Että tälleen sitten...

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä Lynxxmann, 21/11/19.

 1. Lynxxmann

  Lynxxmann Active Member

 2. peccis

  peccis Assault 850 144" -20

  Tämähän johtaa aivan varmasti onnettomuuksiin, ja kun päättäjät huomaa sen niin varmaanki rajoitetaan kelkkojen nopeudet kahteenkymppiin rajoittimien kera
   
  Janne.mikael ja Fudge tykkäävät tästä.
 3. petes88

  petes88 Well-Known Member

  Justiinsa, pitäs ees jollaki nuistaki päättäjistä olla vähänkään kokemusta kelkkailusta nii ei pääsis tuommosia järjettömiä aivopieruja:mad:

  Ihan varmasti alkaa vahinkoja tapahtumaan ja nopeudet tulee putoaan ja taas ovat kelkkailijat entistä huonommassa maineessa...
   
  Janne.mikael ja Fudge tykkäävät tästä.
 4. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Suoraan sanoen... Voi hiton helevetti... Varmasti tulee tapauksia jossa urilla tulee sähköpyörällä tms tuon listan mukaisella tavalla vastaan. Paljon on henkilöitä jotka eivät tiedä tai tiedosta uran ja virallisen reitin eroa.
  Entä kun virallisella reitillä vaikka mutkan takaa tulee vastaan ratsukko... Senhän tietää miten siinä käy. Ratsastaja lentää hankeen ja hevonen säntää karkuun taikka joutuu meetvurstiksi. Syyllinen on kohtuu varmasti aina kelkkailija. Monia vakavia tapaturmia on ratsukoille tapahtunu ihan normi teilläkin niiden säikkymisien johdosta... Ei nyt kuulosta järkevältä päätökseltä..

  Nyt ois oltava ei tykkää "nappi".... Harmi kun ei pysty koko juttua lukeen....
   
  Janne.mikael, petes88 ja Fudge tykkäävät tästä.
 5. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Viime talvena jo meinasin vetassa kylmäksi koko koiravaljakon ja kuskin ja kyytiläisen ko tuli yllärinä mutkan takaa vastaan... Enkä etes hurjastellu.. eli aivan varmasti tullee raatoja tulevaisuudessa..
  Mitäpä luuletta että tapahtuu ko esim koiravaljakko ja hevonen/set set kohtaavat.. prkl mitä päätöksiä taas! Nyto hermo pinnassa.. nuo koiravaljakkoyrittäjät muutenki menevät missä lystäävät vaikka ei sais.. niin nyt vastako ne innostuu.. helevetin helevetti..
   
  Nebwy, Janne.mikael, Kamppi ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 6. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  No nyt vois ilmaista jotta mökäpöntöt on asiaa :D. Kuulisivat jo kaukaa, ehkä..
   
  Aleksi, Janne.mikael, möykkä ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 7. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Joo ittellä tuli kans mieleen että ehkä joutuu BMP full velocityn laittaa cattilaan takasin.. ihan vain siksi että loud pipes save lives.. :p:p joka voi olla aivan totta :D:D:D:D
   
  Hemikoo, Joutoukko, Napander ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 8. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Lisänä asetus jossa määrätään kypärään ontegroitavaksi pilli johon kelkkailjan on puhallettava aina ennen mutkaa... Mahtaas kuskilta puhti loppua muutaman mutkan jälkeen... Sekä toki tulemme asentamaan hevos ja koirapillin kuomuun kiinni.. Sellanen jota kivikaudella myytiin hirvipillinä...
  Mutta huolestuttava on tuo päätös. Erityisesti suurehkojen keskusten läheisyydessä tulee kohtaamisia. Tulee mieleen roin, levin, saariselän, rukan ja ylläksen ympäristö. Nuo nyt ekana juolahti ajatuksiin, turistia ja safariyrityksiä paljon.
  Liekö tuosta asetuksen muutoksesta pyydetty eres lausuntoja taholta joka on meitä harrastajiä lähellä.

  Slash jutusta tuli mieleen...oispa päättäjillä eres tekoälyä käytössä...
   
  Janne.mikael ja KEKU tykkäävät tästä.
 9. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Nyt kun hommat menee tälleen, niin onko ne paljon parjatut mökäpöntöt sittenkään huono asia?

