Projekti Lumikko "tamppari" reitille - ensiajot ajettu

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 25/1/21.

 1. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Jos se hydraulipumppu esim. kylmänä ujeltaa niin imuletku voi olla liian pieni. Traktorin etukuormaajaan joskus rakensin muistaakseni ehkä 4-5mm sisähalkaisijaltaan paksumman letkun ja letkuyhteet niin kaikki ujellukset loppu pakkaskelillä pumpusta. Halkaisijana pieni muutos, mutta pinta-ala kasvaa äkkiä paljon. Jos pumppu on säiliötä ylempänä niin imuletkun pitää olla avara, samoiten kuin paineettoman paluulinjan mitoitus voi olla mieluummin hieman liian iso letku kuin ahdistava. Painepuolella öljy kyllä huilaa suht. ohuissakin letkuissa. Yllättävän äkkiä se hydrauliöljy lämpeneekin jos rasitusta tulee eli öljytilavuuttaa kannattaa mieluummin kuitenkin olla muutama kymmenen litraa vaikka paljoa ei käyttöä olisikaan.
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Noniin,

  Vähä pojat ehti pajottaa. Ite kävin lähinnä henkisenä tukena tunnin verran. (deadlineä puskee).

  Jarrut saatiin masennettua jotenki paikalleen testimielessä. Ihan just oikeita satuloja ei löytyny. Nämä on peräisin jostakin Landroverista. Mutta pieni vingun suhaus, ja reijät alko passaan.

  upload_2021-1-31_10-6-34.png

  Kuvassa näkyy myös nuo vetonivelen välimuovit. Nehän tosiaan löyty Salhydrolta. Tuo vetopuoli on rakennettu pikkusen hölmösti. Pojat tekikin siihen pienen muutoksen. Topparin, joka estää tuota akselia menemästä vinoon vedon alla.

  upload_2021-1-31_10-8-39.png

  Myös jarrusylkät löysi paikkansa. Nehän oli just ne, mitä @Scout sanoi. En vieläkään käsitä, mistä hitosta sie tiesit just oikian mallin :D Tulee mieleen Kummelin kultakuume ja " Hei, täähän on BX:n tuulilasi". :D

  Sitten tarvittais apuja taas.

  upload_2021-1-31_10-13-2.png

  Meillä puuttuu yks tämmönen telapyörä. Missähän vehkeessä on tuommosia käytetty? Halkaisija on 420 mm ja leveys noin 80 mm. Ite kävin miettiin, että voisko nuo olla jonku henkilönostimen tai trukin tms renkaat? Vanne on siis rautaa ja pinnassa kumi. En usko että näitä on kuitenkaan varta vasten tehty tähän.

  Mutta kone alkaa olla muuten vähää vaille ekaa testiajoa. Tarkoitus on siis saada tämä liikkuun omin voimin. Näin voimma testata että pelaako vaiheloota ja tuo jarruohjaus jne. Jos ne pelaa ja tällä on mahiksia liikkua tämmösenään, niin sitten jatketaan projektia eteenpäin.

  Tähän oli rakennettu perään ns häntäohjaus. Olemma varovasti alkaneet miettiä, josko tekisimme sittenkin lanan osaksi ohjausta. Kun siinähä olis kuitenki kaikki ihan valmiina. Seku tekis lanan.
   
  Nipademu tykkää tästä.
 3. TS82

  TS82 Hullulla hullun mieli..

  Ja se häntäohjaus paljo parempi ja kestävempi ku jarruilla..
   
  Jani Sipola tykkää tästä.
 4. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Ravelast Oulussa pystyy kyllä uuden pinnan telapyörään tekemään. Yksittäiskappaleena toki hinta voi mennä turhan isoksi
   
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Se on kuulkaa ekat metrit ajettu. Harmi kun ei ite päässy paikalle. :D  On se hieno vehe :D

   
  Jack796, Janne.mikael, Nipademu ja 5 muut tykkäävät tästä.
 6. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  :D on se melkonen kalkattaja :cool:. Kuulaana talvipäivä kun ajeletta niin vanhempi väki säikähtää ja luule vielä nuapurmaan vehkeiksi. Ei muuta kuin hiuka testiajoa jotta piiloviat löytyy. Mukavampi pihapiiristä korjata kuin jängän laidalta... Ps...saako museokilpiin? o_O.
   
 7. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Saa nähä mihin kilpiin tämän saapi :D Työkone, tarviiko sitä muutaku vakuuttaa :D Yhet jarrupalat pojat ajeli jo loppuun. Oli jarrulevyt pikkusen 18 v aikana ottanu pintaruostetta. Paloilla kirkastelivat levyt. Mutta palat katos siinä samalla.
   
 8. tika73

  tika73 Well-Known Member

  Onko siinäki häntäohjauksessa se ylös alas toiminto? Sillä on hyvä nostattaa keulaa tai painottaa sitä.
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin siis sehä nostaa sillon perää kun on perässä. Mutta on tosiaan ylös alas. Sillä nostetaan jatkossa lanaa keulasta tai painetaan maata vasten. Jahka sellanen lana saadaan jotenki korhostettua kasaan :D
   
 10. neppi55

  neppi55 Member

  Mielenkiintosta tarinaa. Pisti kummasti silmään tämmönen telahimmeli (niikö kaikki muutki) ko vanha mies on itte rakennellu ja jalostellu omaan käyttöön näitä telavehkeitä kohta kolmattakymmenettä vuotta.

