Ariens ARROW 295S

Keskustelun 'Aikojen takaa' on aloittanut käyttäjä XLT_SPECIAL, 4/9/11.

 1. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Just joo...huomaa kai kirjoituksistani että olin jo nukkumaan menossa ja konetta sulkemassa :D
  Ja niin teen muuten nytkin,mutta jätän kommentoimatta/pähkäilemättä mitään vaativampaa,kuin että kummalta puolelta kapuan sänkyyn ;)
   
 2. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  :D
   
 3. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Voe mavonsilimä, kun tuli sekoiltua tuossa mattoasiassa. :-[ Luulin että kaikki vanhat matot oli 55mm tai 70mm jaolla, joten kuvittelin, että tuonkin maton jako olis 70mm, vaikka sain aiemmin mittauksessa hieman 70mm alle.
  Tänään mittasin sitten parhaimman näköisestä kohdasta, joka ei ole venynyt yhtäpaljon niin sain mitaksi 67mm. Varmaankin on ennen venymistään uutena ollut jaoltaan 2,52'' eli 64mm. Puikkoja on 48kpl eli pituus on venyneellä matolla 48x6,7cm=321,6cm ja on luultavasti ollut uutena 48x6,4cm=307,7cm. Pituuskin meni sitten melkein 20cm pieleen kun aiemmin kuvittelin tuon olevan automaattisesti 290cm pitkä.

  Polariksessa on kulunut, mutta rungoltaan täysin ehjä 25mm harjainen matto 2,52'' jaolla, joten se menee joskus Arienssiin ja Polleen tulee 32mm harjalla oleva matto. En tiedä viitsinkö tälle talvella vaihtaa mattoja, mutta viimeistään ensitalveksi. Aika iso työ purkaa kahdesta kelkasta telastot ja vetoakselit maton vaihtoa varten.

  Tässähän lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. ;D


  Pihassa ajoin Arienssilla pikkulenkin, ja jouduin kiristämään sitten variaattorin remmiä kun ei oikein jaksanut liikkua. Tosi nopeasti on hihna kaventunut, vaikka on täysin oikea. Ilmeisesti ruostuneet lautaset kuluttavat hihnaa varsinkin umpisessa ajellessa. Hihnan kirimisen jälkeen oli lähtöjä taas niin hyvin, että pihatiellä olevan irtolumen päällä meinasi sutia ja järeiden ohjareiden takia peräkin meinasi luistella kun jyrkempään käänsi. Hauska olis ollut ajella, mutta matto niin tohjona, että oli pakko lopettaa.
   
 4. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Niin oliko sulla jo varma tieto ennestään kelkan alkuperäisen maton mitoista? Sehän se vielä varmistaisi asian,Eikös se ollut joku sanonta että "Mikään ei ole niin varma kuin epävarma" :D
  Entäs tuo varin hihna,oletko saanu selville orkkisremmin mitat?

  Meinaan vaan sillä kun melkein useimpiin vehkeisiin jostain Amerikanmaalta löytyy speksit..tämmöseen törmäsin ensimmäisenä kun noita telan mittoja meinasin ettiskellä:

  [​IMG]

  Mutta ei nyt ettiskellä vielä,jos kertaa arvelet että telat käy noin vaihtaa keskenäään :)
   
 5. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Kylläpäs löysit hienon vanhan mainoksen. :) Siinäkään ei sanota telasta mitään muuta kuin leveys 15'' joka on 38cm.

  Mainoksen levyjarru on kyllä oikeasti jarruvipu, joka painaa kakkosvarin peltisen lautasen kylkeen. Kyllä ne mainosmiehet on osannut jo -70 -luvullakin. ;D

  Onko mitään tietoa onko ollut olemassa jotain telan jakoa 2,52'' eli 64mm ja 70mm väliltä? Itse ainakin uskoisin ettei ole ollut.