  Nehän pelastaa vielä henkiä:D

  Edit. Kamppi kerkes jo
   
  Janne.mikael, Fudge ja Kamppi tykkäävät tästä.
 10. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tässä on lähireittien ympäristössä parikolme isompaa koiravaljakko yrittäjää ja kyllähän tämä uudistus huolta nostaa kovasti. Päivisin en tosin ruukaa urheilla reitillä, kun riski on muutenkin suuri ajaa nokkakolari toisen kelkkamiehen kanssa, mutta nyt ei sitten uskalla yölläkään lasettaa menemään, jos sattuukin reitillä olemaan liikennettä ilman hyvin näkyviä valoja. Pyörä ja juoksutapahtumia ovat täälläpäin järjestäneet reitillä ennenkin ja vaaratilanteita on ollut, kun eivät tajua kelkkailijan vauhtia ja tulevat keskellä reittiä vastaan räkä poskella. En ymmärrä miten ovat saaneet luvat moiseen ja nyt jos alkaa olla muitakin reitillä, niin ei siitä varmaan hyvää seuraa nykykelkkojen matkanopeuksilla. Voi vittu sentään.
   
  Fudge ja Nebwy tykkäävät tästä.
 11. juketsu

  juketsu Ace Turbo R

  Kittilässä Levi ski resort hoitaa homman ei oo helppoo fillarilla eikä valjakolla :D
   
 12. K.J.P

  K.J.P Lynx Re600 r - 19, Xterrain 850re - 19

  Pari vahinkoa niin hyvä syy vakuutusyhtiöillä moninkertaistaa jo ennestään edulliset vakuutuksetkin..
   
  Janne.mikael tykkää tästä.
 13. Lynxxmann

  Lynxxmann Active Member

  Tässä koko juttu:
  Virallisilla moottorikelkkareiteillä voi kulkea kelkkailijoiden seassa hevosia, koiravaljakoita, pororekiä ja sähköpyöräilijöitä vuoden päästä talvella. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020.

  Nykyisen lainsäädännön mukaan virallisellla moottorikelkkareitillä ei saa ajaa millään muulla ajoneuvolla kuin moottorikelkalla, ei edes polkupyörällä. Uuden lain mukaan virallisella moottorikelkkareitillä saa liikkua moottorikelkoilla, muilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla siellä ei saa ajaa.

  Muut kuin moottorikäyttöiset ajoneuvot reitillä siis sallitaan. Laissa hevonen ja poro tulkitaan ajoneuvoiksi.

  Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska kertoo hämmästyneensä, kun huomasi kirjauksen avaavan moottorikelkareitin uusille käyttäjille.
  – Arvaa vaan, onko moni epäillyt tulkintaani. Olen selvittänyt asian monta kertaa ja tulkintani on oikea, Niska kertoo.

  Liikenne- ja viestintäministeriöstä ei tavoitettu ketään kommentoimaan asiaa.

  Poliisi huolissaan: "Eivät ne sinne mahdu turvallisesti mitenkään"
  Kirjaus ja uusi käyttäjäkunta reitillä huolestuttaa esimerkiksi Lapin poliisia.

  – Eivät ne mahdu sinne turvallisesti mitenkään, ongelmia tulee varmuudella. Toki uskon, etteivät vastuulliset husky-yrittäjät veisi koiravaljakoita kelkkojen sekaan. Kun on niin monta yrittäjää, varmasti joku sinne menee, sanoo poliisin tieliikenteen valvontaryhmän johtaja Pasi Vartioniemi.

  Esimerkiksi Rovaniemellä ohjelmapalveluyrityksiä on jo 80.

  – Osa on pieniä 1–2 hengen yrityksiä, joilla ei ole omia reittejä. He voivat tulla moottorikelkkareiteille, pelkää metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen Rovaniemen kaupungilta.

  Nopean kelkkailijan voi olla vaikeaa havaita hitaampaa kulkijaa mutkaisella ja kumpuisella reitillä.
  Eläimille avautuu uutta reittiä 3 600 kilometriä
  Lapissa virallisia kelkkareittejä on Lapin ely-keskuksen mukaan kaikkiaan 3 600 kilometriä. Niistä yli neljännes, 1 050 kilometriä, on Kittilässä.

