Luvaton kelkkailu

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Muus, 25/2/18.

 1. Muus

  Muus ex F6-05, 550 F WT -06, v-max 99

  Taas surullista katsotravaa kun itse kävin taimikoitani puhdistelemassa. Hiihtelin koiran kanssa. Meinasi itku päästä. Malttakaa nyt hyvät kelkkailijat mielenne.

  Itselle on ihan yks ja sama jos joku ajelee auraamatonta talvitietä, mutta miksi ihmeessä pitää lähteä taikinoimaan sinne metsään/taimikkoon?

  Nyt ainakin koillismaalla on aivan poikkeuksellinen tykky ja painanut isojakin puita lakoon, niitä ei paljoa tarvi hipaistakkaan, niin on poikki.

  Jos ette tietä kenen mailla ajatte, niin elkää silloin ajako. Niin vitun yksinkertaista se on. Jos vähänkään olisi hajua, kuka on ollut, tekisin ilmoituksen, mutta minkäs teet. Itsekkin kelkkailen ja tykkään hommasta, mutta tuommoisessa hommassa loppuu ymmärrys.
   
  TaMiLo, otka1, Hurulau ja 22 muut tykkäävät tästä.
 2. Muus

  Muus ex F6-05, 550 F WT -06, v-max 99

  Toinen huomion arvoinen asia ! Lunta on ihan hitosti, jäätä ei yhtään. Todella petollinen kevät tulossa. Kannattaa katsoa tarkkaan mihin ajelee, vasta oli Posiolla hukkunut kaveri, kun oli tutulla senssillä ajanut sulaan. Syksyllä ei päässyt oikein kunnolla tulemaan jäätä, lunta tuli ihan hitokseen ja sitten kun nyt on juoksutukset alkaneet, tuommoiset ennen hyvässä jäässä olleet salmet ja vastaavat paikat voivat olla nyt ihan pelkkää sohjoa. Metsässä löytää kyllä sen puron myös varmasti.
   
  Joske, tmylsy, FFoxi ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 3. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Kannattaa tehdä rikosilmoitus tuon johdosta... Harmillinen....ja osoittaa millä tasolla niiden rällääjien järki lienee...
   
 4. petes88

  petes88 Well-Known Member

  Joo ja eniten v******* tuossa se että muutamat ajattelemattomat ääliöt pillaa kelkkailijoiden maineen tuolla apinoimisella, toki en kiellä sitäkään etteikö maanomistajallaki vituttais mutta näin niinku sivullisena sanon
   
 5. Muus

  Muus ex F6-05, 550 F WT -06, v-max 99

  Kuten sanoin, ei tuosta pysty sanomaan onko paikallisia vai lomalaisia, niin turhaa alkaa ketään työllistämään.

  No toisaalta niistä paikalle jätetyistä olut tölkeistä sais dna:t... Kai ne oli jätetty korvaukseksi metsätuhoista.

  On vähän semmoisessa paikassa, että joka talvi porukka oikoo selkosen läpi tai muuten vain ajavat noita tiepohjia. Niistä en ole ikinä ollut moksiskaan, joskus raataillutkin kuskien kanssa. Tuommoiset tollot vain saa veret kiehumaan.

  Monikaan varmaan arvaakkaan, mitä tuo voi jollekin maanomistajalle maksaa.
   
 6. MJ

  MJ lynx 3900/SUMMIT EXPERT 154

  Tulenarka aihe tämä taimikoissa ajelu. Laitoin facen kelkkaryhmään kuvan ku oli jotku ääliöt ajanu taimikossa meilläpäin. Siitähän sytty semmonen sota et ylläpito poisti koko jutun. Hyvin näki kommenteista että osa ei välitä p##kankaan vertaa missä ja miten ajelee.
   
  Muksu, tdi123 ja Mika_R tykkäävät tästä.
 7. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Polaris indy 500 -98

  Sinänsä jännä, että ylläpito on poistanut aiheen mikä on todellinen ongelma. Ilmeisesti ylläpidon mielestä tuo taimikossa ajo on ok?!?!?
   