  Maton vetoreikien sijainti on sama kuin Polariksessa ja Polaris XLT:n vanhasta matosta kaikki vetoreiät on auki ja metallisoljilla varustettu, joten olis oikein hyvä tuohon telastoon kunhan rälläkkää vaan näyttää sisäpuolen vetonappuloille. Ja Polariksen mattokin on jo venynyt 16 vuodessa jaoltaan 65 milliseksi. Oikeasti hankala mitata tarkasti Arienssin jokapaikasta venyneen ja retkahtaneen maton jako. Arienssin maton kiristimet on tällä nykyisellä venyneellä matolla aika tiukalla joten senkin perusteella se on venynyt aika reilusti vuosikymmenien vaihtuessa.


  Hihna on tällä hetkellä täysin oikea Dayco/Carlisle 1032 eli mitoiltaan 38x1102. Mc Scatterilta löytyi oikea hihna ja ostin saman tien kaksi kappaletta: http://www.mc-scatter.com/variaattorinhihna-carliste-1102mm-p-18871.html

  Tuossa jokunen viikko sitten ajelin aika paljon umpihangessa niin se sai hihnan kulumaan melko nopeasti, vaikka hyvin se kulkikin hangessa. Kulku kyllä parantui entiselleen hihnaa kiristämällä, mutta kyllä sen silmämääräisestikin huomaa, että reilusti on kaventunut ja menee syvempään kakkosvarilla. Varsinkin kytkimen lautaset on karkeat, kyllä siinä ehkä vähän olisi varaa hioa tasaisemmaksi.
   
 6. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  En tiedä,enkä minäkään usko..
  Ymmärrän sittenkin ettei ole kovin helppoa löytää kelkan specsejä joissa olisi vielä maton kaikki mitat.Käyttäisin käänteistä hakutapaa,eli mattokauppoja selaten oletusmitoilla etsisin kelkkaa johon se sopii.Niissähän usein on mainittu kelkat joihin matto sopii-on kai?

  Esim näitä mittoja pitäisi tarkastella(täysin eri matto):
  DRIVE No.: 58
  DRIVE PITCH: 1.97 in.

  Siis puikkojen määrä sekä puikkoväli,ja nämä kertomallahan saadaan maton pituus :)
  Se lehtileike muuten oli tasan vuodelta 1969 :)

  Joo kyllä ne lautaset voi alussa kai sitten syödä uutta hihnaa jos ovat ruosteessa-niin yleisesti ainakin luullaan.En sitten tiedä,onhan niitä hiottu siinä toivossa että sillä remmillä pyyhkis menemään muutaman talven ;) Voi olla että itellänikin oli samaa alussa mutta kyllä se nyt on asettunut jo kulumasta.Enkä laiskuuttani kovin huolella lautasia sliippaillut,konehiomanauhalla vain koneen käydessä.
   
 7. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Jaa,pitää taas korjata lausuntoa.Tuo 121" mattohan on niin yleinen että niitä on pilvin pimein kuten myös siihen käypiä kelkkoja :)
  Tein tästä turhan vaikean varmaan siksi kun omaani oli vaikeaa löytää enää uutta mattoa ja vaihtoehtoja ei ole kuin yksi.
  Mutta joku jakohan(vaiko pituus) oli näissä tietyissä veteraanikelkoissa sellainen että niihin ei enää uusia saa..sen jälkeen kun Suomessa lopetettiin valmistus.
   
 8. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Onhan noita mattotaulukoita olemassa, mutta tuskin sellaista löytyy jossa Arienskin olisi. Nykyisissä ei ole Arienssia ja vanhoja taulukoita ei varmaan ole paljoa skannailtu nettiin.