  Vieläkö teillä on niille telapyörille tarvetta?
  Saattas vanhaltamieheltä saaja vähä vinkkiä näihin asioihin jos tarvii;)

  Edit: sehän ukko kävi lueskelemassa täällä kans ko laitoin linkkiä.
  Telapyörät on alkujaan trukin renkaita, Vianorilta pitäs saaja uusia
   
  K.J.P tykkää tästä.
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Katohan. Pitää koittaa ettiä nuita renkaita jostain. Tuo vanne on vähän haastava. Siinähän on kaks vastakkaista laakeria. Toki, meillähä puuttuu se jousituksen kynkkä kokonaan tuosta. Pitää vissiin keksiä jostaki putkesta uus kynkkä ja pistää joku napa siihe. Näin ne nuo mekanikkerit suunnitteli.

  Sitte pitäis korhostaa se hydikkasäiliö ja uus tankki. Vissii se pitäis tuo jakopään remmiki vaihtaa moottoriin. Koneha on seisonu sen 18 v...
   
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Noniin.

  Tämäki härpätin on tosiaan edenny. Pojat tuossa kesän ja syksyn aikana teki hieman massiivisempaa huoltoa. Koitin itekki siinä sivussa olla työnteon edestä pois. Eli lähinnä henkistä tukea tarjoilin. :D
  Mutta joo. Ihan nuin vain näppäämällähän tämä ei tullu kuntoon. Joskin siihen nähden, että tämä oli kuusen alla 20 vuotta, ei homma ollu aivan älytön.

  Tässä listaa siitä mitä koneeseen on tehty tähän mennessä:

  - Moottorin öljyt
  - Nesteet
  - Hydrauliikkaöljyt
  - Kaikki suodattimet
  - Osa hydrauliikkaletkuista uusiksi.
  - Uusi hydrauliöljysäiliö
  - Uudet jarruputket
  - Uudet työ sekä pääsylinterit jarruihin
  - Vetoakseleiden linjaus ja kiinnitysten tuenta
  - Vetoakselin tärinäkumit
  - Ketjujen elvytys
  - telojen lyhennys ja kiristys
  - Yksi telapyörä + sen linkku
  - Kaikkien telapyörien laakerien tarkistus, rasvaus ja kiristys
  - Sähköjen uusimista
  - Uudet valot
  - Uusi laturi
  - Uusi jäähdytin
  - Jakopään hihna

  Näillä keinoin kone saatiin takasin ajokuntoiseksi. Mikä ainakin itseäni yllätti, tämä on melko hiljainen laite jos ajetaan lumella. Arvelin että tässä pitää käyttää kuulosuojaimia ja viittomakieltä ohjaamossa, mutta mitäpä vielä.  Tähän mennessä kulut on pysyneet melko kurissa. Ite kone maksoi 1000 euroa ja osiin on mennyt ehkä 500 euroa. Eli ei paha siihen nähden, että nyt on aivan ajokuntoinen laite alla.

  Seuraavaksi pitää taklata lanan tekoon. Ajatus on alkuun tehdä alkukauden tasailulana. Lanan yksi ominaisuuksista tulee liittymään tämän laitteen kääntämiseen. Nythän tätä ohjataan jarruilla. Jos vain saamme suunnitelman toteutettua, teemme lanaan peräosaan viiraimet, jotka auttavat kääntämisessä.
   
  jopsuk, juketsu, Vesukka ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 13. Prormkpolle

  Prormkpolle Well-Known Member

  Moro. Kuinka telapyörien kanssa kävi löytyikö niitä? Meillä kerholla pyöristä pinnat irtoamassa.?
   
 14. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ei löytynyt vasittuja. Mutta Poppanen tais jostakin ostaa olikoha ne pankun tms pyöriä, mistä se rakenteli sopivat. Piti vaan laakeripukki hitsata kynkkään uusiksi jne.
   
 15. Akimatic

  Akimatic Well-Known Member

  Millainen lana tämän perässä on tai tulee olemaan?
   
 16. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No me ei vielä olla ihan siinä vaiheessa. Meillä on vähän ollu probleemia tuon kääntösyteemin kanssa. Se on täysin alimitoitettu toimiin yksistään kääntävänä systeeminä. Pitää vaihdella nuo pääsylinterit tehokkaampiin jne. Toki, me tehään tuo lanakin osaksi kääntöä kun se kääntösysteemi on tuosta etusuksesta siirretty perään.

  Meillä on raudat jo lanoja varten. Alamma tehä kolme lanaa samalla. Teemme kaksi sellaista alkukauden kelkkavetoista lanaa nyt tässä lähiviikkoina. Laitan siitä eri topikin pystyyn. Suunnitelma on jo olemassa, pitää vaan ehtiä alkaa tekeen.
   
  Viimeksi muokattu: 16/10/22
  JiiKoo ja Nipademu tykkäävät tästä.
 17. Akimatic

  Akimatic Well-Known Member

  Kääntäkää lanalla hydraulisesti, jarrukääntö vaan apuna pahimmilla paikoilla.
  IMG_20221016_134432.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 16/10/22
 18. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Joo pitää tehdä lanalla kääntö. Se vaan pitää tosiaan olla vähintään koneen mittanen se lana. Meinasimma vanhan kytöauran leikkuuteristä tehdä pyörivät ohjaimet lanan peräosaan.
   
 19. Jakke_

  Jakke_ Lynx Boondocker RE 3900 -22

  Esim. tuolla saisi luultavammin vanhat kumitettua uudestaan:
  https://teknikum.com/fi/
   

Suosittele tätä sivua