 8. MJ

  MJ lynx 3900/SUMMIT EXPERT 154

  En tiedä voiko sitä kukaan muu poistaa ku ylläpitäjät.
  Ite en poistanu.
  Sama ajatus tuli itelläki ekana mieleen.
   
 9. tdi123

  tdi123 Well-Known Member

  Kyllähän siitä pittää pystyä puhumaan julkisesti, että kaikki sen tajuaisi mitä ei saa tehhä!
  Harva tuskin tahallaan tuhojaa tekkee, ne ei vaa tajua tekevänsä sitä ja justii siks pitäs mahollisimman julkiseksi ja kaikkie kelkkailioiden/motoros ja mönkkäri ukkoje tietoon saada nämä asiat.
   
  Joske, Mika_R, MJ ja 2 muut tykkäävät tästä.
 10. MJ

  MJ lynx 3900/SUMMIT EXPERT 154

  Sitten nämä rällääjät aiheuttaa sen että menee omat luvalliset ajopaikat.
  Itellä on paljon luvallisia ajomaastoja niin ei oo mukavaa jos maanomistaja sanoo että ajappa jossain muualla.
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin no,

  Tuo julkisesti puhuminen ja Someinttäminen on minusta kaks hieman eri asiaa. Ku somessa kaikilla tuntuu olevan pakottava tarve osoittaa että se oma kanta on se ainoa oikea, niin siitä ei synny sellaista rakentavaa keskustelua. Kukaan ei esitä vaihtoehtoja ja homma menee nanosekunnissa jeesusteluksi ja saman jauhamiseksi.
  Esimerkkinä. Täälä meidän kylillä oli sellanen pikkupoikakelkkainvaasio tossa alkutalvesta. Pojat ajeli pitkin kyliä ja jalkakäytäviä. No siitä synty tietenki kauhia SOME-haloo... Mikään ei muuttunu. Kunnes pojille kävi joku asiallisesti kertomassa että homma ei ole bueno. Hoplaa, teillä ajelu loppu siihen paikkaan. Eli tuo julkinen keskustelu lähtee vain viemään asioita laukalle. Keskusteluun alkaa tulla henkilöitä, jotka haluaa vain jeesustella ja tuoda ittiään esille ilman että hiellä on mitään tekemistä asian kanssa. Homma lähtee tosiaan laukalle ja alkuperäinen pointti jää unholaan.
  Se kauhia julkinen haloo ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että kaikki tuollaiset toilailut on yksilön valintoja. Vaikka asiasta kuinka huudeltais somessa, niin yksilöt tekee niitä huonoja päätöksiä. Ja niitä tulee jengi tekeen vaikka kuinka olis some täynä hyi hyi -keskusteluja.
  Noissa pöljäilyissä on usein takana nuoria kelkkailijanalkuja. Jotka tekee noita typeryyksiä tyhmyyttään tai tietämättömyyttään. Siksi on tärkiä että valistusta tehtäis siinä ku muissaki hommissa. Esimerkiksi meidän perillä, on kouluissa, siis ihan yläasteella kelkkailupäiviä. Jossa käy ihan viralliset tahot hyvässä hengessä kertoon että mikä on jees ja mikä on nöy. Näin saadaan ainakin tietämättömyyttä tehdyt pöljäilyt karsittua.
  Tilanne on ihan sama kuin vaikka rattijuopumuksissa. Asiasta on valistettu vuosia ja vuosia. Mutta siitä huolimatta yksilöt tekee vääriä valintoja ja ajaa kännissä. Mutta näitäkin saadaan karsittua parhaiten sillä tavoin, että kaveri sanoo että et aja ja ottaa avaimet pois.