  Hihnan mittojen löytyminenkin oli melkoisen työn takana, kauhean paljon piti keksiä hakusanoja ja aukoa sivuja turhaan ennenkuin tärppäsi. Muistaakseni pääsin jotenkin hihnan jäljille kun löysin alkuperäishihnan numeron ja sen perusteella löytyi joku amerikkalainen sivu jossa luki vastaava nykyhihna. Siihenkin meni ihan älyttömästi aikaa. Yhdnkään liikkeen listoista ei löytynyt Arienssia kun hihnaa etsin, eikä myyjilläkään ollut mitään tietoa semmoisesta kelkkamerkistä.

  Alunperin 2,52''= 64mm ----> 48x64mm=307cm
  Polariksen maton nykyinen venynyt jako: 65mm -----> 48x65mm=312cm
  Arienssin maton nykyinen venynyt jako: 67mm ------>48x67mm=322cm
   
 9. talle

  talle Member

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Hieno kelkka sulla ja toi penkin korotus näytää hyvältä ja parantuuhan siinä ajoasentokin. Tosiaan muistuttaa tuo koppa Johnsonin kopaa.
   
 10. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Kiitos vain. Penkin korotus tekee ajoasennosta tosi mukavan ja tavaraa mahtuu hyvin kyytiin sen sisään. Toisaalta tuo korkeapenkki nostaa painopistettä, joten melko kiikkerä peli, mutta kun oppii kallistamaan riittävän voimakkaasti, niin kyllä se pystyssä pysyy.

  Kelkan kuomu on ollut minulle pienoinen mysteeri, koska amerikkalaisissa kuvissa 295S on erinäköinen ja isommat mallit on kuomultaan tämän minun kelkan näköisiä. Kuomujakin on kaksin kappalein ja kummassakin on alkuperäiset 295S tarrat. Se toinen kuomu on ekalla sivulla näkyvä rikkinäinen. Moottorikin on Sachin vanhempi 297cc joten senkin perusteella olis 295S eikä sopisi uudemmaksikaan 300S:ksi joissa on 293cc kone.

  Onkohan 295S:t myyty Rapakon toisella puolen toisenlaisella kuomulla:
  [​IMG]
  Jonkin sortin hulluutta täytyy olla kun tuollatavalla uskaltaa pyörätelastoisella hyppiä niinkuin tuossa kuvan alaosassa näkyy. ;D
   
 11. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Kannattaa kyllä hioa ne vartsujen lautaset esim. paineilma vinkun tms kanssa putaaksi ruosteesta "teräsharjalaikalla" ja ehkä aluksi "somalilaikalla" jos rypylää (ruostetta) on paljon. Okkelin lautaset putsasin noin, onhan niissä syöpymiä mutta ei kohoumia lautasten pinnoista, jälkimmäiset syö remmiä.
   
 12. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Joo kyllä niitä lautasia on varmaan vähän siloiteltava. Sitten siinä sisemmässä lautasessa on ihan kunnon reikä korkeussuunnassa noin puolivälissä, halkaisijaltaan ehkä noin sentin. En tiedä mikä lie orava senkin on jyrsinyt... ??? Ihan poratulta näyttää.
   
 13. talle

  talle Member

  Vs: Ariens ARROW 295S

  440 ss lennossa ;D ;D varmaan vaikuttaa tuo rally tuulisuoja ;D . minäkin tuunasin Sno Hawkin lasia ja laitoin tummennetun pleksin ja heti vauhtia tuli lisää ;D
   
 14. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Se on katsos se ilmanvastus mikä ratkaisee näissä hurjan nopeissa kelkoissa. ;D
   
 15. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Kytkimen lautaset kiillottuivat hyvin kun pyöräytin 60 hiekkapaperia puisen kepin päähän. Sitten vain antoi Sassin puksuttaa tyhjäkäyntiä samalla kepillä painoi hiekkapaperia lautasiin. Viimeistelyn tein 280 paperilla. Lautaset näyttää ja tuntuu melko sileiltä, mutta joitakin ruosteen tekemiä kuoppia jäi kun ei viitsinyt kovin paljoa peltistä lautasta hio ohuemmaksi. Kakkosvarin lautasista hioin pahimmat karkeudet käsin hiekkapaperilla pois. Lopuksi maalasin lautaset, jos se maali edes hetken pysyisi ruostetta hidastamassa. Aiemmin hihnasta tuli järkyttävästi kumipölyä jokapaikkaan ja välillä haisi palaneelle kumille. Heitin hionnan jälkeen uuden hihnan pilalle kuluneen tilalle, eikä se pölläytellyt kumipölyä ja savua ollenkaan vaikka ajelin umpihangessa ja kokeilin vetää latuhöylääkin. Vaihtaa myös aiempaa paremmin välitystä. Eli variaattori taisi tulla kuntoon.

