Projekti Lumikko "tamppari" reitille - ensiajot ajettu

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 25/1/21.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Noniin,

  Kaikessa hulludessa, ostimma parin kaverin kanssa Lumikon. Kyse on siis Suomessa joskus 1980-luvun alussa tehdystä aparaatista.

  Alunperin tässä on ollut Volkkarin kone ja loota. Jäljemmin tähän on asenneltu Hiacen kone.

  Tarkoitus tämä on saada ajoon. Käyttötarkoitus on urien hoito täälä kotikulmilla. Ihan harrastuksena siis.

  Nämä on nähtävästi tehty kaikki, vähän niistä osista mitä on sattunu käteen löytymään.

  Tästä johtuen onki hankala löytää sopivia kunnostusosia.

  koneee.JPG

  Tuon näköinen aparaatti. Täälä aiempaa keskustelua. http://kelkkalehti.com/keskustelu/i...-latukone-kirjallisuutta.114534/#post-1283847

  Nyt ollaan siinä pisteessä, että pitäisi löytää jostain yksi tuollainen telapyörä. Halkaisija on 420 millimetriä. Leveys 80 milliä. Onkoha kenelläkään hajua, mistä nuo voisi olla peräisin?

  Toinen on tämä vetopuoli. Tässä on yhä tuo volkkarin loota. Lootan ja vetorattaan akselin välissä on tämmönen murros tai tärinänvaimennus. Tuossa on tuo muoviratas, joka tuppaa hajoaan tässä kuulemma hetkessä. Emme usko, että kyseessä on ite tehty patentti. Ehkä tuo on jonku veneen tms murros. Onko kukaan nähnyt vastaavaa missään? Pitäis nuo muovit jotenki tehdä uudet.

  lumikkoa.JPG

  Myös jarrut olivat jumissa. Vastaavia ei tahdo löytyä mistään. Nämä ovat Bendixin tekele, kaksimäntäiset ja männän halkaisija 57 mm. Rönttä mersussa on 60 mm lähes vastaava, vaan sekään ei ole varmaa. Jostain pitäs löytää sopivat jarrut.
   
  Golfster tykkää tästä.
 2. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Noita kuvan valkoisia sakarakytkimen osia on saatavissa erikseen, myös eri kovuuksilla. Eivät varmaan tuos kestä kuten tuumitkin. Mikäs mäntä volvon jarruis..juuri taannoin satula vaihtu..mut ei muista..
   
 3. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 4. tahma

  tahma Member

  Joo spidexiltä näyttää
  https://www.salhydro.fi/fi/valikytkimet/spidex-valikytkimen-kumit
   
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 6. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  upload_2021-1-25_13-32-27.png

  Jarrusylkät oli tuon näköiset. Kovasti olen koittanu googlettaa, vaan ei löydy vastaavia, missä pultit on tuon letkun kahden puolen. Toki tämä voi olla myös kytkimen pääsylinteri alunperin. Vaikea sanoa. Vaan tokipa tuon tilalle rakentelee minkä vain.
   
 7. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Noita sakarakytkimiä saa vaikka minkä kokoisia. Jos siinä on tilaa ja akselien päät ei oo mitkään erikoismallit niin siihen kannattaa ehkä suosiolla ostaa pari pykälää isompi sakarakytkin. Toimittajilta kannattaa kysyä tuohon sovellukseen ja jos ja kun entinen on herkkä kulumaan niin joko se on alimitoitettu väännnön suhteen tai sitten siihen tulee niin paljon vääntövärähtelyä (pyörii epätasaisesti), että se kuluu nopsaan. Joku tietyn mallinen kytkin voi kestää hyvin noita vääntävärähtelyjä ja joku toinen malli huonosti.

  Telapyörästä tuli mieleen,että minkähän kokoinen on Bandwagenin telapyörä
  https://www.nettikone.com/hagglund/bv-206/1655032
   
 8. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Tilaa ei ole. Jos olis tilaa, niin varmaan tehtäis laipat ja väliin sellanen kardaanin rättinivel.
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  upload_2021-1-25_14-54-20.png

  Ei ihan oikia, mutta riittävän lähelle. Land Roverin jarruja nyt sovelluksessa.
   