  – Palautetta tulee jo nyt, että reiteillä liikkuu hiihtäjiä ja kävelijöitä. Näen, että isoja riskejä tulee varsinkin matkailualueen ytimessä, kun sinne lähes kaikki tulevat samalle reitille, yhdyskuntainsinööri Esa Pöyliö Kittilän kunnasta sanoo.

  Petri Niska sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta tulevaan tilanteeseen pystyttäisiin varautumaan.

  – Yritämme saada viestiä kuntiin ja reittivastaaville. Tulevan lain muuttaminen voi tässä vaiheessa olla mahdonta, mutta varautumalla muutokseen voidaan helpottaa elämää jatkossakin, Niska sanoo.

  Uusi laki ei miellytä muutenkaan kaikilta osin. Poliisi ja Liikenneturva olisivat toivoneet, että uusi tieliikennelaki olisi sallinut moottorikelkkailijoiden käyttää teitä lyhyen matkan siirtymisiin esimerkiksi kotipihalta reitille tai reitiltä huoltoasemalle. Näin ei ole käymässä, vaan entinen laki on tältä osin jäämässä voimaan. Kunnissa on tosin hoksattu, että nykyinenkin laki sallii kelkkojen ajattamista tiellä. Ranua merkitsi katuverkolle 160 metrin reitin, jossa moottorikelkalla ajo on sallittu huoltoasemalle ja takaisin.
  Kännissä kelkkaillaan aiempaa harvemmin
  Muutoin kelkkailussa on menty turvallisempaan suuntaan. Kelkkailijoiden asenne on parantunut.

  – Alkoholin osuus varsinkin matkailukeskuksissa ja reitistöllä on aivan oleellisesti vähentynyt. Kehitys on hyvällä mallilla. Ylinopeudet on suurin huoli, Vartioniemi sanoo.

  Poliisi keskittyy valvonnassaan matkailukeskusten ja kuntien taajamien läheisyyteen, ajallisesti eniten vuodenvaihteeseen ja hiihtolomakauteen.
  Vaikka safarifirmat ovat yleistyneet, myös niiden turvallisuustietoisuus on kohentunut.

  – Kymmenessä vuodessa safariyritysten turvallisuusasiat ovat menneet ison harppauksen eteenpäin, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jaakko Leinonen sanoo.

  Tukes valvoo safarifirmojen toimintaa kuluttajaturvallisuuden vinkkelistä. Toistaiseksi toimintakieltoja on annetu yksi, kun safariyritys ei suostunut neuvonnan ja opastuksen jälkeen hankkimaan kelkoilleen vakuutuksia.

  Leinosta pohdituttaa, onko kaikilla uusilla palveluntarjoajilla riittävän kokeneita ja riittävän hyvin paikalliset olosuhteet hallitsevia oppaita.

  Lähes 60 prosenttia onnettomuuksista sattuu edelleen ulkomaalaisille kelkkailijoille, mutta vakavimmat vahingot ja räikeimmät rikkeet ajaa lähes poikkeuksetta suomalainen. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa syynä on yleensä humala, sulaanajo tai ylinopeus.
  Vakuutusyhtiö: Keskimääräinen korvausssumma yli 7 000 euroa – ”Liikaa vakavia turmia”
  Vesa-Pekka Hiltunen

  Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 600 moottorikelkoilla sattunutta henkilövahinkoa koko Suomessa.

  – Moottorikelkkojen liikennevakuutuksesta maksettava keskimääräinen korvaussumma on viime vuosina ollut Lapin alueella yli 7 000 euroa, kertoo LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.

  Koskelan mukaan keskimääräistä korvaussummaa voi pitää varsin korkeana, koska korvauksissa on mukana myös pienempiä vahinkoja, jotka johtavat esimerkiksi vain tarkastuskäyntiin lääkärissä. Vähänkään vakavampi loukkaantuminen johtaa helposti useiden kymmenien tuhansien eurojen vakuutuskorvauksiin.

  – Vakavimmat henkilövahingot johtavat helposti satojen tuhansien eurojen tai jopa yli miljoonan euron suuruisiin korvauksiin, kun onnettomuudesta seuraa nuoren ihmisen työkyvyttömyys.

  Yhtiön mukaan kelkoille sattuu yhä liikaa vakavia onnettomuuksia.

  Koskelan mukaan kelkkasafarien onnettomuuksia voitaisiin merkittävästi vähentää ottamalla käyttöön kelkat, joissa on mahdollisuus rajoittaa nopeutta ja kiihtyvyyttä.