  Polarikseen vaihtui 32mm Camoplast Predator ja sen alkuperäinen 25mm harjalla oleva Camoplast meni leikeltynä Arienssiin. Kaikki vetonappulat jouduin leikkaamaan pois. Uloimmat oli helppo vetää isolla rälläkällä kun sen laikka ylsi suorassa asennossa leikkaamaan nappulat pois. Toiseksi ulommaiset olikin jo vaikeampi tapaus kun ne joutui leikkaamaan vinosti ja sen jälkeen hiomalla tasoittamaan. Pikkurälläkkä päätti sitten antautua hionta hommissa, liekö Makita hajos vanhuuttaan vai menikö jäähdytys tukkoon kumipölyn takia, mutta komeasti se rätisi ja löi lieskaa kun hajosi. Isommalla tein hionnan loppun, vähän oli turhan järeä laite tarkkaan hommaan. Sisimmäiset vetonappulat keksin sitten leikata irti Fiskarsin laserteroitetulla sahalaitaisella pitkällä veitsellä. Kohtuu helposti irtosivat sahaavalla leikkausliikkeellä.

  Tuollainen Predator 32mm meni Polarikseen, nastasuojakiskot piti ottaa tunnelin katosta pois että mahtui pyörimään:
  [​IMG]

  Ja tämmöisestä Polariksen matosta aloin sitten leikkelemään Arienssin pyörätelastoon sopivaa:
  [​IMG]

  Vanhaa mattoa pois ottaessa tajusin että vetopyörien yläpuolella on niin vähän tilaa, ettei vanhalla sileälläkäänmatolla mahtunut sormet maton ja tunnelin katon väliin. Reunalaput olikin jo suurimmaksi osin jääneet reitin varteen, mutta keskimmäiset oli vielä niin hyvin kiinni, että vähän harmitti leikellä laput irti moralla.

  Tuollainen siitä Arienssin matosta lopulta tuli:
  [​IMG]

  Vanha mattokin pääsi vielä poikki leikattuna hyötykäyttöön hiekkapohjaiseen autosuojaan matoksi auton vierelle ettei autoon kulkeennu kengissä hiekkaa. Tuollainen se oli kelkasta pois ottamisen jälkeen:
  [​IMG]
   
 16. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Pari kuvaa ajeluista uudella matolla: :D

  [​IMG]

  [​IMG]

  Järvenjäällä oli nyt sellainen puolikova hanki, ja siellä nuo hitssamani uudet ohjarit tuntuivat hieman raskailta ohjata. Mutta syvemmässä hangessa tai täysin kovalla pohjalla ne on erittäin hyvät.
  [​IMG]
   
 17. SarkkaS

  SarkkaS '92 Ski-Doo Formula MX XTC (467)

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Komia on tämä klassikko, näin se homma etenee :)

  Kovasti itelläkin aina iskee päälle se ns. klassikkokuume, eli joku n-kymmentä vuotta vanha, polttomoottorilla kulkeva laite pitäisi saada projektiksi, jota sitten aina vapaata aikaa ollessa käsillä tulisi väkerreltyä eteenpäin...mutta kun se vapaa-aika on niin penteleen kortilla nykypäivänä, ettei tahdo nuo nykypelitkään ehtiä remonttiin ajallaan...

