kytkin hihnaan kiinni. Kyllä se hyvinki voi olla 38mm hihna alunperin.. -75 vuojen lynessä on sassin kone ja muistaakseni 38mm paksu hihna, saatto olla 35millinenki mutta kuiteski sielläpäin. Aika paljonhan se hihnan selkä nousee varin lautasten reunan yli uuvekseltaan mutta hyvin kulkee ja pittää ;D
     
  16. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Kiitos savonhumu neuvoista. On ne ainakin osanneet suunnitella rapakon takana riittävän järeällä hihnalle tuon variaattorin, kun ei nykyäänkään kaikissa tehokkaimmissakaan kelkoissa ole niin leveää. No Ameriikassa kaikki on suurta. ;D

    Kun noin viikon päästä pääsen kelkan luokse, niin täytyy sitten selvitellä hihna-asiaa. Taidan ennen uuden hihnan ostoa testata, että miten pelaa ajossa Polariksen 35mm leveällä varahihnalla. Ostaa sitten sen mukaan 35 tai 38 millisen.
     
  17. Lynkytti

    Lynkytti Lynx 320

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Ihan hyvä pläni, varmasti kuleksii tuolla 35-milliselläkin hihnalla jo hyvin, mutta jos 38mm soppii niin "huiput" saapi sitte sillä ;D
     
  18. menee

    menee ski-doo 800

    Vs: Ariens ARROW 295S

    hieno peli! tuo vintage linkki oli mielenkiintoinen, kiitos.
     
  19. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Tänään kun yritin ajaa kelkkaa pihaan niin se ei enää ilman työntämistä liikkunut juuri ollenkaan raskaassa nuoskalumessa, koska se vanha hihna on kulunut entistäkin kapeammaksi. Pihassa laitoin Polariksen hihnan paikoilleen ja parannus oli valtava, vaikka Polariksen hihna on kuitenkin niin pitkä, että säätövarat loppuivat kesken ja jäi vähän liian löysälle. Täytyy hommata lyhyempi hihna. Ja kyllä siihen se 38 leveäkin varmaan sopisi.

    Telasta en tiedä, kuinka pitkään se on vielä yhtenä kappaleena, mutta tänään se tippui mutkassa takakääntöpyöriltä pois. Onko näissä pyörätelastoissa yleensä estetty telien pyörähtämistä millään tavalla? Tässä ei ainakaan ole mitään rajoitinta, niin keskimmäinen teli pyörähti ajossa väärinpäin, mutta helppo se oli myös pyöräyttää takaisinkin. ???


    Sitten ilmanputsari meinas lähteä kaasarista irti kun sen muovinen kiinnityskohta oli repeytynyt, tein siihen peltivahvikkeen niin nyt pitäis pysyä kiinni.

    Ajo-ominaisuudet on kyllä perin vinkeät ainakin tämmöiseesä urautuneessa nuoskalumessa, kovan kallistelun lisäksi sukset tarraa joka ikiseen uraan ja nykii kelkkaa mihin sattuun jollei ohjaa voimalla vastaan. jotenkin voisi kuvitella, että on aika ketterä peli ajaa kun tulee sopivasti puuterilunta. Mutta hauskaa oli ajella nytkin. ;D
     
  20. XLT_SPECIAL

    XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

    Vs: Ariens ARROW 295S

    Nyt on paikoillaan Kimpexin muutaman sentin polarksen Hihnaa lyhyempi 35 mm leveä hihna ja nyt pystyi kirimään hihnaa tarpeeksi. Kyllä toimii hienosti. :D

    Mattoakin kiristin reilusti, niin pysyy pyörätelit oikein päin, eikä mattokaan ole enää lähtenyt päältä pois. Toivottavasti matto ei katkea, kun niitä ei taida ainakaan halvalla mistään löytää. Myös sammuttimen katkenneen johdon korjasin niin ei tarvitse ryypyllä enää sammutella.

    Kovaksi polkeutuneella lumella ajo-ominaisuudet oli paljon rauhallisemmat kuin nuoskassa, ei repinyt koko ajan mihin sattuu.
     

Suosittele tätä sivua