  Mutta se on mielenkiintoista, että miten tuo kelkkailu nousee aina tapetille. Eli kuinka tää tuhoaa luontoa niin perkeleesti. Täälä meijän perällä en ole kskaan nähny kelkan tekemää tuhoa kesäkelissä. Mutta kaira on täynä mönkijöiden, enskapyörien ja offroad-autojen tekemiä tuhoja. Ja eipä näistä kukaan jeesustele... Kairat on kesäsin täynä mönkijöitä muita härpättimiä ja läheskään kaikki ei ole edes paikallisia. Siitä huolimatta erävalvonta ja poliisi ei osoita minkäänlaista kiinnostusta näitä kohtaan. Mutta annappa ku tulee kevätkelit niin oha kairassa valvontaa ruuhkaksi asti ja jokanen pilkkiukkoki saa sakkoja maastoliikennerikkomuksista :D
  Hurjin esimerkki mönkkäreistä oli kahdeksan Italialaisen sakki. Näin ne eräällä mettätiellä. Ne oli lähteny vissiin tervolasta tms liikkeelle. Ajaneet melko suoraa linjaa viikon ylöspäin ja tulleet Norjan rajalle. Siitä poikkari itään ja läpi UKK-puiston jne etelää kohti. :D
   
  Joutoukko, Poikanen, rautamasa ja 18 muut tykkäävät tästä.
 12. MiKo84

  MiKo84 Well-Known Member

  Niin. Joka tuolla luonnossa kulkee niin näkee kyllä, että esim tällä hetkellä tykkylumi katkoo isojaki puita ja niitä katkenneita on paljon... samoin elukoitten syömiä taimikoita näkyy reilusti. Kelkan jälkiä taimikoissa taas en ole juurikaan nähny, muutamia metsän ja taimikon rajalla, mutta luulen, että nuo edellä mainitut tehneet tuhoja sen 99.9% enemmän vaikka miten liioittelis kelkkojen tekemiä tuhoja.
   
 13. Kojontti

  Kojontti 800 Puuntökkeri, x-rs rsmod, Rave SC 1/2

  Totta, mutta noihin kahteen muuhun ei voi keskustelemalla vaikuttaa, kelkkailijoiden ajattelemattomuuteen toivottavasti voi...
   
  T-Cat ja Mika_R tykkäävät tästä.
 14. MJ

  MJ lynx 3900/SUMMIT EXPERT 154

  Niin. Annetaan sen luonnon tehä omat juttusa. Se on todella huono vertaus luonto vs kelkka.
  Mutta kelkka ei kuulu taimikkoon.
   
  Mika_R ja Jukkis tykkäävät tästä.
 15. MiKo84

  MiKo84 Well-Known Member

  Mutta molemmat varmasti ymmärsi pointin mikä se vahinkojen määrä oikea elämä vs some-/lehtikirjoittelut on?

  Toki olen minäki sitä mieltä, että valistusta näillä ajattelemattomille nuorille kannattaa lisätä, mutta aina sinne niitä mätiäki omenoita mukaan mahtuu.
   
 16. AAM

  AAM New Member

  Eikä ne taimikoissa "rällääjät" aina niin nuoriakaan ole :D Usein ikä siellä 30 tietämillä mut ongelma on ihan sama kuin enduropyöräilijöillä, luullaan et poluilla ja mettässä on ihan sallittua ajella ja jos mainittee asiasta, samontein sota on valmis.
  Sitä kuiten on heti luvattomilla alueilla kun kelkkareiteiltä/urilta tai tieltä poikkeaa ellei maanomistajalta lupaa ole. Sitte ku mainittee et jos kiinni jää niin maksumies on heti selvillä ja hinta on herkästi vähintään nelinumeroinen nii vielä ruvetaan inttämään ettei se niin kallis oo.
  Siihen ku laskee kaikki maanmuokkaukset sun muut istutuskulut niin ei oo tonni tiukassakaan ku sillon ei todellakaan urakkataksalla niitä hommia tehä kun maksaja tiedossa. :D
  Somessa varma tappelun aihe ja tosiaan rakentavaa keskustelua turha oottaa.:(
   