 10. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Jos aiotte noita spidex sakarakumia käyttää niin varmistakaa ettei välystä ole juurikaan, ei oikeastaan yhtään. Vaan oltava "nihkeän tiukka". Hakkaava välys syö nopeesti. Myös vastinsakarat syytä hioa sileeksi niin ei ehkä niin kuluta...
   
  Hemikoo ja Jani Sipola tykkäävät tästä.
 11. Scout

  Scout Well-Known Member

 12. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Lataa manuska tuolta salhydron sivulta. Ehkä voi löytyä koko uusi kytky kun vain tutkii riittävästi. Ihan kuin kuvas näkyis kiila...
   
 13. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin muute näkyy. Pitääpä tutkia tuota hommaa vielä. Voi tosin olla, että tällä systeemillä tää liikkuu vain ensi kesään saakka. Sitte voiki olla, että käännämmä koneen toiste päin ja pistämmä vedon perästä. Poistamma yhtälöstä tuon volkkarin lootan ja laitamma automaagin.
   
 14. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Ja mikäli nuo sakara kytkimet ei kestä niin loota ja moottori ei ole linjassa. Kyllä ne muuten kestää pitkään. Ja sillon sielä ei kestä se rättinivelkään.
   
  Hemikoo tykkää tästä.
 15. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Joo. Ei ollu linjassa. Tuo on tehty tosi tyhmästi. Se "vetoakseli" on kahden pukin varassa. Niiden pukkien ja vaihdelaatikon välissä on hammasratas ja jarrut tyhjän päällä. Ei voi pysyä mitenkään linjassa. Pistämmä kyllä suoraan ja pitää koittaa tukea paremmin tuota rakennetta.
   
 16. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Noniin,

  Löytyhän ne sakarakytkimen välikumit. Tosiaan nuita sai tuolta Salhydrolta. Soitin tuonne Nurmijärven liikkeeseen. Koitin udella, että mitäs tämmöset maksaa ja miten tämmöisä voi tilata. Arveli tyyppi puhelimen päässä, että miksi et käy Tarvikepiste Mäntyseltä ( paikallinen varaosafirma), saat vähän nopeempaa. :D Kyllä hävetti... Kun menin k.o. liikkeeseen niin siinähä on seinässä kauhia Salhydro valomainos. No tuleepa ne osat nyt.

  Samalla reissulla löyty jarrusylinterit, jotka oli siis peräisin 600 Fiatista, niinku @Scout osas kertoa. Ja tuon linkin kautta löytyi OEM numero, jolla tilasimma osat.

  Varmaankin tulevana viikonloppuna tätä masennetaan taas lähemmäs liikkuvaa ajokkia. Paljonhan tässä on kaikenlaista pientä puuhaa. Esim hydikkaletkut pitää vaihella melkein järkiään. Tankki pitää uusia. Hydikkaöljylle pitää tehä tankki johonki ylös. Nyt se tankki on rungon sisällä. Käynnistäessä pumppu pääsee siis vetään vähä sutia, mikä ei edesauta pumpun kestoa.
   
  Joutojätkä ja Rautane tykkäävät tästä.
 17. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Eihä se pumppu ilimoja veä jos sielä ei oo missään vuotoa. Ainaha se parempi on että säiliö ylempänä mutta ei se niin vakavaa ole jos se on alempana..
   
 18. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Edellinen käyttäjä vaan vihjaili, että pumppuja oli menny. Arvelimma pelata varman päälle. Muutenki se säiliö on suotta suuri. Vissiin 50 litraa. Ottaen huomioon että hydrauliikkaa ei ole paljon mitään.
   
 19. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Ok. Onko sielä mitää suodatinta? Säiliöhä on suositus 1.5x tuotto. Muistaakseni. Talvella se ei lämpeä niin paljon että olis haitaksi asti.
   
 20. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  On suodatin välissä.
   

Suosittele tätä sivua