Projekti Lynx 250 syncro: Pilkkikelkkaan puhtia!

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Yamaha enticer, 24/9/17.

 1. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  No niin, on aika aloittaa pitkästä aikaa projekti. Olen nyt useamman vuoden ajellut kakspuolikkaalla lynkeröllä pilkkihommissa, ja vaikka moottori onkin porautettu ja mäntä vaihdettu, ei se mielestäni pelaa oikein. Tai luultavimmin todellinen syy on voimansiirrossa, kytkin alkaa olla aikansa elänyt.

  Järkevää olisi varmaan ostaa uusi kytkin ja ehkä jopa variaattorikin, mutta päädyin hurjaan ratkaisuun. Ostan isomman moottorin ja istutan sen konepellin alle! Tuumasta toimeen: Ostin naapurilta melko rujokuntoisen viistonnisen okkelin, jossa ajattelin olevan 377 rotax moottorin. Tarkemmin tutkailtuani moottorihan olikin rotax 447, joka on parannettu versio tuosta 377:sta. Eli olettaisin ulkomittojen olevan samat kuin tuossa legendaarisessa 377:ssa, joita on menestyksekkäästi istutettu 250:sten konehuoneisiin.

  Syncrolaatikon kestävyys ehkä vähän huolettaa, mutta jos vuoteen tulee 200 km, saattaa se kestää yllättävän kauankin.

  Eilen sitten viimein sain aikaiseksi nypätä vanhan moottorin veks, ja asentelin hollille uuden sydämen:

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 24/9/17
  3xj tykkää tästä.
 2. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Tuossahan tuo moottori ei siis vielä ole mitenkään kiinni, vaan siihen pitää askarrella jonkinlainen moottoripeti.
  Kuinkahan hyvin passaa tuo comet duster yhteen tuon lynxin oman variaattoripaketin kanssa? Ajattelin kuitenkin noin testata aluksi. Todennäköisesti syncrolaatikossa ainakin on liian tiuhat välitykset?
  Tavoite on, että menis pintakaasulla sitä 40 km/h, aikaisemmin piti olla melkein kaasu pohjassa päästäkseen tuollaiseen kyytiin...
   
 3. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Lynxeissä on itsessäänkin ollut Comet Dusteria 377 ja 503 Rotaxien yhteydessä, joten kytkin kyllä käy yhteen. Välitys voi olla tiuhahko mutta varmaan kulkee kepeämmin neljääkymppiä mitä omalla koneellaan.. Moottoripediksi voisi käydä pienellä muokkauksella jokin vanhan 3900:n peti, mutta en mene varmaksi sanomaan. Luulisi että 447 menee samoihin kiinnitysreikiin ainakin mitä 377, kun on samankokoiseen lohkoon tehty kone.
   
 4. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Joo, tuossa moottorissa on vissiin ainoa ero 377:aan se, että se on porattu isommaksi. Lainaus wikistä: "The Rotax 447 is a development of the Rotax 377, increasing the power output from 26 kW (35 hp) to 29.5 kW (40 hp) by increasing the cylinder bore from 62 mm to 67.5 mm and the maximum rpm from 6500 to 6800."
   
 5. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Jos en muista väärin niin tuo 447 oli aika lyhyt ikäinen moottori käytössä, voin olla väärässäkin.
   
 6. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Toivottavasti olet:D

  Pitää varmaan tuo kytkin-variaattori etäisyys vetää ns. hatusta. Varmaan siten, ettei hihna ihan "singu", mutta ei tietty ihan löysälläkään? Sattuuko joku muistamaan tehdasetäisyyttä tuohon lynkeröön?
   
 7. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  En nyt muista hatusta variaattorien etäisyyttä, mutta kovin paljon eri se ei taida olla kuin 270mm keskeltä keskelle. Tuo etäisyys suunnilleen minulla vanhemmissa kelkoissa, joissa on aavistuksen lyhyempi hihna mitä kakspuokin vakio (1094mm vs 1097mm). 447 sai huonon maineen, kun Nordikkien ja Ockeli 4500:n kuomun alla se poltti herkästi männän. Liekö sitten liian huonosti tuulettuvan konetilan syytä. Sinällään luulisi kestävän sen mitä 377:kin.
   
 8. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Kohta on moottoripeti valmis. Mutta mitenkäs kantsii linjata tuo variaattori-kytkin -systeemi? Löysin 5000:sen okkelin ohjeen:
  Sieppaa.JPG
  Kokeilin mallata noin tuota, mutta hihna oli kyllä vinossa...
  Eikö periaatteessa hyvä "noin"-säätö olisi, että hihna olisi keskellä molempia päitä? Ts. kuvan mitta a olisi puolet kytkimen "akselin" leveydestä.
   