  Emäntä ei kuulemma erehtyisi kyytiin edes haulikolla uhattuna....mikä lie hienohelma.. :D

  Näytti niin tylyn kokoisilta nuo ohjainraudat, ettei kyllä ole ihmekään jos tuntuu ohjaus tuommoisella kohvajään ja hankikannon puoliupottavan välimaaston pohjilla jäykältä...


  -Sale
   
 18. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Kiitos,
  mukavahan näitä härveleitä on rassata, mutta aikaa meinaa olla aina liian vähän itelläkin. Nyt oli koulusta hiihtolomaviikko niin kerkes tekemään jotain. Arkipäivisin ei oikein pääse näitä kelkkoja rassaamaan tai ajelemaan kun on reilu 200km välimatkaa.

  Minulla on kyllä ihmeellistä ongelmaa tuon Tillotsonin kaasarin kanssa, kun yleensä pelaa kuin perinteinen junan vessa, mutta välillä kun on ollut käyttämättä niin ei edes lupaa yhtään. Sitten kun sen jotenkin saa käyntiin niin ei ole piiiitkäään aikaan ongelmia. Aikaisemmin olen purkanut kaasarin ja kun kaikki näyttää olevan kunnossa niin olen kasannut sen ja kappas kummaa Sassi alkaa papattamaan.

  Eilen se ei luvannut ollenkaan käynnistyä vaikka yritin kuinka nykiä ja nykäisyjen välissä pumpata letkussa olevalla perämoottorin pallopumpulla bensaa kaasarille. Enkä millään jaksanut taas alkaa kaasaria purkamaan. Sitten kun kaveri pumppasi samaan aikaan painetta bensalle kun sitä nyki käyntiin niin ensin kaasari tulvi, mutta kun kampikammiosta lorautti liiat bensat pois tyhjennysventtiilistä niin se lähti käyntiin melkein heti.

  Tänään ei sitten ollut mitään ongelmaa käynnistää. ??? Minä en ymmärrä tuota Tillotsonia, mutta koitan silti olla jääräpäinen enkä vaihda sitä ainakaan vielä mikuniin, koska yleensä pelaa kuitenkin hienosti. Sen jälkeen kun kelkka on käynnissä niin ei ole mitään ongelmaa ja yhtään ainoata tulppaakaan ei ole vielä polttanut.
   
 19. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Tämä Ariens se vaan pelaa hienosti, kun sen sijaan Pollesta alustasta etupukin kiinnityksestä yksi pultti irti ja kaksi pulttia poikki takapukin linkusta. ;D
   
 20. XLT_SPECIAL

  XLT_SPECIAL Polaris XLT SP 1996 & Ariens ARROW 295S

  Vs: Ariens ARROW 295S

  Suksien ohjareita madalsin tänään noin sentillä, kun oli hankikelillä niin raskas ajettava ja varsinkin vauhtia hiljentäessä haki puolelta toiselle ja meinas kaatua koko ajan. Sanoisin, että nyt ohjaus on täydellinen. Varmaan puolet kevyempi, ja silti kääntyy hyvin. Ei myöskään tempoile yhtään vauhtia hiljentäeesä enään. :)

  Tuollainen tuulenpyörre ilmaantui pellolle samalla kun irroittelin suksia Ariensista. Koirakin oli ihmeissään kun lumipyörre meni hetken päästä sen aitauksen läpi. :D
  [​IMG]

  Käynnistimen jousi ilmeisesti sitten katkes taas kerran, kun jäi naru ulos. Kerran olen aiemmin siihen jouseen tehnyt uuden pään taivuttamalla lämmitettynä. Jos nurkissa lojuu ylimäärisiä jousia Sachs SA290 moottoriin niin pistäkäähän yv:tä.

  Pakoputken kiinnitystä täytyy myös vahvistaa lattaraudan pätkällä, kun meinaa revetä pelti siitä pultin ympäriltä kovan tärinän takia. :(
   

Suosittele tätä sivua