 17. Jii.Pee

  Jii.Pee Axys pro rmk -18

  Yllättävän vähän mitään valituksia on kuulunut kun ajattelee että lumi tuli tosi aikaisin ja nyt ei ole tullut uutta lunta pitkiin aikoihin. Eli lähes kaikki talven aikana ajetut jäljet näkyy eikä väärissä paikoissa olevat jäljet peity. Jos oikeasti enempikin tehtäis tuhoja niin nyt niistä kirjoiteltais urakalla. Kun isoja sähkölinjoja katsoo niin en muista että ois koskaan näin polettuja olleet. Tuo linjoilla ajelu ei taida ketään haitata kun niistä ei ole juttua. Taimikoissa ja yksityisten mailla ajelu kyllä typerää touhua.
   
 18. Ike

  Ike RossiMaksi

 19. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Jep, se on näiden yksittäisten pösilöiden takia erävalvonta ottanut nollatoleranssin reitin ulkopuolella rälläämisestä.
  Eräs Lapin erävalvoja kertoi reilun sadan kilsan matkalla jakaneensa toistakymmentä sakkoa pääasiassa eteläpäästä Suomea saapuneille jänkkärallisankareille.
   
  yaper tykkää tästä.
 20. carrillo

  carrillo Well-Known Member

  Ja tämä Kittilälehestä lainattuna.

  05.04.2018 Erätarkastaja: Luvaton kelkkailu yleistynyt

  — Miika Sirkiä
  Koskematon lumihanki ja rinteet houkuttelevat moottorikelkkailijoita. Metsähallitus muistuttaa, että kelkkailu moottorikelkkaurien ja virallisten reittien ulkopuolella vaatii maanomistajan tai moottorikelkkauran ylläpitäjän luvan. Moottorikelkkauria ylläpitävät kunnat ja Metsähallitus.
  Luvatonta kelkkailua on äskettäin tavattu muun muassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Äkäskeron rinteillä. Rajavartiolaitos puolestaan sai kiinni kaksi moottorikelkkailijaa Mallan luonnonpuistosta Enontekiöllä.
  – Luvaton kelkkailu on jokakeväistä, mutta yleistyvää. Ylläksellä ja Pallaksella näkyy jälkiä nytkin, kun tarkastuskierroksella kiertelee. Kymmenen vuotta sitten kelkan jälkiä ei näkynyt niin paljon kuin nykyisin, summaa Metsähallituksen erätarkastaja Mika Seurujärvi.
  Seurujärven toimialueena on Länsi-Lappi.
  Luvaton moottorikelkkailu on noussut esille myös Metsähallituksen erävalvonnan vuoden 2017 vuosiraportissa. Erätarkastajien huomioiden mukaan koko maan alueella syvän lumen kelkat ovat yleistyneet vuosi vuodelta. Kelkoilla hakeudutaan yhä useammin koskemattoman lumen alueelle luvattomasti.
  Luvaton liikenne voi aiheuttaa tuhoja taimikoille ja häiritä petolintujen pesintää. Liikenne vaarojen rinteillä häiritsee myös poroja, jotka saattavat lähteä kulkemaan kelkanjälkiä pitkin. Jos jäljet johtavat tielle, voi edessä olla vaaratilanne.
  – Suojelualueella kelkkaileva kuljettaja syyllistyy luvattoman ajon lisäksi luonnonsuojelurikkomukseen. Sakot ovat silloin kovemmat, Seurujärvi sanoo.
  Myös maanomistajat ovat huomanneet yleistyneen ummenajon. Kittilälehteen yhteydessä ollut maanomistaja kertoo, että esimerkiksi Ounasjoen itäpuolella Levin kohdalla on muutama kelkkailija aiheuttanut taimikkotuhoja. Akanvalkon ja Loukisenvaaran alueella on tehty suuria hakkuita, ja lumen alla oleva pieni taimikko on alttiina vahingoille. Alueella havaittu reittien ulkopuolinen kelkkailu on häirinnyt myös porotilan toimintaa.
   

Suosittele tätä sivua