 9. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Kuva lienee oikea ohje tuohonkin. Jokin 11-12 mm suora kepakko 2-variaattorin lautasten väliin puristuksiin, jos lautasia saa sen verran levitettyä. Kytkimen puolella kepakko lepää kytkimen akselilla, ja osuu sitten toiselta kyljeltään moottorin puoleiseen lautaseen. Voi olla että hihna asettuu suoremmin vasta vauhdissa, kun lautaset menee eri asentoon. En tiedä onko kytkin niin alkuperäisestä poikkeava, että sillä olisi tuohon merkitystä.
   
 10. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Juu, noinhan sen täytyy olla... luultavasti tuo minun testaus ei ollut kovin tarkka, kun ei vielä konetta saanut siihen petiin kiinni pulteilla. Tänä viikonloppuna toivottavasti sekin ihme tapahtuu:D
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Kyllä tuo 447 oli ehkä se heikoin esitys tuon ajan rotaxeista. Ei olleet kovin kestävän moottorin maineessa. 377 kesti helpolla 30 000 km, kun nämä tuppas hajoamaan jo 10 000 km kohalla.
   
 12. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  No voi perse, no toivotaan, että olisi muutama tuhat km vielä edessäpäin!
  Tänään kuitenkin sain pedin suht koht valmiiksi. Yritin sijoittaa moottorin niin alas kuin mahdollista. Tuohon lätkään sitten hitsaan kiinni plootun, joka on pultattu kiinni moottorin kiinnityskohtiin. Moottori on kuitenkin siis helposti irrotettavissa, neljällä pultilla. Toimin näin, koska nyt pystyi sitten ähräämään linjauksen kertaheitolla kohdalleen...
  Kuten kuvasta näkyy, lisäsin myös neljännen tukipisteen moottoripedille.
  WP_20171007_003[1].jpg
  Sitten heitin moottorin pirttiin. Mittailin ja asettelin, ja lopulta mielestäni sain melko lailla ohjeiden mukaisen linjauksen. Muutamalla hitsillä "apurunko" kiinni tuohon edellisen kuvan hökötykseen ja tadaa:
  WP_20171007_004[1].jpg


  Seuraavaksi putken kimppuun. Niin tai voisi ehkä arpoa nuo sähköt ensin kuntoon...
   
 13. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Jos tuo moottori osoittautuu täydeksi pommiksi, niin uskoisin kuitenkin selviäväni vähällä työllä: 377-moottori passannee suoraan noihin 447:n kiinnitysreikiin. Plug and play, baby:eek:
   
 14. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  No niin, rupesin putkea muokkaamaan. Ennakkoluulottomasti äänenvaimennin keskeltä halki.

  Tämän mallin putkessa ei nähtävästi ole varsinaista vastakartiota. Aika ahtaan näköisesti on sitten tehtykin äänenvaimentimen sisähilut. Ilmeisesti myöhemmissä malleissa, siis varsinkin 377:jen putkissa oli enemmän muotoja? Jotenkin tuntuu, että ei tuo putki virtausopillisesti edusta mitään huippuluokkaa:D Onhan tuossa toki alkukäyrä laajeneva, mutta sitten pakokaasut törmäävät suoraan seinään...kai siinä jotain suunnittelua täytyy olla?
  WP_20171008_002[1].jpg

  Muuten, Sipolan kommenttiin liittyen: Eikös se ala olla Rotaxille jo hyvä lukema, jos 10 000 km samoilla männillä pääsee:D Taisi ainakin eräs 1000 sdi jäädä melkoisesti tuosta tavoitteesta.
   
 15. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin... :D Ennen kone oli heikko, jos se hajos alle 10 000 km. Nykään 5000 on ihan hyväksyttävä huoltoväli. Poikasena met rullasimma 10 000 joka talvi ja koneet kesti jos kesti. Muut osat kelkasta tuppas purkautumaan sitä ennen. :D
   
 16. Lynx 530

  Lynx 530 '71 200, '80 530, '87 GLS3300, '92 Giant Special

  Mulla on tuossa nimimerkkini mukaisessa Lynessä 447 ronklotellut pianaikaa 30v. verran, alunperin kys. kelkka on liikkunut Kohlerin voimin. Vähän jotain orastavaa stefavikaa siinä on alkanut ilmenemään mutta tietääkseni sitä ei ole otettu auki kertaakaan sen palvelusaikana.
   
 17. lynssiG-T

  lynssiG-T Lyne, lynssi

  Enolla oli 91 nortikki 447 mosalla, ajoi sillä aina vuoteen 2007 ainakin, taisipa olla alkuperäiset tulpatki. Kääntöpyörät meni muistaakseni vaihtoo ainakin. Toki oli pilkkikelkkana ja satunnaisesti puun ajossa.
   

Suosittele tätä sivua