  – Muutamat matkailupalveluyritykset ovat jo ottaneet niin sanotun turvakaasun käyttöön.

  Kokeneemmilla kelkkailijoilla onnettomuuksia aiheuttaa usein liian suuri tilannenopeus. Myös alkoholi selittää onnettomuuksia.

  Koskela muistuttaa, että kelkkojen tulee olla rekisteröity liikennekäyttöön ja niissä tulee olla lakisääteisen liikennevakuutus. Kelkoille voi ottaa myös laajan tai suppeaman kaskovakuutuksen
   
 14. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Täälä onneksi suurin osa on M.Uria niin olettaisin että sinne nuille ei ole asiaa vaan puhutaan Reiteistä... Mutta muualla missä on enemmän M.Reittejä niin muutos tulee olemaan tuhoisa.
   
 15. S4ms4

  S4ms4 Lynx G-type Lynx RS vm:11

  Uria on tietenkin paljon mut eihän se tavan spandexsi pyöräilijää paljoo hetkauta ku lukee lehestä et on jees mennä polkee mihin vaa. sit jos kolarista hengissä selvii nii aletaankin miettii.
  mitä tulee muutenkin tähä hommaan nii tulee kyl mukavan vaarallista ajella levillä ym.
   
  Fudge ja Janne.mikael tykkäävät tästä.
 16. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Kyllä juuri näin....
   
 17. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ei tuo ulkopuoliset käsitä mitään eroa uralla ja reitillä.
   
  Polaris Janne ja Fudge tykkäävät tästä.
 18. Jukkis

  Jukkis Sidewinder X-TX 137, Viper 141

  Urathan on maastoa ja siellähän fillarilla saa ajaa nykyiselläänkin, muutos koskee vain reittejä.
  Ihmetyttää vaan miksi liikenneturvan ja poliisin näkemyksiä ei ole huomioitu lain valmistelussa.
   
  Seiti ja Fudge tykkäävät tästä.
 19. Fudge

  Fudge Lynx GL 360 Syncro

  Juosten kustu ja hätäpäissään tehty koko homma.. en vain ymmärrä että miten tämmönen voi mennä läpi nuin vain ??
   
  Jukkis tykkää tästä.
 20. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Pari talvea sitten ajelin pimiässä Inarista Ivaloa kohti Hammastunturin reittiä, siinä Kivipään ja Tervaspään kanjonia lasketellessa alamäessä valokeilassa häivähti jotakin vihreää ja mie tietenkin jarrun päälle.
  No siellä pari Espanjan poikaa seisoskeli hoomoilasena keskelle kelkkauraa pystytetyn teltan vieressä, läskipyörät olivat sentään pukanneet hankeen pystyyn.
  Kyselin kavereilta, että mites se teltta tuohon on laitettu? No, ei tarvinnut kuulemma kaivaa lapiolla kuoppaa syvään hankeen. Mie neuvoin Horhea ja Huliania poistumaan uralta, ettei käy vahinkoa.

  Sitten kysäsin, että mitenkä te olette fillareilla lähteneet tänne kelkkauraa puskemaan, oli kuulemma Saariselällä opas kertonut, että sinne vain ko on mahtavat maisemat ja kova jälki sotkea eikä juuri kulkijoita. Olivat matkalla jäämerelle...
  Toinen vielä kertoili, että olivat jo köllöllään teltassa, vaan olivat alkaneet ihmettelemään lähenevää, kummalista ääntä joka lähestyi nopiasti ja nousseet pimiään ihmettelemään moista Lapin äänihaittaa ja puissa välkehtivää valoa.

  Matalan kahden hengen teltan, vihreässä värissä, huomasin arviolta 30 metrin päästä, kun mutkaan väännellessä valokeila siihen osui. Vauhtiakin jonkin verran oli, nelireikäisellä nautiskellessa. Onneksi kiertää sen 10500 rpm ja ääntelehtii sen mukaan.
  Kummallakaan kaverilla ei ollut mitään heijastavaa, ei otsavaloja, ei fillareissa heijastimia.
  Ihan vain kokemuksena, onhan noita muitakin kohtaamisia, vaan olkoon.
   
  bavo, ruiseri, K.Pukarinen ja 6 muut tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua